Architektúra verzus farmácia

lostinmymind
10. dec 2020

Dobrý deň, píšem sem s prosbou o pomoc ohľadne výberu vysokej školy. Rozhodujem sa už veľmi dlho ktorým smerom sa budem uberať, pretože ma baví mnoho vecí a je ťažké si vybrať len jednu, preto by som bola veľmi vďačná za každú správu ktorou mi pomôžete, ani neviete ako. Celú strednú školu sa zaoberám otázkou kam na vysokú školu, a stále nie som úplne presvedčená, pretože som náladový typ človeka, a keď si vyberiem jednu vec, na druhý deň to môže byť zas niečo iné... Avšak po dlhom uvažovaní som dospela k názoru že by som si vedela predstaviť pracovať buď v architektúre, alebo vo farmácií. Problém je však ten, že každé má svoje pre a proti a bojím sa či štúdium zvládnem a či ma bude baviť aj naďalej. Avšak ak ma niečo naozaj baví, som ochotná tomu venovať všetok svoj voľný čas a energiu. Budem veľmi rada ak mi s mojím rozhodnutím pomôžete, a podelíte sa so mnou o vaše názory, skúsenosti a podali mi problematiku tejto veci aj trochu z iného pohľadu. Vopred ďakujem za váš čas a ochotu.

maria037
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vivinka771
10. dec 2020

Ak farmácia tak v brne 😊

birika
10. dec 2020

architektura dava vacsi priestor vlastnej napaditosti

anjelicek26
10. dec 2020

Co sa tyka architektury, pripravovala si sa po grafickej stranke, pekne a zrucne kreslis? Architektov je vela, vacsina je len zamestnancov, nemaju vlastne firmy, ale tak ked mas talent preco nie... Farmacia je nieco, kde sa stabilne dlhodobo (a nudne) uzivis. Ty musis vediet, aky si typ cloveka.

deti95060810
10. dec 2020

záleží aj či chceš pracovať v kolektíve , alebo sama v kancli... 😉
daj prihlášku na obe školy a uvidíš kde ťa vôbec zoberú...😉

vivinka771
10. dec 2020

@anjelicek26 s tou nudou nesúhlasím, ale každý máme asi vlastnu skúsenosť 😊

lostinmymind
autor
10. dec 2020

@anjelicek26 áno samozrejme, kreslím aj maľujem aktívne a chodila som na ZUŠ 10 rokov, už od škôlky, takže v tom nie je problém vôbec

lostinmymind
autor
10. dec 2020

@deti95060810 radšej pracujem sama, ale ak treba viem sa prispôsobiť

puticka7
10. dec 2020

Vybrala by som architekturu 🙂

zuzi_h
10. dec 2020

Ja pripnem mozno iba taky postreh, mam viacerych kamaratov farmaceutov a je naozaj tazke zohnat si pracu v tomto odbore (v lekarni). Ake je to pri architektoch neviem.

fokuska
10. dec 2020

@lostinmymind To su dva velke protipoly. Architektura si vyzaduje umelecke myslenie a aj talent a zrucnosti - kreslenie, priestorove videnie, fantaziu.
Farmacia je zas o technickejsom mysleni - chemia, vzorce, pocitanie.

Pozri si podmienky prijatia na jednotlive odbory a zhodnot ci by si ich splnila. Ak ano a ak su prirotine oba odbory rovnako u teba (co by som chcela viac, co by ma viac bavilo), tak by som sa dalej pozerala na praktickejsiu stranku - konkretne ktora univerzita? Su priamo v tvojom meste, alebo dalej, alebo v zahranici? Aka je dostupnost, moznosti internatu. Samozrejme samotna kvalita skoly... zvaz si vsetko a podla toho sa rozhodni.

hama_ba
10. dec 2020

@fokuska architektúra vôbec nie je taká romantická ako to znie (umelecké myslenie, talent). Architektúra je fyzika, fyzika materiálov, matematika, statika atď. Minimálne v prváku. Pretože to, čo navrhne musí stáť a nezrutit sa.
@lostinmymind pozri si hlavne predmety daného odboru. To ta usmerni. Potom v ďalších ročníkoch sa môžeš rozhodnúť ci akým konkrétnym smerom chceš ísť (domy, cesty, mosty atď)

lostinmymind
autor
10. dec 2020

@fokuska áno, práve preto rozmýšľam nad architektúrou, pretože tam treba fantáziu a umelecké myslenie, priestorové videnie, to všetko chvalabohu mám, ale bojím sa že to bude také veľmi technické, že tam bude málo umeleckej stránky, keby robím prevažne v tej umeleckej stránke, nemám problém - bolo by to úžasné, ale nie som si istá aké je to v praxi, v tom zamestnaní, preto musím počítať že tam bude aj veľa techniky, mechaniky, statiky... A toho sa trochu obávam...
Čo sa týka chémie, matika mi ide, aj ma baví, priemer známok mám 2,takže toho sa nebojím až tak, ale máš pravdu, nie je tam žiadna umelecká stránka...

lostinmymind
autor
10. dec 2020

@hama_ba áno vy ste to úplne vystihli, je tam aj tá pekná umelecká stránka, ale aj matika a fyzika... Tieto predmety ovládam, zvolila som si ich aj za semináre práve preto že sa vyskytujú na architektúre, ale bojím sa že v nich nebudem dostatočne dobrá... Známky mám väčšinou 2jky, ale bojím sa že či to budem zvládať keď v nich nevynikám na 100%

zuzka251
10. dec 2020

@lostinmymind som farmaceut. nejde o to, aka tazka/zaujimava je skola, ale co bude potom. farmacia nie je len o lekarni. mozes robit aj na sukli, vo firme, vyrobe, vyskume, labaku... ja v praxi vyuzivam len malo z toho, co sme sa ucili v skole. teda ako farmaceut v lekarni. je to skor o neustaaaalom sa vzdelavani a studovani, o praxi, komunikacii s ludmi a lekarmi, v lekarni vela veci vybavujes (o com laik naozaj nema paru), komunikujes s poistovnami, distribuckami, zhanas lieky...
ale skola bola fajn, strasne vela chemie, co mna bavilo..

fokuska
10. dec 2020

@hama_ba Ja som nenapisala, ze je to len o tom 🙂 samozrejme ze tam musi byt aj ta technicka stranka, ta sa ale da naucit drilom. Ale ta umeleckost musi byt v cloveku, to sa neda naucit. Nerobia sa na architekturu aj nieco ako talentovky? Neviem ako sa to presne vola, ale viem ze kamoska odovzdavala svoje prace, bola to normalna sucast prijimacieho konania.

katkami123
10. dec 2020

Kamaratka robí farmaceutku v lekarni, ale Čechách a stále sa musia vzdelávať, čiže vs to nekončí. Dávnejšie sa prihlásila na nejakú skúšku (to je už 5 rokov po vs), ktorú musela urobiť, ak chcela byt vedúca lekárne. Hovorila sama, ze tažké neskutočne, ako dalsia štátnica. Na Slovensku to zatiaľ nepožadujú, ale tiež sa musíš stále vzdelávať, kedže výskum neustále napreduje. A druha zase robila v lekarni, ale dali ju do zadu miešať lieky a išla sa zblázniť. Sama sa pýtala predávať, potrebovala ľudí.

letter
10. dec 2020

Farma je fajn, sama ju študujem, ale priprav sa, že je to ťažšia škola ako medicína 🙂 štúdium je zaujímavé, akurát prvé dva roky boli také všeobecné predmety, ale kopa labákov tu je...

letter
10. dec 2020

@zuzi_h to nieje až taká pravda, stačí kuknúť koľko ponúk je na stránkach profesia.. o menších lekárňach ani nehovorím, tie ani nemaju inzeráty na internete.. a práca v lekárni je len jedna z desiatok prac. miest kde sa vie farmaceut uchytiť 🙂

drzaopica
10. dec 2020

@lostinmymind zalezi kde byvas....ale ja by som zvolila architekturu.j si myslim, ze pre farmaceuta je nocna mora stat v lekarni do 18 ci 21 v nakupnych centrach za ten plat.
Ina vec je byt majitelom lekarne, alebo pracovat pre farma firmu.
Ako architekt mas viac moznosti sa uchytit aj na vl.past, homeoffice viac volnej ruky.Moja kamaratka je architektka mlada baba po 30 tke prednasa v skole, pracuje pre firmu plus znamym robi navrhy v tomto odvetvi je lepsi plat a vidim tam viac plusov

katkami123
10. dec 2020

A čo sa týka architektúry, moje 3 spolužiačky z gyma vyštudovali, ale každá popri strednej navštevovala umeleckú skolu. Museli nakresliť na talentovkach veci čo od nich chceli, doniesť nejakych 7-9 vlastných reprezentatívnych výtvorov. Ak nechodíš na umeleckú, budeš to mat veľmi tažké až mizerne urobiť skúšky. Oni boli nesmierne kapacity v kreslení a hovorili, ze veľká konkurencia bola.

rainee
10. dec 2020

Keď sa povie farmaceut, tak sa ľuďom ako prvé vybaví predavač liekov. A tak ťažká škola to je. Známa je farmaceutka ale pracuje ako obch.zastupkyna pre farma spoločnosti, beha po lekároch, konferenciách, ešte popri MD robila nonstop, ale vraj dosť dobre zarobí. Tam je viac možností sa uplatniť.
Architekti sú teraz dosť žiadani, ved je stavebný boom a pokiaľ by si nechcela priamo toto, môžeš pracovať ako interiérový dizajnér, tam už je viac toho umeleckého, len zas nie toľko práce.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lusiisul
10. dec 2020

@anjelicek26 myslim, ze si to uplne trefne napisala. Poznam blizsie architektov aj farmaceutov 👍

ckatka
10. dec 2020

@lostinmymind treba pozerať hlavne na to, čo ťa dneska uzivi. Čiže ja by som si to radšej odmakala a šla na tu (hoci tazsiu) farmaciu...ale z dlhodobého hľadiska je to zrejme stabilnejšie a lepší príjem.
Co sa týka architektúry...no...ja mam vyštudovanu stavebnú fakultu a teda architektov v obľube moc nemajú...lebo sú to len taky "kreslici a dizajnéri" ale reálny projekt ktorý bude stáť...statiku, rozvody....aspraviť nevedia. Tak neviem...

zuzka251
10. dec 2020

@katkami123 tou skuskou asi myslis atestaciu z lekarenstva. na Slovensku je povinna vtedy, ak pracujes v lekarni <5 rokov a chces byt odborny zastupca. ak pracujes >5 rokov, tu skusku robit nemusis, ale je to velke plus. okrem lekarenstva su aj dalsie odbory, z kt si atestacku mozes robit, ci uz na farm fakulte alebo SZU, trva to cca 3 roky.
s najdenim prace som nikdy problem nemala, ci uz na SK alebo v zahranici. samozrejme aj platovo je to ine.
urcite je potom zaujimave, (ale to asi na kazdej vs) ked po tych 5r ucenia prides na modreho kona, kde sa mamicky nefarmaceutky navzajom poucuju ohl uzivania liekov alebo za tebou chodia do lekarne pacosi s nastudovanym internetom, ale cele zle, chces im pomoct, no oni ta maju za kravu a predavacku🤷‍♀️ ale mne sa moja praca aj tak stale velmi paci.

hyberncia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanislavicenka
10. dec 2020

@lostinmymind Ved su to uplne opacne smery. KU kazdemu potrebujes vedomosti z inej sfery. Kolko mas rokov? Bavi ta chemia a biologia? Si v nej dobra?
Alebo holdujes radsej matematike a deskriptivnej geometrii 🤷

katkami123
10. dec 2020

@zuzka251
Možno to bolo ono, neviem, len ona robí v Čechách, podľa toho, čo opisovala sú tam prísnejšie kritéria a tam tie skúšky musia mnohé mať. Čiže sa učia cely život.

andreatytler
11. dec 2020

@lostinmymind Podla mna obe skoly su dobra volba. Obe su narocne a obe maju celkom dobru perspektyvu na dobre zamestananie a prijem. Obe zamestania su aj rovnako riskantne. Poznala som niekolko archytektov a mali zakazky v jednom kuse. Kamoska vystudovala veterinu ale robila obhodneho zastupcu na nejake lieky... mala z toho uzasne prachy. Zevraj na farmaciu potrebujes byt precizna.
Ak sa nevies rozhodnut, predstav si ze si isla na obe skusky a na jednu ta nezobrali. Mrzalo by ta to alebo by si bola rada. Ak ti je to fakt jedno ze ktora skola, tak nemozes urobit chybu, akokolvek sa rozhodnes.