Byt verzus dom

slnecnica333
2. okt 2016

Chcem poznat vas nazor a zaroven aj radu.ostat na dedine a postavit si dom alebo ist do mesta do bytu?som z okresu kde je problem s pracou.manzel ma pohyblivu pracu raz je tu raz tam nemozeme sa stale stahovat podla jeho prace.manzela laka dedina a dom mna skor mesto tym padom aj byt lebo si myslim ze tam skor najdem pracu.ine mesto nie nase okresne ale vzdialenejsie.uvedomujem si ze pre deti je lepsi dom ale ja nechcem byt bez prace.

dominikav123
2. okt 2016

@slnecnica333 a co tak blízka dedina pri väčšom meste ? Ty môžeš pracovať a možte bývať v dome, ktory nemusí mat 3 poschodia, čiže nebude veľa starosti.

hettinka
2. okt 2016

pre deti je lepší dom do 5-6 rokov ... potom jednoznačne majú viac možností v meste (školy, krúžky, zábava, šport, kultúra...). Nebudeš robiť nič iné, len voziť deti hore-dolu, ak im budeš chcieť dopriať niečo viac, ako len dedinský dvor a dedinskú školu.
Navyše, ak manžel pracuje aj mimo domu, budeš sa o všetko starať sama?

dominika6
2. okt 2016

@slnecnica333
Ved aj pri centre sa sa postavit dom...pracu budete mat obaja,deti blizko skoly,skolky obcianska vybavenost po ruke...je to sice drahsie ale ta cena sa vykompenzuje dalekym dochadzanim na kazdy smer...

balaskovae
2. okt 2016

myslim ze @dominikav123 to vystihla. To by v podstate bolo take idealne. Mali by ste aj svoj klud, svoj domcek, aj pracu 🙂 myslim ze toto by mohol byt idealny kompromis

dominikav123
2. okt 2016

@balaskovae my takto staviame dom pri Prešove, dedina je 5 km pri meste, dojazd do centra cca 10 minút autom, chodí tam MHD, školský autobus. Vždy sa da nájsť kompromis 🙂 držím palce nech nájdete svoje miesto

slnecnica333
autor
2. okt 2016

@balaskovae tam su strasne drahe pozemky pomaly polovica z bytu a to je dost

slnecnica333
autor
2. okt 2016

@dominikav123 tam su strasne drahe pozemky...aj v kanasi a luboticiach sme pozerali ale drahdm to je

balaskovae
2. okt 2016

@slnecnica333 tak si spiste vsetky za a proti a bude sa vam rozhodovat lahsie 🙂

hettinka
2. okt 2016

@dominikav123 ja som bývala 7km od mesta a otrasné niečo, ako mladá som sa nikam nedostala, kým som nemala vlastné auto. Ani do blbého kina, ked nechodil poriadne autobus.
A ked sa narodila prvá dcéra, bola to katastrofa, čokoľvek sme chceli robiť, alebo k lekárovi, na nákup, len hore-dolu sme jazdili a taxikára som robila ... som rada, že som z dediny preč. Hoci aj teraz vozím deti, ale predsa len menej ako vtedy.

slnecnica333
autor
2. okt 2016

@hettinka byvas v meste?v dome?

dominikav123
2. okt 2016

@hettinka vidíš a ja som konkrétne v tej dedine žila od 12 tich rokov 😊 Aj do školy sme s mladším (vtedy 8 ročným) braskom sami chodili, aj na zurky cez strednú a výšku a auto som do 19tich nemala. Tu som.

dominikav123
2. okt 2016

@slnecnica333 idete z BB na východ ? A pozemky su drahé všade. Teda všade kde je aspoň nejaká možnosť prace.

hettinka
2. okt 2016

@slnecnica333 áno, v centre mesta v pešej zone v dome s dvorom, ale obývame len jednu časť, okrem toho je tu ďalšia bytová jednotka a firemné priestory ,., taky super kompromis.

@dominikav123 však ja som tiež dedinskú školu vychodila, aj strednú vo vedľajšom meste a potom VŠ a "tu som" ... len svojim deťom chcem predsa len dopriať viac, ako dedinskú školu. My sme bývali v takej malej dedine, vybavenosť slabá.

dominikav123
2. okt 2016

@hettinka ale my sme nechodili na dedinskú školu ale na ZS a SS do Prešova.

slnecnica333
autor
2. okt 2016

@dominikav123 uvazujeme.manzel je vychodniar

lucinka511
2. okt 2016

@slnecnica333 ja som zila tiez na dedine v dome. neni nat to.do prave dochadzal snoro kazdy aj ja.nevadilo mi to az tak.lebo ked napr byvas v BA.nemas tam ani prirodu.bybas v kamrlikubo vymere nejakych 80m a co mas z toho? do roboty ajbtak cestujes hodinu.nie aubtam dobre spojenia.ziadne metro a autom rataj zo zaochami..pre mnabjednoznacne Dom....byvala som aj vo Viedni..to iste.kolegyne v ramci Viedne cestovali do prace hodinu.a nemas ten klud. naj dedina pri nejakom meste..mesto manbyvanie tiez nie je vyhra.vsade musis dochadzat tak. ci tak
.a v bytr byvat aj s detmi je na ponorku.malo miesta vela veci.

dominikav123
2. okt 2016

@slnecnica333 Kanaš by som nebrala, otrasná dopravná situácia rano. Ľubotice su dobrá lokalita. A v Prešove v meste, centre dom nekúpiš. Jedine tie historické budovy tak za 300 tisíc EUR mozno

hettinka
2. okt 2016

@dominikav123 no ved práve, už je to komplikované, dochádzať do iného mesta
a pred 20 rokmi som aj ja chodila bežne do ZUŠ autobusom od 4. triedy a teraz si to neviem predstaviť, že by som v tom veku pustila deti na krúžok samé do mesta akosi už je to všetko inak.
Nakoniec sme my tak dopadli, že ani v tomto minimeste sme vyhovujúce školy nenašli a obidve deti dochádzajú do krajského 10km ... keby bolo na mne, presťahujem sa, ale obaja s manželom máme tu prácu a museli by sme zasa dochádzať my.
Ale aspoň dopravné spojenia medzi dvomi mestami sú lepšie, chodí nám každú chvíľu vlak aj autobus. na dedinu išiel bus 4x za den a dosť.

mima4
2. okt 2016

@slnecnica333

no pozri sa na to realne a predovsetkym logicky.

ak mate mat zabezpecenu pracu obaja, tak musite mat tak poriesene aj byvanie. Naco mat niekde u riti dom, a byt nezamestnana?? Pripadne dochadzat kooopec km a hlavne zabijat kooopec casu do prace!

Okrem toho o dom a zahradu sa treba starat, a ked ludia realne koncia v praci okolo piatej..o siestej su doma, treba riesit domacnost, deti... tak zabit vikend pracou okolo domu, ked mozete ist na vylety, byt spolu..je tiez smutne...

pravdaze da sa to poriesit zahradnikom, otazne, ci mate na neho financie. Pre mna je cas s ludmi, rodinou cennejsi ako nejaka burina a kriky...

No ak ste mladi ludia, chcete zit, aj ako rodina, a nie byt otrokom domu, ci cestovania, tak jednoznacnejsie byt.

hettinka
2. okt 2016

@mima4 máš pravdu, aj sa teraz z bytu dostanem do prírody oveľa viac, ako ked sme mali dom, a do prírody som sa dostala akurát tak kosiť trávnik a burinu plevať.
Ak človek chce chodiť do prírody a mať záhradku, treba si postaviť niekde v okolí malú chatku.

Jediné, čo teraz nemôžem mať, je veľký pes ... na dedine som mala vlčiaka, teraz máme len maličkého, ktorý môže byť aj v byte, aj vonku.

mima4
2. okt 2016

@hettinka podla mna pre bezne pracujuceho cloveka dom je dost na prd, a hlavne, nielen ja, ale myslim si, ze dost dnesnych ludi ma inu predstavu o traveni vikendu, ako o muklovani okolo domu, preto napr. v okoli BA je pomaly raritou vidiet ludi aj nieco pestovat..obycajne to poriesia kupenym travnikom. A obycajne rano zabiju hodku aj viac cestou do BA, tiez domov... a ak ma clovek deti, tak sa proste neda fungovat.

sintra
2. okt 2016

To musis sama citit, co ti je blizsie. Ja napriklad som typicky mestsky clovek, vyhovuje mi byvanie v byte, na dedine sa idem zosaliet uz na druhy den, klasicke roboty okolo domu ma nebavia, zahradkarcenie ma nebavi. Jedine, v com by sa mi pacilo mat dom so zahradou by bolo, ze by som mohla chovat velke psy, kludne aj tri. V byte je to komplikacia. Inak by a na dedinu alebo nejakeho satelitneho mestecka nedostali ani parom volov.

dominikav123
2. okt 2016

@mima4 vies, ten pocit ked si v sobotu rano vyjdeš na vlastnú terasu za domom a pijes kávu pri pohľade na vlastný kus zeme je pre niekoho viac ako tlačiť sa v trojizbaku, hlavne ze nemusím kosiť 🙂
Žila som aj v Bratislave a ďakujem, nemusím, aj teraz žijeme v byte a ide ma tu slahnut.
Čiže je to ozaj o osobných preferenciách, navyše ak plánujú ist na východ, tu sa hodinu za prácou dochádza ak žiješ v Poprade a robíš v Košiciach.

siska53
2. okt 2016

@slnecnica333 ak by som cestovala za pracou do polhodiny,ok,ale ak mam zabit cestovanim hodinu a viac tam i spat,nie.. To radsej len vikendovy domcek. Ale ja som mestske dieta zvyknute na chalupu cez vikendy a prazdniny a navyse neznasam cestovanie v zapchach,stacilo mi,ked z prace som cez most cestovala aj 40minut,pritom rano za 15minut v praci...

Ty musis vediet,co ti vyhovuje, mat dom.je fajn,ale..zalezi od toho kde.

lujza123
3. okt 2016

@slnecnica333 dom na kraji mesta... Netreba mat haciendu a 1000 m2 zeme okolo. Taky maly sikovny mestsky domcurik max 3 izbovy. Zahradka tak akurát, podla mna staci aj tych 300-400 m2, posedenie, gril, nejakých par zahonkov na trochu zeleniny, bylinky, zo dve jablonky a nejaky zahon s kvetmi....

Byvam v krajskom meste a bavi ma sledovat realitny trh. Naozaj sa taketo byvanie da zohnat za cenu bytu, hlavne take s mensim pozemkom, ludia strasne chcu aspon 600 m2 zahrady a potom nadavaju, lebo je s tym len vela prace a vela to stalo