Dom verzus byt

jednabasen
28. feb 2022

Zdravím 🙂 Zaujímali by ma názory ľudí, ktorí sa presťahovali s deťmi na dedinu s nie až tak občianskou vybavenosťou. Ako sa vám býva? Alebo všeobecne názory ľudí, ktorí sa presťahovali s deťmi do domu 🙂

Máme možnosť sa presťahovať do dediny, ktorá má len 200 obyvateľov, prevažne tam žijú len starí ľudia, deti som videla iba 2 kusy. Je bez obchodu a vlastne v nej nič nie je okrem kostola. Stojí v nej vlak. V danej dedine mi žije svokra, vo vedľajšej mama a v ďalšej sesternica. Okrem toho sa vieme pohybovať s autami, kde potrebujeme. Od mesta je to cca 20 min. autom. Dá sa v takej dedine prežiť? Momentálne si to neviem vôbec predstaviť. Celý život som žila v meste. No aktuálne žijeme v centre mesta, pri hlavnej ulici, kde je smog, hlug, bordel a motajúca sa spodina. Ja by som sa presťahovala aj na iné sídlisko, do menšieho bloku, mužovi sa už nechce sťahovať a povedal, že ak tak len do domu. Ja chcem veľmi bývať v dome, vidím výhody žitia v prírode, kávičky na terase, pestovania si atď. No som rada obklopená ľudmi a neviem, či si zvyknem.

optame
28. feb 2022

@jednabasen zmenit byt za dom je super 👍 ale... Poznas dobre tu dedinku? Nebude Ti vadit dochadzanie ? Mas tam nejake kamaratky? S detmi tam mas kde chodit? Nejake detske ihrisko?Moj nazor a aj skusenost- zila som v dome, odisla som do mesta,-byt,praca pomerne blizko, kamkolvek som sa dostala. Vydala som sa a byvame v dome na dedine, je tu vsetka obcianska vybavenost, mlade rodiny aj s detmi.....No napriek tomu som si zvykala skoro 3 roky (aj napriek tomu,ze povodne som z dediny). Neviem si predstavit,ze tu nie je obchod,posta, skola,skolka....
Tak ako vsetko aj toto by mali svoje vyhody a nevyhody... Zavisi to aj od Teba ci by si si na to zvykla... Ja osobne by som do takejto dedinky nesla byvat.
Drzim prsty pri rozhodovani ✊

h2
28. feb 2022

@jednabasen Ahoj, ja som vyrástla v BA, mali sme byt doslova nad križovatkou, ešte aj autobusy nám chodili hneď pod oknami. Potom som ako dospelá bývala dlho zase v byte, hoci už tam nebolo až tak rušno. Momentálne bývame na dedine, je to väčšia dedina pri BA, čiže hoci občianska vybavenosť zďaleka nepostačuje, niečo tu predsa len je. Ale čím ďalej, tým viac ma to ťahá ešte ďalej od civilizácie, od ruchu a ľudí. S mužom už viac-menej plánujeme, že keď budeme má dôchodku, pôjdeme niekam inam, ďalej od mesta a bližšie k prírode.
Pokiaľ máte auto, nevidela by som v bývaní na malej dedinke vôbec problém. Rozhodnúť sa musíš Ty, respektíve vy s mužom. Ak Ti vadí, že dedinka je príliš malá a nič tam nie je, možno by bola cesta ísť do väčšej dediny, kde je aspoň škola a obchod...

evica8370
28. feb 2022

@jednabasen ahoj, da sa žiť 😁 človek si zvykne na všetko 😉 ja som prišla z Ke do úplne malého mesta kvôli práci, po 3 r som si našla priateľa a presťahovali sme sa do domu na dedinu (600obyv.). Je tu len malý obchod a nie vždy otvoreny ale chodím tam výnimočne. Do "mesta" to mam 5 min autom. Deti mi chodia do škôlky vedľa do dediny, cca 2km od nás a pôjdu tam aj do školy... Bývame na konci ulice a na kopci a naokolo les a zver 😁 nikdy som si nemyslela že skončím takto na "konci sveta" 😁 ale je tu pokoj, premávka žiadna. Všetko má svoje výhody a nevýhody. A úprimne? Do veľkého mesta ma to už neláka, obchody tiež nie, keďže všetko si už človek vie pomaly objednať z netu 😁

matapo
1. mar 2022

...niekomu vyhovuje klud, niekomu ruch, ja byvam v centre krajskeho mesta ale v dome aj s dvorom aj zahradou. Vyhovuje mi, do 10 minut som uplne vsade a nie autom ale peso. Cize auto nevyuzivam na kazdodennu rutinu vobec. Toto je to co mne vyhovuje. Mozno by mi este viac vyhovoval ani nie dom so zahradou, ale moderny apartman s velkou terasou v meste, kludne aj na namesti 🙂 Hlavne ako deti rastu a vidim na starsich ze tie vyhody domu sa stracaju uz, ja nie som nejak zahradkarsky typ, a cim som starsia tym este menej, okrem toho mame este aj chatu so zahradou. Takze si to zvaz, dom je super len si vyberte nan spravnu lokoalitu. Ked sa uz na nom narobite, uz odtial len tak neodidete, vacsinou to uz byva volba na cely zivot. Dedinka ale 20 minut od mesta sa mi zda dost vela, okrem kostola pomaly nic, 200 ludi je dost malo. Na zivot na dochodku ok, ale na cely zivot s detmi. Tie deti budu mat aj 15 a bude ich to tahat do mesta, dochadzat budu cely cas bud do vacsej dediny alebo do mesta, do skolky, do skol. No niet na to mat skolu hned na skok. Tebe sa tym usetri cas, nebudes musiet robit sofera detom do skolky, skoly, kruzky,...niet na to ked su v tomto smere samostatne, lebo sa vsade dostanu ryzhlo bez toho aby sa clovek stale bal. Musite si s muzom stanovit co je pre vas dolezite a co by vam vyhovovalo aj z dlhodobeho hladiska.

oblecenie99
1. mar 2022

Vyrástla som na dedine, a úprimne si to už teraz neviem predstaviť, s deťmi vôbec nie. Ale keď som bola v lete dlhšie u našich s malým, aj mňa to trosku začalo lákať... Lebo mohli by sme predať byt, vyplatiť zvyšok hypo, ešte by sa nám aj zvýšilo toľko ze by sme si tam kúpili dom a mali by sme brutálnu nehnuteľnosť, bazén, navyše bez hypo čerstvý vzduch a dochádzali by sme do prace (do Košíc je to napr. vlakom taka hodina, max hodina a pol.) potom som si uvedomila, že kym som bola u nich, ak nerátam prácu v záhrade a pomoc rodičom, tak mojim jediným kultúrnym a spoločenským vyžitím bolo, že som išla s malým na prechádzku s ich susedou, ktorá mi v kuse vyvolávala, kedy ideme resp. Som išla s malým na prechádzku po špičkách, aby si to ta suseda nevšimla 😅 Celý život som z tej dediny dochadzala do malého mestečka do školy, každý deň sme vstávali o pol šiestej a utekali na jeden jediný autobus. Zmeskala som všetky akcie, plesy, diskotéky, ktoré sme mali v škole, lebo keď aj naši po mňa boli ochotní večer prísť na aute, tak ma už čakali pred školou o pol desiatej večer. V dedine sme nikam nechodili, lebo tam bola max. jedna krčma, ktorá nebola pre pubertiakov a nič viac. . Ja by som ale nešla bývať ani do dediny bližšie k väčšiemu mestu.. Som totiž príliš pohodlná. Viem si to predstaviť jedine tak, že máme minimálne dve autá, ja som permanentne home office, a deti tam majú školu a škôlku, aby sme ich nemuseli každý boží deň prevláčať so sebou ako mačence. Bývam už pár rokov v centre Košíc, áno je tu hluk, aj smrad niekedy, ale je tu veľa zelene, vody, na skok pokojnú časť s rodinnými domami na prechádzky, , ale aj Hlavnú ulicu na korzo a kavicky, mame blízko prácu (ja do 5 minút pešo) aj malý jasličky, ale keby potrebujem niečo ďalej vybaviť, tak mam po ruke MHD, autobus aj elektricky,nemusim teda vyťahovať auto z garáže prakticky nikdy.

Keď ťa to ťahá do prírody a mat pokoj, tak ta úplne viem pochopiť. Teoreticky sa stále viete vrátiť, ak by sa vám to nepáčilo, aj keď ja osobne si myslím, že taký pokojný život na dedine vám bude obom vyhovovať, ťahá vás to tam 🙂 treba vyskúšať a potom uvidíte, porovnáte. Vrátiť sa do mesta dá vždy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
44janica44
1. mar 2022

@jednabasen byť na kraji mesta.... Bývala som na dedine vybavenosť skoro všetko ešte aj Lidl škola škôlka... Ale keďže mám dieťa jediný krúžok je buď folklór alebo futbal (ak niečo ine tak 20 km do mesta) v meste čo len chce.

zafir01
1. mar 2022

@jednabasen bývalá som v byte na sídlisku mesta, vo veľkej dedine v dome pri hlavnej ceste, vo veľkej dedine v malom byte. A teraz máme svoj veľký dom v malej dedine (140 obyv)... Vybavenosť vlastne žiadna. Mame dve autá. 5 km ďalej ma každú stranu mame obce s úplnou vybavenosťou.
Avšak deti ti je mnoho. Mame tu vela kamarátov, našich rovesníkov s deťmi.
Napr na Silvestra a rôzne akcie, letné grilovacky, či turistiky sa stretávame. Konkrétne 8 - 10 párov plus my, s ktorými máme taký aktívny vzťah , niektorí deti majú, iní na nich pracujú.
No už aj tak cítim, že napr syn má 10 a v jeho veku tu nie je žiaden chlapec. Buď sú tu starší okolo 14 alebo mladší 8 ročný.. A tak musia mamy voziť deti k mam, alebo ja za kamošmi.. Ale vekom už môže sám behať.
4 ročný to isté.. Deti tu sú, len málokedy sa nájdu v tom istom ročníku, a príde vek, kedy im to chýba.

Na druhej strane, bývame pod horou, bokom od zastavaného územia, nemáme žiadnych susedov. Mame kľud. A keď máme v lete akciu, môžme do rána hlasno spievať na terase pri grile. Pripadne hodiť sa v noci do bazéna, trebárs aj bez plaviek 😂 teda súkromie neoceniteľné 🙏

euka210
1. mar 2022

@jednabasen ja som vyrastala na sidlisku v 90 000 meste a vydala sa do 6000 mesta, co je v podstate vacsia dedina pre mna. Potom sme sli k svokrovcom 4km na dedinu, kde bol obchod, teraz uz tiez len cerkev a cca 300 obyv, vela mladych ide na zapad do vacsich miest a tu par mladych rodin, ale nase 3deti maju rovesnikov v skole, skolke. Okresne mesto mame 4km a vacsie okresne 20km kde su vacsie moznosti na nakup aj lekari nejaki specialisti. Kym prve roky som mala ine predstavy o zivote v dome a hlavne ten vybeh von, tuzba mat travnik kde mozu deti behat bose, teraz som rada ze mame aj zahradu, maso z vlastnych zvierat a deti mozu bezpecne chodit po ulici na bicykli.
Co mi stale chyba aj po 10r su kamarati z mladosti s rodinami 100km od nas a rovnako aj dobra svagrina a moja rodina. Takisto malo kultury, ale uz sme zvykli ze musime ist 100km. A moj manzel je z dediny, takze v bytovke sa tie 2roky nudil.

jednabasen
autor
1. mar 2022

@optame
poznam tam svokru :D podľa mňa málokto pozná ľudí v dedine, do ktorej sa sťahuje, ale nemala by som problém sa zoznámiť. Občianska vybavenosť je hned v okolitých dedinách a tam mi býva aj rodina. Plus som vodič, viem hocikedy vybehnúť do mesta, čo by som aj plánovala. Či by som si zvykla neviem :( Práve preto toto fórum.

jednabasen
autor
1. mar 2022

@h2 toto je trošku problém dedín na východe Slovenska, že ak nechcem dedinu, kde žijú rómovia, je aj trochu v kopcoch a estetická, nie na poli, a zároveň, aby bola blízko mesta, tak sa mi značne zužujú možnosti :(

jednabasen
autor
1. mar 2022

@evica8370 jeej super a sú tam aj nejaké deti? 🙂 tiež máme vedľa v dedine škôlku školu, akurát som dnes šla okolo tej potencionálnej dediny, a nikto v nej o 15:00 nebol, a mňa ešte čakajú takmer 4 roky materskej, takže by som možno bola sama v celej dedina počas pracovného času, čo si neviem celkom predstaviť :D btw tiež žijem teraz v KE

jednabasen
autor
1. mar 2022

@matapo veď toto, že potom keď budu deti väčšie by to mohol byť asi problém. Momentálne chodím do tejto oblasti 3x týždenne a vobec mi to nevadi, presuny autom mi nevadia, rada cestujem a viem si predstaviť chodiť aj vlakom, ale jasné každý deň je o niečom inom. Je otázne, že či tie benefity domu a prírody by nezvíťazili 🙂 Počas školského roka bežne ľudia v KE zo sídliska do centra mesta cestujú 20 minút, takže nepríde mi to tak veľa. Okrem toho mám v okoli celú rodinu a ako pomoc s deťmi by sa zišli.

jednabasen
autor
1. mar 2022

@oblecenie99 ja práve bývam v centre Košíc :D To mesto mi príde čoraz škaredšie, špinavšie a sivšie, ale je pravda, že my bývame veľmi nešťastne a toto to spôsobuje. Každý víkend dochádzame presne do tej spomínanej dediny, kde môžeme mať dom. Problém je, že odkedy máme malého, máme problém sa vykopať do prírody a veľmi nám to chýba. My sme zas veľmi mobilný a viem si predstaviť, že ten dom predám za 10 rokov, aj za 5 keď budem veľmi nespokojná, no láka ma to skúsiť.

jednabasen
autor
1. mar 2022

@elizabet173 moja racio časť to vidí podobne :D a

jednabasen
autor
1. mar 2022

@zafir01 toto znie úžasne, aj tá časť, že máte plno kamošov a deti v dedinách. Toto by sa asi nám nepodarilo, takže asi na to kašlem :(

jednabasen
autor
1. mar 2022

@euka210 obávam sa, že v tej našej dedine ani ten chodník nie je, kde by sa mi decko bicyklovalo

optame
1. mar 2022

@jednabasen 🤦 no romov je tam az az, poznam to... Popripade mi napis spravu,ze ktorym smerom zvazujete ten domcurik

luccija
1. mar 2022

@jednabasen dom určite áno, ale nie dedina kde su starší ľudia a žiadny obchod.Do takej dediny aj, keď mám blízko mamu, rodinu by ma nedostali.Dieta potrebuje rovesníkov, ale možno tebe by to nevadilo mne podobne bývajú rodičia jeden obchod, krčma, kostol žiadna škôlka, škola, keď som tam chodila s dcérou, keď bola menšia po 3 dňoch som sa cítila zúfalo.Same na ulici, samé na ihrisku.Neskor sme išli aj my na dedinu, ale hľadala som takú kde su obchody, mladí ľudia, škola...krúžky.

ziarifka
1. mar 2022

@jednabasen bývam medzi Prešovom a Košicami, medzi kopcami, cca 750 obyvateľov, bez spoluobčanov, mame ihrisko, škôlku, 9 ročnú školu, 2 obchody a už pár rokov sa tu rodí niekoľko deti ročne. V každom dvore majú dcérky kamarátky, staršie, mladšie, spolu chodia do škôlky a budú aj do školy. Nie je núdza o mamičky na kavickovanie a kocikovanie. Sme tu 3 roky a nemenila by som.

Ocitli sme sa tu úplne náhodou, mali sme iné plány. Ale vidím, že pre deti to je raj. Po tejto skúsenosti by som do dediny bez detí nešla.

euka210
1. mar 2022

@jednabasen neviem ci by som sla do takej dediny dobrovolne, kde ani deti nie su a mesto daleko. My sme len tie 4km, 5min.autom, cize nie je problem dat deti, domov poobede a este vecer po syna na kruzok, ci zbehnut k dr., ci do obchodu ked manzel nieco potrebuje surne k majstrovaniu. A svokra nam deti doma postrazi ked treba a nemusela som napr.rano lietat aj s babatkom po skolke, obchodoch. Od sept.vraj rusia dalsiu ZS vo vacsej dedine a do skoly v meste to budu mat min.20min.autom a v zime hore v kopcoch mali plno snehu ze neprejazdne...to si neviem predstavit dochadzat. Busy k nam chodia rano, na obed 1 a poobede ked idu zo skoly 1xhodinu, vecer o 19h a koniec. A v malych dedinach skolky tak, od 8h do 15h...ziadne ako v meste ze od 6h do 17h.
Ja by som brala bud vacsiu dedinu alebo v Ke Nad Jazerom, tam byvala svagrina a je tam dobre. Ale tiez su uz v dome...ale oni vzdy chceli dom, ale su vo velkej dedine so skolou a Ke blizko.

oblecenie99
1. mar 2022

@jednabasen jeeej, tak ahoj 😁 chápem, ved aj píšem vyššie, že v lete som mala takú krízu aj ja 😅 ale Košice sú pre mňa stále srdcovka plus som fakt pohodlná.. A nerada šoférujem, najmä mimo mesta. Môžem sa spýtať, v ktorej časti bývate? A kam by ste mali v pláne ísť bývať? 🙂

euka210
1. mar 2022

@ziarifka tak toto je dobre a lokalita tiez super pre najdenie prace.

evica8370
2. mar 2022

@jednabasen našťastie máme super susedov, majú síce už dosievajucich chlapcov ale poznáme sa cca 5 r odkedy tu sme a deti si ich obľúbili, vedia sa aj zahrať, takže žiaden problém, navštevujeme sa aspoň raz za týždeň na kávu 😁, v lete aj častejšie vonku na záhrade. O dom nižšie majú momentálne 6m bábo ja mám deti 5r, 3r a 3m. Na materskej som uz 5r a ešte ma čakajú 2r 😂 prídu sem tam depky keďže ja som odišla ďaleko od rodiny kamošov (300km) a nepoznala som tu nikoho ale mb a net funguje takže pohoda 🙂 a ako som písala predtým dajako si už neviem predstaviť ísť bývať do bytu a do mesta. Ale človek nikdy nevie 😁

jednabasen
autor
2. mar 2022

@ziarifka v ktorej dedine? 🙂 tato je tiez medzi Presovom a Kosicami

jednabasen
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika3136
2. mar 2022

Nie, nesla by som. Pochadzam z takej dediny na vychode Slovenska a jedine svetlo na konci tunela bol stredoskolsky internat v Kosiciach. V nasej dedine bol jeden obchod, ziadne detske ihrisko, 150 obyvatelov. Dokopy 10 deti v mojom veku.
Predpokladam, ze ty si kamaratky tiez vyberas a nepriatelis sa s jednou, ktoru ti predstavia. Tam to bolo take, ze bud idem von a nimi, alebo nejdem. "Ist von" znamenalo sadnut si na schody pred obchod s malinovkou, ist po poliach, lukach, motat sa. Cokolvek, co som chcela (ci uz kruzky v meste alebo hocico), som musela prisposobit autobusom. Darmo je nieco v susednej dedine, je to proste susedna dedina, bodka. Tolko sme sa nachodili peso.....nehovoriac o tom, ze som nemohla ist s kamoskami len tak von a po ceste sa zastavit na zmrzlinu, neskor na kavu, hocico.... ked som prisla do mesta a mohla som ist posediet, lebo som mala vybaveny odvoz domov, citila som sa ako v inom svete, ze sa nemusim ponahlat. Vzdy byt odkazana len na odvozy, dopravu....nemohla som po skole utekat domov, musela som cakat spoj. Pamatam si na dni, kedy som chodila po potoku a hladala riasy, ci nieco nove neobjavim. Alebo som zbierala kamene a dufala, ze najdem nejake specialne, ktore sa u nas ani nevyskytuju.... jednoducho uz som nevedela, co robit. Bolo to hrozne.... nemohla k nam hocikedy prist nejaka kamaratka len tak, lebo ju niekto musel priviest alebo opat musela prist busom. Deti nepotrebuju ten isty dvor kazdy den. Co tam budu robit? Take to "svoje" a kavickovanie si uzivaju dospeli.

Tiez sme sa prestahovali do domu, ale sme skoro v centre maleho okresneho mesta. Plna vybavenost, skola, skolka, vsetko peso. Dakujem bohu, ze vramci prechadzky si tu zmrzlinu mozem dat, ze mozem ist do kina alebo v lete na amfiteater, kde je niekto znamy a ja potom prejdem domov peso 😳 ze tu mame nejaky festival, akcie.... ak by som mala ist na taku dedinu, milion x radsej vezmem byt v meste.

euka210
2. mar 2022

@jednabasen chodte do Druzstevnej pri H.

dupinka
2. mar 2022

Súhlasím s @nika3136 - ak to má byť dedina bez občianskej vybavenosti, tak nie. Žiadne možnosti "vypadnúť" len tak niekam, hoci len na kofolku ...

Ja som dieťa z mesta. V 35tich rokoch som sa presťahovala do domu. Našťastie, do mesta to máme cca 5km. Ale tiež autom. Nová ulica, široko ďaleko nebolo nič. Tiež mi trvalo, kým som si zvykla, že to nie je také, ako v meste, že sa proste prejdeme a v rámci prechádzky si vybehneme kúpiť nanuk, sadneme na lavičku.. Už tu máme kaviarničku s ihriskom a poviem ti, obrovská radosť. A tiež výhoda, že my sme všetko rovesníci, rovnako veľké deti, takže niekedy celý deň neviem, kde mám deti, alebo naopak, plný dvor detí.
Takže zvažujte aj tieto veci, hlavne kvôli deťom.

henriettak
2. mar 2022

@dupinka ale tak to máte podľa mňa v pohode. ono v dedine by mala byť aspoň ako taká vybavenosť, aby teda pritiahla hlavne rodiny s deťmi. takto ak v dedine nič nie je aj tak budú nútený chodiť veľa do mesta