Prečo majú ľudia problém s potratmi?

7. jan 2024

Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.

zmrzlinka2021
7. jan 2024

Preto,lebo dieťatko sa nemôže brániť a príde o zivot. A pre nich je život človeka viac ako 9 mesiacov života ženy.

anjelicek26
7. jan 2024

Tazka tema na nedelu uprimne... potraty v urcitych kritickych fazach zivota zeny neodsudzujem, ale casto su to skutocne zeny, co to podstupuju opakovane ako urcitu formu "antikoncepcie" alebo proste s uplne hlupych dovodov, kde sa tomu dalo bez problemov zabranit, tam moje pochopenie je velmi obmedzene. Ale ano mas pravdu, nikoho do toho nic, ani mna, ani teba, nikoho, len tu zenu, jej manzela/priatela a lekara.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minenkak
7. jan 2024

Lebo to bolo stovky rokov tlačené do hláv ,že je to niečo strašné a kresťanstvo a ich moralizovanie, je v našej kultúre silno zakorenené.Sto krát opakovaná lož sa stáva pravdou

stanulienkat
7. jan 2024

Lebo ľudí baví starať sa do cudzích materni. A hlavne takzvaných pokryteckých kresťanov to baví najviac. Každý nech si robí ako uzna za vhodné. Potraty klesli za posledných 50 rokov na minimum. Som za to, že ak sa žena nevie, alebo nemôže postarať o to dieťa, nech ide radšej na potrat, ako by mu mala pripraviť strastiplný život. A nie, adopcia nie je riešenie. Je to podľa mňa ešte horšie, ako keby išla na potrat. A panbičkari nech sa starajú o seba.

zuzanockamt
7. jan 2024

Tiež tomu nerozumiem. Ich sa to netýka, neovplyvní ich to. Je to len o rozhodnutí ženy. Nikto sa jej do toho nemá čo starať. Je fajn, že stále máme ako ženy túto možnosť. Snáď sa to nikdy nezmení.

viestta
7. jan 2024

Zaujimave je, ze su ludia schopni odsudit zenu ak ide na UPT, ale ti isti ludia nie su schopni akokovek pomoct tej zene a dietatu ak uz sa narodi. Pro life hnutie zaujimaju maternice inych zien len do 12. tyzdna tehotenstva, potom to tehotenstvo a dieta uz ostava len problemom danej zeny. A pre mna je to vrchol pokrytecstva.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cecilia29
7. jan 2024

@viestta ako to môžeš napísať. Kresťanské organizácie a charita pomáha viac ako iné . Projekt zachranmne zivoty pomaha zenam v nudzi , ktore si dietatko nechali financne, Alexis poskytuje psychologickú podporu aj pre ženy ktoré postúpili UPT. To isté môžeme povedať o doktoroch ci ľuďoch ktoré podporujú potraty a neriešia ich následky.

fantaghiro21
7. jan 2024

Kedysi som citala jeden pribeh.neviem ho uplne naspamat,ale zena sla za lekarom,prosila o potrat,lebo uz mala doma 2 deti a nechcela dalsie uz z akychkolvek dovodov.
Lekar sa spytal,preco nezabije tie narodene.konecny vysledok by mala rovnaky
Stale 2 deti.len by nezabila dieta v bruslu ale uz narodene.
Niekto berie dieta v brusku ako zhluk buniek,ako nic.Len nejaky nador.
Niekto ako obrovsky dar.
Suhlasim aj s
@anjelicek26 .
Aj tie zeny,ktore cakali dieta v akychkolvek tazkych situaciach,niektore sa nevzdali,poziadali o pomoc spravne institucie a vyriesili ich nevyriesitelny problem
A vela tych,ktore podstupili potrat,neskor to ulutovali.
Poznam aj zenu,ktora opakovane bola na potrate asi 3x.neverim jej,ze to s nou nic nerobi.aj ked tvrdila ,ze to ma ako opravu kazu u zubara....
Ci vedome ci nevedome,ovplyvnuje to cloveka.
A z mojho hladiska,nemusim byt ani krestan.viera s tymto nema nic spolocne.aspon z mojho hladiska a to som veriaca,...jednoducho nemam presvedcenie,nemam na to srdce,nemam prostr na to aby som zabijala.
Uz je dost vrazd okolo.preco vrazdit aj to,co je nevinne?
Ps: tiez som cakala neplanovane svoje 3dieta.
Poplakala som si.Vedela som,ze to len musim nejak predychat,pokazilo mi to plany.
Ale som vdacna za ten dar .milujeme ho rovnako ako moje dalsie 2 dcerky

dadka1997
7. jan 2024

Veľmi ťažká téma na nedeľu.. ja nikoho neodcudzujem kazdy ma pravo sa slobodne rozhodnúť, ale treba znášať aj nasledky..
Mám dve kamarátky, oni sa sice nepoznajú, ale poznám ich ja. Jedna sa snaží o dieťa uz 7 rokov je po dvoch spontanych potratov, a jednom ivf a stale nemajú deti...
Druha kamaratka ma priatela, sa "nechtiac" sa dostala k rukam bývalého a bum išla na potrat, lebo nevedela koho je to dieťa..

A mám ju za to odsúdiť? Napríklad mam odsudiť znasilnenu zenu, ktorá ostane tehotna? Alebo ženu, ktora uz dieta ma a zisti ze toto dieta bude mať vadu a preco by mala svojim rozhodnutim pokazit zivot sebe svojnu narodenemu dietatu a aj tomu nenarodenemu ktore nebude mat zo zivota nic ?

Za mňa by to malo byt slobodné rozhodnutie kazdej zeny.
Tí, čo nemôžu mať vlastné deti, stále maju moznosti adopcie, pri tom aj to dieťa si zaslúži lásku, takú veľkú aku nikdy pred tym nedostalo, to su chudiatka, sice im dala biologicka matka dar zit, ale nemaju rodinu, nemaju nič.

angel993
7. jan 2024

@cecilia29 to je tak, keď sa niekto vyjadruje k tomu, čo pozná maximálne z plagátov.

pe_mi
7. jan 2024

To je tak,keď je žena ,ktorá nemôže roky otehotnieť.samozrejme,že má na to nervy,keď číta, vidí, že ženy idú na potrat.aj keď možno nepozná dôvod.vi je to len preto ,že sa na to necíti,či je to znásilnenie,iný dôvod..
Potom su ženy ,čo si neprešli takto ťažkým obdobím s otehotnením a povedia si,veď som ešte není stará ,proste ešte viem otehotnieť neskôr.tie to neodsudzuju.
My máme 2deti,prvé zdravé, druhé s hendikepom.
Kedysi sme hovorili,že by sme aj tretie možno.
To sme zatiaľ nemali druhe dieťa s hendikepom.
Dnes sa na to pozerám tak,že ak by sa nám "stalo",že otehotniem.bez váhania idem na potrat.
Lebo sme si niečo zažili, nie je to pre nás cesta.
Sú mamy ,ktoré majú aj 2 hendikepované deti a mali ďalšie.a nemenili by.
Je to ozaj od príbehu k príbehu.

stannkal
7. jan 2024

Pretože je to komplexná, emotivna a filozoficka téma, ktorá nemá jednoznačné správne riešenie. A väčšinu ľudí nebaví rozmýšľať.

viky173
7. jan 2024

@zmrzlinka2021 ake dietatko? obycajny zhluk buniek, ktory o sebe este ani nevie...

reanda
7. jan 2024

pretoze niekto povazuje cloveka za cloveka uz od pocatia a potrat sa prenho teda rovna zabitiu cloveka.. neviem, co je na tom nepochopitelne.. ak by ti zavrazdili suseda, tiez by ti to bolo lahostajne, lebo ved teba sa to netyka?
jasne, ze mozme polemizovat o tom, kto odkedy zarodok povazuje za cloveka a na co ma a nema zena pravo, ale pytat sa tak naivne, preco s tym ma niekto problem - to myslis vazne?

cecilia29
7. jan 2024

@viky173 zhluk buniek je každý jeden živý organizmus, aj ty.
O tom ci o sebe vie alebo nevie je tazko polemizovať. Pozri si film Nemý výkrik. Je tam znázornený potrat pod usg. Dieťa sa vyhýba nástroju , ktorý vykonáva potrat, otvára ústa ako keby chcelo kričať . Čisto teoreticky potom o sebe nevie ani novorodenec. Sebauvedomovanie je okolo 2-3 roku

pralinka25
7. jan 2024

ja si myslim ze potrat nie je o krestanstve ale o hodnotach. to je v podstate to iste ako ked niekto si povie ze mi sucasny partner nevyhovuje tak ho zabijem a zakopem vsak potom si najdem niekedy lepsieho.
alebo ked ma pubertak stve tak ho zhodim z mosta pretoze teraz nemam situaciu a kapacity sa s nim dotahovat.
potrat je invazivny zasah. pravdepodobne bolestivy pre to dieta. je to zivy organizmus. tak isto ako sa donedavna nepovazovali zvierata za bytosti ktore mozu trpiet alebo sa v 80 rokoch operovali predcasne narodene deti bez anestezy pretoze si lekarske kapacity mylslei ze necitia bolest je pravdepodobne ze tie male tvory trpia.
a ty co sa rozculujes. ak si potrat mala zi si s tym a v podstate ta tiez nemusi trapit co si myslia ostatni. teba serie ze ich serie. tak v com si ina?

andigab
7. jan 2024

Mnoho párov nemôže mať dieťa, žena nie je schopná donosiť. Čo tak nájsť takúto dvojicu a dať malinké na adopciu? Nezabiješ, daruješ život a spravíš z dvoch ľudí šťastných rodičov. Alebo sa na to zlé pozerám?
Poznám prípad, kedy takto bábätko skončilo a dnes má tri krásne deti a všetci žijú krásny plnohodnotný život.

andigab
7. jan 2024

@viestta sú centrá pomoci takýmto ženám, žasnem, že o nich neviete. Veľmi často ich prevádzkujú práve katolíci, teda ako tu istá dáma písala, panbičkári.

maranta_leuconeura
7. jan 2024

Ja nemozem otehotniet a potraty (akekolvek) neodsudzujem.
Ako sa hovori, raz si hore, raz si dole. NIKDY nemozes tvrdit, ze ty by si sa do takej situacie nedostala. Ja si o sebe myslim, ze by som na potrat mimo zdravotnych dovodov nesla, ale to je moje nastavenie teraz, ked mam manzela, mame sa dobre, mam financnu rezervu, vsetko je v poriadku. Nikdy nevies ako sa zivot zvrtne.

gabika0825
7. jan 2024

V dnešnej dobe to tiež nerozumiem, je to skratka zákrok, za ktory sa zena buď rozhodne, alebo zo zdravotného hľadiska ho musí podstúpiť. A nerozumiem prečo by taká zena mala byt odcudzovaná spoločnosťou. A navyše, je to každého súkromná vec, žiadna zena sa o tom nemusí nikomu spovedať. Ja môžem mat na to tiež nejaký názor ale nepotrebujem z toho robiť halo. Každý človek sme individuálny a na každú vec mame iný pohľad. Ale tiež mi príde že je to strašne vyhrotené, však aj tie potraty majú nejaké podmienky, tiež potrat neurobia za každých okolnosti.

autor
7. jan 2024

@jj298 ale ženám čo nemôžu otehotnieť nijak nepomôže, keď si niekto iný nechá nechcené dieta.

andigab
7. jan 2024

Môžu si ho adoptovať

autor
7. jan 2024

@anjelicek26 ale prosim ta, koľko žien ide na potrat niekoľko krát za život? Jasne, sú aj take, ale fakt myslíš, že je to podstatná vacsina?

autor
7. jan 2024

@fantaghiro21 lenže sú aj ženy, ktoré si to dieta nechali a nie sú šťastne, keby sa mali rozhodnúť znova urobia to inak. Len o tom sa tak verejne nerozpráva

autor
7. jan 2024

@andigab to je síce myšlienka pekná, ale pochybujem že to v tomto štáte takto jednoducho funguje. A ďalšia vec je, že tehotenstvo a pôrod je záťaž sama o sebe, prečo by to ta žena mala podstúpiť ak ma strach z následkov?

andigab
7. jan 2024

Ak tehotenstvo zdravotne ohrozuje ženu je iné, než ekonomické, sociálne či sebecké dôvody.

autor
7. jan 2024

Ono ženy, ktoré nemôžu otehotnieť maju niekedy ťažké srdce aj na ženy, ktoré deti nechcú aj na tie, ktoré otehotneli na prvý krát. Je to psychická záťaž, ktorá nechá stopu, to nepopieram, ale ta žena ktorá ide na ten potrat alebo sa rozhodne nemať deti aj keď je perfektne plodná ich stav nijak nezmení.

autor
7. jan 2024

@andigab píšem o tom, že by žena mala to dieta vynosiť a potom dať konkrétnemu paru na adopciu. Stále je tam riziko aj keď sa tehotenstvo na začiatku zdá bezproblémové, môže sa to zmeniť, alebo môžu nastať komplikácie pri pôrode. Ja by som toto napríklad pre cudzí par nepodstupovala