Problém s podnájomníkom

eliskadev
30. dec 2013

Ahojte, chcela by som radu, dostala som sa do osemetnej situacie s podnajomcom. Ten sa zbalil a odstahoval sa bez toho aby mi dal pisomne vediet 2 mesiace dopredu, ako je v zmluve, a este pozaduje vratenie kaucie, a vyhraza sa mi, ze podnikne vsetky kroky, aby ju dostal naspat. V zmluve stoji, ze mam narok na to, aby som si kauciu nechala, v pripade porusenia zmluvy, co vlastne urobil. Zmluva bola na neurcitu dobu, a problem je, ze som v oktobri povedala, ze od januara sa bude zvysovat najom o 20 eur, ze si ma kazdy premysielt ci ostava, alebo nie a na zaklade toho spravim bud novu zmluvu, alebo vypoved. .On sa nijako nevyjadril, a ja som mu novu zmluvu neodorucila, ale vzal to po svojom a oznamil mi tyzden a pol pred koncom mesiaca, ktory ma zaplateny, ze o ten tyzden a pol odchadza, lebo mu vraj spolubyvajuci interpretoval ze bud zaplati od decembra vyssie najomne, alebo sa ma vystahovat. Co si o tom myslite? Z pravneho hladiska by som mala mat pravdu ja, kedze porusil jedinu existujucu zmluvu?
Co moze podniknut, aby dostal svoju kauciu spat? je to 150 euro.
dakujem velmi za rady.

lorela
30. dec 2013

@eliskadev Právo je na tvojej strane. Avšak, dotyčný môže byť kadekto a kadečo schopný všetkého... Ťažko posúdiť, do akej miery myslí svoje vyhrážky vážne. A do akej miery by si sa dokázala ty voči nemu brániť. A ešte je namieste otázka, či ti 150 eur za to stojí.

sisaha
30. dec 2013

@eliskadev on porusil zmluvu, kauciu mu vracat nemusis, prave naopak, ty mozes pozadovat zaplatit este 2 mesacne najomne

ultra
30. dec 2013

Pokial chciel najomca ukoncit zmuvu - mal postupovat tak ako zakon kaze a podat pisomnu vypoved z najmu podla obcianskeho zakonnika. Pokial ju pisomne nepodal - stale je najomnikom aj zo vsetkymi povinnostami (aj nadalej platit najom)

Prenajom bytu na dobu neurcitu by som neodporucal - ale teraz nechcem o tom.

Chcem ta upozornit na ustanovenie § 677
(1) Zrušiť nájomnú zmluvu dojednanú na neurčitú dobu možno, ak nedôjde k dohode prenajímateľa s nájomcom, iba výpoveďou.
(2) Ak osobitný zákon neustanovuje inak, nájomnú zmluvu možno vypovedať pri nájmoch nehnuteľností v trojmesačnej lehote a pri nájmoch hnuteľných vecí v jednomesačnej lehote.

Takze vypovedna lehota je 3 mesiace a nie 2 aj ked mas v zmluve uvedene 2 mesiace tato nesmie byt v rozpore z uvedenym ustanoveniom.

Takze najom v tomtompripade mozete ukoncit DOHODOU - co by bolo pre oboch najlepsie - dohodnut sa k akemu datumu odchadza a vyuctovat k tomuto obdobiu............pokial sa nedohodntete (alebo nechcete dohodnut) potom kedze predpokladam ze najomca vam nedorucil pisomnu vypoved tak ZMLUVA NADALEJ TRVA a vy mate pravo do neho vymahat najomne nadalej.

Dalej ta chcem upozornit (mozes o tom pisomne informovat - upozornit najomcu) ze v zmysle § 697
Ak nájomca nezaplatí nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu do piatich dní po jej splatnosti, je povinný zaplatiť prenajímateľovi poplatok z omeškania.

Kedze zmluva je na dobu neurcitu a ak by si chcela dat najomcovi vypoved z dovodu neplatenia najmu pripada tu do uvahy postup v zmysle ustanovania § 711 odst.1 pism d, kde sa uvadza ze- Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa.

Lenze pozor na zaludnost podania vypovede podla tohto paragrafu - odporucam ho pouzit iba v pripade ak ste si ista ze najomca pracuje a nieje "SOCKA" - pretoze prave na toto ustanovenie paragrafu sa vztahuje dalsia uprava a to § 710 (4) Ak bola daná výpoveď z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d), že nájomca nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu, a preukáže, že ku dňu doručenia výpovede bol v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov,5b) výpovedná lehota sa predlžuje o ochrannú lehotu, ktorá trvá šesť mesiacov.

V kazdom pripade si riadne prestudujte svoju najomnu zmluvu.

Ine aktivity ktore niesu v zakone na ukoncenie najmu tu nemozem uvadzat aj ked su casto rychlejsie a ucinnejsie.

eliskadev
autor
3. jan 2014

dakujem vsetkym!
ja som dnes prisla na to, ze najomnik si kupil byt, takze spravil mi este vacsi podraz, nez som si myslela, lebo kupa bytu nieje dvojmesacna mesacna zalezitost...tak asi spravim to, ze mu zavolam, spytam sa ho, ci to chce este riesit tym jeho vyhraznym stylom, ak bude na tom trvat, napisem mu vypoved na dva mesiace, kedze je to v zmluve, (do buducna dam tri, dakujem, nejako som prehliadla) a bude mi musiet zaplatit este aj tie dva mesiace navyse.
Uf, nechapem co si takito ludia vlastne myslia, prenajimam uz dva roky, a este som nemala nikoho normalneho, asi to bude aj lokalitou...:(

matejko8
14. okt 2014

Ahojte...chcem sa opytat na radu...mam podnajomnika ktory sa ma telefonicky opytal ci si moze do bytu priniest psa. Vyjadrila som jasny nesuhlas-ustne. V zmluve klauzulu o zvieratách nemam. Napriek romu ze som povedala ze psa do bytu nechcem si ho tam priniesol. Co mi poradíte? Ďakujem