Nekontaktné dieťa a kontaktná babka

12. apr 2024

Ahojte, dúfam že ma niekto pochopí, mám ročnú strašné nekontaktnú dcéru, tiež mám aj svokru ale veľmi kontaktnú.
Tu nastáva môj problém, dcéra od narodenia je minimálne kontaktná, na rukach nechce byť žiadne pritulenie, odtláča nás a podobne.
Svokra toto nechápe ona stále hovorí ako sa teší na pestovanie a mojkanie vnučky, každé stretnutie dopadne rovnako, stále dcéru chytá, pusinkuje, dcéra sa uhýba, plače, uteká pred ňou.
Aby sme predišli nejakým domnienkam, ja svokru chápem teší sa s vnučky, má ju rada, chce byť s ňou okej ani by mi nevadilo čo robí ALE dcére je to zjavne nepríjemne a nechce to takže rešpektujem to aj z tejto strany, príklad svokra pridá k nám a hneď sa vrhne s otvorenou náručou na dcéru, tá ju odtláča a kričí, svokra ju začne hladkať, dcera odchádza a svokra stále za ňou, musím zasiahnuť bud ja alebo muž lebo dcéra plače...svokra vždy spustí vlnu výčitiek že mi dcéru huckame proti nej (zaujímavé keďže je nekontaktna pri každom)
Dcéra chodí okolo nábytku, postaví sa o gauč kde sedí svokra a tá jej hneď ruku chytá a drží aby sa ani nepohla, znovu to isté dcéra plače, musíme zasiahnuť.
Raz som jej ju dala kočikovať a prišla z totálne uplakanim dieťaťom lebo ju počas spánku vybrala z kočíka aby si ju mohla pomojkať.
Za rok nepochopila že keď ju bude stále chytať dieťa bude nervózne ona má na každý dohovor aj všetko odpoveď "všetky deti sa chcú mojkať" no tak naše asi nie....
Stále sa sťažuje že nemôže s ňou pozerať rozprávky lebo jej neobsedí pri telke (logicky keďže má rok)
Štve ma to lebo nemusí byť svokra zlá babka ale nerešpektuje taký ten osobný priestor dieťaťa, a dcéra už za ňou ani nechce chodiť.
Zajtra máme mať oslavu a ja už mám dávno stiahnutý žalúdok lebo presne vidím scenár ako mi svokra naháňa dieťa, ktoré pred ňou uteká....
Mali ste niekto podobnú situáciu? Stali sa deti kontaktejsimi? Alebo to pochopila druhá strana? Ďakujem

gribka1
12. apr 2024

To za 1 rok ste svokru neupratali? To akože, ja tu vo veľa príbehoch čítam, ako si babky robia čo chcú a nechcú počúvať rodičov dieťaťa. Veď keď jej poviem, mami, ono nemá rado toto a toto, tak ju treba nechať. Si neviem predstaviť, že to proste odignoruje. Keď sa to zopakuje a poviem znova, že mami, dačo sa som vám povedala, nerobte to. Neviem si predstaviť že znova a znova toto urobí.

autor
12. apr 2024

@gribka1 bolo x dohovorov aj všetkého možného, zas nechcem hneď obmedziť kontakt veď ako píšem nemusí byť zlá babka viem že má vnúčatá rada, aj iné čo má, ale problém je práve toto podľa nej má každé dieťa rado takýto kontakt, a je to tvrdá povaha ignoruje a ignoruje proste ona si chce vnúča pomojkať tak neexistuje že vnúča nechce...vždy musíme zasiahnuť lebo podľa nej je to naša chýba a huckame dcéru proti nej

unicornlady
12. apr 2024

Dieťa má právo na svoje hranice.
Má právo rozhodnúť o tom, či chce, aby sa ho dotýkali ľudia alebo nie.
A že jeho hranice budú rešpektované.
(ono je aj nebezpečné, aby sa dieťa naučilo, že musí ustúpiť a dovoliť ľuďom, aby sa ho dotýkali;
aby vedelo v budúcnosti rozpoznať, keby si niekto k nemu dovoľoval, či už nevhodné obchytkávanie alebo šikana)

Poznám ľudí, ktorí nerešpektujú iných a fakt prekračujú hranice.
Tu už treba tvrdšie vystúpiť.
Je to mama tvojho manžela. On si s ňou nevie poradiť? Lebo vlastného syna asi skôr počúvne, než nevestu. Prípadne, koho názor je ochotná vypočuť si? (možno má dcéru, inú švagrinú atd... kto by jej dohovoril)

danica2711
12. apr 2024

myslím, že by mal nastať veľmi vážny rozhovor medzi svokrou a jej synom. Ten jej musí vysvetliť (od neho to hádam prijme lešie, je to jej syn, nie nevesta), že to proste dcérke nerobí dobre a ona to musí rešpektovať. Ak nie, milá mamička, obmedzíme kontakt, kým si to neuvedomíš

autor
12. apr 2024

@unicornlady my tieto hranice rešpektujeme, a neučim dcéru ustupovať, on ju upozorňuje aj sa rozprávali viac krát ale ako hovorím pre ňu je to "moderná výchova", "za nás sa každé dieťa mojkalo aj susedove" skúšali sme už aj odborné články aj kadečo tam nevie pochopiť že niekomu to môže vadiť, už jej aj svokor dohováral aj, švagriná (dcéra jej) aj moja mamina a nič

@danica2711 on vysvetľuje aj všetko ale pre ňu je to len "moderná výchova"

gribka1
12. apr 2024

No keď je tvrdá povaha, tak vy musíte byť tvrdší tiež. Ja chápem, že je tu zakorenený ten prístup k starším, s úctou a týmito vecami. Ale starší sa musia naučiť rešpektu k mladším. Keď poviem, že toto dieťa nemá rado, nerobte to a ona povie, že každé dieťa to má rado, A ja poviem, že toto nie. A ona svoje, tak vy svoje. Niekto musí byť víťaz. A musí to byť dieťa. Tak som to robila ja, potom už len zabralo, keď som povedala "mamiii, niečo som povedala, nezabúdaj na to" ono sa to naučila rešpektovať.

unicornlady
12. apr 2024

Asi budete musieť zakročiť tvrdšie. Že ak nebudete rešpektovať hranice dieťaťa, dieťa nebude pri nej. Určite si netraumatizujte dieťa kvôli ješitnému egu iného človeka.

marsmykkok
12. apr 2024

koľko má svokra rokov? Lebo iné je nejaká vitálna 50tnička, iné už nejaká babka po 70tke možno s začínajúcou demenciou. Tej mladšej by som sa snažila ukázať nejaké videá, články, kde sa o tom píše.

alenamedvedova
12. apr 2024

@unicornlady presne ako tu je napísané a aj to predtým.
Náš starší sa tiež nechcel veľmi stiskat (nie až v takejto miere) keď napríklad pozeral rozprávky alebo len tak, tak sme to rešpektovali a teraz je už trochu viac na stiskanie. Zato mladší ten je mojkáč 😊

autor
12. apr 2024

@marsmykkok je vitálna má 58 rokov, ale všetko čo sa robí vo výchove alebo starostlivosti o dieťa inak ako sa robilo je zle, dokonca aj keď som povedala že neurológ nám povedal že chodítko nieje dobre pre dieťa tak povedala že "a doktori tiež toho navypravaju všetci sme boli v chodítku a všetci žijeme"

letfenixa
12. apr 2024

Mám 44 rokov a v choditku som nikdy nebola. Môžeš svokre odkázať.
A brante svoje dieťa.

nadush
12. apr 2024

@autorka viem, že nechceš asi v rodine robiť dusno, ale… ty si mama, je to tvoje dieťa. Ak nepočúva tvojho muža a stále si ide svoje, tak by som zakročila a bola by som rovnako tvrdohlavá ako ona. Ide o moje dieťa, má nejakú povahu a treba to rešpektovať. Komu sa nepáči, tam sú dvere.

h2
12. apr 2024

Stála by som si tvrdo za svojím a keď si svokra kvôli tomu bude myslieť, že dcérku huckám proti nej, tak nech si to pokojne myslí, mám to u prdele. Akože ROK si nedá vysvetliť a nechápe?! Už by som ďalej nevysvetľovala.

mila23
12. apr 2024

mila autorka, mna este napadlo nastavit svokre zrkadlo...neviem ci by sa nato muz dal,ale co keby ju teraz stale stiskal,mojkal a stale a stale (myslim svokru,cize jeho mamu) ...ci by jej to bolo prijemne? chvilku je to fajn,ale za chvilku to zacne byt otravne (vacsine ludom)....mozno by si potom uvedomila...

magimi
12. apr 2024

Taká mini rada do budúcna....keď bude dcérka väčšia, kúp jej knihu "Kubko hovorí NIE" a nech ju babka pekne malej číta 🙂
Je tam presne nacrtnuta tema, že Kubkovi vadilo že ho jedna teta stále cmuckovala, stíska a nevedel si s tým poradiť.

katrinka8
12. apr 2024

Existuje nejaký spôsob kontaktu, ktorý dcérka toleruje? A babke ide vyslovene o dotykový kontakt? Nestačí napríklad nejak sa spolu hrať a pod.? Či vôbec žiadne dotyky neznesie dcérka - ani krátky, že pusa napríklad jedna? Možno na hlavičku, nie na tvár, ruky... Možno nechytať ručičky (že vyslovene držať), ale skôr pohladkať napríklad po chrbátiku (ale asi nie cez objatie, podľa toho, čo píšeš) a pod.

autor
12. apr 2024

@katrinka8 do určitej miery jej to nevadí, aj sama príde ale to svokre nestačí, nevie ju pohladkať len raz hneď ju hladká 30 krát po sebe chápeš
@magimi ďakujem kúpime ju
@mila23 navrhnem mu to uvidíme

stannkal
12. apr 2024

Ako tu písali, neostava nič iné len tvrdšie zakročiť. Toto nie je banalita ale narušenie osobných hraníc človeka. Ja by som skúsila najskôr seriózne dohovoriť, možno pohroziť konsekvenciami. A tie razy keď sa rozhodnete stretnúť sa určite pri každom takom incidente zakročiť a ešte aj vždy dieťaťu vysvetliť prečo babkino správanie nie je v poriadku. Ako tu už niekto spomínal, ak sa deťom ukáže že dospelí majú právo robiť im veci proti ich vôli tak takéto deti môžu byť neskôr ľahko obeťami násilia. Určite nie je namieste čakať ci sa dieťa zmení. A celkovo je blbosť rozlišovať ludi na kontaktných a nekontaktnych, aj dieťa sa môže napr rado mojkat s rodičmi a nerado so všetkými ostatnými.

unicornlady
12. apr 2024

Spomenula som si, keď začínal školský rok v septembri, v TV bola jedna dokrútka (neviem, z ktorej školy), kde žiaci (neviem, či prváčikovia, ale boli to nižšie ročníky),
tak pri vstupe do triedy ich čakala učiteľka a pri dverách boli 3 obrázky, na jednom bolo objatie, na ďalšom "high five" (tľapnutie si rukou) a na poslednom asi len pozdrav alebo zakývanie.
A dieťa malo ukázať na obrázok (teda vybrať si, akú formu privítania chce).
To mi príde ako pekný rešpektujúci prístup.
Ja som sa síce nikdy neobjala so žiadnou učiteľkou, ale videla som u nás v dedine, keď nejaké dieťa objalo učiteľku zo škôlky.

diewcatqoo
12. apr 2024

Moje dieta ma uz 8 rokov a svokra doteraz nepochopila, ze sa s nou mojkat nebude. Takto, moje dieta je kontaktne, obcas az prilis. Ale ma osoby, s ktorymi sa mojkat chce a s ktorymi nie. Bohuzial, s babkami moc nechce, kedze sa s nimi nevidame velmi casto, pretoze sme v zahranici. Ma ich rad, aj im da pusu, objime ich, ale na taketo pusinkovanie a stiskanie, ktore si vynucuje obcas svokra, ma on ine osoby.
Teraz je uz dost velky na to, aby jej to povedal sam, ale ked bol mensi, tak to bol obcas tiez boj. Vzdy som svokre hovorila, ze nech to nerobi nasilu, lebo je to nasilne a dieta ju nebude mat rado. Toto obcas zabralo. Treba si urcit pevne hranice, povedat svokre normalne natvrdo, ze su veci ktore dieta nechce robit, prip.su veci, ktore vy nechcete aby robilo (choditko) a ked to nebude respektovat, tak sa budete navstevovat menej.

alexis617
12. apr 2024

Plne ťa chapem jeden z mojich synov je prudko nekontaktny od malička dlho trvalo kým si moja mama,muž zvykli na to on až sa zachadzal keď ho nekdo chcel tuliť a bozkávať, ale časom si zvykli dostali od nás veľmi pritulné ďalšie vnúča s Alexom maju dobrý vzťah, ale žiadne obiaťia a žiaden telesny kontakt keď ti mám pravdu povedať tak ja som taká ista mám rada odstup od ludí mám rada dostatočny priestor a moju intimnu zonu môj muž mi vraví ,źe som chladná ale nemám najmenší dôvod sa cmúľať a prejavovať prehnané city tiež mi to vadí až ma to odpudzuje keď ma chce niekdo obiať mám rada ľudí mojho muža deti ,ale skrátka som taka

marsmykkok
12. apr 2024

No malá je ešte maličká, ale možno vo veku 2plus by som skúsila proste nech si vyskúša svoju medicínu. Daj jej malú na niekoľko hodín a možno ju to prejde, ak bude vidieť, že malá je nepríjemná pokým nebude rešpektovať jej hranice. Lebo takto to funguje asi tak, že prídete, ona ju "obchytá" , malá sa rozčúli, potom to začnete riešiť vy a ste najhorší-že ju huckáte a idete preč a ak ju to veľmi nahnevá, náladu dcérky si odnášate vy. Nech si to vyskúša sama, že ju nehuckáte a že je lepšie, ak sa jej hranice rešpektujú.

kitycat
12. apr 2024

Treba vysvetlit ozaj tazne, ze malu sama odhana. Nech si sadne na gauc alebo na zem a rozprava

zuzanka.zuzu
12. apr 2024

chudák dieťa 😐 ono si ešte nevie ubrániť svoj priestor, nepovolte, vybojuje mu ho vy, musíte! to je nepomer 1r a dospelý človek

jumama
12. apr 2024

@mila23 Som sa na tom dobre pobavila, ako by svoju maminu sokoval, keby ju zrazu tolko stiskal 🙂 Mozno by pomohlo, citila by sa vystiskana a nepotrebovala by si to vyzadovat 🙂

kristinka92
29. apr 2024

Tak takýmto stylom babka dosiahne jedine to že pred ňou to dieta bude utekať a plakat na živé raty už len keď ju zbadá. A samozrejme že vinní budete vy 😃👌🏽Muž jej musí dohovoriť, rázne

bale1rinka
3. máj 2024

evidentne tvojej svokre chýba mojkanie, je mojkaná doma?v jej mladom veku bola milovaná? nemá komplex dáky?
neverím a nieje normálne aby nepochopila jedna dospelá zrelá žena, čo už má vedieť pracovať s citmi, že dieťa nevie ešte s citmi pracovať, kt. cíti a vysporiadať sa s tým, to chce čas...😲

juliet86
3. máj 2024

bran si dieta... ono sa este obranit nevie.... ides na to spravne. my mame dceru kontaktnu s nami. so starymi rodicmi nechce. jasne ze oni by ju najradsej rozpucili keby mohli... nuz naucili sme sa ze si daju high five s nou ked pridu a ked odidu. viac nedava a vsetci to respektujeme. bran si dieta.