Problém s mamou a pôrodom

7. mar 2024

Ahojte,

chcela by som sa opýtať na to, čo by ste robili na mojom mieste.
Máme doma 5 mesačné dcérku. S manželom sme úplne neplánovali deti, no napriek tomu, že som bola na HA sa nejakým zázrakom pošťastilo. Asi to tak malo byť. Keď som sa dozvedela, že som tehotná, chcela som ísť na interupciu, pretože mám od skorého veku strach z pôrodu. Neviem vysvetliť prečo ale proste som ho mala. S manželom sme sa nakoniec rozhodli, že to skúsime. Bol mi celé tehotenstvo, počas pôrodu aj po ňom veľkou oporou. Pomáhal mi kde sa len dalo. Chodila som k psychologičke kvôli môjmu strachu z pôrodu. S manželom obaja dobre zarobíme (ja marketing, on IT), takže sme si mohli dovoliť kliniku, kde pôrod prebehol úplne bezproblémovo, veľmi ústretový všetci ma brali presne tak aby som nemala strach. Áno za pôrod a veci s tým spojené sme zaplatili 2700 eur. Nie je to málo to viem ale mohli sme si to dovoliť a neľutujem jedno jediné euro, čo sme do toho dali.
Ale teraz k problému, keď sa moja 76 ročná mama dozvedela, že sme toľko dali za pôrod tak doslova navrieskala na môjho manžela, že či sa nehanbíme toľko peňazí vyhodiť. Že ona odrodila tri deti v štátnej pôrodnici. Povedala som si, že to nebudem riešiť však mama vychladne.
Odvtedy mi ale stále vyvoláva a doslova odo mňa žobrá peniaze s "výhovorkou", že však na pôrod sme mali tak sa máme starať. Proste také veci, že ona chce ísť na welness a na kaderníčku a oblečenie a neviem čo. Mama berie dôchodok, ja jej mesačne posielam 200 eura moji súrodenci tiež. Nemá sa zle. Snažila som sa jej vysvetliť, že sú to naše peniaze a že jej prispievam dosť. Zašlo to až do takého štádia, že vyvoláva do mojej banky a zisťuje kde všade mám peniaze. Brat mi povedal, že jeho doslova spovedala, že on určite vie, kde mám a koľko mám.
Normálne nespoznávam moju mamu, nikdy takéto veci nerobila a neviem, čo mám robiť.

syslik81
7. mar 2024

vezmi jej aj tych 200 a odsekni sa od nej- ked bude nadavat povedz jej ked sa ti nepaci kolko davam nebudes mat nic pokial sa nespamatas a nezacnes sa chovat ako dospely clovek ..povedz jej ze ta to mrzi,ze ju mas rada ale moze si za to sama ze to nechala dojst az sem

januska12323
7. mar 2024

Nevieš čo máš robiť? Nič jej nehovoriť o peniazoch,nedávaj jej nič, toto už hraničí s obťažovanim.

mabenn
7. mar 2024

wau, tak toto je extremne smutny pristup "mamy"...ja by som s nou prestala komunikovat po "navrieskala na môjho manžela, že či sa nehanbíme toľko peňazí vyhodiť"...muz stoji pri tebe, ja by som si toto vazila a nenechala bohuzial ani svoju matku takto slovne napadat cloveka, ktory mi drzi stranu a psychiku a dokazuje skutocne hodnoty

mabenn
7. mar 2024

a este toto by som okamzite zrusila "ja jej mesačne posielam 200"

pribinak
7. mar 2024

Asi by som prestala posielať 200 eur a povedala by som jej že seteimmna další pôrod

A veru by som jej otvorené povedala že som z nej nesmierne sklamaná
Že rieši peniaze a neteší sa z vnučky

simoncik
7. mar 2024

No pekne.na co su tvojej mame tolke peniaze v 76?no niekde asi nastal problem po tom co sa dozvedela co zrejme nemala.zaujimave,pkvedala by som ze nezdrave soravavanie.pride mi to akoby jej oreskocilo,lebo takto sa normalny clovek bez priciny nesprava.poradila by som psychiatra,aby vylucil zdravotny probkem.no ak je to povahou matky,tak to uz bude tazsie.kazda matka chce a.dopraje svojim detom.zrejme doteraz netusila ako dobre ste na tom financne a zrejme z toho chce profitovar.lenze vy jej prispievate a nie malo.matka robi veci,ktore su uz za ciarou.no ak sa matka nespameta,zvolila by som z krajnej nudze moj vyrazny postoj a to taky aky si zaluzi.poriadny vystup a ujasnenie si toho,ze sa nema starat do veci do ktorych jej nic nie.ak to nepomoze zablokovat a odstrihnut sa.este by sov velmi dobre zvazila co a komu mama uz stihla porozpravat aby vas nedostala do problemov.dnes nikdy neviete

dorothee
7. mar 2024

Uf,toto je velmi tazka situacia ale asi treba byt nekompromisny,lebo sa to bude zhorsovat.Neviem ako na tom mama je,ked jej aj so surodencami prispievate k dochodku,ale prispela by som na bezny chod domacnosti a na lieky,ale na wellnesy a dovolenky atd urcite nie..

mabenn
7. mar 2024

@simoncik ja sa stale nestacim cudovat, kolko starych ludi, co su s prepacenim jednou nohou v hrobe, riesi peniaze a nedochadza im, ze ich fakt ale fakt nebudu potrebovat na druhej strane...toto mi skor pride, ze dotycna pani je nejak psychicky narusena, ked napada vlastnu dceru a jej rodinu

simoncik
7. mar 2024

@mabenn no ved prave,rozhodne mi take spravanie nepride v poriadku a pani uz ma vek ked psychicje choroby mozu vzniknut.no matka ma uz dost rokov,takzvana stara skola este a taky ludia co sa financii tyka,tak to je strasne.myslia si ze preziju dva svety asi.ak to nie je diagnozou ale povahou tak to je este horsie

kvetka404
7. mar 2024

Ahoj, toto myslím cilivo a nie ako urážku, mamina má 76 rokov, nemohla by túto zmenu správania spôsobovať začínajúca demencia? Zmení sa správanie, človek ostane 'zlý', panovačný, vzťahovačný, vynucuje si pozornosť.

mabenn
7. mar 2024

@simoncik na druhej strane, autorka je sama matkou a nema lahku situaciu, ani mat nebude, pretoze sa bude starat o 2 male deti...matka je jej pritazou a bez ohladu na jej stav, sa k nej nechova ako matka...to si treba priznat...ma chvalabohu manzelka, ktory za nou stoji...je na case dospiet aj v tomto smere a vediet povedat "nie" tomu, kto za nou nestoji a branit tych, ktori za nou stoja...je to niekedy krute, ale tak to v zivote byva, poznam to z vlastnej skusenosti

aaadkaaa
7. mar 2024

@kvetka404 presne toto mi napadlo ako prve... demencia alebo nejake ine ochorenie

kristinka92
7. mar 2024

otrasne voľačo. a že mama… je mi ti ľúto za teba.

angeli121212
7. mar 2024

Nedala by som jej ani tých dvesto a môže sa poskladať do kocky a ty si poriadne dupni w nenechaj sa využívať svojou mamou lebo to je to čo robí..m

h2
7. mar 2024

Mama má dôchodok, ty jej mesačne posielaš 200€ a tvoji súrodenci tiež, použila si množné číslo, takže súrodencov máš minimálne 2. Čiže tvoja mama má mesačne k dôchodku + 600€ a ešte má tú drzosť niečo pýtať?!?!

ailiba
7. mar 2024

Vase peniaze a tym vasa vec, na co ich miniete. Navyse to nebola fakt blbost a ani az tak vela penazi. Nenahadzali ste to do automatu. Svoju mamu predsa poznas... a 200 eur mesacne je celkom dost... Za rok jej das tolko, co si dala za tvoj pocit istoty. Mozno by pomohol vazny rozhovor na tuto temu. O co jej ide?

lusyc
7. mar 2024

Porozprávajte sa súrodenci, či ste si na nej nevšimli aj nejaké iné zmeny v správaní. Kľudne to môže byť demencia, čiže smer psychiater.

domkakvet
7. mar 2024

Vypocitaj tvojej mame ako to je, lebo ocividne si to ona zle spocitala, jej dochodok plus tvojich 200 eur a surodenci plus 400 eur, to je minimalne cca 900 eur na jednu osobu a ty mas deti, nemas vyplatu iba pre seba.

darina77
7. mar 2024

Vždy bola takáto? Môj otec keď sa mu začínala demencia sa správal nezvyčajne, tiež hrotil niektoré situácie, ktoré predtým bral v pohode

olimuc
7. mar 2024

Skor ako peniaze to bude nejaka Dg … spustac moze byt cokolvek… chripka, korona atd … smer lekar

hylary
7. mar 2024

A načo si jej hovorila ze koľko ste dali za pôrod? Nerozumiem...

skolara
7. mar 2024

A nemôže to už súvisieť s jej vekom? Starší ľudia už niekedy nevedia rozlíšiť, čo je ok a čo nie. Tiež si myslím, že to bude už taká dajaká ,, jemná demencia".

alickapusinka
7. mar 2024

A ešte by ma zaujímalo ako sa tvoja mama môže dozvedieť o tvojich úsporách že vola do banky. Ako v banke jej poskytnú informácie o tebe neblázni .A matke prestaň posielať 200 eur odkladaj si určite sa TI zídu teraz nebudeš môcť pracovať. Ak sa matke nepáči že jej posielaš 200 eur tak nemala by nič dostať vôbec.

veselo_neveselo
7. mar 2024

Ja napriklad nesuhlasim s nazormi vyssie, ze uz jej nedavaj, odstrihni sa atd. Tvoja mama uz ma vysoky vek, toto moze byt spokojne ukazka stareckej demencie, alebo teda poklesu kognitivnych schopnosti. Teraz bude prave potrebovat viac podpory a lasky ako predtym.
Daj s nou rec, co potrebuje za peniaze. A vysvetli, ze na porod ste setrili, a teraz setrite pre vnuca.
A obcas ju do toho welnesu zoberte, ak si to mozete dovolit 🙂

maryetta
7. mar 2024

Ty jej nemusis nic vysvetlovat. Ani davat.
Mala si 9mesiacov na to aby ste si na porod “nasetrili”.
Keby aj. Vase “vyhodene” peniaze. Ktore stevsi zarobili. Nedaj sa znechutit ani nejako ovplyvnit.
Mozno na chvilku sa stiahnut nech si uvedomi…. A ked neuvedomi tak uz to moze byt vekom demenciou.
Tiez som aj teraz cestovala 300km do inej nemocnice kvoli psychike. Aj som si vybrala lekara tiez kvoli psychike a pohode ktora je absolutne nevyhnutna pre mna urcite. Takze tiez nelutujem ani ja ani manzel. Nasa vec. Ale teda okolie to absolutne neriesilo.

bluka2
7. mar 2024

Ak predtým bola normálna, tak jej možno fakt začína nejaká demencia

terry658
7. mar 2024

Ja mám svojru v tomto veku a prednedávnom aj moja babka presne v tomto veku začali blbnúť podobným spôsobom. Je to demencia.

autor
8. mar 2024

Ďakujem dievčatá, to, že by to mohla byť začínajúca demencia mi sni vo sne nenapadlo, keďže mama je v pomerne dobrom zdravotnom stave. Ale určite pôjdeme k lekárovi, lebo toto naozaj nikdy nerobila.

Čo sa týka toho, prečo som jej to hovorila. V prvom rade sa nepamätám, že by som jej to povedala priamo. Asi som sa bavila so sestrou a mama bola pri nás alebo neviem, možno som aj jej povedala. Vždy sme sa o peniazoch bavili otvorene, takže som si "nedávala pozor" na to, čo hovorím. Nemala som dôvod.

Čo sa týka maminy, sme traja surodenci. Ja brat a sestra. Mama berie dôchodok 640 eur. Ja jej mesačne posielam 200, brat 100 a sestra tiež niečo ale dlhosme sa o tom nebavili, lebo žije v zahraničí, takže neviem koľko to je.

simoncik
8. mar 2024

No prezila som si z demenciou svoje u muzovej babky.vies ono to vela zo zdravotnym stavom ako takym nena nic spolocne.oni vedia fungovat normalne.je to len o hlave.to zistis len na spravani sa.vymyka sa z normalu.ine problemy mat nemusia.demencia je ozaj len o netypickom spravani sa.mamka ma dost rokov,aby ten problem mohol nastat.

lubina
8. mar 2024

Banka nemoze davat taketo info o tebe nikomu. To je prva vec. Druha vec, deti nie su povinne platit welness rodicom. To ze jej prispievas, to je tvoja dobra vola a mala by byt rada. Ak nie je, je to smutne. To ze si jej povedala o cene za porod bola zasa tvoja dobra vola, lebo ty nemusis informovat mamu o svojej financnej situacii, si dospela a mas rodinu a tvoja mama je tiez dospela a urcite ma tiez dochodok. Ale pises, ze ma 76 rokov, je zdravotne, mentalne ok, ked sa zrazu tak zmenila?? Ona si to nemusi uvedomovat, ale mozu to byt prve znamky demencie alebo inej degenerativne psychickej choroby..