15 mesačný syn odmieta varenú stravu

81viktoria81
2. nov 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať mamičiek ako postupovali keď im deti dlhšiu dobu nechceli jesť a kedy to obdobie skoncilo. Môj (15m) syn už asi 2 mesiace nechce jesť obedy no proste nechce varenú stravu. Zje pečivo, jogurty, syry. Začalo to keď mu išli horné dvojky. Budem rada za každú radu.

sissy27
2. nov 2016

@81viktoria81 no, musíš byť vytrvalejšia ako on 🙂 ponúkneš obed - nechce, ok, ale náhradu nedostane... dodržiavať režim, nedávať na výber 10 možností ale len 1...

timea7
2. nov 2016

@81viktoria81 ako reaguješ, ak odmietne obed? Ak posledné jedlo mal napr. okolo 9,00 dajme tomu ten jogurt a okolo 12,00 odmieta či už polievku, alebo druhé jedlo. Dostane niečo iné? Dostane to hneď, za hodinu, alebo kedy?

81viktoria81
autor
2. nov 2016

@timea7
@sissy27 Este som zabudla napisat ze je kojeny. Rano ma MM potom mu dam pecivo so syrom cca asi 9:30. A obed ma okolo 11-12 ale on ani neochutna, vidi ze ho idem krmit tak zacne plakat. Skusala som ho nechat sameho jest ale on sa s tym len hral a aj ked ochutnal tak to vyplul. On mi jedol pekne vsetko masko ryzu, privarky... Ak mi odmietne obed tak mu nedam ine, no on potom ide spat a zaspava pri kojeni tak je spokojny. Mozno odmieta koli zubom idu mu 4 stolicky naraz.

timea7
2. nov 2016

@81viktoria81 myslím, že v tom budú tie zuby, ak ti doteraz jedol všetko. Nenúť ho, ale ani mu nedávaj za jedlo náhradu. vydrž pár mesiacov, keď ho odstavíš, nebude sa dorážať materským mliekom. Zrejme mu vadí žutie, ak mu idú stoličky a bolí ho to.

liavan
2. nov 2016

Máme rovnaký problém už takmer jeden rok 😕 Odkedy malá začala jesť sama (cca rok aj 3 mesiace, teraz má 2 roky), je nehorázne výberčivá, v podstate žije len z chlebu, syru, mlieka, jogurtov, pár suchých cestovín a trochy ryže. A tiež je veľa čerstvej zeleniny a ovocia, ale absolútne NIČ varené, pokiaľ niečo pred ňu položím (napr. ryžu so šťavou, alebo nejaké mäsko čisté), tak hneď má vyslovene záchvaty, až ju napína. A to si s ňou vo všetkom viem viac-menej poradiť, len v tomto stravovaní nie... nehovoriac o tom, aká som z toho nešťastná... Pani @timea7 , nemali by ste náhodou aj pre mňa nejakú radu, čo s tou mojou dcérkou robiť?
Ďakujem a prajem pekný večer 🙂

timea7
2. nov 2016

@liavan v podstate výber nemá až taký zlý - veľa čerstvej zeleniny, ovocie, syry, mlieko, jogurty....nepísala si, či ešte pije mlieko, myslím z fľaše. Ak áno, zrušiť, fľašu vyhodiť. A nevykať, som už síce stará korčula, ale tu je zvykom tykanie.

liavan
2. nov 2016

@timea7 Áno, pije mlieko z fľašky - raz pred poobedným spánkom v postieľke a raz pred nočným spánkom. Bez toho strašne zle zaspáva. A zabudla som ešte dodať, že taktiku "neponúknuť jej ďalšie jedlo" a "nechať ju vyhľadovať" som už skúšala - úplne bez úspechu. Strašne je tvrdohlavá, ona radšej nebude jesť dva týždne nič. Je však zaujímavé, že krvné testy má ok, nič jej nechýba... zatiaľ.

ukulela
2. nov 2016

no mojmu aktualne dvojrocnemu takto jedenie podzingali posledne zuby ... posledne dva mesiace su kriz. dovtedy ukazkove decko, maso, prilohy,polievky, , zeleninove omacky,vsetko. ja aka hrda, ze dieta laduje ako srotovnik - a posledne tyzdne, keby neboli jogurty banany a suche rozky a krupica, tak neviem, z coho mi dieta zije :( posledne dva tyzdne si zacal pytat jablko. a uz mu moze pecivo aj natriet, lebo boli dni, ked zacitil kusok masla/hocico vlhke na rozku, tak vypluval. ja som na vlasytrhanie z toho :(
@81viktoria81 ja som vcera citala rozhovor s nejakou lekarkou, ze je to normalne, ze to odozneje. ze ked je a prospeva, tak je to OK. tak teda dufam ... snazim sa mu - to co zje, aspon ako tak ozdravit. peciem kolace, ale nie sladke, z spaldovej,ci celozrnnejmuky, krupicovu kasu tiez spaldovu, rano ovsene vlocky, niekedy aj do kokosoveho aj mandloveho mlieka robim, aby mal aj ine ziviny a tak ... vyzivu ponukam, ovocie. najviac ma mrzi,ze mi kandi na polievky a zeleninove omacky a to savedel nadlabnut vyvarom domacim aj zeleninou - lebo tu mi surovu zatial nechce, olizne, zaksychti sa a mama daj banan ... ach,snad to skoro prejde.

timea7
2. nov 2016

@liavan na krvných testoch sa nemusí teraz nič odraziť a strava tvojho dieťaťa naozaj nie je až takou katastrofou. Fľašu treba vyhodiť, robíš jej ňou zle na viacerých frontoch, nepotrebuje ju a na zaspávanie už vôbec nie. A ver mi, že dva týždne by nevydržala hladovať. Viem, že deti sú tvrdohlavé (ako inak by si vydobili to, čo chcú?), ale ja som ešte tvrdohlavejšia. 😉 Podľa mňa zmenu zaznamenáš po pár dňoch ako vyhodíte fľašu. Ponúkaj jej varené jedlo naďalej, nekomentuj to, iba to jedlo pred ňu daj, ty si sadni oproti a jedz, ak odmietne, nedaj na sebe najavo, že ťa to štve, jedlo odlož, do ďalšieho jedenia nič, len čistú vodu, ani kúsok ovocia, piškótu, nič. A neexistuje, že sa dotlačí tro,i jogurtami, dostane jeden a finito. V prvom rade vyhoď tú fľašu, najlepšie niekde na dovolenke, na chate - nemáme. Držím palce.
@ukulela ak ku dáš za jedlo ako náhradu banán, tak ho to zrejme neprejde. Okolo druhého, tretieho roku vymýšľajú s jedlom takmer všetky deti, je na nás dospelých, čo s tým urobíme.

liavan
2. nov 2016

@timea7 Ďakujem krásne za Tvoj čas a rady 🙂 Určite ich aplikujem a dám vedieť, ako to dopadlo. Dobrú noc!
P.S.: Fľaše sú už v koši 😉

ukulela
2. nov 2016

@timea7 on mava ranajky normalne, celkom OK, pecivo, niekedy vlocky, banan mava na desiatu/olovrant, rovnako jogurt. ja mu obed ponukam, od obeda vpodstate do vecera. niekedy zje viac, inokedy menej,a niekedy skratka radsej "hladuje"jasne, ze bananom jedlo nenahradzam, len mam niekedy pocitm ze za cey den nic poriadne nezjedol, lebo 4 cestoviny nepovazujem za obed.
ja ho uz nechavam aj tak, ze jednoducho neponuknem, nech si pride pytat. a ano, ako-tak zabera spolocne jedenie. vcera sa takto prismondrchal k tatinkovi a zjedol regulernu porciu halusiek s lucinou. a zabera aj jedenie z jedneho taniera u nas napr.ked mu skratka nenaberiem, ale chce ochutnavat. ale skratka som na nervy, ze je schopny nepytat si nic aj 6 hodin, a potom dmietne polievku ... je pravda, ze je to asi aj vymyslanim, a preto teda sa snazim neustupovat a napr ked ma sladke ranajky (vlocky, kasa) tak uz do vecera nic, resp musi mat nesladke ranajky, aby mohol mat na deiatu kolac a pod. cokolady, keksy u nas nie su, skor vela peciem, ale tiez nepresladzam. a pije napr len cistu vodu (a vecer este mlieko na spanie)
je fajn, ze si tvrdohlava, ja mam zatial len tohto chrusta, tak asi estevsetko prilis riesim 🙂

timea7
3. nov 2016

@ukulela aj to je cesta, že ochutnáva z taniera iných, v jeho veku má ešte na to nárok. Veľa ale robí to, že dieťa vycíti, že ty si v strese, lebo nič nezjedlo. Nedaj to na sebe znať, snažíš sa mu dávať to najlepšie, ak si z toho niečo vyberie fajn, ak nie, nič iné nedostane. Banány sú sladké a dosť zasýtia, možno by stálo za to, kupovať ich len občas. Neboj sa, nič sa mu nestane, ak sa poriadne nenaje, okolo štvrtého roku sa deti väčšinou rozjedia, ale aj preto,lebo zistia, že s rodičmi sa točiť neoplatí, ak odmietnu obed,večer, ostávajú hladné. Treba byť dôslednou, ale láskavou.

katka253111
3. nov 2016

To prejde...mojmu ked sli zuby, tak jedol len poloevky, mlieko a vyzivy...proste tekuta strava vzdy ,ked ho trapili ako sa tlacili... preslo to... teraz zje aj ostatne (okrem masa, to odmieta uplne)

magmolatus
3. nov 2016

@81viktoria81 len vytrvaj, zubky sa prerezu a bude zase jest normalne

81viktoria81
autor
3. nov 2016

@ukulela U nas to trva uz dlho, najprv zacal odmietat kusky, tak som mixovala potom uz ani to nechcel. Tak som mu davala do bieleho jogurtu. A postupne prestal aj to jest. Nechce ani krupicu ani ovocne prikrmi. Tak ako pises na vlasytrhanie 😁 . Este ze kojim aspon mu nic nechyba. Dufam ze su to tie zuby a bude papat normalne. Uz sa nevien dockat ked sa budem tesit ako si vychutnava jedlo.

girls
24. aug 2017

81viktoria81 toto iste my robi 15m syn hruza.