Jedálniček mesačného dieťatka

anicka246
11. júl 2014

Nedá sa mi napraviť názov témy, má tam byť 10 mesačného...Ahojte maminky, prosím vás poradte, ako vyzerá jedálniček vášho mesačného dieťata? O týždeň bude mať malý 10m, stále ešte kojím.. zdá sa mi že má tú stravu takú jednotvárnu..ráno papáme výživky s piškotami, niekedy rožtek so syrokrémom detským, potom tiež výživku + mm, ide spať, potom obed, vždy mäsko zo zeleninou, ideme von, prídeme, výživa +mm, ide spať, potom jablčko, ešte mu za tým dám piškotu, alebo rožtek, a večer klasika kaša a mm.. Dakujem za všetky rady a typy..

noname26
11. júl 2014

to je v pohode, az na ten syrokrem to nedavaj, su tam rychlosoli. ak striedas ovocie a zeleninu, tak to nie je jednotvarne. skus aj polievocky zeleninove🙂

sendym
11. júl 2014

Alebo aj chlebik s obyc.lucinou

janulka182
11. júl 2014

od 10 mesiacov moze aj jogurt. alebo ovsene vlocky s nastruhanym ovocim, popripade nemliecna kasa, mozes ju urobit do vody a nastruhat do nej ovocie, alebo popucit banan.

janulka182
11. júl 2014

a na pecivo mozes vyskusat rozne natierky, napr. vajickovu (zltok s maslom), z cervenej sosovice, alebo len obycajne maslo s petrzlenovou vnatkou.

siska53
11. júl 2014

@anicka246 a ako prilohu k obedu mozes davat zemiak,bezvajecne cestoviny,ryzu,pseno,pohanku,amarant,kukuricnu kasu,ovsenne vlocky.
ja som mojim robila rozne kombinacie taketo so zeleninou a maskom a raz do tyzdna so zltkom.

ostatne ti uz baby poradili..

a aku zeleninku pouzivas? Aj batat,baklazan,kukuricu,porik?

anicka246
autor
11. júl 2014

@noname26 je to vlastne lucina pre deti, ja to volám všetko syrokrém 🙂

anicka246
autor
11. júl 2014

@siska53 zeleninu zatiaľ: mrkva, petržlen, kalerab, brokolica, karfiol, cuketa a zeler - z toho sa vyhádzal tak ten mu už nedávam .. a por 2x v polievke papal..a baklažan som v živote ani ja nemala, to len obielim a uvarím? či má aj nejaké jadierka?

pribinak
11. júl 2014

Je dost vela sezonneho ovocia, skus ponukat miesto vyziv, aj ked nema mozno zubky, marhulky ci broskyne spapa v pohode

dobromila1111
11. júl 2014

My máme skoro 10m. a ráno papame mlieko,potom kašu s ovocím, alebo jogurt s džemom, kašu s jogurtom..na obed zelenina s mäsom, večerom ovocie s piškótami, jogurt, už sme dali aj tvaroh..večer UM. Pomedzi to dáme buď chlebík žužlať alebo puškótku.

siska53
11. júl 2014

@anicka246 zeler sa ma az od roka davat.
baklazan ano,ocisti,to staci,tam nie su jadierka nejak take,jak v tekvici. Aj tekvica je dobra,najma ta hokkaido a tu mozu aj male deticky a uz aj kukuricku moze,spenat tiez.

anicka246
autor
11. júl 2014

@siska53 čoo ja mám od dr. takú knižočku, tam je od 8 mes. :(

anicka246
autor
11. júl 2014

@siska53 zabudla som na špenát a zelenú fazuľku, ešte tú papá.. a z tekvice ho bruško bolelo to som tiež zatiaľ vyradila..dakujem za rady 🙂

siska53
11. júl 2014

@anicka246 za malo 🙂 a zabudla som na avokado,to je vlastne ovocie,takze bud daku natierku z toho alebo na desiatu s ovocim ci samostatne.
a vlocky su rozbe,nielen ovsenne,takisto by uz babo mohlo podla mna aj spaldovu krupicu,kedze je lahsie stravitelna ako psenica,cize namiesto psenicnej krupice.

anicka246
autor
12. júl 2014

@siska53 a tie vločky to myslíš kašu, čo predávajú v DM? alebo normálne ovsené len tak zamiešať s niečím? Lebo pár krát som mu ich do výživy hodila..

siska53
12. júl 2014

@anicka246 do jedla take osobitne...ale ja som kupovavala aj rozne kase v dm pre nich na striedacku roe chute a znacky. Im to na veceru chutilo.vlocky som myslela do polievky,ci na sytejsiu desiatu s ovocim.

simca06022011
12. júl 2014

Trochu vela vyziv na den ;) Ja som 10m davala rano aj rozne kase (ovsena, psenova, spaldova) z vlociek z bio obchodu, varila som ich bez mlieka-z vody a prihodila ovocie. Na obed polievku (rozne, bud vyvar, kremovu atd)+druhe, desiatu ako kedy- ovoocie, alebo ta kasa.... nam to nevychadzalo casovo, lebo po prebudeni pila mlieko, potom kasa/ranajky trochu neskor atd....., olovrant vzdy ovocie, jogurt a vecera u nas bolo mlieko/ml.kasa... Urcite nie syrokrem, radsej trochu masla, natierku z dacoho ;)
Z tekvice dieta brucho velmi nema ako boliet, bolo to urcite to?? Je to jedna prave nedrazdiaca potravina.

lauricka
12. júl 2014

ja myslim, ze je tolko zdrojov inspiracii jedalnickov pre dieta, na nete, v casopisoch, ze sa da pekne inspirovat, aj v brozurkach, ci knihach. Myslim, ze ten jedalnicek je dost jednotvarny a dieta ku stastiu nepotrebuje prilis vela piskotov a syrokrem je dost nezdravy, same soli. Urcite si to spestrite, len si nieco popozeraj.

veriiii
12. júl 2014

@anicka246 podla mna je vpohode!mozno ale mu skus vymenit k ranajkam k rozteku miesro syrokremu(ten by deti nemali) kusok detskej luciny alebo tenky platok tvrdeho -ale kvalitneho syru,a nejaku zeleninku, ..nevadi ked vela nezje, ale uz si zacne zvykat postupne..k obedu, ak nemate napr masovy den(zevraj dnes a odporuca kazdy den masko u tak malych deti..ja rozhodne davam len 3-4 x do tyzdna--innak mame cervenu sosovicu=zelezo, a bielkoviny alebo zltok=zelezo a vela vitaminov, plus lecitin, cholesterol na rast buniek.. ale max 2x do tyzdna zltok....z casu na cas nejaky kvalitny puding miesto kase,ale zasa obilne kase su potrebne, hlavne ovsena je velmi zdrava-okrem vit skupiny B obsahuje aj betaglukan na podporu imunity, ale ovos je bezlepkovy, tak obcas aj krupicu atd..a uz mozes oboznamovat sjogurtamy-tie 2.5-3% ,biely, mozes pridat par lyziciek sprvu do nejakej vhodnej vyzivky alebo bananu,a ozaj- nezabudaj na cerstve ovocie..vyzui to,ze je teraz leto, cerstve a domace ovocie,ako marhule, broskyne, mozes pridat do nemliecnej kase ,ja som zvykla ale trosku povarit sprvu,aby ju nenafukovalo..ale teraz ma uz cerstve..jahody a ine bobuloviny ako ribezle, ehrese atd az po roku..

anicka246
autor
12. júl 2014

@simca06022011 jj bolo to z tekvice, taký plač mal len pri kolikách, a to už bolo dávno po kolikách, iné mu nič nebolo.. a to bola nová potravina ktorú som mu dala.. a čo sa týka tých kaší, tak mi máme problém s kakaním, a kaše zapekajú, robím mu tiež tie do vody, takže som rada, že mu vôbec tú jednu večer dávam...a jogurty mi nechce vôbec :( ani tie mliečne srandy s DMka, nechutí mu to...

simca06022011
12. júl 2014

@anicka246 kase (nehovorim o tych krabicovych mliecnych, aj ked tie nas tiez nezapekali) nemaju preco zapekat, ked dodrziavate pitnz rezim, prave naopak. Tekvica je potravina, ktora sa odporuca aj po tazkych operaciach zaludka a criev akolko je uuuuplne balzam pre zaludok a deti ju mozu medzi prvymi prikrmami, podla mna je to minimalna sanca ze to je z toho, preto sa cudujem... ake jasne, vsetko je mozne. Ja ti odporucam Bukovskeho knihu pre deti, tam su skvele recepty (len my nie sme vegani, tak pridavame maso... ) a fakt rozne a veeela uz od malicka. Skus si ju prelistovat v knihkupectve 🙂))

bibistec
12. júl 2014

vyzivky kupovane? tak tie urcite nie sama sol a cukor...pozor, a ziaden syrokrem preboha. piskoty do roka tiez nie ale ved to ti mala detska lekarka vysvetlit nechapem tvoje otazky ved na to je poradna, co tam lekarka robi?

siska53
12. júl 2014

@anicka246 a este..tvaroh este nedavaj,ani nic ine tvarohove,lebo skodi to oblickam,tie sa vyvijaju 2roky,preto aj po roku opatrne,rovnako to plati pre sol,bielok a hovadzinu. Telacinu mozes.
a uz moze aj jogurty,smotanove biele (v ochutenych vacsinou byva modifikocany skrob a glukozovo-fruktozovu sirup a to je podla mna pre take dieta este zbytocne,este sa takych veci napapa neskor),keby nechcel,mozes tam,pridat ovocie,ci struhanu piskotu nam,to kazala davat dr.na olovrant,ale moji mi to papali v pohode take ciste,bez nicoho.

aliza
12. júl 2014

@anicka246 no ano, mate tu stravu jednotvarnu, ved maly papa len vyzivy a piskoty 😕. To nie je strava vhodna pre tak male dieta. Piskoty k zivotu vobec nepotrebuje a ovocie sa ma jest ciste, naco s piskotami? nech sa deti naucia na cistu, prirodzenu chut, potom sa matky cuduju, ze im deti nejedia ovocie. Podla toho, co pises, maly papa okolo5-6 porcii prikrmov denne, to je zbytocne vela! 3x vyziva za den, 2x piskoty, kasa, ....pretazujes mu tym travenie aj cely organizmus a nic vyzivne mu do telicka aj tak nedavas. niekedy je menej viac 😉. Radsej daj mliecko, ako vyzivu. Nemusi tolko jest...ved ani ja tak tolkokrat denne nejem. Su obilne kase, namiesto vyziv, mozes skusit neochuteny smotanovy jogurt, plus obed a ovocie a to musi stacit. Raz kasa, raz jogurt, raz ovocie a raz obed, plus mlieko. Ak naozaj papa vsetku tu zeleninu, co si tu vymenovala, tak nemoze ist o jednotvarnost 😉 . jednotvarne a uplne zbytocne su len tie vyzivy.... 🙂

zitaje
12. júl 2014

Moj ma 9 a pol mesiaca.
Rano dostane do ruky nejake ovocie, nech si poradi - marhulu, broskynu, banan, alebo ked nie je, tak mu nastruham jablko, obcas zamiesam pohankovu kasu.
Obed ma zeleninu s nejakou obilninou alebo zemiakom, obcas aj maso ci zltko.
Popoludni zje nejaku kukuricnu chrumku alebo koncek chleba.
Na veceru papa kolieska z rozka s maslom, uhorku, paradajku (ozuzle, zuby nema) obcas par lyziciek jogurtu.
Pomedzi to je dojceny.
Piskoty by som nedavala hlavne kvoli cukru - naco? Ovocie je sladke aj bez piskot.

anicka246
autor
13. júl 2014

@aliza ja mu dám len raz do výživky rozdrvenú piškotu, takže nepapá len piškoty, a ide o to že jogurty mi nechce papať, a ani do ovocia mu nedávam piškoty, to som ani nenapísala, uvarím jablko a tak mu to dám čisté, alebo s hruškou.. surové nechce, preto varím...a s tými kašami som tiež písalam že ho zaoekajú bohužial... takže mu dám jednu večer aspoň na spanie...ale dakujem za rady

stanislavao
13. júl 2014

@anicka246 preco davate tolko vyzivy dietatu? polievky, maso na stave, zemiaky, zelenina, mrkva, brokolica, chlieb, maslo, jogurty, vajecny zltok. jablko, banan. natierky na chlieb.

anicka246
autor
13. júl 2014

@stanislavao ja to všetko dávam čo píšete, obed je vždy zelenian s mäskom a zemiak, dávala som aj ryžu nechcel, cestoviny nechcel, tak príloha zatiaľ zemia, jogurty nechce som už písala..chlebík papá, to mu dávam tak pomedzi...a natierky okrem detskej lučinej aké môžem?

mamalina
13. júl 2014

@anicka246 ahoj, pozri si tuto stranku, zalozili ju mamicky z MK, je tam vela inspiracii: http://prikrmy.sk/

anicka246
autor
13. júl 2014

@siska53 a môže baklažán naozaj? ja som na stránke našla že od roka, že spôsobuje bolesti bruška :( ja som mu to dneska uvarila teraz sa bojím :(

ushuaia
13. júl 2014

@anicka246 ahoj, citala som tuto debatu, vobec sa nestresuj prosim ta, moja mala ma 9 a pol, zijeme v zemi kde vela moznosti kupy produktov ako na sk nemam...ziadne spaldove ci kukuricne kase tu neexistuju, ziadna lucina...moja je UM - nerozbehla sa mi laktacia, od 6 mesiaca ju prikrmujem...pekne papa, v 7 mesiaci odmielta mlieko cez den, dne s jej davam aspon na noc 1 flsu ci vypije alebo nie...na ranajky jej robim detsku kasu s bananon...pouzivam France Lait...desiata bud ovocie alebo jogurty nasla som tu danone pre deti od 6- 24 mes. bohuzial ked nedostanem tie - co sa casto stava, kupujem jogurty pre deti...obed jedava zeleninku vzdy jej tam pridam aj jej mlieko + maso, alebo vajecny zltok rozmanito, olovrant bud ovocie, jogurt alebo syr kiri s chlebikom, vecera , vacsinou zemiakova kasa alebo mliecna kasa, niekedy nechce - nenutim, o 22 flasa mlieka...pekne prospieva, hold musim sa prisposobit podmienkam ake mam...dcera je zdrava...cestovinu skusila - tiez jej moc nechutila, ryza uz vonkoncom nie...ked ti prospieva nemaj stresy + este kojis...zelam ti pekny den... 🙂