Ako založiť záhradu?

2. mar 2024

Je mi to trapne, ale kazdy nejako zacinal a ja neviem, aky prvy krok urobit. Kupili sme dom, mame teda zdedenu zahradu. Nie je to ziadna nadhera, najprv som ani nevedela co je burina a co nie. Chcela by som to tu ozivit, nasadit nejake tvalky, stromceky, kriky atd, ale na zahradneho architekta nemame... casto citam "nasa zahrada, robili sme ju sami s manzelom", a vravim si, ze to nie je jadrova fyzika... poznate niekto Zijte ve sve zahrade? Online kurzy? Alebo poradte ako zacat, kde zistit ake rastliny kam dat, ako skombinovat...? Dakujem 🙏

viestta
2. mar 2024

Ak cjces zakladat trvalkovy zahon na neobrabanej pode, tak ho teraz poryluj, vyber maximum korenov buriny kolko zvladnes, nastel na cely zahon aspon 2 vrstvy kartonu a na to nasyp aspon 5, lepsie 10 cm mulcovacej kory. Ked budes vysadzat sadenice koru odhrnies, spravis dieru do kartonu do zeme zasadis sadenicu a prihrnies koru okolo rastliny. Cez karton neprerastie burina, kora udrzi vlhkost a kedykolvek mozes doplnat rastliny. Koru po dvoch rokoch treba doplnit alebo ju nechas uplne zotliet ak budes mat taku hustu vysadbu, ze nebude tam rast az tolko buriny. Na jesen tam nastkas jarne cibuloviny na volne miesta.
A pri vybere rastlin treba zohladnovat podu, polohu, slnecny svit, moznost zavlahy a to co sa ti paci.
Neabsolvovala som ziadny kurz, zacinala som metodou pokus omyl a potom som prisla na to, ze prv nez nieco vysadim treba dobre vyberat, ci miesto kde budem vysadzat je pre rastlinu vhodne. Dost informacii sa dnes da najst na internete, aj inspiracie

btus
3. mar 2024

poznám Fléru. Sú dobrý. Teraz majú aj také mini knižočky zadarmo na stiahnutie ako zakladať trávnik a tak. Ferdinad je super. Ja síce robím záhradu postupne, ale ideálne je niečo si vybrať, pozrieť aby mali podobné podmienky na život, a nakresliť si to na výkres v mierke.

marca12
3. mar 2024

Zakladanie zahrady je dlhy proces. Spis si na papier,co vsetko by si tam chcela mat a potom postupne studuj,kam vysadzat,co vyzaduju a podobne. Rozvrhni si zahradu na zony. Trebars uzitkove kriky,stromy v jednej casti a trvalkove zahony. Zaklad je dobre pripravit podu. Zrylovat,zbavit korienkov. Ak si na instagrame ja rada sledujem Ivanu Stanclovu ma nadherne zahony,sama vytvorila a dava tam typy aj na kurzy a podobne.
Najlepsie je vsetko kreslit na papier.