Návrat po rodičovskej do korporátu

1. feb 2024

Ahojte. Na budúci rok sa po 5 rokoch s deťmi plánujem vrátiť do práce. Mám zmluvu na neurčito a poziciu som mala senior IT project manager vo veľkom bratislavskom korporate. Neviem, ako to momentálne vyzerá s mojom tíme, keďže za 5 rokov sa kolegovia pomenili. Ak nebude miesto v mojom pôvodnom tíme, sú povinní mi ponúknuť iné miesto? A ako je to s platom? Dorovnávajú plat podľa toho, ako sa každoročne zvyšuje?
Ďakujem ♥️

ovaaa
1. feb 2024

To sú otázky na tvojho zamestnávateľa. Prečo tam nezájdeš a nedáš pokec s nadriadeným.

gabriela1692
1. feb 2024

Prečo by ti mali zvýšiť plat? Za čo?

autor
1. feb 2024

@ovaaa pretože mám ešte rok čas a zatiaľ si zisťujem, ako to mali iné ženy v podobnej situácii.

@gabriela1692 u nás sa každoročne zvyšovali platy minimálne o pár percent a pokiaľ viem, žena po návrate z rodicovskej by nemala byť platovo ukrátená. Ale možno sa mýlim, práve preto sa pýtam, ako to je.

ovaaa
1. feb 2024

Rok je dlhá doba na to, aby si vedela na čom si teraz. Riešila by som ťa pár mesiacov pred nástupom a nie rok.

autor
1. feb 2024

@ovaaa dobre, dik

ovaaa
1. feb 2024

Odpoveď: Právo zamestnankyne na návrat do práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky upravuje § 157 ods. 1 a ods. 2 Zákonníka práce. Tieto ustanovenia uvádzajú, že ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

ovaaa
1. feb 2024

Po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak to nie je možné, je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve, pritom majú právo na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto dovolenku v pôvodnom rozsahu. Tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnych zmlúv alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

samkolea
1. feb 2024

Pracovala som v korporate, po navrate z RD sa mi nezvysila mdza a ani nedorovnala. Zvysila sa mi o inflaciu alebo nastupom na novy projekt.

lenkakoc444
1. feb 2024

@gabriela1692 u nas zvysuju za kazdy vymeskany rok priemerne % kt sa v dany rok zvysovalo. Ked pride Zena spat po rokoch snad nebude mat ten isty plat ako mala 2-6 rokov dozadu.

miskamuska
1. feb 2024

Bola som na tom podobne, a ak sa zvýšil plat aj kolegom mal by sa aj tebe (závisí od firmy ako to má nastavené). To či budú mať pre teba miesto vie len tvoj manažér, prípadne jeho nadriadený. Asi by bolo fajn ozvať sa jemu a konzultovať to.

luxus10
1. feb 2024

ANO PLAT BY SI MALA MAT navyseny, tak ako ostatni vo firme...