Keloidné jazvy po sekcii

23. aug 2022

Máte skúsenosť? Mám dve škaredé keloidné jazvy po sekciách, svrbia, zavadzajú, prekážajú mi, nohavičky a nohavice musím nosiť také aby priamo na jazvy netlačili ( väčšinou s pásom až po pupok). Chcela by som si to nechať odstrániť po skončení ďalšieho tehotenstva. Rozmýšľala som nad aplikáciou kortikoidov, len ma lekár upozornil, že to nemusí pomôcť. Nie je to práve najlacnejšie, ale rada by som s tým mala pokoj. Boli ste niektorá na odstránení? Rovnaké jazvy mám aj na prsnikoch, tam mi to tiež prekáža ale menej ako tieto.

euka210
23. aug 2022

Preco 2 jazvy po sekciach? Je to chyba sitia po sekcii...teda...aby som bola presna...aj ja mam keloidne po vybere znamienok, aj po prvej sc hroznaaa jazva bola. 40% ludom sa tak hoji. Pred druhou sc.to videli, tamtu vyrezali a sili inak a ostala mi len tenka ciara, po tretej rovnako. Ze bolo ine sitie viem podla vyberu stehov ako robili. Aj svagrina dr.mi hovorila ze da sa zasit tak aby neboli keloidne jazvy.

autor
24. aug 2022

@euka210 dve sú preto, že počas druhej sekcie potrebovali urobiť väčší rez a prvý rez bol nízko, tam nemali priestor rozšíriť ho. Čo sa týka samotného vzhľadu jazvy u mňa je to problém hojenia nie šitia. Prvá jazva bola cca rok krásna, neskôr mi na nej začal rásť keloid, druhá sa už rovno zle zahojila. Mne sa tak hojí 90 % jaziev. Aj na prsníkoch mám jazvy keloidné a šitie to nijak neovplyvňovalo. Jedinú peknú jazvu mám po laparaskopii ruky v detstve 🙈. Takže u mňa to nemá význam ani vyrezávať lebo Boh vie čo mi tam zas narastie za krásky.

tripetta
24. aug 2022

Neviem, či si niekedy nevidela na TLC Dr. Pimple Popper. V jednej časti doktorka Sandra Lee jednej pacientke po odstránení keloidu to miesto ožarovala. Nie je to nič nebezpečné, nie je to ožarovanie ako pri rakovine. V zahraničí sa to robí, ale netuším, či sa niečo také robí aj tu. Alebo sa aplikujú kortioidy, o tom som tiež počula. Nie som lekár, iba zdieľam postrehy. Vraj ak sa keloid odstráni, zvykne sa to donekonečna vracať v stále väčšom a horšom stave a tvare, preto sa to ožaruje, alebo ošetrí tými kortikoidmi. Tvoj lekár má pravdu, kortikoidy nemusia pomôcť (ale môžu). Tu je video so Sandrou Lee.

https://www.youtube.com/watch?v=ANbd-wnm_yo
euka210
24. aug 2022

No ja neviem...hovorim len moju skusenost...aj ja mam po vybere znamienok keloidy...jedno vyzera horsie ako ked tam bolo znamienko...na chrbte...kazdy kto to uvidi tak sa pyta...vtedy mi svagrina povedala o roznych druhoch sitia aby sa to nestavalo.

autor
24. aug 2022

@euka210 Keloidy vznikajú až po zahojení, je to tkanivo ktoré prerastá pôvodnú jazvu niečo ako "nádor" na jazve. Ty skôr hovoríš o hypertrofických jazvách, tie vznikajú už počas hojenia a teoreticky na ne šitie vplyv môže mať. Ale to sú rozdielne veci. Keloid ti vznikne aj na 5 rokov starej jazve, ktorá nie je z chirurgického zákroku. Ja mám na druhej jazve keloid zatiaľ len na kúsku, inak je zvyšok hypertroficky.