astarte123
9. sep 2016
37 

AKO NA TO 2

#eset #deti_a_internet #ako_na_to

Ako pripraviť deti do školy

V predošlom článku sme si priblížili nástroj ESET Parental Control pre Android, ktorý pomáha rodičom dozerať na bezpečnosť detí na internete.

Internet je hlavným zdrojom informácii nielen pre rodičov, ale aj pre deti. Ako my, aj naše deti sú online, mnohé zdieľajú svoje životy s kamarátmi na sociálnych sieťach, navyše v školách aj vďaka rôznorodým projektom pribúdajú triedy vybavené digitálnymi technológiami. Pedagógovia síce učia deti ako technológie používať, ale aj na nás, na rodičoch, je, aby sme deťom vysvetlili, čo je vhodné a čo nie.

ESET radí, čo treba deťom v prvom rade vysvetliť:

1. Naučte deti "surfovať"

Vysvetlite im, čo je pre nich užitočné a čo nie. Povedzte im, že internet okrem nápomocných informácií obsahuje aj nevhodný obsah.

2. Malvér

Deťom je dôležité priblížiť hrozby v podobe malvéru, ktoré sa internetom šíria. Musia pochopiť, aké dôsledky môže so sebou takýto malvér priniesť (napríklad strata údajov, ekonomické náklady a podobne).

3. "Grooming"

Tento anglický názov sa používa na pomenovanie situácie, keď si neznámy dospelý buduje s dieťaťom online vzťah za účelom zneužitia pre získanie sexuálnych materiálov.

4. Zdieľanie s neznámymi

Najdôležitejšie je naučiť deti chrániť si súkromie aj na internete. Deti svojou naivitou a dôverou môžu aj nechtiac prezradiť dôverné často až intímne informácie, ktoré môžu byť zneužité.

5. Sociálne siete

Aj keď sú sociálne siete vo virtuálnom svete, zasahujú do nášho reálneho života. Niekedy viac, ako by sme chceli. Deti sa nesmú báť zdôveriť sa, keď sa na sociálnych sieťach stanú obeťami kyberšikany. Je potrebné, aby sme si všímali zmeny v ich správaní a pátrali po príčinách, ktoré ich spôsobili.

Nezabúdajte, že svet digitálnych technológií sa vyvíja obrovskou rýchlosťou a aby sme boli schopní vysvetliť deťom všetko potrebné, mali by sme sa aj my vzdelávať a získať aspoň základný prehľad. Minimálne by sme si mali osvojiť tieto základné dobré praktiky v IT bezpečnosti:

  • rozprávajme sa (nič lepšie ako rozhovor medzi rodičom a dieťaťom ešte nebolo vo výchove vymyslené)
  • sme zodpovední za to, čo zverejňujeme (fotografie, videá, názory, postrehy)
  • určité druhy informácií zverejňujme opatrne (adresa, telefónne číslo a ďalšie osobné údaje)
  • zvážme kontakt s ľuďmi, ktorých nepoznáme
  • majme bezpečnostné riešenie (antivírusový softvér, firewall; zabezpečme nielen počítač, ale aj mobilné zariadenia)

Viac rád, ako sa brániť malvéru a ďalším nástrahám internetu nájdete na: www.welivesecurity.com

Začni písať komentár...

Odošli