astarte123
14. sep 2016
55 

Dovoliť či nedovoliť? To je otázka...

Od kedy sa z muža stane otec a zo ženy matka neustále riešia rodičovskú verziu hamletovskej otázky byť či nebyť - môže či nemôže, dovoliť či nedovoliť. To platí aj pre novodobé problémy.

Na otázku čím by si chcel byť, sa už dávno neodpovedá smetiar, lekárka, učiteľka, ale youtuber, programátor alebo bloggerka. S počítačom, tabletom a internetom celkovo sa deti stretávajú už v útlom veku, dokonca sa bez neho nezaobídu ani na základnej škole. Deti dnešnej doby sa rozvíjajú spolu s rozvojom technológií. Od malička si všímajú, čo robia ich rodičia, blízki, či rovesníci. Sharujeme, lajkujeme, sme neustále online.

Ak patríte do skupiny rodičov, ktorí nevlastnia televízor, smartfón, nemajú potrebu zdieľať každú sekundu svojho života s niekedy úplne neznámymi ľuďmi, možno bude pre vás potreba vášho dieťaťa úplne nepochopiteľná. Čo však robiť ak sa chce dieťa chytiť do sociálnych sietí?

Ako postupovať?

Tu je niekoľko mojich rád:

1. Na dieťa nekričte, hneď výslovne nezakazujte. Porozprávajte sa o tom, prečo chce svoj účet na Facebooku mať, čo všetko by na ňom chcel zdieľať so svetom. Nenechajte sa odbiť vetou - lebo všetci moji spolužiaci ho už majú. Možno budete prekvapení, aké je to pre dieťa dôležité.

2. Pripravte sa a vysvetľujte. Ak ste proti a ani argumenty dieťaťa nezmenia váš postoj, vysvetlite mu svoje dôvody. Prichystajte sa na to, že nech budú (pre vás) akokoľvek logické s najväčšou pravdepodobnosťou ich dieťa neprijme a nestotožní sa s nimi. Vy najlepšie poznáte svoje dieťa, viete, čo naň platí, čím jeho detskú dušičku uchlácholíte.

POZOR! Keď vaše vlastní dieťa smartfón či tablet, prípadne sa chodieva hrať ku kamarátovi, ktorý tieto vymoženosti má, možno už dávno patrí do facebookovej rodiny a vy o tom ani netušíte. Pokroku sa nevyhnete, skúste sa s ním prinajmenšom zmieriť. Spomeňte si na známu pravdu - čo je zakázané, chutí najlepšie.

3. Bezpečnosť je prvoradá. Vysvetlite dieťaťu, aké nástrahy ho na internete čakajú. Povedzte mu, čo je to kyberšikana, čo so sebou môže priniesť virtuálna anonymita. Pomôžte dieťaťu pri nastavení súkromia na účte. Upozornite ho na prítomnosť reklám, vysvetlite na čo sa nesmie klikať a prečo. Založte dieťaťu facebookový účet vy - ak ste veľmi opatrní rodičia, nezverte dieťaťu heslo do jeho účtu, prihlasujte ho vždy vy. 

Môžete si zabezpečiť aj rodičovskú aplikáciu, ktorá vám pomôže kontrolovať aktivitu dieťaťa na internete, napríklad ESET Parental Control pre Android.

4. Dohodnite si pravidlá.

...facebookový účet môžeš používať, len keď budem doma...

...najprv úlohy, potom internet...

...neprijmeš priateľstvo nikoho, koho nepoznáš...

...ak ti napíše niekto, koho nepoznáš, povieš mi o tom...

...nebudeš sa hrať hry, ktoré ti neschválim...

...budem tvojím priateľom na facebooku...

...ak budeš chcieť uverejniť nejakú fotku, najprv mi o tom povieš...

5. Dôverujte svojmu dieťaťu. Nečítajte si jeho súkromné správy, neriskujte narušenie vášho vzťahu. Vy ste tí, ktorí ho vychovali. Každá sekunda, ktorú ste svojmu dieťaťu venovali pomáha vytvoriť osobnosť, ktorou sa stáva. Pýtajte sa ho, čo na facebooku čítalo, s kým si písalo, či sa nestalo niečo neobvyklé. Priateľský rozhovor je tou najlepšou cestou ako sa dozvedieť o svojom dieťati čo najviac.

Pokiaľ ste sa ešte stále nerozhodli, čo je to správne napíšte si zoznam pre a proti.

Dnešné deti už v útlom veku oveľa lepšie ovládajú technické vymoženosti súčasnosti. Technológie neustále napredujú a nech robíme čokoľvek, nevyhneme sa im. A ako by som sa rozhodla ja sama? Dovolila by som to, za určitých podmienok. Vždy je lepšie pokiaľ o tom viem, ako by sa niečo malo diať poza môj chrbát. Pokiaľ mu umožním tráviť čas rôznorodými zaujímavými aktivitami, na sociálne siete už ostane len pár chvíľ. A ktovie, možno to moje dieťa nebude baviť až tak, ako očakávalo...

A čo Vaše deti majú svoj účet na sociálnej sieti? Dovolili by ste im to? 

#eset #deti_a_internet #socialne_siete

Začni písať komentár...

Odošli