ildici12
24. máj 2013

Bylinky - alebo príroda dáva nášmu zdraviu zelenú

Krásne zelené rastlinky, ktoré symbolizujú zdravie. Nielen dobre voňajú a dodávajú chuť našim jedlám, ale  môžu pomáhať aj pri boji s chorobami a zásobovať naše telo vitamínmi a minerálmi. Žiaľ, nie každý má doma záhradku, kde si ich môže vypestovať a v byte majú bylinky značne sťažené podmienky k rastu (alebo sa budem musieť priznať, že nie som úspešný záhraník, keďže doteraz sa mi podarilo vypestovať len žeruchu, trošku bazalky a majoránu 🙂 ostatné buď nevyklíčili alebo vyschli :-/.

Takže pre nás ostáva väčšinou kupovať sušené bylinky, ktoré je potom dôležité vzduchotesne skladovať, aby nevyciveli (myslím, že to každá gazdiná vie, ale predsa som to musela napísať 🙂. Aj tu je dôležité dbať o kvalitu, radšej by sme mali investovať viac do drahších byliniek, než kupovať vlastné značky hypermarketov. Mne osobne sa už stalo, že som si kúpila bazalku nemenovaného reťazca, doma som balenie otvorila, ten obsah však voňal všelijak, ale určite nie ako bazalka. V poslednom čase sa prikláňam ku značke Sonnentor, ale aj slovenskí výrobcovia nám ponúkajú kvalitné sušené bylinky.

Poďme sa teda pozrieť na tie, ktoré najčastejšie používame.

Bazalka  nás láka svojimi sýtymi, zelenými listami, ktoré majú veľmi výraznú chuť. Výborne sa hodí do paradajkových omáčok (polievky), do šalátov, ale môže sa z nej pripraviť aj pesto. Výhodu majú tí, ktorí majú doma veľa tejto bylinky. Málokto vie, že bazalka má aj liečivé účinky, predovšetkým pri uvoľnení kŕčov, udržiavaní rovnováhy črevnej flóry, ale taktiež pomáha pri hnačkách a nadúvaní.

Cestoviny s bazalkovým pestom

Autor: @careamell 

V hlbokej nádobe zmiešame listy bazalky, rukoly, šalvie a majoránky. Pridáme trochu olivového oleja, citrónu, soli a vlašských orechov.

Oregáno je hotový zázrak, má nesmierne širokú skálu používania ako liek, ale rovnako dodáva jedlom výbornú chuť. Je neoddeliteľnou súčasťou paradajkových jedál, pizze, ale výborne sa hodí aj do šalátov, polievok a do mäsa. Využíva sa najmä pri chorobách pľúc a priedušiek, pri kašli či boľavom hrdle. Pomáha tiež pri trávení ťažkých jedál, keďže podporuje vylučovanie žlče. Čaj sa pripravuje tak, že 2 čajové lyžičky čerstvého alebo sušeného oregána zalejeme horúcou vodou a necháme vyluhovať 10 minút. V obchodoch so zdravou výživou môžeme dostať aj oregánový olej- je hodne drahý, používa sa však len po kvapkách, keďže má veľmi vysokú koncentráciu. Väčšinou aj štípe ne jazyku, no jeho účinky určite stoja za to, keďže ničí plesne a zápaly, má antibakteriálne účinky.

Pizza z polenty s oregánom

Autor: @zojec 

Uvaríme vo vode kukuričnú kašu, ktorú potom prelejeme do pekáča. Necháme stuhnúť a ochutíme kukuricou, paradajkami, olivami, mozzarellou alebo hocičím iným podľa vlastných predstáv. Vrch posypeme čerstvým oregánom a bazalkou, a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov na cca 30 minút.

Rozmarín má nesmierne dobrú chuť aj vôňu, je typickou súčasťou mediteránnych jedál. Výborne sa hodí k vareným zemiakom, k zelenine, ale aj do polievok. Rozmarín je mála z tých bylín, ktoré sa pridávajú na začiatku varenia, aby sa jeho chuť dostala do jedla. Väčšina byliniek sa totiž pridáva až na konci varenia, keďže éterické oleje v nich obsiahnuté sa rýchlo vyparia.

V liečiteľstve sa využíva hlavne pri nerovom vyčerpaní,kašli, astme, nespavosti a migréne.

Zemiaky s rozmarínom a šošovicou

Autor: @irsina83 

Suroviny: 2 ks sladkých zemiakov, 7 ks stredných zemiakov, 2 vetvičky rozmarínu, hrubozrnná soľ, 2 PL olivového oleja, petržlenová vňať, šošovica, kari korenie a čierne korenie.

Postup: Vo vode si uvaríme zemiaky a necháme ich vychladnúť. Do vody dáme uvariť šošovicu s kari korením, soľou a čiernym korením podľa chuti. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme na polky. Na veľkú panvicu dáme olej a poopekáme zemiaky s rozmarínom a trochu ich osolíme. Keď sú opečené tak ich rozkrájame na ľubovoľné tvary a navrstvíme ich do misy so šošovicou a petržlenovou vňaťou.

Petržlenová vňať je známa pre svoj vysoký obsah vitamínu C, E, vápnika a železa. Pri liečení anémie sa využíva veľmi úspešne, keďže okrem železa obsahuje aj spomínaný vitamín C, ktorý je kľúčový pri vstrebávaní železa. Môžeme ju pridávať do hocijakých jedál, našej fantázii sa medze nekladú. Najčastejšie sa používa na dochutenie polievok, zemiakov, omáčok a nátierok.

Zeleninová polievka z červenej šošovice

Autor: @lucka1987

Prísady: petržlen, zeler, mrkva, červená šošovica, kurkuma, petržlenová vňať a soľ.

Postup: zeleninu spolu s 1/2 šošovice varíme do zmäknutia v osolenej vode, rozmixujeme a pridáme kurkumu. Zvlášť v kastrólku si uvaríme druhú polovicu šošovice (krátko cca 10 min), pridáme do rozmixovanej polievky a dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

V liečiteľstve je významná pre svoj močopudný účinok, takže sa používa väčšinou pri ochorení ľadvín.

Majoránka je u nás veľmi rozšírená bylinka, používa sa predovšetkým do mastných mäsitých jedál, keďže zvyšuje tvrobu žlče a tráviacich štiav. Rovnako sa však hodí k paradajkám a polievok.

Hlavnou liečivou vlastnosťou majoránu je jeho silne utišujúci vplyv na nervovú sústavu, preto ho používame pri rozčúlení, stresoch, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti. V ľudovom liečiteľstve sa používa odvar pri chorobách horných ciest dýchacích, pri hnačkách a nadúvaní.

Falošná škvarková nátierka

Autor: @veroninna1

2hrnčeky mierne osolenej vody privedieme k varu, pridáme 1 hrnček bielej pohánky a varíme cca 20 minút na miernom ohni. Medzitým si opečieme 1 veľkú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku na 1 lyžici oleja alebo masla. Pridáme to k uvarenej pohánke, osolíme, okoreníme, dáme majoránku, 1 lyžicu horžice a 3 lyžice olivového oleja. Pomixujeme a na záver pridáme 2 nakladané uhorky.

Žerucha je drobná, ale veľmi účinná šalátová zelenina a rastie ako huby po daždi (z vlastnej skúsenosti hovorím, čím viac ju strihám, tým hustejšie mi rastie). Má mierne štipľavú chuť a je bohatá na vitamín C, K, železo, vápnik a horčík. Je veľmi účinným „liekom“ pri anémii a pritom aj posiluje našu imunitu. Mnohí si ju dávajú na chleba ako pažítku, no jej využitie je omnoho širšie. Konzumuje sa však výlučne v surovom stave, preto sa hodí do omáčok, nátierok, ozdobenie polievok.

Cviklová polievka s kokosovým mliekom a žeruchou

Autor: @artemisska

Suroviny: 2 stredne veľké cvikly, voda, 200-300 ml kokosového mlieka, 2 ČL škorice, himalájska soľ, ovsené alebo pohánkové vločky na zahustenie, žerucha na ozdobu.

Postup: Cviklu si nastrúhame na väčšom struháku, zalejeme vodou a necháme variť, pokým nie je mäkká. Osolíme, pridáme škoricu, kokosové mlieko, necháme chvíľku povariť a nakoniec zahustíme. Hotovú polievku ešte posypeme žeruchou.

Ten, kto aspoň raz zasadí vo svojej záhrade kôpor, už sa ho nikdy nezbaví J Rastie ako burina, je veľmi odolná, mnohými však neobľúbená a nedocenená bylina. Keď ho máte po ruke veľa, určite ho nevyhadzujte, radšej ho treba nasekať a zamraziť. Takto si môžeme užiť chuť čerstvého kôpru po celý rok! A prečo by sme si mali viac vážiť túto aromatickú rastlinku? Má neskutočne pestré využitie v kuchyni: hodí sa do omáčok, do polievok- predovšetkým mliečnych, je neodmysliteľným korením pri príprave rýb, pri konzervovaní uhoriek a používa sa aj na ochutenie varených zemiakov. Treba ho však pridávať už do hotového jedla, aby nestratil svoju arómu.

Predovšetkým kojacie maminky by ho mali používať, keďže podporuje tvorbu materského mlieka, ale okrem toho tíši aj kašeľ. Širšiemu používaniu sa tešia hlavne semienka kôpru, ktoré sú plné vitamínu C, A, vápniku aj fosforu. Používajú sa hlavne pri zlom trávení a nespavosti.

Zapekaná ryba so zeleninou a kôprom

Autor: @mirkatn 

Rybu spolu s mrazenou zeleninou dáme na pekáč a dáme piecť. Bude postupne púšťať vodu, treba ju priebežne vylievať. Keď je ryba mäkká zalejeme zmesou pripravenou z vajíčka a byliniek- petržlenová vňať a kôpor a posypeme syrom. Necháme ju zapiecť. Ako prílohu si uvaríme zemiakovú kašu a zeleninový šalát.

Pažítka je nenáročná bylinka, ktorá však nám vie veľa dať. Dávame ju do nátierok, šalátov, ale nájde svoje miesto aj v polievkach. Je súčasťou očistných kúr, keďže čistí črevá, je bohatá na vitamín C, vápnik, železo aj betakarotén. Pomáha aj v boji proti črevným parazitom.

Syrové placky s kukuricou a pažítkou

Autor: @e.l.i.e.n.k.a

Suroviny: 175 g múky (polovica pohánková, polovica kukuričná), 1 lyžica prášku do pečiva, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 200g konzervovanej sladkej kukurice, 100 g syru, 2 lyžice nasekanej pažítky

Postup: Suroviny zmiešame a lyžicou formujeme placky, ktoré upečieme na panvici alebo plechu.

Tymián má úžasnú vôňu, je jedným z mojich obľúbených bylín. Podobne ako rozmarín, aj tymián sa pridáva počas varenia, aby vypustil zo seba svoju typickú chuť. Používa sa na ochutenie rýb, mäsa, strukovín a šalátov. Veľmi rada ho pridávam do cibuľovej polievky, dodáva jej neopakovateľnú chuť.

Čaj z tymiánu sa odporúča pri nachladnutí, bolestiach hrdla a kašli, ale pomáha aj pri nespavosti.

Ako vidíte, príroda sa skutočne postará o naše blaho, pretože cez chutné jedlá nás dokáže aj liečiť. Nebojte sa zelených byliniek, používajte ich všade, kde môžete, vaše zdravie za to určite stojí 🙂 A ešte k tomu vás bude vaše okolie chváliť, ako úžasne varíte 🙂

Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

#magazin #zdravie #varenie #recepty #bylinky

krásne napísané 🙂 pokračovanie nebude? 🙂

24. máj 2013

@artemissska dakujem 🙂 myslis ostatne koreniny? mozem napisat aj o tych, chcela som teraz hlavne o zelenych 🙂 a pokracovanie clanku by mali byt olejnate semienka, bola to jedna tema, len je dost obsirna tak som ju rozobrala 🙂

25. máj 2013

supeeeeeeeeeeer 🙂 clanok. Kde vy kupujete bylinky. Nasla som tento e-shop, mate s nim niekto skusenost? http://www.predajbylin.sk/ Urcite som aj ja za pokracovanie tohto clanku 🙂

25. máj 2013

@ildici12 napadol ma napr. ešte ligurček (vegeta), bobkový list - tie sa dajú tiež dopestovať v záhradke 🙂 teším sa na budúce články 🙂

25. máj 2013

@artemissska vidis na to som uplne zabudla 🙂 mozno dopisem k tomuto clanku alebp ich pridam k ostatnym koreninam 🙂

25. máj 2013

@ikuza ani som si nevsimla ze tato stranka ponuka aj koreniny, je to super 🙂 ked vsak zvazim ze musim zaplatit aj postovne tak je to pomerne drahy nakup...ja kupujem po novom sonnentor- v zdravej vyzive alebo v e-shopoch sa da kupit, ked som v hypermarkete, tak kotanyi je celkom dobra znacka alebo maspoma..

25. máj 2013

@ildici12 a aj šalvia mi tu ešte chýba 😉

25. máj 2013

@ankaevka ano dakujem aj tu pridam 🙂

25. máj 2013

@ildici12 top korenina je aj rasca, takze myslim, ze je aj urazena, ze sme ju do clanku nezaradili 🙂 Aky eschop odporucas, kde kupim koreniny a ine kvalitny a zdravy tovar 🙂?

25. máj 2013

@ikuza ano tento clanok mal byt konkretne o zelenych bylinkach ale vidim ze surne budem musiet napisat aj o ostatnych koreninach aby sa neurazili 🙂 neviem ci si este vo Francuzsku ak ano tak to teda nebude moc aktualne 🙂 ale kupujem hlavne na www.bioland.sk, wwww.slnecnia.sk a www.biocentral.sk 🙂

25. máj 2013

opat úžasný článok ! si velmi šikovná ! 🙂

26. máj 2013

sikovnica, tesim sa na pokracovanie

27. máj 2013

prosíííím dá sa niekde tento článok uložiť, aby som ho aj neskôr našla?

28. máj 2013

@marryma no ja som zatial zial neobjavila ziadny sposob mozno niekto mudrejsi poradi 🙂 jedine co ma napada, ulozit si ho do wordu 🙂

28. máj 2013

@ildici12 dakujem, ale už len tým, že som sem napísala sa mi uložilo v upozorneniach 🙂

28. máj 2013

dobry den, zaujimalo by ma, kedze ako je pisane v clanku, ani u mna sa rastliny akosi dlho nezdrzia, ci splnia ucel aj bylinky bezne dostupne z potravin? cize bylinky, ktore sa bezne predavaju ako koreniny? napr. bazalka v sacku alebo oregano v sacku... myslite, ze je to na rovnakej baze? ze mozem aj z tychto "koreni" uvarit napr. caj? dakujem vopred za vsetky podnety, ktore mi poslete cez IP (prosim, prosim), kedze pre nedostatok casu sa prilis nevenujem diskusiam, dakujem za pochopenie!

31. aug 2014

Začni písať komentár...

Odošli