kocikopedia
28. júl 2022
1088 

Ako schladiť dieťa v kočíku počas horúcich dní? Pomôcť môže aj chladiaca podložka.

Deti to v lete nemajú vôbec ľahké. A vyzerá to tak, že leto ešte nekončí.

Pre dojčatá a malé deti sú letné horúčavy a tropické dni naozaj nebezpečné. Nemajú totiž vyvinuté termoregulačné mechanizmy. Prehriatie alebo úpal sa u nich vyskytujú oveľa častejšie ako u dopelých. Ich organizmus sa môže začať nebezpečne prehrievať už po niekoľkých minútach na horúcom slnku.

pixabay


Prevencia proti prehriatiu je dôležitá

1. Dodržujte pitný režim

Aj tu platí, že prevencia môže zmierniť či úplne odvrátiť katastrofu. V lete sa odporúča dodržiavať pravidelný pitný režim. Kontroluj si teda, koľko dieťa pije. Môžeš sledovať ubúdajúcu vodu z fľaše, ako to robím ja. Tiež nabádaj dieťa k pitiu. Ideálna je čistá čerstvá, no nie príliš studená voda.

pixabay

2. Obmedzte čas pobytu na slnku

Počas letných dní sa snaž nechodiť s dieťaťom vonku v čase od 11.00 do 15.00. Vtedy je totiž slnko najsilnejšie. Nie vždy sa to dá. Povinnosti nás občas vyháňajú von aj v tých najvyšších teplotách. Pokiaľ to je možné, snaž sa pohybovať s dieťaťom v tieni. Prechádzka lesnou cestou pod korunami stromov vytvárajúcich tieň, a možno aj popri zurčiacom potoku, nie je zlý nápad.

3. Toto radšej nerobte

Prikryť kočík bavlnenou látkovou plienkou je doslova NEBEZPEČNÉ. Bráni prúdeniu vzduchu a dieťa sa môže prehriať. Každú chvíľku tak nejaký kočík vidím. Priznávam sa, že som to pred pár rokmi v dobrom úmysle tiež raz urobila. Teplota vo vnútri kočíka bola naozaj o dosť vyššia ako vonku!


Teplo je pre malé deti nebezpečné

Ako deťom spríjemniť pobyt vonku v teplom počasí?

V modernej dobe, ktorú žijeme, vieme naším deťom pomôcť aj zakúpením moderného kočíka či rôzneho príslušensva, ktoré dieťa chráni a dopomáha lepšej ventilácií vzduchu.

1. Prispôsobivý kočík

Na trhu sú dostupné moderné modely kočíkov, ktoré majú chrbtovú opierku sieťkovaného typu. Takáto chrbtová opierka zabezpečuje kvalitnú cirkuláciu vzduchu a zabraňuje prehriatiu dieťaťa.

Sieťkovaná opierka chrbta

Sieťovanú opierku chrbta majú napríklad modely Zopa Quest, Joolz Geo3 alebo Muuvo Quick 3.0.

Podobné témy sa často riešia aj v kočíkovej poradni.

2. Moskytiéry a clony

Moderná doba prináša radu vychytávok, vrátane tých, ktoré sa dajú ku kočíku dokúpiť. Dieťa chránia a napomáhajú lepšej ventilácií vzduchu - alebo ho dokonca ochladzujú. Medzi základnú výbavu patria moskytiéry a rôzne univerzálne clony.

Rada našich starých mám: „Prekry kočík mokrou bavlnenou plienkou!", nie je bezpečná a a ani pohodlná. Dieťa navyše stráca kontakt s rodičom a môže byť nervózne.

Ja „fígel" mokrej plienky (jemne pozmenený) používam pri mojich deťoch doteraz. Vodou vlhčím moskytiéru alebo clonu. Moje dieťa je pokojnejšie a dýcha vlhkejší vzduch.

Prekrytie hlbokej vaničky clonou

Moskytiéra na kočík

3. Chladiace podložky

Dnes máme dostupné aj špeciálne príslušenstvo do kočíka, ktoré je vyrobené presne za účelom ochladzovať. Sú to napríklad podložky, ktoré dieťa schladia tak akurát, aby mu nebolo horúco, ani chladno. Jednou z takýchto podložiek je napríklad aj chladiaca podložka BébéFolie.

Chladiaca podložka BébéFolie

Chladiacu podložku je možné umiestniť do autosedačky, kočíka, aj do nosiča na bicykel.

Chladiaca podožka v autosedačke

Podložka obsahuje špeciálny gél. Keď telo dieťaťa začne vytvárať teplo, gél sa ochladí a teplo absorbuje. Prostredie ochladí postupne o 3 až 5°C. Podľa jeho aktuálnej teploty. Efekt chladenia je postupný, preto nedochádza k teplotným šokom a k prechladnutiu.

Jednotlivé vrstvy chladiacej podložky

Gél pôsobí 3-4 hodiny. Potom mu treba dať dve hodinky odpočinku na tmavom mieste (ak chceš regeneráciu podložky urýchliť, môžeš použiť chladničku) a chladiaca podložka je znovu plnohodnotne pripravená na použitie.

Jej údržba je jednoduchá. Je trvalo udržateľná, nevyžaduje dobíjanie ani chladenie v chladničke. Neperie sa, len sa jednoducho utrie vlhkou handričkou.

Chladiaca podložka v športovom kočíku


Zdroje


Príjemné kočíkovanie
Vaša Ľudka
Kočíková poradkyňa Modrého koníka

#tipy_poradkyne

Začni písať komentár...

Odošli