kocikopedia
29. nov 2022
7934 

TOP (viac ako) 10 jednou rukou zložiteľných kočíkov roka 2020

Doba je rýchla a mamičky sa snažia odbremeniť čím ďalej, tým aktívnejšie. Prečo by to aj nerobili, že - najmä keď technológie a všemožné funkcie nám to umožňujú 😉 Jedným z aktuálnych trendov je kočíky zmenšovať a skladanie zjednodušovať, často na úplne minimálny pohyb. Trepajúce sa dieťatko v jednej (či oboch) rukách prestáva byť preto zásadnejším problémom (!) 😉 Jednoručné skladanie a všemožné skratky majú teda kopu výhod, ale dôležité je si aj uvedomiť, že do takého dizajnu ide množstvo maličkých pohyblivých častí. Tie kočík v podstate (z dlhodobého hľadiska) oslabujú. Je preto dôležité sa oň trochu aj starať, spoje mazať a pravidelne čistiť, nenamáhať (najmä tie menšie modely) prílišne, a ani ich nepreťažovať (či nehádzať do kufra ako vrece zemiakov). Risk takýchto pohodlných technológií je časom zhoršené skladanie, lebo sa jedna strana vychýli viac, ako druhá; prasknutie niektorého vnútorného lanka, čo skladanie aktivuje, a následné opravy, reklamácie či neposkladateľný kočík; celkové uvoľnenie - rozheganie kočíka a horšie jazdné vlastnosti… no pokaziť sa, predovšetkým pri nesprávnom zaobchádzaní, môže absolútne každý kočík. Tak si len treba risky uvedomiť, brať do úvahy, a tak sa s týmto komplikovaným kusom výbavy, ktorým je kočík, potom zžiť.

Od mini kočíkov k veľkým full-size kombináciám, v tomto článku ti, modernej mamine či tatinovi, prinášam ti výber toho, čo sa aktuálne oplatí zvažovať, ak rýchle skladanie zvládnuteľné aj jednou rukou je tvojou prioritou.

1 Ľahká trojkolka na všetky terény: Baby Jogger City Mini GT2

Váha: 10,4 kg

Cena: zoženieš ho okolo 500+ eur

Nosnosť: 29,5 kg

Malý, ale veľmi terénu schopný; skvelo ovládateľný a stabilný; ultra priestranný a nosný. A v dvojkovej verzii aj s polohovaním nožičiek. Tento športový (ale potencionálne aj kombinovaný, ak dokúpiš hlbokú vaničku a adaptéry na autosedačku) kočík s neotočným sedadlom využiješ v meste i na nerovnostiach, a som si tiež istá, že ten systém skladania “zdvihni za popruh na sedadle a hotovo” oceníš pri každej príležitosti. Neviem, či si vedela, že s týmto systémom skladania, po ktorom sa opičí už naozaj mnoho značiek, vymyslela práve táto americká značka, a k tomu pridáva kvalitu dostatočnú na to, aby to kočík bez úrazu aj po dlhšom čase ustál. Kvalita kočíka je ale odrazená vo vyššej cene - a okrem ceny ti môže vadiť aj ten športovejší trojkolesový look, ktorý nie každý preferuje. Ak sa preň ale rozhodneš, budeš s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi spokojná, a ešte ho po dopoužívaní isto predáš. Jediné, čo mňa osobne pri tomto modele mrzí, je nedostatok svetlejších a hravejších farieb - tie čierne a tmavé slniečko predsa len viac poškodí. Ale aj tých sa možno dočkáme, keďže dvojka ešte nie je na trhu tak dlho.

V tomto bode by som chcela spomenúť dva trojkolesové modely, ktorým samostatné miesto nevyhradím, nech sa príliš neopakujem, a to:

- väčšieho brata City Mini GT-čka, BJ City Elite (2) (to ak by si chcela niečo v podobnom štýle, ale ešte terénnejšie);

- a potom novinku o čosi mestskejšiu, ale za to kompaktnejšiu po zložení, Thule Spring.

2 Otočný full-size športiak či kombinácia do každej situácie: Baby Jogger City Premier

Váha: 12,95 kg

Cena: zoženieš ho okolo 520 eur

Nosnosť: 23 kg 

Pri značke Baby Jogger ostaneme… Pretože ponúka ďalší za diskusiu stojaci, a to full-size, otočný športiak + kombinovaný kočík - BJ City Premier. Vychádza z predchodcu City Versa / City Versa GT, ktoré sa tiež oplatí pozrieť na bazáre, ak by si potrebovala niečo lacnejšie… A prináša jedno z najpriestrannejších otočných korýtkových sedadiel, aké sú, samozrejme aj s vyššou maximálnou nosnosťou. K tomu pridáva prechodnosť rôznymi terénami; širšiu, robustnejšiu a odolnú konštrukciu; a pritom jednoručné a na typ naozaj kompaktné skladanie vďaka tomu, že sa sedák zloží v polovici. Za mňa jeden z najuniverzálnejších plnohodnotných/kombinovaných modelov, aké sú, a absolútne stojí za zváženie. A oproti iným luxusným štvorkolesovým full-size modelom ani nie je taký drahý. Predovšetkým, keď to porovnám s funkčnosťou a výkonom.

3 Cenovo dostupný, ľahký neotočný športiak: Kinderkraft Grande LX

Váha: 9,9 kg

Cena: zoženieš ho okolo 112-150 eur

Nosnosť: 15 kg

Tento model vyberám nie pre najvyššiu kvalitu, ale pre jeho naozaj dostupnú cenu v pomere s fakt fajn priestorom v sedáku, veľkým nákupným košíkom, predlžovacou strieškou - a celkovým príjemným dizajnom. V cene niečo cez stovku určite nečakaj šialený výkon, ale naopak, pre nenáročnú mamičku je to jedna z najlepších takto lacných volieb, a to aj priestorovo. V novej limitke Freedom je ešte k tomu naozaj štýlový 😉 Odporúčam ho preto tým, čo majú obmedzený rozpočet, ale chcú kočík pre staršie dieťa nový, so zárukou.

4 Lacný otočný čisto športový kočík s dlhou ložnou plochou: Kinderkraft All Road (a sesterská ultralacná kombinácia Kinderkraft Evolution Cocoon)

Váha: 11,6 kg

Cena: zoženieš ho okolo 180-220 eur

Nosnosť: 15 kg

Aj pri tejto značke by som ostala ešte v jednom bode, a to pre novinky tohto roka (2020), ktoré ponúkajú šikovné jednodručné skladanie, ale aj dlhé otočné sedadlo a veľmi dostupnú cenu. Cena a moderný dizajn sú jednoznačne silné body poľskej značky Kinderkraft, a tak tie kočíky treba aj brať - ako kompromis ceny a požiadaviek. Verím, že v takom prípade bude maminka potrebujúca otočný model na minimálne to prechodné obdobie k neotočnému ľahkému športiaku spokojná. A ak nie, vždy je tu záruka, čo je práve jeden z najsilnejších argumentov kúpy hoc i lacnejšieho, ale nového kočíka.

All Road síce tvrdí, že je na všetky cesty a povrchy, ale ja by som ho skôr, pre len mierne odpruženie a nižšiu cenovú kategóriu, vymedzila na lepšie či horšie, ale hlavne mestské prechádzky. Kolesá má fajn na napr. popukané chodníky, ale do lesa a pod, by som ho ja veľmi nebrala - rozhrkáš si ho. Ako riešenie potreby otočnosti pre menšie dieťatko, čo chce vidieť na mamu, mi ale príde za tú cenu ako pekné a dobré riešenie.

Chcem tu spomenúť aj druhú novinku, čo je na pohľad (a sedaciu časť) takmer rovnaká, samozrejme s rozdielmi v tvare konštrukcie a penovými, teda ešte mestskejšími kolesami: Kinderkraft Evolution Cocoon. Tento model sa od prvého líši v mojich očiach najmä tým, že je dodávaný aj s vložnou vaničkou a prípadne aj autosedačkou, čo z neho robí jeden z najlacnejších kombinovaných kočíkov vhodných od narodenia vôbec. Ak hľadáč niečo cenovo fakt čo najnenáročnejšie, možno zaujme. A teda tiež sa skladá jednoručne, aj so sedacou časťou 😉

5 Mestský luxus a otočné sedadlo: Cybex Mios 2

Váha: 8,7 kg

Cena: zoženieš ho okolo 640 eur+

Nosnosť: 17 kg

Prechádzame k drahším, luxusnejším modelom, konkrétne Platinum línii. Tento model je dizajnovo jednou z mojich srdcoviek - jeden malý veľký nádherný kočiarik s priedušným sedadlom a špecifickou, jazdne mäkkou konštrukciou. Aj keď je menším bratom Priamu, odpružený je za mňa o dosť lepšie. Sedák nám príšiel ok aj v štyroch rokoch, aj keď samozrejme pri otočnom modele nerátaj s najdlhšou opierkou na nohy… A to jednoručné skladanie, najmä so sedadlom smerom vpred, je tiež veľmi jednoduché, rýchle a kompaktné. Okrem toho je možné využívať ho aj ako plnohodnotnú kombináciu s vaničkou i autosedačkou (mám odskúšané s bábätkom, a pre mestských rodičov môžem pokojne odporučiť).

Pre fashionistky, mestské mamičky, do nákupáku, ale aj na ulicu jedna z najefektívnejších (ale aj pomerne drahých) volieb. Za krásu sa platí... A teda dostupný je Mios aj v rôznych dizajnérskych kolaboráciách a limitkách, ale tam už tá cena prechádza naozaj do riadnych výšin 🙂

6 Otočný, a pritom ultra kompaktný: Cybex Eezy S-Twist+2

Váha: 8,6 kg

Cena: zoženieš ho okolo 340-380 eur

Nosnosť: 17/22 kg

Druhý, no absolútne odlišný člen Cybex rodiny, ktorý stojí za zmienku, by bol model nižšej (Gold) rady, Cybex Eezy S-Twist+2. Neskutočne zaujímavou nie je len tá váha a kompaktnosť - na otočný model s touto dĺžkou sedadla, ale aj spôsob, akým ju dosahuje. Sedadlo sa na konštrukcii doslova točí, čím dosahuje nevídanú funkčnosť pre mamičky, čo proste z nejakého dôvodu potrebujú čo najmenší, ľahký kočík, ale aj dieťatko, čo na nich uvidí.

Pre tých, čo otočné sedadlo nepreferujú, určite odporúčam obzerať sa po neotočnom, a teda aj ľahšom a kompaktnejšom šikovnom športiačiku Cybex Eezy S+2.

U oboch modelov pôvodne bola nosnosť sedadla sedemnásťkilogramová; po novom (pre modely 2020+) výrobca udáva až 22kg nosnosť.

7 Pevný, luxusný, a aj na nerovnosti: Mamas&Papas Ocarro

Váha: 13,5 kg

Cena: zoženieš ho okolo 700 eur

Nosnosť: 22 kg

Ďalší z luxusne pôsobiacich štýloviek, a naviac pevný a relatívne kompaktný. Jehy vyššia váha je daňou za pevnosť, ktorú na nerovnoých, nielen mestských chodníkoch určite oceníš. Na druhú stranu, kočík nie je nijak extrémne odpružený, takže nečakaj na kopcovitom teréne jazdu na obláčikoch - každopádne Ocarro ustojí aj nejaký ten horší terén. Za zmienku stoja aj kolesá z peny (viaceré, ako som si všimla, ľutujú, že nie sú nafukovacie alebo gélové, ale to by zasa na váhe ešte pridalo), dlhá ložná plocha sedadla, kompatibilita s (rozmerovo skôr menšou) hlboku vaničkou, a samozrejme aj adaptérmi na autosedačku, a tie luxusné poťahové látky a kovové lemy…

Ak by si hľadala niečo podobného luxusného prevedenia, ale trošku menšie, možno by mohol zaujať aj Nuna Triv, ktorý u nás má len málokto... 😉

8 Kvalitné golfky - a so spojenou rukoväťou!: Maclaren Techno Arc

Váha: 7,2 kg

Cena: zoženieš ho cca do 300 eur

Nosnosť: 25 kg

Ja osobne nie som najväčším fanúšikom golfových kočíkov - prídu mi už trochu prekonané, konštrukčne slabšie, a po zložení dlhé… ale ak je to vyslovene niečo, čo hľadáš, ponúknem jeden, ktorý by za to aj stál. Jeden z tých novších, golfáčov, a teda aj jeho cena odráža, že bude kvalitný - Techno Arc, prípadne aj jednoduchší no obľúbený Quest Arc (či väčší a robustnejší novší Techno XLR) - to sú už jednoručne zložiteľné i ovládateľné modely od svetoznámeho špecialistu na golfové modely, Maclaren-u. Ak dobré golfky, priestranné sedadlá, nosnú konštrukciu - tak Maclaren; a tieto so spojenou rúčkou sú vo svojej kategórii ešte praktickejšie. Akurát to aretovanie predných kolies považujem u týchto modelov za mínus - dlhšie dieťatko ti vie kočík nožičkou zaaretovať kolesá na rovnú jazdu aj počas jazdy, a ty nebudeš tušiť, prečo ti nejde zabáčať 😉

9 Maličký, no odpružený a pevný: Easywalker Charley**

Váha: 12,5 kg

Cena: zoženieš ho cca okolo 500 eur

Nosnosť: 15 kg

To odpruženie! To by bol argument, s ktorým som sa rozhodla začať. Malilinký, super ľahký a skladný otočný model, dokonca s vyššou nosnosťou (ale väčšie než trojročné dieťa v ňom realisticky neodvozíš, takže žiadne veľké oči), a teda aj schopnosťou plnohodnotnej kombinácie s hlbokou vaničkou i autosedačkou. A na to, aký malinký, pohodlný a pruživý počas jazdy (O_O). K vaničke k Charley-mu sú tiež výškové adaptéry, takže aj keď sa jedná o malý kočík, nebudeš sa k nej skláňať až k zemi. Super je aj pevná konštrukcia, malé, no širšie kolesá, na veľkosť kočíka veľmi fajn košík, ako aj špecifický dizajn, ktorý len tak na ulici stretávať nebudeš. Skladanie je jednoznačne zvládnuteľné aj jednou rukou, ale je pomerne tuhé a taktiež špecifické, takže tu radím si pred čakaním rýchleho jednoručného zloženia na systém skladania najprv zvyknúť. Mne to až tak úplne jednoručne nešlo, ale kočík som sa rozhodla spomenúť aj tak - jeho špecifickosť stojí za to.

V podobnej kategórii teoreticky jednoručne zložiteľného (ale nie tak úplne, resp. 'chce to zvyk') kočíka by bol aj ďalší model, ktorý tu chcem spomenúť, a tak ho budem brať ako podmnožinu deviateho miesta:

**9.1 Málo vídaná, plnofunkčná poľská kombinovaná novinka: Muuvo Slick**

Váha: 8 kg

Cena: zoženieš ho cca do 420-550 eur

Nosnosť: 20 kg

Tento poľský kočík, väčší brat u nás známejšieho modelu Muuvo Quick, je okrem toho, že je robustnejší a vyšší, aj tak celkovo pevnejší a priestrannejší. Pre niekoho menej náročného, zato vďaka hľadajúceho moderný model za priaznivú cenu, by mohol byť zaujímavou jednoručne zložiteľnou inšpiráciou na kombinovaný kočík. Predáva sa totiž v dvojkombinácii, a teda daptéry k autosedačke, s ktorou vytvoríš trojkombi, sú dostupné tiež.

10 Pomer cena-výkon: Joie Versatrax

Váha: 11,7 kg

Cena: zoženieš ho za 320 eur

Nosnosť: 22 kg

Tento kočík jednoznačne nemá všetko - sedák je otvorenejší, strieška skôr (v ľahu) pomenšia (niektorým vadia aj tie neuzatvárateľné vetracie sieťky po bokoch v roztiahnutom stave), teleskopická rukoväť nie je 100% napevno, ale má miernu vôľu… Za tú cenu však ponúka jedno z tých dlhších otočných sedadiel, pohodlné polstrovanie, skladanie aj so sedákom prekladaným v polovici, väčšie kolesá s pneumatikami, vyplnenými penou (takže nedostaneš defekt), a teda aj možnosť plnohodnotnej kombinácie. Ak je rozpočet obmedzený, kočík hľadáš nový - a teda mal by to byť nejaký kompromis väčších kolies, no kompaktného skladania - jednou rukou zložiteľný Versatrax je absolútne vhodným kandidátom, ktorý by som zvažovala aj ja sama. Negatíva sú totiž z 99% riešiteľné pútaním dieťatka, kvalitným fusakom (ktorý potrebuješ tak či tak) a prípadnou clonou či prešitím striešky.

(11) Jedno, posledné špeciálne miesto som chcela venovať kočíku na beh a športovanie, ktorý tiež jednoručné skladanie ponúka: Thule Glide 2. Na beh totiž neotočné veľké koleso bude fungovať najlepšie… a celkovo je to značka a typ obľúbený, funkčný, nie priťažký: 10,8 kg (aj keď rozmerovo je robustný). Stojí za zváženie, aj pre ten jednoručný systém skladania. Zvládne až 34 kg v sedadle, a stojí 600 až 700 eur.

Sem by som inak musela dať aj Mountain Buggy Terrain V3, čo je kvalitou a funkčným dizajnom pre mňa jeden z top terénnych a na ľahký šport určených modelov, ale u nás takmer nie je dostať, keďže výroba sa na čas zastavila…

_______

Dúfam, že ti článok aspoň trochu pomohol - predovšetkým vtedy, keď jednou z hlavných priorít je funkcia skladania pomocou jednej ruky (tej tu podriaďujem väčšinu ostatných vlastností). Aj iných - tiež dobrých - jednou rukou skladných športových a kombinovaných kočíkov je v ponuke naozaj veľa, a trh (nielen) kočíkov sa tiež konštantne obmieňa. Ak si teda nenašla/nenašiel niečo presne pre seba a svoje bábätko, netreba panikáriť. Nie je možné vymenovať všetky aspoň trochu dobré kočíky všetkých cenových kategórií v jednom článku - nikto by ho nikdy nedočítal 😀 Takže - kuk na ponuku eshopov, do našej Kočíkopédie, na kočíkopédiácky profil tu na Koníku (postujem články práve tam), prípadne ma sleduj aj pod mojím osobným profilom ‘eliniatko’… Aaaa tiež mi neváhaj napísať do Kočíkovej poradne - určite niečo pre teba nájdeme 😉 Možností je kopa, všetko sa stíha, neboj.

Teším sa na teba v ďalšom článku (kľudne mi píš, ak ťa niečo aktuálne trápi a treba to trochu objasniť) - v Poradni, alebo len tak…

#tipy_poradkyne

Ten thule na obrazku je urban glide 2 s otocnym prednym, nie neotocny

10. sep 2020

Určite chýba nový qbit mam starší model a nový by som iste brala, keby robili živšie farby.

10. sep 2020

@ofzuza aretacia sa da zablokovat

10. sep 2020

@putulka stale plati, ze ma zly nazov. Thule glide 2 vyzera inak a naozaj ma neotocne predne koleso. Proste nesedi popis s obrazkom

10. sep 2020

@ofzuza pravda, a už je to aj opravené - prešiel mi iný obrázok, než som chcela. ďakujem za upozornenie, a už je to aj na poriadku 😉 ste super baby

10. sep 2020

@eliniatko diky 🙂 inak paradny kocik. Milujem ho...teda ten urban 🙂

10. sep 2020

@sono2 máš pravdu, aj môj obľúbený model to je, a aj som ho spomenula v top cestovných/ultraskladných kočíkoch, tak som sem chcela trošku obmeniť. ale presne na to tu tie komenty máme, že si povieme aj tie, čo sa už 'nezmestili' 🙂

10. sep 2020

@ofzuza nie, je to spravne
Urban glide ma ine kolesa, o cosi mensie.

11. sep 2020

@zoe632 uz je to opravene

11. sep 2020

@sono2 ten qbit je otocny ci nie?

11. sep 2020

@luciia1 nie. Moja dcéra začala používať v 7 mesiacoch a super. Staršia mala do pomaly 2,5 roka otočny a fakt môžem povedať, že netreba mať dieťa na seba otočené. Ak váhaš, neboj sa toho. Kľudne ak aj malému

11. sep 2020

@sono2 ja to chcem tiez pre druhu 7mesacnu, ale taky mam pocit ze by som este chvilu rada kocikovala tvarou ku mne..mozem ta ale poprosit link na ten qbit? Dala som do google a vyhodilo mi to vselico mozne.

12. sep 2020

Daj si gb kočíky vyjde ti to
Toto nechce otvoriť

13. sep 2020

Začni písať komentár...

Odošli