kocikopedia
8. júl 2022
5057 

Ako vybrať hlboký kočík?

„Hlboký” je prvý typ kočíka, ktorý rodičia pre svoje novorodené bábätko kupujú. Niekedy ale narazia na to, že sa v možnostiach, ktoré trh ponúka, nevedia zorientovať. A nie je sa čomu diviť, pretože hlboké kočíky majú množstvo vlastností, ktoré sa u jednotlivých druhov a značiek líšia.

Čo si teda pri kúpe prvého kočíka všímať?

Foto-zdroj: cybex-online.com

Čo je to hlboký kočík?

Kočík s hlbokou vaničkou sa používa od narodenia do približne 6-tich až 12-tich mesiacov veku dieťaťa. Skladá sa z konštrukcie a hlbokej vaničky. Určený je pre bábätká, ktoré ešte nevedia samostatne sedieť.

Neskôr, obvykle pred dosiahnutím jedného roka, deti prechádzajú z hlbokého do športového variantu kočíka - tzv. športiaku, ktorý poznáme aj ako „pokračovací kočík”.


Na čo si dať pozor pri výbere vaničky?

Hlbokú vaničku tvorí lôžko a strieška. V oboch prípadoch existuje celý rad parametrov, ktoré je nutné sledovať, pretože práve od nich závisí pohodlie bábätka, použiteľnosť kočíka a kvalita jazdy.

1. Rozmery hlbokej vaničky

V dnešnej dobe už vďaka ultrazvuku vieme vopred, aké veľké naše bábätko bude (aspoň približne). Prípadne sa to dá predpokladať z výšky rodičov. Preto, ak ste obidvaja vysokí a lekár vám oznámi, že bude vaše dieťatko väčšie, myslite na to aj pri výbere vaničky hlbokého kočíka. Nie všetky sú totiž rovnako veľké.

Dôležitým faktorom je aj termín pôrodu. Bábätko narodené začiatkom jari už vaničku v zime nevyužije, pretože ju pravdepodobne stihne vymeniť za vyššie spomínaný športiak. Kúpa príliš veľkej vaničky by sa preto minula účinku a bábätko by v nej zbytočne „lietalo”.

Naopak, v lete narodené dieťa cez zimu ešte v hlbokej vaničke pobudne, pričom už bude niekoľkomesačné, čiže väčšie, navyše s fusakom a dekou. Je preto dobré počítať s nutnosťou väčších rozmerov (viac ako 77x34 cm).

Ale pozor! Uvedená dĺžka a šírka vaničky sa nerovná veľkosti matraca, ktorá by vás vlastne mala zaujímať najviac. Preto, ak budete nakupovať v predajni, pokojne si so sebou zoberte krajčírsky meter a vnútorné rozmery vaničky si premerajte. Ak budete nakupovať online, zamerajte sa na uvedený rozmer matraca alebo vnútorný rozmer vaničky. Ak tieto údaje nebudú dostupné, dopýtajte sa na ne predajcu.

2. Typ hlbokej vaničky

Mohlo by sa zdať, že typ vaničky a materiál, z ktorého je vyrobená, sú vlastne len dizajnovou záležitosťou, ale nie je to pravda. Všetko má totiž svoje výhody a nevýhody.

A. Plastové vaničky

Výhodou plastovej vaničky je ľahká údržba, pretože ju po zašpinení stačí utrieť. Na druhej strane nie je dobre priedušná a má vyššiu váhu.

Plastová vanička kočíka Anex Quant

B. Látkové vaničky

V prípade látkových vaničiek sa rodičia obávajú, že bábätko neochránia pred chladom. Tento strach ale nie je na mieste. Moderné látky kočíkov sú totiž pevné a husto tkané, navyše ochranu v chladných dňoch môžete umocniť aj hrejivým fusakom, dekou a teplým oblečením.

Výhodou tejto vaničky je nižšia hmotnosť. Pre lepšiu ochranu pred slnečným žiarením môžete zvoliť látkovú vaničku, ktorá ponúka SPF 50+.

Látková vanička kočíka Hauck Walk N Care

C. Kombinované vaničky

Výrobcovia ponúkajú aj kombináciu materiálov - plastové dno a látkové bočnice. Oproti celoplastovým vaničkám bude ľahšia, v porovnaní s látkovými zase o niečo ťažšia. Záleží teda na vašich preferenciách, pretože pokiaľ budete vaničku často dávať dolu z podvozku a prenášať ju, je určite praktickejšie zvoliť si celolátkové prevedenie.

Výhodou tejto vaničky je taktiež údržba, nakoľko jej plastové časti stačí po ušpinení utrieť. Navyše má väčšinou zabudované bezpečnostné pásy, a teda sa dá použiť na prepravu autom ako autovanička.

Nevýhodou môže byť kombinácia tmavej farby a plastu, čo zvyšuje riziko prehrievania vaničky v letných mesiacoch.

Kombinovaná vanička kočíka Concord Neo, ktorá sa dá využiť aj ako autovanička

D. Koženkové vaničky

Koženkové prevedenie dodáva kočíku punc luxusu. Aj tu platí výhoda, že sa ľahko utiera, ale údržba je podmienená používaním špeciálnych krémov, prípadne sprejov. Vplyvom počasia a používania sa totiž môže koženka popraskať, čo sa dá zmierniť alebo oddialiť jedine starostlivosťou. Tento materiál tiež nebude taký priedušný ako napríklad látka, čo v kombinácii s tmavou farbou kočíka nemusí byť v letných mesiacoch ideálne.

Koženková vanička kočíka Anex e/type

3. Matrac

Niektoré bábätká v kočíku strávia pomerne dosť času, najmä ak v nich lepšie zaspávajú. Mal by im preto poskytnúť zdravé ležanie, ktoré im zaistí rovný a tvrdší povrch. Príliš mäkký matrac by rozhodne nebol tým pravým pre vyvíjajúci sa pohybový aparát. Záleží na konkrétnom type kočíka, ktorý vyberiete, avšak špeciálne u lacnejších je niekedy nutné dokúpiť vhodný matrac zvlášť.

Ak chcete kvalitnejší matrac, siahnite po takom, ktorý je vyrobený zo studenej peny (napríklad od značky Träumeland).

Veľa kočíkov má matrac z pamäťovej peny, ktorá môže byť rôznych tvrdostí, tá mäkká ale nie je príliš vhodná pre malé bábätká, a to hlavne z dôvodu, že neposkytuje potrebnú oporu. Oproti tomu matrace s jadrom zo studenej peny majú vynikajúce ortopedické aj termoregulačné vlastnosti.

Pre udržanie čistoty je praktické, ak sa dá poťah matraca stiahnuť a vyprať, pretože bábätko sa môže v kočíku spotiť alebo povracať. Snímateľný poťah chýba zvyčajne práve u tých lacnejších matracov. V oboch prípadoch je ale dobré dokúpiť prestieradlo, nie však nepremokavú ochranu na matrace. Z hľadiska ochrany zdravia dieťatka, najmä v prvých týždňoch a mesiacoch, nie je vhodné ukladať dieťa na nepriedušné materiály. Môže sa prehriať, pretože jeho termoregulácia ešte nie je dovyvinutá.

Nezabúdajte ani na kontrolu matraca. Pokiaľ je preležaný, vymeňte ho za nový.

4. Strieška

Niektoré striešky disponujú hneď niekoľkými benefitmi. Iné naopak žiadnym, čo sa obvykle odráža aj na cene kočíka.

Môžu mať:

  • Možnosť predĺženia striešky pre lepšiu ochranu pred slnečnými lúčmi a vetrom.

Vanička kočíka Easywalker Jimmey

  • Zabudovanú moskytiéru.
  • Filter UPF 50+.
  • Náhľadové okienko pre kontakt rodiča s dieťaťom.
  • Ventilačné okienko na odvetrávanie, ktoré sa hodí najmä v lete.
  • Panoramatické okienko, ktoré zaisťuje lepšiu cirkuláciu vzduchu a dieťatko sa ním môže pozerať von, keď v kočíku pasie koníky.

Vanička kočíka Easywalker Jimmey

  • Môžu byť vodeodolné.

5. (Ne)polohovateľnosť hlbokej vaničky a jej odvetrávanie

Niektoré kočíky disponujú možnosťou polohovania chrbtovej opierky. Tú je potom možné nastaviť do niekoľkých zvýšených polôh alebo úplného ľahu. Používanie je však potrebné dobre premyslieť, pretože pre zdravý vývoj chrbtice je najvhodnejší práve úplný ľah. Možnosť zvýšenej polohy je vhodná najmä pre deti s refluxom.

Chrbtová opierka hlbokého kočíka môže byť vylepšená o možnosť odvetrávania, a teda ventilácie v jej spodnej časti. Vetrací priestor sa obvykle ovláda pomocou páčky alebo tlačidla.

Odvetrávanie chrbtovej opierky

Funkciou odvetrávania chrbtovej opierky disponuje napríklad hlboká vanička kočíka Inglesina Aptica XT.

6. Nánožník

Nánožník je doplnok, ktorý svoju funkciu plní hlavne v zime, kedy chráni bábätko pred mrazom. Niektoré sú ale využiteľné aj v letných mesiacoch, a to v prípade, že majú zrolovateľnú/snímateľnú teplú vrstvu a pod ňou sieťku, cez ktorú bude cirkulovať vzduch.

Nánožníky sa k vaničkám pripínajú niekoľkými spôsobmi. Záleží na konkrétnom modeli:

  • Cvoky nie sú hlučné a dobre držia.
  • S magnetmi bude upevňovanie jednoduchšie, ale niekoľkomesačné bábätká môžu nánožník kopaním zhodiť.
  • Suché zipsy vydávajú pri rozopínaní špecifický zvuk a po opakovanom používaní sa opotrebujú.
  • S klasickými zipsami bude trochu pomalšia a taktiež hlučnejšia manipulácia (čo nepoteší hlavne v prípade, ak bábätko spí a nechcete ho zobudiť).

7. Prenášanie

Na uľahčenie prenášania hlbokej vaničky slúžia madlá, ktoré majú kočíky zabudované v strieške alebo v stredovej časti. Ak sa ale vo vaničke nachádza bábätko, neprenášajte ju len držaním madla a to z bezpečnostných dôvodov.

Madlá na hlbokej vaničke

Príklad kočíka s madlom umiestneným v stredovej časti:

Príklad kočíka s madlom umiestneným v strieške:


Nasadzovanie hlbokej vaničky na podvozok

Vaničku je nutné z podvozku zložiť a opäť ju nasadiť pri každom skladaní kočíka, preto sa zamerajte aj na to, akým spôsobom sa vanička na podvozok pripevňuje. Čím jednoduchší tento systém bude, tým lepšie, najmä keď budete kočík skladať napríklad do auta.

Vaničky obvykle možno na konštrukciu nasadiť priamo, teda bez adaptérov, ale sú aj typy, kde adaptéry potrebujete (napríklad Thule Urban Glide 2). Záleží tiež na tom, či budete kupovať zvlášť hlbokú vaničku a zvlášť podvozok, pretože niektorí rodičia kombinujú napríklad dva typy alebo dve značky kočíkov dohromady.

Ďalším druhom adaptérov sú tzv. zvyšovacie adaptéry. Tie volia hlavne vysokí rodičia alebo páry, kde je jeden z partnerov vyšší. Pri kočíku s vaničkou posadenou príliš nízko by sa totiž vysoký rodič musel ohýbať, čo by rozhodne neprospelo zdraviu jeho chrbtice.

Väčšinu vaničiek možno nasadiť iba jedným smerom – bábätko je potom čelom k tomu, kto tlačí kočík. Existujú však aj typy kočíkov, ktoré umožňujú ich otočenie (tzv. obojsmerné). Avšak, z bezpečnostných dôvodov sa neodporúča mať vaničku smerom od seba, pretože na dieťa nevidíte, čo je pri malom bábätku naozaj nebezpečné.


Na čo si dať pozor pri výbere konštrukcie?

Niektoré kočíky majú podvozky odľahčené, najčastejšie to bývajú hliníkové podvozky (teda ALU) s tlmičom nárazov, ktorý eliminuje vibrácie a nerovnosti terénu.

Práve od podvozku najviac záleží:

  • ako sa nám s kočíkom jazdí
  • aká je celková hmotnosť kočíka
  • ako dobre sa skladá

Súčasťou podvozku môže byť taktiež odpruženie, pričom na niektorých kočíkoch si ho dokonca môžete prispôsobovať podľa vlastných potrieb. Nastavuje sa pri kolesách, a to podľa váhy dieťaťa alebo kvality povrchu, po ktorom sa bude kočík pohybovať. Väčšina kočíkov má odpruženie na prednej aj zadnej náprave.

Druhy odpružení:

  • mäkké - vhodné do náročného terénu (kvôli prispôsobeniu sa nerovnostiam)
  • tvrdé - vhodné do mesta a na iný tvrdý povrch (kvôli ľahšej ovládateľnosti)

Brzda

Brzdy sú bezpečnostným a praktickým prvkom, vďaka ktorému môžete kočík rýchlo zastaviť, pribrzdiť či zaparkovať tak, aby zostal stáť na mieste.

Typy bŕzd:

  • Ručná (doplnková brzda) - nachádza sa na rukoväti. Umožňuje rýchle pribrzdenie kočíka a je výborným pomocníkom na dobrzďovanie pri jazde z kopca. Tento typ brzdy nájdete skôr na kočíkoch do terénu alebo na trojkolkách (kočíkoch na šport).
  • Hlavná brzda - môžeme ju prirovnať k „ručnej brzde” v aute. Kočík úplne zablokuje na mieste. V drvivej väčšine prípadov sa ovláda nohou a nachádza sa na zadnej náprave kočíka. Ojedinele sa ale môže nachádzať aj na na bočnej strane konštrukcie.

Najčastejšie typy bŕzd: ručná a hlavná brzda.

Rukoväť

Rukoväť na kočíku môže byť pevná, čo znamená, že sa nedá výškovo nastaviť. Toto riešenie nie je veľmi praktické, pretože na prechádzku s kočíkom môže ísť mamička, oveľa vyšší otecko alebo nižší starí rodičia a jedna výška nebude vyhovovať všetkým.

Ďalším typom je nastaviteľná rukoväť. Tú rozdeľujeme na kĺbovú a teleskopickú. Kĺbová rukoväť kočíka sa ovláda tlačidlami, teleskopická sa výškovo nastaví stlačením tlačidla a zároveň potiahnutím rukoväte smerom k sebe. U teleskopickej sa teda nenastavuje iba výška, ale aj vzdialenosť od kočíka. Tento typ rukoväte je vhodný najmä pre vyšších rodičov, aby im neprekážala zadná os kolies.

Kĺbová a teleskopická rukoväť. Zdroj: iMrňous.cz.

Príklad kočíka s kĺbovou rukoväťou:

Príklad kočíka s teleskopickou rukoväťou:

Aké kolesá vybrať?

Všeobecne platí, že čím má kočík väčšie kolesá, tým ľahšie zvládne nerovnosti. Z tohto dôvodu disponujú väčšími kolesami práve kočíky určené do terénu. Do mesta postačia aj tie menšie.

Vlastností, ktoré si treba všímať, je ale viac:

  • Odpruženie je veľmi dôležité. Najlepšie je, ak sú odpružené všetky kolesá, pretože bez odpruženia je kočík tvrdý a otrasy sa prenášajú do rukoväti a k dieťaťu.
  • Aretácia znamená, že sa predné otočné kolesá dajú zafixovať („zaseknúť”) na neotočné, vďaka čomu kočík nadobudne lepšie jazdné vlastnosti v horšom teréne. Použitie aretácie sa preto odporúča vždy pri pohybe na nerovnom povrchu a pri rýchlej jazde (aby sa predišlo vibrovaniu a zaseknutiu kolies). Naopak, ak sa chystáte na prechádzku do mesta, je lepšie kolesá nezaaretovať. Vďaka otočným kolesám je totiž manipulácia s kočíkom oveľa ľahšia a jednoduchšia.
  • Materiál
    • Nafukovacie - sú ideálne na jazdu v teréne alebo po nespevnených cestách, pretože disponujú prirodzeným odpružením, vďaka čomu je ale kočík aj o niečo ťažší. Ich nevýhodou je hlavne riziko defektu.
    • Nenafukovacie s výplňou - sú totožné s nafukovacími, no nie sú plnené vzduchom, ale gélom, penou alebo majú tzv. vzduchové komory. Sú taktiež vhodné do terénu a ich výhodou je, že sú bezúdržbové. Nevýhodou je, že nie sú prirodzene odpružené ako tie nafukovacie. Kočíky, ktoré majú kolesá plnené gélom bývajú o niečo ťažšie ako tie plnené penou, ale inak medzi nimi nie je žiadny rozdiel.
    • Z tvrdenej gumy - majú dlhšiu životnosť, sú vhodné do mesta a na nerovný napr. štrkový alebo lesný terén. Do tejto kategórie patria aj silikónové a živicové kolesá.
    • Penové - sú vyrobené z EVA peny a vhodné do mesta alebo na menej náročné povrchy. Sú mäkké, preto do nich ľahko prenikajú kamienky a piesok, čo môže počas jazdy vydávať nepríjemný zvuk. Kočíky s týmito kolesami sú ľahšie a výrazne lacnejšie.
    • Umelohmotné alebo plastové - majú kratšiu životnosť a nie príliš dobré jazdné vlastnosti, preto postupne z ponuky predajcov miznú. Nájdete ich napríklad pri lacnejších golfových kočíkoch. Postupne sa nahrádzajú silikónovými, živicovými a tvrdenými gumovými kolesami. Ich životnosť je totiž omnoho vyššia.

Tri alebo štyri kolesá?

Štyri kolesá zatiaľ zostávajú klasikou, do obľuby sa ale dostávajú aj tzv. trojkolky – teda kočíky s tromi kolesami. Veľmi zjednodušene povedané, s trojkolkou sa ľahšie manipuluje, ale štvorkolka vám zaistí o niečo lepšiu stabilitu.

Trojkolky sú vďaka dobrým jazdným vlastnostiam vhodnou voľbou práve pre aktívnych rodičov, ktorí plánujú s kočíkom športovať (behať alebo jazdiť na kolieskových korčuliach).

Najväčší rozdiel je v spôsobe nájazdu na obrubník alebo šikmý chodník. Keď máte štvorkolesový kočík, zvládnete to cez predné kolesá, ale pri trojkolke na to musíte ísť inak - vyjsť musíte najskôr zadnými kolesami. Druhou možnosťou je nabehnúť na chodník predným kolesom, zadnými dôjsť až k obrubníku a dotknúť sa ho. Až potom je možné zadné kolesá zdvihnúť, pretože inak by bola stabilita iba na jednom koliesku, takže by hrozilo prevrátenie kočíka.

Aj keď to znie trochu desivo, nie je potrebné sa kočíkov s tromi kolesami báť. Dôležité je naučiť sa s nimi správne manipulovať. Pre lepšiu stabilitu je potom pri trojkolkách podstatný rozchod (rozostup) zadných kolies, ktorý by mal byť dostatočný. Nejde však o konkrétne číslo, pretože rozchod musí ísť ruka v ruke s ťažiskom kočíka. Napríklad kočík Thule Urban Glide 2 má rozchod 69 cm a TFK Mono 58 cm, pričom stabilné sú oba, pretože majú nižšie položené ťažisko správne skombinované práve s rozchodom zadných kolies.

Rozchod zadných kolies.


Čo je to dvojkombinácia a trojkombinácia?

Hlboké vaničky sa dosť často predávajú v kombináciách, dokonca by sa dalo povedať, že sa predávajú prevažne v kombináciách a kúpa samostatného hlbokého kočíka je menej častá.

Na trhu sú dostupné tzv. dvojkombinácie alebo trojkombinácie.

Dvojkombinácia (2v1) obvykle obsahuje:

  • konštrukciu s kolesami (podvozok)
  • hlbokú vaničku
  • športovú sedačku

Niektoré obchody však ponúkajú rôzne vlastné zvýhodnené ponuky „2v1", a preto môžete pod názvom dvojkombinácia nájsť napríklad aj kombináciu podvozku, hlbokej vaničky a autosedačky (vajíčka), alebo kombináciu podvozku, športovej sedačky a autosedačky (vajíčka). Klasikou ale určite zostáva podvozok + hlboká vanička + športová sedačka.

Tradičná trojkombinácia (3v1) okrem podvozku, hlbokej vaničky a športovej sedačky obsahuje ešte autosedačku (vajíčko).


Bezpečnosť kočíka

Veľmi dôležitým parametrom, na ktorý je nutné pri kúpe kočíka dbať, je samozrejme jeho bezpečnosť. Tú vám potvrdí označenie s odkazom na normu STN EN 1888-2: 2019 (94 3008), vďaka čomu vieme, že kočík vyhovuje požiadavkám európskej normy. Konkrétne táto norma je platná od 1.6.2019, pričom stará norma STN EN 1888: 2012 (94 3008) platila do 31.12.2019.

Pre zaujímavosť, zmenou prešlo testovanie kočíka so zameraním na nosnosť. Už sa netestuje nosnosť sedadla pre dieťa na 15 kg, ale po novom sa testuje až na 22 kg. Súvisí to so skutočnosťou, že deti sú čoraz väčšie a ťažšie. Ak je dnes priemerná hmotnosť novorodenca 3 500 gramov, pred desiatimi rokmi to bolo zhruba o 200 gramov menej.

Kočík musí pri testovaní spĺňať niekoľko požiadaviek a najdôležitejšie z nich vám zaručia, že:

  • sa nastaviteľná rukoväť automaticky zablokuje v požadovanej pozícii
  • je vnútorný poťah napnutý, takže nehrozí udusenie dieťaťa
  • sa malé časti nedajú dieťaťom uvolniť
  • v okolí dieťaťa nie sú žiadne nevhodne veľké medzery
  • sú hrany a hroty zaoblené alebo zakryté
  • sú kovové materiály odolné proti korózii
  • farba nie je toxická a je odolná

Kočík pri teste musí prejsť tiež kontrolou parkovacích bŕzd, kontrolou stability a štruktúry konštrukcie, kontrolou odolnosti a váhy, a tiež kontrolou stability a pevnosi kolies.

Pre upresnenie na záver, modely kočíkov, ktoré sa začali vyrábať v období platnosti starej normy, nemusia podliehať novej norme. Tú musia spĺňať až ich mladší nástupcovia.


Kočík z bazáru

Ak sa rozhodnete pre kočík z druhej ruky, vyberajte ešte starostlivejšie. Odporúčame uprednostniť osobný odber, vďaka čomu si môžete kočík dobre prezrieť a vyskúšať si jazdu, skladanie a rôzne nastavenia.

Na čo sa predávajúceho pýtať?

  • Aký je presný názov a rok výroby kočíka?
  • Bol to nový kočík alebo už bol bazárový?
  • Ako dlho bol kočík používaný a koľko detí sa v ňom „odvozilo”?
  • Je ešte v záruke?
  • Bolo na ňom niečo reklamované? Bol už v oprave? Dajú sa naň stále zohnať náhradné diely?
  • Je k nemu dostupný originálny návod?
  • Čo všetko je v cene? Len kočík alebo aj príslušenstvo? Ak aj príslušenstvo, aké?
  • Aký je dôvod predaja?
  • Sú na ňom viditeľné poškodenia, prípadne neodstrániteľné fľaky?
  • Je z prostredia, kde sa fajčilo?
  • V akom stave sú kolesá?
  • Ako funguje brzda a polohovanie? Aký má podvozok?
  • Ako sa kočík skladá a aké sú jeho rozmery v zloženom stave?

Čo robiť, keď bábätko v hlbokej vaničke už nevydrží, ale ešte samo nesedí?

Niektoré bábätká sú zvedavé, a tak sa v hlbokom kočíku začnú nudiť skôr, než sa naučia sedieť. V takomto prípade môžu do pokračovacieho kočíka, ktorého chrbtová opierka sa dá sklopiť do úplného ľahu. Športiak ale bude pre také malé dieťa príliš otvorený, preto je potrebné vybaviť ho novorodeneckou vložkou/podložkou. Tá vnútorný priestor zútulní a ešte viac vyrovná ľah.

Kočíková poradkyňa Modrého koníka odporúča napríklad univerzálnu ergonomickú Babymoov CosyMorpho podložku. Je vyrobená z jemnej priedušnej tkaniny a bola špeciálne vyvinutá na zaistenie optimálneho komfortu novorodencov v každom prostredí. Vhodná je na použitie pre deti od narodenia do 6-tich mesiacov. Môžete ju využiť v kočíku, vajíčku, hojdačke, lehátku alebo len tak ako podložku na pohodlný spánok.

#buying_guides

Rozobrate do detailu 🙂 dobre

8. júl 2022

Začni písať komentár...

Odošli