lubos
9. dec 2015
1415 

Ľubošova kuchyňa #5: Varíme pomaly (video, 5 min.)

Ahojte. Niektorí začínajúci kuchári majú zbytočný rešpekt pred pomalým pečením celého kusu mäsa. Ide však o jednoduchú techniku, ktorú keď zvládneme, budeme opakovane a radi používať v nasledujúcich rokoch, ba i desaťročiach.

 

Prečo piecť celé kusy mäsa?

  1. Bude nám chutiť viac ako to nakrájané, ktoré doma bežne varíme.
  2. Nechce sa nám krájať. Mäso očistíme, marinujeme, možno špikujeme a varíme.
  3. Šetríme svoj aktívny čas. 
  4. Upečené a na tanieri priťahuje pohľady hostí a závisť iných gazdiniek.
  5. Mäso, ktoré na varenie použijeme, je lacnejšie a výživnejšie ako to minútkové.
  6. Použijeme jeden hrniec (áno, jeden).

Čo treba ešte vedieť?

  • Varenie je najmä funkcia času, teploty a tlaku (napr. pri tlakovom hrnci). Čím nižšia teplota, tým viac času (zhruba) - niekedy dusíme prikryté v rúre pri teplote 120°C,
  • na dlhé varenie použijeme tvrdú koreňovú zeleninu,
  • marináda prejde do vrchných vrstiev mäsa a vynikajúco ochutí aj výpek,
  • táto technika vyžaduje tuhšie druhy mäsa s vyšším obsahom kolagénu, ako napr. stehno, lýtko, koleno, chvost, krk, plece,
  • výsledok je chuťovo atraktívny takmer pre všetky typy manželov, priateľov, partnerov.

Čo robíme PRED varením?

  • Kúpime mäso. Ak s technikou začíname, skúsime morku (ako vo videu) alebo inú hydinu, neskôr pridávame bravčové, hovädzie, jahňacie a divinu. Ideálne celé kusy mäsa na kosti, môžeme však aj vykostené.
  • Očistíme mäso od šliach a blán.
  • Mäso s nízkym obsahom tuku (napr. divina) o chýbajúci tuk obohatíme (špikovaním v smere tiahnutia svalového vlákna).
  • Marinujeme 12 - 24 hodín v zmesi soli, korenia a byliniek. Možno pridať olej a kyslý prvok (napr. citrónovú šťavu), cesnak, horčicu atď.

Čo robíme PO varení?

  • Otvoríme hrniec a necháme pár minút zagrilovať v rúre pri vysokej teplote, ak máme čas. Keď čas nemáme, odpustíme si netrápime sa tým viac.
  • Počkáme. Z kolagénu (pomalým varením) vytvorená želatína chladnutím tuhne a zachytáva do seba tekutiny. Mäso sa teda javí šťavnatejšie.
  • Podávame s výpekom a ozdobené čerstvými bylinkami, ktoré jedlo "rozospievajú" a očká rozžiaria.

Dobrú chuť a prajem veľa zdaru.

Váš Ľuboš.

Pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

Heštegy: #pomaly #varenie #lubosovakuchyna

Ja milujem pripravovat pomaly varene, pecene jedla. Je to sposom pripravy, ktory som si velmi oblubila 🙂

10. dec 2015
Komentár bol odstránený
lubos
autor

@irsina83 súhlasím. U mňa podobne.

10. dec 2015

Super recept,jednoduchy a urcite velmi chutny..

10. dec 2015

@lubos pri akej teplote si mäso piekol? Nejako mi to uniklo.

10. dec 2015
lubos
autor

@marekv 150, ale môžeš ísť dolu aj na 120 - 130.

10. dec 2015

toto znie veľmi zaujímavo. musím vyskúšať. aj s tým morčacím stehnom. mne prišlo vždy tuhé ale na videu vyzerá úplne makkučko až sa rozpadá. 🙂

16. máj 2016
lubos
autor

@ynett dôležité je dobre zakryť (preto ten alobal pod pokrievkou) zaliate mäso. Veľa zdaru prajem!

16. máj 2016

@lubos jasné. už mám nakúpené veci, idem práve namarinovať maso a zajtra sa ide na to🙂 dakujem

17. máj 2016
lubos
autor

@ynett daj vedieť... Prosím.

17. máj 2016

@lubos určite dám🙂

17. máj 2016

@lubos varenie aj jedenie máme za sebou. výborné. určite to bude jeden z oblúbených receptov. akurát u nás by sa nezjedla zelenina len tak, tak som z nej spravila pyré ala sviečková (trochu mlieka, soli, korenia a horčice)🙂 drahý veľmi chválil🙂 vývar je už v mrazáku🙂 nič nevyšlo na zmar🙂

18. máj 2016
lubos
autor

@ynett super, ďakujem!

18. máj 2016
lubos
autor

@ynett dobrý trik s pyré, šik spôsob, ako do seba dostať zeleninu...

18. máj 2016

@lubos aj ja dakujem za recept.

18. máj 2016

Začni písať komentár...

Odošli