mirka907
12. okt 2017
708 

Smola... Pod vianočným stromčekom fotokniha nebude.

Ešte predtým, ako sa mi dcérka narodila, pracovala som v jednom nemenovanom IT korporáte na pozícii test leadra. Kolegovia sa vždy smiali, že k čomu sa priblížim, to sa pokazí. No áno, mala som tendenciu vždy násjť v aplikácii chyby, ktoré iní nevideli.

Kariéru testera som zavesila na klinec príchodom dcérky a po práci som nastúpila do úplne inej firmy na inú zábavnejšiu pozíciu, ktorej sa držím doteraz.

Svoje testerské schopnosti som sa rozhodla oprášiť nedávno. Na ploche koníka sa nedali nevšímnúť rôzne výzvy k testovaniu a moje vnútorné testovacie JA sa stále viac a viac ozývalo. Tak som sa rozhodla, že sa prihlásim na testovačku, ktorá bude môjmu srdcu a počítačom poznačeným rukám, blízka. Teda testovaniu softvéru pre tvorbu CEWE fotoknihy. Sledovala som tým aj iný záujem, lebo CEWE fotokniha má každoročne miesto pod našim vianočným stromčekom a mapujeme v nej vždy aktuálnu kapitolu nášho života. Tento rok tomu tak nebude... Vianoce prišli na narodeniny.

Hneď na úvod vám poviem, že táto testovačka nebude primárne o tom, čo softvér dokáže a ako sa používa. Ostatné testerky sa tejto téme povenovali za mňa a dole nájdete niektoré odkazy na ich články.

Ja si dovolím napísať, na aké "problémy ale aj potešenia" som pri tvorbe knihy narazila.

  1.  Začneme zľahka... Asi trikrát ma pri štartovaní softvéru na tvorbu knihy vystrašil úvodný zvuk, keď sa spustí 😀. Ja viem, blbosť ale keď knihu tvoríte o polnoci, lebo len vtedy máte čas, všade okolo je ticho, tak vás občas vydesí aj vlastný dych.
  2.  SW som už na počítači mala nainštalovaný a iba ho aktualizovala, po roku nepoužívania s tým nebol problém, žiadne nič nehovoriace chyby sa neobjavili, takže táto časť bola pre mňa (ako človeka denne pracujúceho s xy rôznymi softvérovými programami) vysoko potešujúca.Viac by sa mi síce páčilo riešenie bez inštalácie a teda webová aplikácia alebo riešenie v cloude, no je mi jasné, že toto by bolo na úkor funkčnosti.
  3.  Po spustení programu a vybraní typu papiera a veľkosti knihy (matný, formát XL, nech tú poukážku na 50eur využijem čo najlepšie)  mi systém vyhodil hlášku, že zlatá moja, prečisti si počítač, lebo nemáš dosť miesta na disku C. Tam sa totiž ukladá súbor s knihou. Takže ak ju nedorobíte, vždy si ju jeho načítaním viete otvoriť a pokračovať v jej tvorbe. To ma donútilo premazať fotky, vymazať z počítača filmy z časov minulých a rozlúčiť sa s filmovými lahôdkami ako 50x a stále poprvé.
    Aby som ale nikomu nekrivdila, bolo načase si urobiť údržbu počítača, takže vlastne softvéru ďakujem.  Páčila sa mi funkcia Asistenta, teda že sa viete rozhodnúť, či si knihu tvoríte vy alebo vám ju asistent CEWE fotoknihy navrhne sám. Ja síce  uprednostňujem darčeky, kde je vidno niečo zo mňa (teda nie doslovne 😀 )a to žiaden asistent nedokáže, no v dnešnom uponáhľanom svete to určite ľudia ocenia.
  4.  Po otvorení programu na mňa systém vyhodil toľko funkcií a možností, že som sa na najbližšiu hodinu zahrabala ich ľúštením. Nechápte ma zle, systém je intuitívny, no ja mám rada ak poznám všetky možnosti. A veruže od minulého roku nejaké novinky pribudli a ja som si všetko nepamätala. Takže ak nezvolíte asistenta, počítajte s tým, že vám tvorba knihy niekoľko hodín zaberie. Tu tak nejak zastávam názor, že menej je niekdy viac.
  5. Jednotlivé funkcie  softvéru nájdete veľmi pekne popísané v tejto recenzii. Ja si dovolím ich preskočiť, nech sa neopakujem.
  6. Keď som sa dostala do tohoto bodu, uvedomila som si, že najväčšia sranda ešte len prichádza. Všetky fotky mám totiž v mobile. Program na tvorbu knihy je v notebooku. Čo teraz.  No nič iné ako pracne skopírovať všetky foto do počítača a pretriediť ich. Síce som na App Store našla aplikáciu CEWE photoworld, no rozmerovo sa knihy v nej nezhodovali s tými našimi. Dôvod neznámy. Veľmi by sa mi v danom momente hodila mobilná aplikácia na upload fotiek, cez ktorú by som fotky nahádzala do nejakej adresárovej štruktúry, ktorú by som si cez mobil vytvorila a následne po prihlásení na počítač, by som rovnakú adresárovu štruktúru videla a vedela z nej fotky použiť do knihy (alebo spomínané cloud/online riešenie). Ušetrili by mi to obrovské úsilie a čas a bolo by to pre mňa rozhodujúce, ak by som zvažovala koho si vybrať... CEWE fotoknihu alebo konkurenciu. Zatiaľ je stále rozhodujúca cena.
  7. Pri triedení fotiek som dopracovala aj nápad, ako má kniha vyzerať. Tohtoročná kapitola bola vytvorená na štýl televízneho seriálu. Kniha obsahuje rekapituláciu minulých sezón, zoznam účinkujúcich a jednotlivé epizódy. Každá zaujímavá časť, výlet, udalosť v našej mini rodinke počas tohoto roku, predstavuje jednu epozódu 🙂  Pri tvorbe som použila na všetko vlastné rozloženie fotiek, hoc systém sa pýta na rozloženie aj množstvo fotiek. Ja som ale chcela, aby každá strana bola iná, lebo každá obsahuje iný počet fotiek, ktoré sú v rôznych rozmeroch.
  8.  Tri posledné strany sú prázdne. Obsahujú len text. Je to zámerné, lebo posledné epizódy tejto série (roku 2017 sa ešte nekonali ).
  9.  V tomto texte, teda na 3 posledných stranách som zakomponovala môj narodeninový darček pre priateľa. Keď prišiel na stranu s návrhom posledných 3 epizód roku 2017, jedna z nich sa volala Depeche Mode. A symbolizuje koncert v Barcelone začiatkom decembra, na ktorý dostal lístky. Sebecky je jeden pre mňa.  To sa mi na CEWE knihe páči. Tým, že sa pred jej tvorbou musíte zamyslieť a fotky   pretriediť, vzniká vám veľký priestor zapojiť kreativitu.
  10.  Pri tvorbe knihy sa mi podarilo aj pár chýb. Odrezala som napríklad hlavu priateľovej sestre. Verím, že mi tento barbarský čin bude odpustený. Na moju obhajobu musím povedať, že som si pri tvorbe knihy zvykla, že sa systém pýtal, či chcem fotku zamerať tak, aby nebola orezaná. Škoda že sa nepýtal aj na orezanie hlavy...táto funkcia tam žiaľ ešte nie je 🙂
  11. Z čoho som bola celkom schaosená, je počítanie ceny za knihu. Neviem prečo a akým spôsobom som sa dopracovala k príplatku 5.99 za obálku s povrchovou úpravou. Nič také som si nevyberala, no pri cene som to automaticky mala..Zrušiť som to nevedela. Možno ak by som to študovala detailnejšie, tak sa k tomu dopracujem. No kým zvyšok práce s programom bol naozaj intuitívny, toto nie. Zvýšilo mi to cenu knihy na 60,98 Eura, čo je teda dosť. Stále to bola cena bez dopravy. Verejne priznávam, že bez kupónu na zľavu, ktorý som za testovanie dostala, by som nebola ochotná takúto cenu za 26 stranovú knižku zaplatiť.  Hoc je naozaj pekná a kvalitne vyrobená.
  12. Samotné objednanie knihy prebehlo ľahko, prenos fotiek trval dlhšie a chvíľami som sa obávala,  že to spadne. Treba však byť trpezlivý a spraviť si počas toho kávu/čaj. Či zjesť Musli tyčinku? 😉

No a na záver som si nechala bod, ktorý ma už dlhodobo hnevá a nebolo to len tentokrát. Nejde o softvér ale o služby s CEWE fotoknihou súvisiace.  Knihu som si objednala a čakala som. Kým sa kniha nachádzala vo výrobe, krásne som stav objednávky videla, keď som si ho cez web (fotolab.sk) kontrolovala. Potom sa ale stav zmenil na "Objednávka je na ceste", v ktorom je doteraz... Aj 3 dni, čo je kniha doma. Horšie je, že uvedené telefónne číslo na zberňu  nefunguje. Už dlhodobo, lebo tento problém som mala aj pri knihe prvej. Neostávalo mi nič iné, len sa autom otočiť a do zberne zájsť. Dvakrát, lebo prvýkrát tam kniha ešte nebola.

Kto ste sa dopracovali až do konca tohoto, pôvodne krátkeho, článku gratulujem a verím, že ste v recenzii našli všetko pre vás dôležité. 

Pridávam ešte spomínané odkazy na niektoré recenzie, ktoré bližšie popisujú funkcie pri tvorbe knihy:

1. https://www.modrykonik.sk/blog/lili39/article/test_cewe-testovanie-cewe-fotoknihy-we0zdl/

2. https://www.modrykonik.sk/blog/hedka17/article/cewe-fotokniha-testovanie-b6x242/

3. https://www.modrykonik.sk/blog/trikrat_mama/article/testovanie-cewe-fotoknihy-2-4wj99e/

#test_cewe

#mojecewe

Naozaj si si vymyslela peknú TV tému....zasmiala som sa na tvojom barbarskom čine😀snáď ti bude odpustený😉určite je ale knižka krásna😍❤

12. okt 2017
12. okt 2017

Začni písať komentár...

Odošli