nelinkabublinka
30. nov 2016
2610 

Neponosuj sa a nos

Nosenie je super vec. To je fakt. Rozhodnúť sa pre nosenie neznamená, že musíte hneď zanevrieť na kočík a nosiť deti do 5 rokov. Dá sa to aj inak, na pol škody. Lebo, ak to raz vyskúšate, garantujem vám, že ten pocit dvoch voľných rúk si zamilujete. 

Mamičky, ktoré nepatria práve k  „ortodoxným“ fanúšičkám nosenia, siahajú často po akomkoľvek nosiči, ktorý im nezruinuje peňaženku a spraví svoju službu, odnesie dieťa a uvoľní im ruky. No okrem farby a vzoru, by si mali všímať pár vecí, vďaka ktorým svojmu krpcovi nezničia chrbát. (Na to má čas v puberte pri celodennom vysedávaní pri PC :-P )

Ako si vybrať?

Na trhu je kvantum pomôcok na nosenie. Od babyvaku, cez babyšatku a ergonomické nosiče, až po klokanku. Správna voľba závisí od veku noseného dieťaťa. Nie všetky nosiče sú vhodné pre novorodencov a mini krpcov.

Jeden fakt však platí pre všetky typy, druhy a tvary. A to, že na nosenie sú vhodné len tie pomôcky, ktoré rešpektujú prirodzenú ergonomickú polohu dieťaťa. Lebo veď viete, dieťa má ešte dosť starostí vyrovnať sa s tým, že ho niekto deložoval z príjemného apartmánu s ultra all inclusive servisom a tou najpohodlnejšou postieľkou na svete. Aby ste mu to trošku uľahčili, tak ho určite poteší, ak si ho priviniete v tej polohe, na ktorú  bolo zvyknuté už v brušku.

Ergonomická poloha je pre dieťa prirodzená a ako bonus, nepreťažuje sa chrbtica či kĺby bábätka, vďaka dostatočnej opore pre chrbátik a širokému postaveniu bedrových kĺbov.

Na základe vyššie uvedeného sme dospeli k názoru (teda ja), že klokanky sú smrrrrť. Nemusíte byť fyzioterapeut skrížený s neurológom, aby vášmu oku prekážal pohľad na zavesené dieťa, sťa Jánošík za rebro. V klasickej klokanke dieťa visí za rozkrok s vystuženým chrbtom, akoby zhltlo pravítko, tŕpnu mu visiace nohy, hlava sa hompáľa ako tomu psíkovi s hlavičkou na pružinke, čo pre 15 rokmi zdobil každé zadné okno auta.

Vertikálne vs. horizontálne

Ak ste si už povedali, že teda dobre, počúvnem túto ženskú, čo sa tvári strašne premúdrelo a teda kúpim si ergonomickú pomôcku na nosenie, myslíte si, že proces výberu sa blíži k zdarnému koncu, tak sa mýlite. Ono je ešte fajn si ujasniť, či chcete nosiť horizontálne alebo vertikálne. Horizontálne nosenie je možné len v šatkách alebo babyvakoch. Dieťatko sa nosí v tzv. kolískových polohách a teda leží v klbku s hlavičkou, chrbátikom a kolienkami v jednej rovine. (Bonusom je aj ľahké a diskrétne dojčenie, pričom má dieťa svoj milkbar stále pri sebe)

Pri horizontálnej polohe má dieťa chrbátik zaguľatený, zadoček podsadený a kolienka zdvihnuté do úrovne pupka. Niektorí odborníci s touto polohou nie sú úplne stotožnení, kým dieťatko nie je schopné minimálne udržať si hlavičku.

Na čo si dať pozor?

V prvom rade na dostatok kyslíka. Možno si poviete, že preháňam, ale prax ukazuje, že s nosením sa spája aj zvýšené riziko udusenia dieťaťa. Dajte pozor na to, aby nebola hlava otočená do strany a teda, aby nebol noštek pritlačený o hrudník matky. Hlava nesmie byť príliš predklonená a dýchacie cesty musia byť vždy voľné. A po druhé, kým začnete skúšať všetky krkolomné úväzy šatky na svojom dieťati alebo nosenie v nosiči na chrbte, bolo by fajn si to vyskúšať na nečisto. Napríklad na bábike alebo absolvovať špecializovaný kurz. Alebo jednoducho požiadať niekoho o pomoc. Dieťa (hlavne to väčšie, ktoré už má značnú silu) vkladajte do nosiča alebo šatky len keď je pokojné, keď sa nevspiera.

Mať voľné ruky neznamená môcť všetko

Naozaj je to oslobodzujúci pocit, mať zrazu obe ruky voľné. Ale pozor, aby vás tá nirvána nedoviezla až na pohotovosť s dieťaťom. Medzi mamičkami sa našli aj také expertky, ktoré sa neváhali s dieťatom na hrudi korčulovať alebo vyprážať rezne. A tak popáleniny tretieho stupňa od prskajúceho oleja alebo fraktúry nie sú úplne v súlade s filozofiou nosenia detí.  (A nie, ani šoférovať sa nesmie s dieťaťom v šatke, či nosiči.)

Aké sú vaše názory na nosenie? Aké máte skúsenosti so šatkou či nosičom? Podeľte sa o svoje rady a postrehy vo WIKI a ja vás odmením srdiečkom. Stačí kliknúť sem.

#materstvo #zdravie

Cestne slovo ze som videla zenu lyzovat s manducou. A ked ju na to upozornili ( ako chapem, ze zena s klokankou sa moze citit dotknuto ked jej niekto dohovara, predsa len na rovny chrbat a pritlacene koule este nikto nezomrel) este sa urazala a nadavala na pol strediska.

30. nov 2016

Super clanok

30. nov 2016

@wieruska1 Fuu, neviem či to nazvať odvahou alebo nezodpovednosťou. V dnešnej dobe sú svahy tak nebezpečné, že dospelý človek má čo robiť, aby prežil zjazd.

30. nov 2016

@natalka0812 Ďakujem 🙂

30. nov 2016

@nelinkabublinka to je cisty debilizmus

30. nov 2016

@nelinkabublinka minule som bola svedkom toho ako žena nastupovala do auta s dieťaťom v klokanke ktoré bolo otočené tvárou do sveta :( tiež pomerne dosť nebezpečné 😢

30. nov 2016

@veronika1809 Za to by som jej vzala nielen vodičák, ale aj občiansky, rodný list a zbavila svojprávnosti... Keby nedajbože došlo k nárazu? Ani si to nechcem predstaviť.

30. nov 2016

@nelinkabublinka tu by som chcela poznamenat, ze to tiez robim -idem krmit nie odchadzat 😂zato som ba panonskej videka asi trojrocneho chlapca soferovat na otcovych kolenach

30. nov 2016

@wieruska1 co robis? Seferujes s dietatom v klokanke??? Neblazni!

30. nov 2016

@nelinkabublinka nieee ked mam maleho v nosici a chce sa krmit krmim ho na prednom sedadle. Ak niekto vidi len tu cast ako sadam s dietatom do auta moze to vyzerat vselijako

30. nov 2016

@wieruska1 aha, az teraz mi to doslo 😀 ked som precitala opat komentar 🙂

30. nov 2016

@nelinkabublinka ja by som len toľko, že babyvaky a nosenie "nalezato" tiež nie je úplne ok a práve tam je najväčšie riziko udusenia

V normálnom ergonosici aj keď nemá bábo hlavičku do strany sa to nestane, je to podobné, ako pri dojčení - dieťa ma dosť priestoru na to, aby sa natočili ako mu je lepšie. Pri nosení na kolísku je viac utlacene a má menej miesta....

30. nov 2016

@salat Ano, to súhlasím a aj to tak bolo myslené. Aj keď som to jasne nerozdelila, tie nástrahy nosenia. Píšem, že treba dať pozor, aby dieťa nemalo hlávku otočenú do strany a nepritislo si noštek o hrudník matky. Bolo to myslené práve v tej polohe kolísky, pretože ak má vo vertikálnej polohe hlávku do strany, je otočené od hrudníka matky a teda udusenie nehrozí.

30. nov 2016

Mne nosenie nevyhovovalo. Syn mal problem zaspat tak mi kamoska dala manducu. Zaspal tam rychlo. Ja stastna som si lahla a on spal na mne. Takto som dospavala noci. Po par razoch rucal ako pavian chcel aby som stala akonahle som si lahla bol hore. Dalsia faza bola ze mu nestacilo ze stojim musela som pri tom chodit. Mlela som z posledneho. A perlicka, idem na prechadzku s manducou. Do lesika. Zacinam sa potit. Dieta ma prehrieva jemu to tiez vadi. Prideme domov ja cele brucho mokre, on tiez. Manducu balim do skrine po dvoch dnoch pochopi ze mu neostane ako spat v postielke a ja opat mozem dospat noc.

30. nov 2016

@alantroj My osobne sme tomu noseniu tiež moc nedali, ale ocenila som to práve na túre, na výletoch, na dovolenke alebo keď som potrebovala dačo kúpiť a kočík bol prekážkou a sem tam doma, keď mala bolesti bruška alebo jednoducho potrebovala byť nacucnutá. Čo sa týka prehrievania, treba asi nejako zmáknuť obliekanie. Ja som malú nosila tak, že bola oblečená ona teplo a nemala som ju pod bundou. Kočík bol pre mňa väčší parťák. Ale kúpu Manducy nebanujem. Ešte aj teraz som ju tam šupla. Keď ideme niekam na pešáka a nechce sa mi vláčiť kočík zo sebou a viem, že je to veľká diaľka, tak beriem manducu 🙂 Apropo, môžem pridať tvoju skúsenosť aj do WIKI?

30. nov 2016

@nelinkabublinka jasne;) ty mozes vsetko;) ako som pisala pre Jarka to bola rychlo navykova droga kt ma nicila ako sa zavislost stupnovala. Mozno keby spaval v noci neriesim. Takto som ja bola na zrutenie;)

30. nov 2016

@alantroj to som chcela počuť 🙂

30. nov 2016

@salat môžem pridať aj tvoj názor na nosenie do WIKI?

30. nov 2016

@nelinkabublinka jasnacka ;)

Ja som nosila veľa a rada. O pár mesiacov budem zas a hrozne sa na to teším 😊

Kari už moc vymýšľa a chvíľku chce byť hore, potom behá a to dvíhanie a stelovanie ma moc nebaví 😇

Bežne sme chodili smerom do obchodu v kociku a smerom domov sa malá niesla a nákupné tašky viezli 😃

V zime som ju nemusela toľko obliekať, keď sme šli von, lebo som nás obe zapla do tehotenskej bundy. Keď začala chodiť (10-11m), tak mi zlaté časy skončili a nosila sa už len na uspavanie a na výletoch, keď sa nám nezmestil kočík do kufra 🙂

Príde mi to ako celé tisícročie dozadu 🙂 hrozne rýchlo nám tí drobci rastú💟

30. nov 2016

@wieruska1 @nelinkabublinka @veronika1809
Zeny, ja tiez nasadam s par tyzdnovym drobcom v satke do auta na sedadlo vodica. Potom ho vyberiem zo satky, prelozim do vajicka na sedadle spolujazdca a ideme. A v cieli opat vystupujem z miesta vodica s dietatom v satke. Myslite, ze aj na mna sa divaju pohorsene? 😀

6. dec 2016

@ksbinka milionpercentne 🙂 lebo my zeny mame to kritizovanie v krvi 😀 asi by mi nenapadlo,keby ta vidim,ze ho mozes ulozit do vajicka 😀

6. dec 2016

@ksbinka ja to robím tak isto, hlavne teraz v zime, lebo v satke má na sebe len body a tepláky a asi by mu nebolo príjemné ho vyťahovať do -2 stupňov z tej vyhriatej šatky 😎
@nelinkabublinka a super vtipne napísané premudrela matka 😀

6. dec 2016

@ksbinka pani ktorú som ja videla sadala na sedadlo dozadu, auto naštartované, chlap za volantom. Úprimne je mi to jedno, ja si zodpovedám za seba a za svoje dieťa 😇 ja tiež nosím, dosť veľa, kočík zapadá prachom, ale dieta v aute sa vezie výhradne v autosedacke, aj keď ideme len "za roh" 😉

6. dec 2016

Začni písať komentár...

Odošli