Kváskujeme 🙂
Kváskujem už nejaký ten piatok 🙂 už to nie su len chleby,ale aj party tyčinky a pizza a chystám sa na koláče :D a naj ovšie už aj domáci kefír ;)
Doteraz som nedávala fotky ,ale v mojom okolý je veľa ľudí ktorý chcú kvások skúsiť,ale boja sa. Tento album je odkaz-NEBOJTE SA . Pečenie s kváskom je pečenie s láskou :D
Keďže veľa pečiem s knižky kváakovanie a tieto recepty nemôžem verwjne zdieľať :/ dávam recepty,ktoré sú voľne šíriteľné 🙂 ak máte ,ktokoľvek záujem o info o kvásku ,o radu či kvások samotný pošlite mi ss :D .Krásny dník
@figurka1985 aj ja zbieram pdvahu 🙂
@tinusiatko ak by si uz nazbierala, a chcela ostatnych inspirovat- budeme radi 🙂 v tychto casoch draheho masla :P 🙂
@figurka1985 chystam sa buduci tyzden cez vikend 🙂 dnes som prerabala kuchynu :D tak je cas na novy zaciatok ;)
@tinusiatko tak silno drzim prsty! v novej kuchyni sa bude piect a varit s vacsou radostou. tesim sa na fotky 🙂
@figurka1985 ďakujem 🙂
Výborný album plný skvelej inšpirácie 😊
@slavkabis ďakujem 🙂 postupne budem aj receptíkg dávať 🙂
@tinusiatko teším sa. tiež by som chcela skúsiť kváskovať ☺
@slavkabis tak smelo do toho 🙂
@tinusiatko ďakujem 😉
@slavkabis nemáš za čo 🙂 šup šup do obchodu pre múku a ideme na to :D
Take super fotky a receptiky, skoda ze nejem pecivo 😖😢
@motorolka kvaskove je zdrave ;) to mozes 🙂
@tinusiatko v slabej chvilke skusim 🙂
@tinusiatko prosim ta nejaky lahky jednoduchy recept na zaciatok? kludne aj cez ip. Uz mam za sebou 3 ne/uspesne pokusy (prvy som asi prekvasila, druhy bol chutovo ok ale zase sa mi roztiekol tak to bola skor hrubsia placka ako chleba a treti sa mi pripiekol zdola, vzdy som piekla podla toho isteho receptu)
@stormie najskor skontroluj ze povodny recept je ok a aj postup. Rozkvas plaval? Prstovy test si robila? Ja mam za sebou kvantum neuspesnych pokusov ;) na nieco prideme 🙂
@tinusiatko tak neviem ako ziatit ci recept je ok? Postupovala som ako bolo pisane
@stormie skús napríklad tento
@tinusiatko prosim ta a nieco bez psenicnej muky nemas? A takisto zelenina a semiacka alebo hocico ine co sa dava
@stormie sprav si akykolvek aky chces metodou 1-2-3:1diel rozkvasu,2diely vody a 3diely muky( nakombinujes ako chces;) )
kocky sorry za otazku ale kde beriete ten kvasok? da sa to niekde kupit alebo ako zacat?
@anya23 najlepsie vypestovat si vlastny ,alebo od niekoho dostat 🙂 . bud si pozri -kvaskova mapa a tam najblyzsieho cloveka v okoli a popros o kvasok alebo si ho sama zaloz. Trva to 14dni,ale stoji to za to 🙂 link na zalozenie kvasku pridavam
@tinusiatko dakujem velmi pekne idem to nastudovat pokupit veci a zaciname 🙂 nepoznam nikoho v okoli kto by to robil tak budem posuvat ja :D
@anya23 na zaciatok Ti staci razna muka,voda a jablcko 🙂 mozno ani nevies ze niekto u Vas kvaskuje ;) ak budes potrebovat radu ,kludne pis 🙂 vela stastia
@tinusiatko ako dlho mozem pouzivat tento zakladny kvasok? kolko ti to vydrzi a ako casto robis dalsi? je to mozne ze neviem 🙂
@anya23 kvasok sa robi iba raz,potom ho dokrmujes. Ja mam ten svoj od marca tohto roka. Ten co som mala pred tym ,,umrel,, ked som bola chora. Najdolezitejsie veci najdes v tom linku 🙂 potom kludne pis
@tinusiatko mamt o vytlacene doma budem studovat 🙂 urcite ta opisknem
@tinusiatko ahojky tyzden prikrmujem 🙂 je ho uz pomaly plny pohar mozem uz darovat dalej alebo az po tych 14 dnoch? mozem to potom postupne pouzvat ci naraz do niecoho?
@anya23 nie je dost silny aby si ho darovala na pecenie. Treba pockat tych 14dni. Potom ho mozes postupne pouzivat. Aj si odoberala? Ci len prikrmujes
@tinusiatko ved to ze len prikrmujem a uz mam skoro plny pohar ze co s tym :D
@anya23 aj si odoberala? Skus lievance,wafle...nieco take uz utiahne ;)
@tinusiatko oki v sobotu vysusam
Načo tá zelenina? Kvôli vláknine?
@bibino22 v chlebe? Koly chuti a jemnosti striedky 🙂
Áno v chlebe? Ďakujem Nesplácne s tou zeleninou?
@bibino22 nie. Striedka je jemnulinka ako oblacik 🙂 je to uplne iny chlieb 🙂
Ja by som si prisla po radu. Druhy den krmim kvasok, kamoska mi radi cez telefon. Prvy den som dala 1dl vody a 100g raznej muky, dnes to iste. Vodu som musrla dpliat,lebo to bolo hrozne hutne.Kamoska vravi, ze na 5ty den mozem piect a tu citam ze 14 dni, tak ako teda???
Ženy nič proti, ale vy tu všetky ospevujete to kváskovanie, ale nikto neopíše aj druhú stranu mince, že na to músite mať kooopec času. Aby som si upiekla 1 chlieb, sa musí človek s tým zaoberať celý deň. To pre pracujúcu a študujúcu matku je absolútne nemožné z časového hľadiska. Dostala som kvások od kolegyne a nemala som čas ho ani kŕmiť nie to sa ešte zaoberať s chlebom, takže kvások poputoval do ....
@kuriatko84 to je pravda, ze ten chlieb zaberie perfekcionistom vela casu. mne vyhovuje dohladka vymiesit cesto, supnut ho do vymastenej formy na biskupsky, necham ho tam vykysnut a aj ho v nom upeciem. sice vyzera tvarom ako tehla, ale je makkucky, chutovo vyborny a ma peknu strukturu 🙂 a niekedy ho vymiesim, dam do osatky kysnut a potom ho preklopim na plech a upeciem za obcasneho poprskania vodou. ziadny kamen v rure, ziadna miska s vodou, ziadne prekladanie cesta raz za hodinu. sice mame co kus, to original, ale vzdy sme ho zjedli do poslednej omrvinky. :D info cerpam hlavne od chlapov, ktori pecu chlieb, ti sa s nim nepapru. :D
@lunkaa
@caldera
@kuriatko84
Ahojte 🙂 ja osobne som cglieb piekla az na 12ty den. Ano su lusia ,ktory pecu aj na 3ti den ,ale tam nie je istota ,ze bude chlebik podla predstav. Treba skusit. Ale hlavne netreba sa nechat odradit ;). Co sa tyka casu ano je to. ,zdlhave,, ale da da aj popri praci domacnosti a dietati...rano ked si v pondelok zalievam kavu tak aj fokrmym kvasok,ked idem piect roxkvas urobim vecer a rano vsetko zamiesim ,ak idem do prace supnem do chladnicky a je to a peciem ked mam cas 🙂 . co sa tyka do hladka vymieseneho cesta ja to mam ako terapiu 🙂 miesym rucne ale ak bestiham hodim to do robota s hnetacim hakom a je to ;) da sa to ale je fakt ,ze som si hladala sistem dost dlho. Ale stalo to za to ;).
@lunkaa inak kazdy zaklada inak. Ja som pred rokmy zakladala podobne ako ty a teda nebolo to ono. Ale ono je dobre ak je kvasok hustejsi ,nebude tak skoro hladny. Kludne pokracuj ale myslim si,ze 100/100 je straaaasne vela...skus len 50/50alebo 30/30... A z kvasku ktory mas (musi ho byt moc) urob wafle ;) alebo lievance. Cim menej kvasku dokrmujes tym je mensia sanca ze sa pokazi(vlastna skusenost ;) )
@tinusiatko to som ani nevedela, ze cim menej kvasku, tym mensie riziko. clovek sa uci cely zivot 🙂
@caldera lepsie sa ,,udrzuje,, 🙂 mala som plny 7decovy pohar a cely letel do kosa :( tak mam radsej dva poharky a v kazdom tak 3pl kvasku 🙂 a 1som mala psenicny,ale pokazil sa :( tak zakladam po sviatkoch novy 🙂
@tinusiatko dakujem velmi pekne, ja sa rychlo vzdavam preto hladam pomoc aby mi to vyslo. Uz davam menej, 50/50 dufam ze to nie je zle ked som zacala s vacsim mnozstvom
@lunkaa nevzdávaj sa stojí to za to 🙂 a nevadí isto . nakoniec sa prikrmuje len na PL takže pohoda 🙂
@tinusiatko zavidim ti tu rannu kavu v pondelok a doma 😁
@kuriatko84 o 5:00pred odchodom do prace -no nemáš veľmy čo 😕
@tinusiatko mnooo, u mna vysledok vyzeral ako chlieb ale bol taky suchy mrvivy..
@wanda123 a aky recept? Kolko mal kvasok?
Dobry ako robite kvasok vypohode dakujem
@nenka123 dobry vecer zakladny kvasok si dopestujete .vyssie v kentaroch je link na kvaskovanie.sk tam je postup na kvasok ;)
@tinusiatko ahoj robíš aj bezlepkove?
@veronikakira ahoj nie,mi lepok mozeme
ahoj nie som dobra kucharka a ani nevypekam ale situaci ma momentalne nuti. nevedela by si poradit nejaky bezlepkovy chlebik. kvasok sa m na moje prekvapenie podaril ryzovy. tak uz len do toho chleba sa pustit.
Môj prvý chlebík 😊
@slavkabis supeer 🙂 krasny
@tinusiatko ďakujem 😊
@tinusiatko ahoj...uz veeeelmi dlho sa odhodlavam na kvaskovanie , posledne dni prezeram videa, blogy, citam...zatial mam z toho velky chaos 😀 precitala som si aj ten link, kde sa pise ako zalozit matersky kvasok...2 otazocky mam: na 4. den sa pise ze ponecham v pohari len 60 g kvasku, to si zvazim alebo ako zistim ze tam mam tych 60g? viem, primitivna otazka ale ja potrebujem navod ako pre neandertalca preto sa ta pytam 🙂 a co so zvyskom? a druha otazocka: pise tam, ze po 14 dnoch odoberiem 2 PL kvasku do chladnicky a staram sa o neho...ako? tak ako doteraz? teda opakujem opat postup ako tych 14 dni?
@ja1985 ahoj ano 60g si odvazis 🙂 zo zvysku urob wafle alebo lievance 🙂 a ked nechavas len 2PL kvasku zvysok opat zuzitkuj(chlieb,kolac,wafle,lievance...) tie 2PL co nechas v chladnicke dokrmujes raz za tyzden(ja cca kazdych 5dni ak prave nepeciem-co nie je casto😅) dokrmujes 15g vody a 15graznej muky 🙂 vzdy z toho odoberies na rexept a zvysok dokrmys a das spat do chladnicky ;). Ak pisem nezrozumytelne( co sa stava casto :D ) tak sa pytaj a ja doplnim info ;)
@tinusiatko dakujem 🙂 uz mi je to trosku jasnejsie 🙂 a teda ak sa raz odhodlam ze idem upiect chlieb...ten kvasok musi mat aspon 14 dni?
@ja1985 takto. Vies upiect chlieb aj skor ale vysledok ta moze velmy sklamat. Po 14tich dnoch je kvasok stabilny a je pravdepodobne ze utiahne chlebik. Urcite ak skusis chlieb skor chod overenym receptom a priprav sa na to ze nemusi by vysledok taky ako si predstavujes ;)
@tinusiatko dakujem...a este ma zaujima, rozkvas a starter??? to je to iste???
@ja1985 ano 🙂 niekde je rozkvas a niekde starter ale je to jedno a to iste 🙂
@tinusiatko no supeeeer...dakujem...opat som o nieco mudrejsia...na dnes mi stacilo 😀 este raz dakujem a mozno sa budem este pytat 🙂
Naadhera 😍
Baby skúsenejšie ako ja (kvaskujem krátko). Kvasok som dostala. Chcela by som sa spýtať ak si zarobím rozkvas a nestíham piecť dám ho do chladničky. ako dlho ho možem mat v chladničke.
@tanihy dakujem 🙂
@efkak hak zarobis rozkvas tak aj zamies a taketo cesto daj do chladnicky. viem ze tartyn je chleba s dlhou fermenraciou v pohode aj dva tri dni mozes mat cesto v chlade-aj dlhsie ale to nemam odskusane 😉
@tinusiatko tak ten recept nemam nevieš mi pls hodiť ?
@efkak no nemam veru asi ani ja. ale aj normalny chlieb som nechavala aj dva tri dni v pohode v chladnicke 😉
@tinusiatko jeeeej Dakujem pekne 😘😘
@efkak nie je za co ;)
paraaaaaada. Ja 5 tyzden a teda peciem len chlebik a to 5 zo 7 dni. Je uzasny. Ako casto pisu, ked raz ochutnate kvaskovy uz vam iny nechuti. A lievance som skusila. Prv nachytam sebavedomie v chlebiku a potom skusim aj dalej. Inak uzasny pocit napiect si zakladnu potravinu sam a este chutnu a zdravsiu variantu.
Chcem sa spýtať, keď už miesite chlebík, tak používate nejaký robot alebo len ručne? Ja by som to tiež chcela skúsiť, ale ručne nemôžem miesiť kvôli kožným problémom na rukách.
@zdenkam je to diagnoza 😀 a prudko nakazliva 😀 ale je tosuper
@ela222 ti torobot😉
@ela222 sorry zblbol fon 😀 mna bavi rucne ale da sa aj robotom
@veronikakira ahoj uz aj bezlepkove 🙂
@tinusiatko -jeej a z akej muky?
@veronikakira kvasok kukuricny a muky podla receptu
mám otázočku, piekla som špaldovo-ražný chlebík a popraskal sa mi. Aj som ho riadne nakrojila, ale aj tak, praskol po bokoch. Kde je chyba?
@ela222 bud malo nahriaty plech alebo zle stoceny do osatky.alebo este chcel kysnut...vela moznosti 😉
aj my kvaskujeme a kefirujeme 🙂 aj maslovat sa chystam :D