veronique2508
23. jan 2019
501 

Áu, to bolí... Močové kamene nás vedia potrápiť

Pacienti s obličkovou kolikou vravia, že kto si to nezažil, nepozná skutočnú bolesť. Tá vzniká vtedy, keď sa obličkový kameň zasekne, najčastejšie v močovode. Urolitiáza, ako sa v medicíne označuje tvorba močových kameňov, je pomerne časté ochorenie, s tendenciou nedávať zbohom. Veľmi radi sa totiž opäť vrátia. Analýza močových kameňov patrí k rutinnej praxi v laboratóriách Medirex. Mesačne v laboratóriu analyzujú v priemere 70 močových kameňov, pričom ich počet pomaly narastá.

Kto je náchylný na vznik obličkových kameňov?

Obličkový kameň môže vzniknúť v priebehu života u kohokoľvek. Urolitiáza vzniká najčastejšie ako následok metabolickej poruchy, infekcie močových ciest alebo ako následok morfologických i funkčných zmien v obličkách a močových cestách. U niektorých ľudí je pravdepodobnosť tvorby močových kameňov vyššia ako u iných. Riziko ich tvorby môže byť vyššie, ak sa objavia močové kamene v rodinnej anamnéze, pri genetickej predispozícii pre tvorbu kameňov, pri častých infekciách močových ciest, kedy sa pH moču udržiava v hodnotách vyšších ako 7,0 vďaka baktériám, ktoré štiepa ureu. Anatomické zmeny, rôzne prekážky močových ciest, niektoré urologické ochorenia a iné ochorenia, ako je napríklad Hyperparatyreóza, Crohnova choroba a podobné, môžu zvýšiť riziko tvorby močových kameňov. Tvorba kameňov môže byt spojená aj s užívaním niektorých liekov.

V čom spočíva laboratórna analýza močového kameňa?

Zloženie močových kameňov sa v laboratóriu stanovuje pomocou Infračervenej spektroskopie. Ide o spoľahlivú, presnú a rýchlu laboratórnu metódu. Konečný výsledok vzorky sa vydáva v podobe percentuálneho zastúpenia jednotlivých zložiek obličkového kameňa. Čas od dodania kameňa do laboratória až po získanie výsledku, ktorý je lekárovi k dispozícii, netrvá dlhšie ako 7 pracovných dní. Na výsledkovom liste sú navyše uvedené rizikové faktory vzniku a ďalšie odporúčané vyšetrenia, čo môže byť lekárovi nápomocné pri nasadzovaní správnej liečby.

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/mocove-kamene-dokazu-poriadne-skomplikovat-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

#zenskeveci #starajmesaoseba #laboratorna_diagnostika #zdravie #mocove_kamene

Juj ani nehovorte,doma male babatko a ja som si musela volat 112,co .a to tak bolelo...ale viem ze som malo pila a pomaly len rano a vecer na wc...a uz to bolo...chvalabohu len jeden kamen to bol cca do 4mm mozno.Ale tesim sa ze som rychlo vedela o co ide.Ak by som sla k obvodacke a k nejakej dr v nemocke co mi da termin o mesiac...

23. jan 2019

Začni písať komentár...

Odošli