bella2089
    12. máj 2017    Čítané 683x

    Klíčky- celoročný zdroj vitamínov a minerálov

    Ku klíčeniu som sa dostala prvýkrat v decembri roku 2015. Len tak som bola na internete a objavila som informácie o klíčení a klíčkoch. Veľmi ma to zaujalo a rozhodla som sa kúpiť do domácnosti ako vianočný darček nakličovaciu misku + semienka na nakličovanie. Nevedela som, ako dlho nás to bude v domácnosti držať a budeme nakličovať ale nakoniec sa tomu venujeme do dnes. Zvykneme si nakličovať rôzne semienka ako napr. mungo, rukolu, adzuki, lucernu a iné.

    A čo to vlastne to nakličovanie a klíčky sú?

    Klíčky sú vlastne zelenina, ktorá vyrastie v akomkoľvek podnebí. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovnajú mäsu, dozrejú počas troch až piatich dní, a pestovať ich môžete v ktorúkoľvek ročnú dobu, nevyžadujú pôdu ani slnečné lúče. Každé semeno má v sebe výživnú energiu pre rast zdravej rastliny. Keď začne klíčiť, otvára sa pokladnica skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Ak klíčky nasajú trochu vody, dejú sa s nimi pozoruhodné veci, kedy enzýmy, ktoré dovtedy odpočívali, ožijú.


    Pri pravidelnej konzumácii klíčky:

    • Zásobujú telo kompletnými živinami.
    • Pomáhajú regulovať hmotnosť.
    • Znižujú prekyslenie organizmu.
    • Spomaľujú starnutie.
    • Zlepšujú vitalitu.
    • Podporujú metabolizmus.
    • Posilňujú imunitu.
    • Detoxikujú organizmus.
    • Upravujú trávenie

    Ako správne postupovať pri nakličovaní:

    Môžete si zadovážiť nakličovaciu nádobu,misku, ktorú kúpite v obchodoch so zdravou výživou, alebo použiť veľký pohár na zaváranie. Lyžicu semien alebo tretinu šálky strukovín namočte do litra vlažnej vody a nechajte v noci odstáť. Druhý deň ich prepláchnite vo vlažnej vode sceďte. Vložte do nádoby/misky a dajte na tmavé miesto. Semená preplachujte dva až trikrát denne, až kým nezačnú klíčiť. Dbajte na to, aby prebytočná voda odtiekla, vo fáze klíčenia totiž podporuje vznik hnilobných a kvasných procesov. Na druhý až štvrtý deň klíčky opäť prepláchnite studenou vodou, preložte do nádoby s vrchnákom a odložte na chladné miesto. Ak chcete zvýšiť množstvo chlorofylu, naklíčené semená vystavte na niekoľko hodín na slnečné svetlo aby sa nabili energiou a až potom odložte do chladničky.

                                                                Nakličovacia miska

                                                               Nakličovacia miska

    Konkrétne o semienkach

    Na klíčenie možno použiť rôzne semená. Medzi najpoužívanejšie sa zaraďuje šošovica (doba klíčenia 4 dni), fazuľa mungo (4 dni) a semienka reďkovky (2-4 dni), veľmi obľúbený je aj cícer (3 dni), hrach (3-4 dni), ovos (2-3 dni), jačmeň (2-4 dni) a ľan (3 dni). Klíčiť možno i semená horčice (2-4 dni), kukurice (3-4 dni), lucerny (4-5 dní), pohánky (2-3 dni), pšenice (3-4 dni), ryže (4 dni), sóje (4-6 dní) či žeruchy (4-5 dní). Hlavným pravidlom je používať nepoškodené a chemicky neošetrené semienka.

                               Semienka lucerny siatej,munga, rukoly a zmes semienok

    Tipy na konzumáciu klíčkov:

                                Klíčky rukoly a lucerny siatej ako príloha ku praženici

    Využitie klíčkov v kuchyni môže byť naozaj veľmi pestré. Môžeme ich pridávať do nátierok, šalátov, jogurtov, obilných kaší. alebo len ako prílohu. Výborne chutia aj rozmixované v zeleninových či ovocných šťavách. Ak sa rozhodnete vydať na cestu objavovania nových chutí a vôní zdravého stravovania, klíčky Vás určite nesklamú. Svojou chuťou a hlavne obsahom obohatia nielen Váš jedálniček, ale predovšetkým Váš imunitný systém.

    http://bella-bloguje.blogspot.sk/ #zdravie #klicky #strava