Klíčky- celoročný zdroj vitamínov a minerálov
Ku klíčeniu som sa dostala prvýkrat v decembri roku 2015. Len tak som bola na internete a objavila som informácie o klíčení a klíčkoch. Veľmi ma to zaujalo a rozhodla som sa kúpiť do domácnosti ako vianočný darček nakličovaciu misku + semienka na nakličovanie. Nevedela som, ako dlho nás to bude v domácnosti držať a budeme nakličovať ale nakoniec sa tomu venujeme do dnes. Zvykneme si nakličovať rôzne semienka ako napr. mungo, rukolu, adzuki, lucernu a iné.
A čo to vlastne to nakličovanie a klíčky sú?
Klíčky sú vlastne zelenina, ktorá vyrastie v akomkoľvek podnebí. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovnajú mäsu, dozrejú počas troch až piatich dní, a pestovať ich môžete v ktorúkoľvek ročnú dobu, nevyžadujú pôdu ani slnečné lúče. Každé semeno má v sebe výživnú energiu pre rast zdravej rastliny. Keď začne klíčiť, otvára sa pokladnica skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Ak klíčky nasajú trochu vody, dejú sa s nimi pozoruhodné veci, kedy enzýmy, ktoré dovtedy odpočívali, ožijú.
Pri pravidelnej konzumácii klíčky:
Ako správne postupovať pri nakličovaní:
Môžete si zadovážiť nakličovaciu nádobu,misku, ktorú kúpite v obchodoch so zdravou výživou, alebo použiť veľký pohár na zaváranie. Lyžicu semien alebo tretinu šálky strukovín namočte do litra vlažnej vody a nechajte v noci odstáť. Druhý deň ich prepláchnite vo vlažnej vode sceďte. Vložte do nádoby/misky a dajte na tmavé miesto. Semená preplachujte dva až trikrát denne, až kým nezačnú klíčiť. Dbajte na to, aby prebytočná voda odtiekla, vo fáze klíčenia totiž podporuje vznik hnilobných a kvasných procesov. Na druhý až štvrtý deň klíčky opäť prepláchnite studenou vodou, preložte do nádoby s vrchnákom a odložte na chladné miesto. Ak chcete zvýšiť množstvo chlorofylu, naklíčené semená vystavte na niekoľko hodín na slnečné svetlo aby sa nabili energiou a až potom odložte do chladničky.
Nakličovacia miska
Nakličovacia miska
Konkrétne o semienkach
Na klíčenie možno použiť rôzne semená. Medzi najpoužívanejšie sa zaraďuje šošovica (doba klíčenia 4 dni), fazuľa mungo (4 dni) a semienka reďkovky (2-4 dni), veľmi obľúbený je aj cícer (3 dni), hrach (3-4 dni), ovos (2-3 dni), jačmeň (2-4 dni) a ľan (3 dni). Klíčiť možno i semená horčice (2-4 dni), kukurice (3-4 dni), lucerny (4-5 dní), pohánky (2-3 dni), pšenice (3-4 dni), ryže (4 dni), sóje (4-6 dní) či žeruchy (4-5 dní). Hlavným pravidlom je používať nepoškodené a chemicky neošetrené semienka.
Semienka lucerny siatej,munga, rukoly a zmes semienok
Tipy na konzumáciu klíčkov:
Klíčky rukoly a lucerny siatej ako príloha ku praženici
Využitie klíčkov v kuchyni môže byť naozaj veľmi pestré. Môžeme ich pridávať do nátierok, šalátov, jogurtov, obilných kaší. alebo len ako prílohu. Výborne chutia aj rozmixované v zeleninových či ovocných šťavách. Ak sa rozhodnete vydať na cestu objavovania nových chutí a vôní zdravého stravovania, klíčky Vás určite nesklamú. Svojou chuťou a hlavne obsahom obohatia nielen Váš jedálniček, ale predovšetkým Váš imunitný systém.