Ako máte vyriešené 🙏osvetlenie kuchynskej linky?
    Fotka poteší. Moje foto je ilustračné.
    #osvetlenie #linka #kuchyna
    Mám tam aj dvoj zásuvku na el. Pouzivam ju iba pri mixovani, inak vobec. Hladam nejake “teplé” žlté svetlo.

    Letný zoznam pripravený! #kuchyna

    (3 fotky)
    lubos
    16. jún 2015    Čítané 0x

    Varíme sezónne #1: Lúsky, hrášok, jahody

    Na začiatku týždňa som sa vybral na trhovisko na bratislavskú Miletičovu ulicu. Odniesol som si pár kíl sezónnej slovenskej produkcie, ktoré som použil na prípravu jednoduchých jedál. Pozrite si nasledujúcu fotoreportáž a nafotené recepty. Dobrú chuť!

    Ako funguje trhovisko?

    Mnoho predajcov skupuje produkciu od iných pestovateľov (a veľkoskladov) a predáva všetko spolu.Špecializácia môže byť záruka, že o úrode vie predajca všetko.Bobuľové ovocie od mladej jahôdky.
    V neďalekej Dunajskej Lužnej otvorili 5. júna samozber jahôd. Kilogram si tu môžete nazbierať za 1,50 Eur. Tu stoja 3.Žlté lúsky prišli do Francúzska z Alžírska, v Bratislave ich predáva mnoho pestovateľov. Tieto stáli 6 Eur/kg. Kupujeme veľmi mladé a pevné.Na vonkajšie paradajky si ešte musíme chvíľu počkať.
    Nezvyčajná žltá odroda čerešne. Pravé maďarské lecsó musí obsahovať cibuľu, papriku a paradajky. A vajcia.

    Žlté fazuľové lúsky

    Pozrite si jednoduchý recept, ako lúsky pripraviť. Žltá fazuľka je spolu so slaninou chrumkavá a veľmi obľúbená. Vegetariáni si namiesto slaniny môžu pridať tempeh.

    1. Odstránime stonky.2. Varíme 6-7 minút vo vriacej osolenej vode. Hotové sú stále chrumkavé, ale idú ľahko rozpoliť. Nerozvarte ich, prosím.3. Uvarené lúsky ochladíme a pozdĺžne rozpolíme. Niektoré nepôjdu. Bez stresu.
    4. Ochutíme pomaly vypraženou slaninkou, citrónovou šťavou, mletým korením a soľou, ak treba. Pridal som aj vňaťku a trochu vypečeného tuku zo slaninky. Olivový olej je tiež fajn.


    Zelený hrášok

    Spravte si jednoduché pesto na cestoviny, mäso alebo nátierku na chlieb. Tá zelená spieva!

    1. Hrášok nalúskame.2. Varíme vo vriacej osolenej vode 2 minútky. Rýchlo scedíme a schladíme pod prúdom studenej vody.3. Popučíme vidličkou. Tiež môžeme použiť kuchynský robot.
    4. Vmiešame najemno nastrúhaný tvrdý syr (parmezán, grana padano, Vrchár). Podľa chuti. Chutnáme stále, je to príjemné, že?5. Pridáme dosť olivového oleja, pár kvapiek citrónovej šťavy, korenie, soľ, ak treba. Mäta by tam bola tiež super.

    Jahody (a trochu čučoriedok)

    Sladké ovocie pod chrumkavou prikrývkou. Milované všade, kde sa podáva. Je to náš snáď najuniverzálnejší (také slovo existuje?) dezert. Viď poznámky pod receptom.

    1. Očistené a rozpolené jahody osladíme (podľa chuti a cukornatosti jahôd). Pridáme lyžičku škrobu (udrží neskôr šťavy pohromade).2. V druhej miske odvážime 100g múky, 50g studeného masla, 25g cukru (všimnite si pomer 4:2:1). Dajte aj štipku soli (soľ zvýrazní aj sladké jedlá).3. Zmiešajte múku a spol. Pracujte rýchlo, maslo nechceme roztopiť. Vznikne takáto drobivá hmota. Tie veľké hrudky tam chcete.
    4. Jahody zakryjeme múčnou zmesou a dáme piecť (rúra už je vyhriata, že?) na 180°C na asi 30 minút.5. Vytiahneme koláč, keď po okrajoch bublá a vrch má snedú pokožku.6. Ak stihne vychladnúť aspoň trocha, ochutnáme. Dáme kopu na tanier, pridáme osladený krémový tučný tvaroh (alebo šľahačku) a ideme sa pochváliť návšteve.

    Sľúbené poznámky k jahodovému receptu:

    Jahody a čučoriedky môžete zameniť za akékoľvek iné ovocie alebo kombináciu. Maslo môžete zameniť za iný tuk. Skúste to. Múku môžete z časti (odporúčam začať max s polovicou) nahradiť mletými orechami, makom, sušeným kokosom...

    Možné sú teda napríklad aj kombinácie:

    Marhule, broskyne - 1/2 múka, 1/2 mandle.
    Višne, čerešne - múka, 50g nahradiť mletým makom.
    Marhule, mango - múka, kokosový tuk namiesto masla, 50g strúhaný kokos.
    Jablká, hrušky - múka, škorica, 50g mletých vlašských orechov.


    No nedaj si. Máte aj vy nejaké tipy? Vopred ďakujem a dobrú chuť!

    S pozdravom, Ľuboš.

    Vraj mám dávať hashtagy. #varimesezonne #lubosovakuchyna #jedlo #kuchyna

    lubos
    15. jún 2015    Čítané 0x

    Ľubošova kuchyňa #1: Aké tuky patria do kuchyne (video)

    Prvá časť mojej Ľubošovej kuchyne je o snáď najdôležitejšej súčasti našich jedál.

    Povieme si niečo o tukoch, ktoré by vám doma nemali chýbať. Zakončíme to jednoduchým postupom na prípravu večere z jednej panvice.

    Tu je sľúbené video 🙂

    Ako sa vám video páči? Chceli by ste sa niečo spýtať?

    Teším sa na vás v komentároch 🙂

    Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:

    Efektivita

    Vývary

    Pestrofarebné polievky

    Heštegy: #lubosovakuchyna #jedlo #varenie #tuky #kuchyna