konik_testuje
    28. máj 2018    Čítané 932x

    Čo mi je? Veroval to zistí jednoducho a rýchlo

    Testovanie domácich testov Veroval  známej značky Hartmann skončilo a radi by sme vám predstavili zaujímavé postrehy mamičiek, ktoré si testy vyskúšali na vlastnej koži a s vlastnou krvou ;) Nebolo to nič strašidelné ani nepríjemné, tak čítajte ďalej.

    Vyskúšali sme testy na na zistenie alergií (spoľahlivosť 94%), neznášanlivosti lepku (spoľahlivosť 98%), CRP (spoľahlivosť 95%), nedostatku železa (spoľahlivosť 95%) a boreliózy (spoľahlivosť 95%). Testy sú veľmi jednoducho prevedené, aby úplne každý zvládol ich použitie v pohodlí domova.

    Prečo sa mamičky zapojili?

    Používateľka @bendinko nám napísala, že má podozrenie na neznášanlivosť lepku. Často zneli dôvody rôznych alergií a obáv z nedostatku železa v krvi.

    Mamička @angieska vyzdvihla pohodlnosť testovania doma takto: „Ja som alergik od puberty.“ Svoj problém riešila na viacerých oddeleniach. „Čakacie doby u lekárov sú otrasné, čoraz viac sa musí človek spoliehať na seba a možnosti, ktoré môže urobiť ešte doma, aby nemusel obehať veľa špecialistov, niektorých zbytočne a strácať tak čas čakaním.“ 

    Čo Veroval vlastne je?

    Veroval je domáci test na získanie rýchlych a zdravotnícky spoľahlivých odpovedí na celú škálu dôležitých zdravotných otázok. Medzi jeho hlavné výhody zaraďuje používateľka @motylikova jeho rýchlosť, presnosť, pohodlie, jednoduchosť a dostupnosť.

    Ako ho použiť ?

    @angieska testovala test na zistenie nedostatku železa v krvi. V recenzii podrobne popísala balenie, ktoré obsahovalo „nádobku s riediacim roztokom na vzorky, tampón napustený alkoholom, automatickú lancetu, sklenenú kapiláru, testovaciu kazetu, pipetu a náplásť. Súčasťou bol aj podrobný obrázkový návod, nebol problém pochopiť, ako sa má test vykonať.“ Pichla si potrebným nástrojom do prsta, odobrala dostatočne veľkú kvapku krvi, tú vložila na určené miesto na teste a počkala 10 minút.

    Test na boreliózu z kliešťa ocenila predovšetkým @anibrano, ktorej sa potvorka prisala prvýkrát v živote. „Po prvom prečítaní manuálu som bola prekvapená, lebo som si pôvodne myslela, že test sa robí z krvi človeka. Avšak je to naopak. Test sa uskutočňuje pomocou tekutiny, ktorú získame rozdrvením kliesťa. Vybrala som kliešťa, vzala skúmaku, vložila kliešťa do nej a pridala kvapky činidla. Rozdrvila som ho drevenou tyčinkou (z balenia, pozn.), aby som získala potrebnú tekutinu. Pipetou nasala tekutinu a nakvapkala tekutinu na políčko testovacej sady. Po 10-tich minútach sme mali výsledok. Našťastie výsledok bol negatívny.“

    A čo s výsledkom? 

    @tana_v odporúča aj po testovaní navštíviť lekára. „Test Veroval vám zistí neznášanlivosť lepku. Ak vám však vyjde pozitívny výsledok, tak musíte ísť k lekárovi. Ak vaše zdravotné problémy stále pretrvávajú a test bol negatívny, taktiež navštívte lekára. Konečnú diagnózu musí vždy určiť lekár. Zdravie máme predsa len jedno.“

    Vyskúšali ste Veroval v pohodlí domova aj vy? Dajte nám vedieť v komentári. Kompletné recenzie žien nájdete v Diskusiách tu.

    konik_testuje

    bendinko
    15. máj 2018    Čítané 325x

    Ako som testovala Veroval

    Pekný deň všetkým želám 🙂

    Tak ako aj mnoho ostatných žien, aj ja som bola vybraná na testovanie s MK, tentokrát na testovanie testov Veroval od firmy Hartmann. Ak ste sa už niekedy do podobného testovania zapojili viete ako na to. Ak nie a chceli by ste sa, tak stručný návod. 🙂

    V prvom rade je potrebné sledovať @koník_testuje a čakať na ponuku, ktorá vás záujme. Potom stačí pridať komentár, prečo práve vy by ste mali daný produkt testovať a čakať, či sa šťastena usmeje práve na vás.

    Tak to bolo aj s testovaním Verovalu. Keďže nie som obľúbenec lekárov (veď, kto by aj bol), domáce testy na rôzne "neduhy" má okamžite oslovili. Na výber boli testy na testovanie alergií (spoľahlivosť 94%), neznášanlivosti lepku (spoľahlivosť 98%), CRP (spoľahlivosť 95%), nedostatku železa (spoľahlivosť 95%) alebo boreliózy (spoľahlivosť 95%). Mojím najväčším problémom sú žalúdočné ťažkosti (ťažké trávenie, bolesti, nadúvanie), preto mi do oka padol test na neznášanlivosť lepku. Neváhala som a zapojila som sa komentárom a o týždeň na to, má potešila správa, že som bola vybraná. O ďalší týždeň má potešil kuriér s balíkom s dvoma druhmi testov. Jedným na neznášanlivosť lepku a druhým na boreliózu z kliešťa.

    V praktickej malej krabičke sa nachádzal návod na použitie. Veľmi oceňujem fotonavod, ktorý bol veľmi podrobne rozpísaný a vďaka tomu bol pochopiteľný na 100%.

    Ďalej krabička s testom na testovanie neznášanlivosti lepku obsahovala:

    - 1 testovaciu kazetu vo fóliovom obale
    - 1 pipetu
    - 1 nádobu s riediacim roztokom na vzorky
    - 2 automatické lancety so sterilným hrotom na odber vzorky krvi (ďalšia vec, ktorú veľmi oceňujem, keďže jedna lanceta bola náhradná a mm jednu hneď vystrelil, keďže sa chcel len "pozrieť". Určite Hartmann myslel aj na takéto nehody 🙂
    - 1 sklennú kapiláru v ochrannej nádobke
    - 1 tampón napustený alkoholom
    - 1 náplasť

    Testovanie prebehlo rýchlo a jednoducho. Najväčší problém bol azda len ten, odhodlať si pichnúť do prsta, ale aj tu obavy neboli na mieste, keďže je to úplne bezbolestne. Ale po poriadku. Najprv som si prst očistila tampónom s alkoholom, potom priložila lancetu, z ktorej vystrelila ihla (znie to trošku desivo, keď to píšem, ale nci to nie je 🙂. Potom stačí už len priložiť kapilaru a naplniť ju krvickou, ktorú presunieme do roztoku, ktorý pretreme, kým sa krv nezmiesa s tekutinou. Odoberieme vzorku pomocou pipety a do testovacej kazety odkvapneme cca 5 kvapiek a už len čakáme na výsledok testu. V návode sa píše, že počkať treba 10 minút.

    Výsledok bol skoro hneď zreteľný. Ak sa čiaročka neobjavila, test nebol platný. Nebol správne vykonaný. Dve čiarky znamenajú pozitívny test a v mojom prípade, to bol chvalabohu, negatívny, keďže sa mi vykreslila len jedna čiarka.

    Druhý test som nepoužila, keďže sme na kliešťa, alebo kliešť na nás, nenarazili a dúfam, že dlho bude len tak ležať v lekárničke a nebudeme nútení ho použiť.

    Súčasťou balenia je opäť detailný návod a okrem neho aj:

    - 1 skúmavka
    - 1 riediaci roztok
    - 1 drevená tyčinka
    - 1 pipeta
    - 1 testovacia kazeta vo fóliovom obale


    Na tento test je potrebné vytiahnuť kliešťa s hlavičkou, ktorého rozdrvíte a roztok dáte do testovacej kazety a už len čakáme na výsledok.

    Ako pozitívum týchto testov vidím testovanie v pohodlí domova, detailne vysvetlenie ako si test urobiť, jednoduchosť, dostupnosť a skoro okamžitý výsledok.

    Negatívum môže byť napríklad to, že v prípade pozitívneho testu musí človek tak či tak navštíviť lekára, aby ho odtestoval, pričom testy u lekára sú zadarmo resp. hradené poisťovňou a tým by ušetril eura minúte za test v lekárni.

    Pre tých ľudí, čo neradi vysedávajú u lekára a majú podozrenie na niektorú z týchto "diagnóz", tento test odporúčam ako prvú pomoc pri jej určení.

    Sama za seba by som si kúpila len test na neznášanlivosť lepku, keďže som na to mala podozrenie, ale ostatné má nezaujali.

    Na záver by som sa chcela poďakovať ako Modrému koníku, tak aj firme Hartmann za príležitosť vyskúšať si opäť niečo nové a v konečnom dôsledku aj za to, že mi pomohli vyvrátiť moje pochybnosti.

    motylikova
    15. máj 2018    Čítané 539x

    Rýchle domáce testy Veroval u nás doma

    Viete, čo majú spoločné borelióza, nedostatok železa, neznášanlivosť lepku, alergie, zápal močových ciest či nebodaj chlamýdie? To všetko (a ešte viac) si môžete otestovať na vlastnej koži pomocou rýchlych domácich testov značky Veroval. 

    Toto testovanie nás bavilo. Prevencia a informácie ohľadom zdravotného stavu boli skoro ako bonus. Ak máte bádateľského ducha a nedostatok trpezlivosti na dlhé čakacie doby u lekára alebo ak máte podozrenie, že niečo s vami „nie je v poriadku“, potom sú rýchle domáce diagnostické testy jednou z vašich možností. Majú svoje výhody i nevýhody – ako asi všetko. Načasovanie testovania mi pripadalo takmer osudové: od nedávneho návratu z pôrodnice po testoch Veroval pokukujem, pár som ich mala už nejaký čas v nákupnom košíku. Študovala som biológiu a o zdravie i o mýty o ňom som sa vždy zaujímala. Odkedy mám doma opäť novorodeniatko, je to ešte intenzívnejšie; zdravie je a bude najvyššou hodnotou. Vyhliadnuté testy som hneď nezakúpila z dvoch dôvodov: nevedela som, ktoré vybrať (keďže by som najradšej všetky) a … ako zatajiť faktúru pred mužom, ktorému sa až také nevyhnutné nezdali. V úvode zhrniem výhody i nevýhody, na ktoré sme počas testovania "našich testov" prišli a následne priblížim jednotlivé testy s ich špecifikami, aby ste si to vedeli bližšie predstaviť a posúdili, nakoľko sa zídu i vám.

    Výhody

    • Rýchlosť: kým u lekára sa musíte objednať (často dokonca osobne, čo znamená hodiny v čakárni navyše), následne čakať na svoj termín a samozrejme opäť čakať na „svoju“ chvíľu v ordinácii, domáce testy sú doslova „rýchle“, ako majú v popise: klik – objednané na internete – klik – zaplatené – ďalší deň v schránke –  prečítanie návodu – pár minút samotného priebehu testu – odčítanie výsledku a je to;
    • Presnosť: testy Veroval uvádzajú relatívne vysokú presnosť výsledku (borelióza –  95%; CRP-  95%; neznášanlivosť lepku – 98%; nedostatok železa – 95%; alergie – 94%);
    • Pohodlie: najmä pri teste CRP: ak vyjde negatívny, môže vám ušetriť cestu k lekárovi a zbytočné predpisovanie antibiotík, ktoré by na vírusové ochorenie nezabrali;
    • Jednoduchosť: stačí pozorne prečítať návod, ktorý nezaberá viac ako jednu stranu v prehľadne očíslovaných krokoch a je napísaný zrozumiteľne, empaticky a ústretovo voči čitateľovi, doplnený obrázkami;
    • Dostupnosť (lekárne, kamenné aj internetové, drogérie);
    • Rýchlosť: na výsledky čakáte od 5 (CRP) do 30 (alergie) minút

    Nevýhody

    • Cena: ceny jednotlivých testov sa líšia: orientačne sme vypočítali súčasnú priemernú cenu 10 eur (najlacnejší sa dá kúpiť od 4 eur, najdrahší vyše 18 eur).  Už z tohto výpočtu je zrejmé, že pravidelné testovanie rôznych parametrov rôznych členov rodiny môže finančne zaťažiť rozpočet. Oproti tomu testy u lekára (väčšinou) prepláca poisťovňa.
    • Presnosť: napriek vysokému percentu presnosti výsledku môže test ukázať aj výsledok falošný. Či už vďaka nesprávnemu vykonaniu alebo kvôli chybovému kusu testu.
    • Nedostatočnosť : v prípade potvrdenia podozrenia alebo v prípade pretrvania ťažkostí k lekárovi väčšinou musíme tak či tak. Bude musieť test a diagnózu potvrdiť a nasadiť liečbu.

    Upozornenie: testy musíte vykonávať dôsledne podľa pokynov. Síce nie sú zložité, ale stačí nakvapkať omylom viac kvapiek a výsledok je neplatný. Bohužiaľ, aj toto sme si mali možnosť overiť, ako sa dozviete nižšie.

    Ako sme testovali my

    Testy prišli deň pred mojimi narodeninami, ako darček navyše. Pokusy ma bavili už na strednej a vysokej, dcéra je v tomto celkom na môj obraz, nuž sme sa všetci tešili na priebeh. Rozložili sme si to na viac dní a medzi všetkých členov, nakoniec však najmenší člen testovacieho tímu uchmatol takmer všetky „moje“ testy. Bola dokonca ochotná precvičovať čítanie bez odvrávania – poctivo študovala návody.

    Spolu sme zistili, že nejde o nič zložité, postup sa vo väčšine prípadov opakoval: odobrať krv priloženou ihlou – kvapnúť do kazety – počkať na výsledok (s malými obmenami ako pridať roztok alebo počkať rôzny počet minút). Test je taký jednoduchý, že ho zvládne vykonať aj žiak základnej školy. Odporúčam však vždy dozor dospelého 🙂 

    Naše testy som zoradila podľa subjektívne určenej „dôležitosti“: začnem tým, ktorý pokladám za najmenej osožný a na poslednom mieste, paradoxne, bude víťaz v mojom súkromnom rebríčku užitočnosti.

    Test na neznášanlivosť lepku


    Lepkavá zmes bielkovín ako zložka obilnín – dnes toľko skloňovaný lepok - vie spôsobiť neuveriteľné množstvo problémov, od tráviacich ťažkostí a únavy až ku kožným problémom a neplodnosti. Keďže podľa dostupných informácií dokážu byť choroby spôsobené netoleranciou lepku dlho skryté, rozhodla som sa vyskúšať domáci test na dcére. Podľa údajov stačí jedna kvapka krvi a ukáže sa, či sú jej zdravotné problémy spôsobené práve neznášanlivosťou lepku.

    Podráždenosť, únava, ekzémy, tráviace problémy aj depresie. Aj to môže byť príznaky intolerancie lepku.  Chcela som ho pôvodne vyskúšať ja, ale dcéra sa nevedela dočkať "či má ten lepok", lebo má vraj "nechutenstvo a únavu", tak za obeť padla jej kvapka krvi. Výsledok: Neznášanlivosť lepku vyvrátená na 98%, pšeničné guľky môžu zostať obľúbenými raňajkami.

    Priebeh testu:

    Lancetou sa vpichne do prsta, priloženou pipetou sa odoberie kvapka krvi, ktorá sa následne poriadne premieša s roztokom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 10 minútach odčítame výsledok.

    Komentár: Tento test považujem za jeden z najmenej užitočných: pre konečnú diagnózu je potrebné dôkladné vyšetrenie lekárom a biopsia zo sliznice tenkého čreva. V prípade ťažkostí a pretrvávania príznakov je návšteva lekára nevyhnutná pri akomkoľvek výsledku tohto testu.

    Test na alergie

    Tieto testy sme síce v balíčku nedostali, objednala som si ich ešte pred výsledkom koníkovskej akcie. Nuž som sa rozhodla, že sa podelím aj s touto skúsenosťou. Ide o test na zistenie alergie na srsť mačiek, peľ tráv a roztoče.

    Priebeh testu:

    Pomocou lancety a pipety sa získa krv s prsta, ktorá sa nakvapká na testovaciu kazetu. Potom sa aplikuje rozpúšťadlo. Po 15 minútach sa povytiahne modrý posunovač a po dalších 15 minútach možno prečítať výsledok.

    Výsledok testu:

    Testoval krstný otec aj manžel (mali sme dva testy). Obaja majú potvrdenú alergiu (krstný na peľ, muž na mačaciu srsť), test Veroval však u oboch vyšiel negatívny. Pravdepodobne šlo o alergiu na iný druh peľu u krstného, pri mačacej srsti neviem. Keďže test však určuje len alergie obmedzeného rozsahu (iba zmienené tri typy) a u alergiológa vám (zadarmo a presnejšie) diagnostikujú o dosť širšie spektrum alergií, ušlo sa tomuto testu druhé miesto v pomyselnom rebríčku. Navyše, prirodzene, po odčítaní pozitívneho výsledku nám aj tak nezostane nič iné, ako zopakovať testy u lekára a s jeho pomocou sa začať liečiť.

    Test na boreliózu z kliešťa

    Tento test sme chceli testovať ako posledný, prípadne vôbec netestovať. Plány nám prekazila dcérina (inak chvályhodná) záľuba v pobytoch v prírode. Margarétka prišla so „suprovou“ správou, že má v pupku kliešťa a konečne môžeme testovať! Na Slovensku je ich 20 druhov, niektoré môžu byť veľmi nebezpečné a mám pocit, že na našej záhrade a okolitých lúkach si robia rodinné pikniky všetky druhy kliešťov v hojnom počte. Tieto malé potvory s chobôtikmi prenášajú rôzne choroby a infekcie, niektoré smrteľne nebezpečné. Hoci sme vysadili levanduľové záhony, nakúpili spreje a náramky, ktoré ich majú zaručene odpudzovať, “naše” kliešte tieto rady zrejme nečítali a každý z nás napriek kontrolám pravidelne nejakého schytá. Až 10% kliešťov je pritom infikovaných baktériou boréliou. Tá spôsobuje boreliózu, jednu z najčastejších infekcií prenášaných kliešťami. U ľudí sa prejavuje multisystémovo: to prosto znamená, že napadne celý náš systém: kožu, kĺby, srdce, oči, nervy... Ak sa odhalí včas, dá sa liečiť antibiotikami, očkovanie proti nej však neexistuje. Preto považujem tento test za užitočnú vec. Prvé príznaky choroby si totiž ľahko môžeme pomýliť napríklad s chrípkou, prípadne sa objavia veľmi neskoro a na kliešťa už po pár mesiacoch "zabudneme".. V najvážnejších prípadoch je borelióza chorobou smrteľnou. Až tisíc ľudí na Slovensku sa ročne nakazí od kliešťa boreliózou. Štatistika chorých bohužiaľ každý rok stúpa. Čím v skoršom štádiu chorobu odhalíme, tým jednoduchšia a účinnejšia je liečba a tým menej orgánov človeka postihne. V najhoršom prípade napáda mozgovú hmotu.. Zákernú boreliózu si môžeme v skorších štádiách ľahko pomýliť s chrípkou a inými ochoreniami. Ak bývate v zamorenej časti Slovenska, odporúčam.

    Priebeh testu:

    Test sa vykonáva rozdrvením kliešťa, nejde teda o test ľudskej krvi, ale obsahu vnútorností kliešťa, takže v priebehu 5 minút zistíme, či je náš kliešť nosičom baktérie, teda či mal možnosť nakaziť nás boreliózou. Kliešť sa umiestni do skúmavky s 3 kvapkami roztoku. Drevenou tyčinkou sa rozdrví kliešť tak, aby tekutina ostala bezfarebná. Roztok sa nakoniec nakvapká do vzorkovacieho políčka, pričom sa dáva pozor, aby sa pipetou nenabrala žiadna časť kliešťa, čo by mohlo zablokovať testovaciu sadu.

    Komentáre:

    Pinzeta (prípadne kartička alebo iná pomôcka) by bola vítanou súčasťou testovacej sady.  Nevýhodou testu je, že potrebujeme kliešťa čo najviac „nasatého“, príliš maličký kliešť sťažuje testovanie (v návode sa píše, že takmer nenasatých kliešťov nemá skoro žiadny význam testovať). Naopak, pri prenose boreliózy hrá čas významnú úlohu: aby sme znížili riziko nákazy, treba kliešťa vybrať čo najskôr. My sme kliešťa vybrali čo najrýchlejšie, úspešne rozdrvili a výsledok bol, chvalabohu, negatívny. Ranku treba samozrejme ďalej sledovať. Napriek všetkému test pokladám za užitočný.

    Test na nedostatok železa


    Najprv únava, slabosť, závraty, zimomravosť, nižšia chuť do jedla, neskôr zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam až pomalší rast a psychomotorický vývoj: to všetko spôsobuje nedostatok jedného stopového prvku u detí. Ďalšími príznakmi sú lámavé nechty, bledá a drsná pokožka, búšenie srdca, málo energie, popraskané kútiky pier, poruchy spánku, hučanie v ušiach, pocit na odpadnutie. Bledým deťom aj dospelým s kruhmi pod očami často chýba železo. Práve jeho nedostatok sme testovali – opäť na Margarétke, keďže niektoré príznaky spĺňala.

    Priebeh testu:

    Použitím lancety a pipety sa získa kvapka krvi s prsta, ktorá sa následne zmieša s rozpúšťadlom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 10 minútach odčíta výsledok.


    Výsledok: Podozrenie sa potvrdilo, moja bledá pomocníčka má nízku koncentráciu železa v krvi. Už ju len presvedčiť jesť aspoň niečo zo stravy bohatej na tento prvok. Ak máte aj u seba podozrenie na nedostatok železa, stačí jedna kvapka krvi a o pár minút viete predbežný výsledok, ktorý môžete ďalej riešiť s lekárom.

    Test pokladám za užitočný, nedostatok železa vieme rýchlo doplniť v rámci „prvej pomoci“ vhodnou stravou a vitamínovými doplnkami. Aj pri návšteve lekára je dobré tento výsledok spomenúť a pátrať s odborníkom po príčine.

    Test na CRP

    Tento test zisťuje koncentráciu C-rekatívneho proteínu v krvi. Jeho hodnota poskytuje informáciu o odpovedi imunitného systému na začínajúci bakteriálny zápal, ktorý je možné (na rozdiel od vírusového) úspešne liečiť antibiotikami. Pomocou tohto testu môžeme teda rýchlo zistiť, či je začínajúci zápal naozaj bakteriálneho pôvodu a vybrať sa po predpis antibiotík. V opačnom prípade, napríklad pri chrípke, si ušetríme návštevu lekára a zostaneme pri čaji, vitamínoch a pokojovom režime.

    Priebeh testu:

    Použitím lancety a pipety sa získa kvapka krvi z prsta, ktorá sa následne zmieša s riediacim roztokom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 5 minútach odčítame výsledok.

    Výsledok:

    Bohužiaľ, tu sa potvrdilo, že pri vykonávaní testu treba byť naozaj pozorný a na testovaciu kazetu nakvapkať 4 (!!!) kvapky zmesi. V zápale testovania a fotografovania sa nám podarilo naniesť väčšie množstvo, ako bolo potrebné, čo sa vzápätí odrazilo na výsledku – neplatný test. Napriek tomu tento test pokladám za najužitočnejší – u našich obvodných lekárov test CRP stále nie je samozrejmosťou a predstava, že v čakárni s chrípkou „chytíme“ ešte niekoľkou jej spoločníkov, mi nepripadá lákavá. Preto sa tento test stáva súčasťou našej lekárničky.

    Ďakujem za možnosť testovať testy a dúfam, že niekomu sa táto recenzia zíde 🙂 Veľa zdravia!

    anibrano
    15. máj 2018    Čítané 260x

    Veroval - domáce diagnostické testovanie

    Po niekoľkých neúspešných zapojeniach sa do testovania produktov na MK sa už usmialo šťastie aj na mňa. Veľmi ma to potešilo. O to viac, že sa jednalo o testovanie domácich diagnostických testov Veroval. Na výber bolo viacer variantov. Preto som netrpezlivo čakala, ktoré testy čakajú práve na mňa. 

    Keď mi prišiel balíček, tak sme s dcerkou nedočkavo otvárali zásielku. V balíčku sa nachádzali dva testy - CRP test a test Borélie z kliešťa.

    A čo to vlastne CRP je?

    C-reaktívny protein je bielkovina úzko spätá so zápalom. Hovorí sa jej aj bielkovina akútnej fázy zápalu. Pri bakteriálnychzápaloch sa jej hodnoty zvyšujú už o 6 hodín po vstupe infekcie do organizmu. CRP je signálom, že niečo sa v oranizme deje. Je to zložka vrodenej imunitnej odpovede. Vyšetrenie CRP sa používa nielen pri diagnostike akútneho zápalu ale aj na sledovanie účinku  antibiotickej liečby. Čím vyššie CRP, tým je zápal vážnejší. Presnosť testu je vyššia ako 95%.

    Balenie testu obsahuje: 

    - manuál

    - nádobku s riediacim roztokom na vzorky

    - tampón nasiaknutý alkoholom

    - automaticku lacetu

    - sklenenú kapiláru v ochrannej nádobke

    - testovacia kazeta s pipetou vo fóliovom obale

    - náplasť

    Našťastie momentálne sme tento test nemuseli využiť a máme ho odložený v domácej lekárničke. Som rada, že ho máme a snad ho tak skoro ani nevyužijeme. Ale je super, že nejaký takýto produkt je na trhu a ja ako mladá mamička ho mám hocikedy po ruke pri mojich malých detičkách.

    Borelióza  z kliešťa

    Lymská borelióza je infekčné bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus. Prejavuje sa najskôr rozsiahlou červenou vyrážkou, ktorá môže byť rôznej veľkosti, zvyčajne postupne v strede vybledne. Borélia sa na Slovensku vyskytuje asi u 10 % kliešťov. Kliešte však neprenášajú len baktérie borelie, ale môžu prenášať aj iné koinfekcie ako napr. bartonela, babesia, ehrlichia a iné, ktoré môžu liečbu lymskej choroby komplikovať. Predpokladá sa, že na rozvoj ochorenia musí byť kliešť prisatý na tele aspoň 24 hod. Proti lymskej borelióze neexistuje očkovanie. Presnosť testu je vyššia ako 95%.

    Balenie obsahuje:

    - manuál

    - skúmavku

    - riediaci roztok

    - drevenú tyčinku

    - pipetu

    - testovaciu kazetu vo foliovom obale

    Po prvom prečítaní manuálu som bola prekvapená, lebo som si pôvodne myslela, že test sa robí z krvi človeka. avšak je to naopak. Test sa uskutočňuje pomocou tekutiny, ktorú získame rozdrvením kliesťa. 

    Tento test sme mali to "šťastie" vyskúšať. Nakoľk sme aktívna rodinka a veľa času trávime v prírode, tak po jednej brigádnickej činnosti sme si domov priniesli kliešťa ja i dcerka.  Pre obe to bol prvý kliešť v živote ( dcérka má 2 roky, ja mám však 30 🙂 )

    Tak som vybrala kliešťa, vzala skúmaku, vložila kliešťa do nej a pridala kvapky činidla, keďže kliešť bol do 8mm. Rozdrvila som ho drevenou tyčinkou, aby som získala potrebnú tekutinu. Pipetou nasala tekutinu a nakvapkala tekutinu na spolíčko testovacej sady. Po 10-tich minútach sme mali výsledok. Našťastie výsledok bol negatívny (objavila sa len kontrolná čiara) ,čo ma veľmi potešilo, nakoľko moja sestra veľmi silnú boreliózu získala už pred vyše 10-timi rokmi :( 

    Ako prvé plus je podrobný foto postup ako test aplikovať. Myslím si, že keď sa aj ten najväčší lajik bude držať tohto fotopostupu, určite sa mu testovanie podarí. Taktiež pozitívne hodnotím podrobne popísané výsledky testovania. Aké ukazovatele sú pri správnej aplikácii testu a aké sú neplatné výsledky.

    Veľkým prínosom pri tomto testovaní bol aj priložený letáčik o ďalších domácich testoch  Veroval. Okrem už vyšie dvoch spomínaných, ponúkajú aj test na:

    - Zistenie alergie

    - Zápal močových ciest

    - Nedostatok železa

    - Neznášanlivosť lepku

    - Cholesterol

    - Prevenciu žalúdočných ochorení

    - Mužskú plodnosť

    - Chlamídie

    - Drogy

    Domáce testovanie Veroval od firmy Hartmann vrelo odporúčam. V budúcnosti určite ešte niektoré testy vyhľadám v lekárni a vyskúšam. Nateraz sa trápim s alergiou a môj nalepší priateľ je momentálne balíček servítok :(

    angieska
    15. máj 2018    Čítané 401x

    Nedostatok železa

    Patrila som medzi 10 vybratých mamičiek, ktoré sa mohli zúčastniť testovania s Verovalom. Domov mi kuriér doniesol balíček, ktorý obsahoval dva testy - Domáci test na nedostatok železa a Test na boreliózu z kliešťa.

    Ak telo nemá k dispozícii dostatočné množstvo železa, nastáva jeho nedostatok aj v krvi, čo vedie k abnormálne nízkym hladinám červených krviniek. Železo je nevyhnutné pri tvorbe hemoglobínu, bielkoviny v červených krvinkách, ktorá im umožňuje prenášať v tele kyslík. Bežnými príčinami nedostatku železa je nedostatočný príjem kvôli nesprávnej strave, zápalové ochorenia čriev, vyššie nároky počas tehotenstva a strata krvi.


    Akákoľvek je však príčina, nedostatok železa môže vyústiť do nepríjemných symptómov, ktoré znížia kvalitu života. Tieto symptómy zahŕňajú horší zdravotný stav, nesústredenosť a nižší pracovný výkon. Najčastešie sú: nezvyčajná únava, bledosť, nestačíte s dychom, bolesti hlavy a závrate, búšenie srdca, suchá a poškodená pokožka a vlasy, opúchanie jazyka a hrdla, nepokojné nohy, krehké nechty...

    Keďže väčšina z týchto symptómov sa na mne už prejavila, bola som "pokusným králikom" ja 🙂

    Test obsahoval nádobku s riediacim roztokom navzorky, tampón napustený alkoholom, automatickú lancetu, sklenenú kapiláru, testovaciu kazetu, pipetu a náplásť. Súčasťou bol aj podrobný obrázkový návod, nebol problém pochopiť, ako sa má test vykonať.

    Najnepríjemnejšou časťou je odobranie vzorky krvi, ale bojazlivých môžem uspokojiť, že to skoro vôbec nebolí 🙂 

    A potom už len 10 minút čakať🙂 Ak sa v testovacom poli objaví len jedna čiarka, test je pozitívny - koncentrácia železa v krvi je veľmi nízka. To je aj môj prípad. 

    A čo jesť na zvýšenie železa? 

    - červené mäso, bravčovina, hydina
    - tmavozelená listová zelenina (špenát, kel)
    - sušené ovocie (hrozienka, marhule)
    - fazuľa, hrach a iné strukoviny
    - morské plody
    - semienka a orechy.
    - na zlepšenie vstrebávania železa je dôležitý aj vitamín C. 

    Doma v lekárničke som objavila šumivé železo a po týždni používania sa dá povedať, že nie som unavená až tak extrémne, ako predtým. Uvidíme, čo bude ďalej 🙂

    Za pozitíva tohto testovania pokladám pohodlie domova a nenáročnosť. Negatívom je cena, ktorá je relatívne vysoká a v prípade pozitívneho výsledku sa lekárovi aj tak nevyhnete 🙂

    Teší ma, že v súčasnej dobe si už aj doma môžete vykonať test predtým, ako navštívite lekára. Čakacie doby u väčšiny odborníkov sú dlhé a tak človek aspoň vie, na koho sa obrátiť.

    V lekárničke nám ostal test na boreliózu. Verím, že ho nebudeme musieť použiť, keďže sezóna sa už začala, ale istota je istota 🙂

    kikusik88
    15. máj 2018    Čítané 270x

    Testovanie Veroval

    Ahojte,

    aj ja som jednou z tých šťastných, ktoré boli vybraté na testovanie s Veroval. Prišlo mi upozornenie, že je tu možnosť zapojiť sa do súťaženia o rôzne testy Veroval od značky Hartmann. Keďže sa vždy zapojím do súťaže na koníku ani teraz nebolo inak. A nie prvý krát som aj niečo vyhrala.

    Po pár dňoch ma v schránke čakala správa s informáciou že som medzi vybranými na testovanie a mám očakávať testy. Veľmi ma to potešilo, lebo ako prišla jar, už zas som začala sopliť, kýchať. Aj naša staršia dcérka má alergiu na roztoče bytového prachu a ponámahovú astmu. Tak viem aké sú príznaky alergie. A práve test na alergiu na peľ tráv, mačaciu srsť a roztoče mi prišiel domov. Adept bol jasný, testovať sa budem ja. Druhý test bol na boréliu z kliešťa.

    Bleskovo rýchlo mi kuriér doručil balíček s testami. okamžite som ich otvorila, zvedavá som, darmo.


    Testy som rozbalila, preštudovala návody, ale dlhšie som naberala odvahu sa pichnúť do prsta,  dva pôrody ako nič, ale kvapka krvi ma desila.  Nakoniec som usúdila, že mamina to zvládne, je cukrovkár. Tak som vzala testy a spolu sme to dali. Mama pichla, kvapku krvi treba trošku väčšiu, krv treba nabrať do pipety a následne kvapnúť do okienka na teste. Všetko potrebné bolo pri teste pribalené, postup jasne napísaný, naozaj to zvládne každý. Bolo treba počkat 15 min, tak sme si dali kávu 😀

    Test mi našťastie vyšiel negatívny, takže môžem sopliť kľudne ďalej 😀

    Druhý test na boréliu z kliešťa som poctivo odložila do lekárničky. Chvalabohu naše kočky ešte nikdy túto pliagu nedovliekli domov a našťastie sa vyhýba aj nám dospelým. Tak pevne dúfam, že tam ten test bude čakať ešte veľmi, veľmi dlho.

    Testy sú vysoko spoľahlivé, borélia 95% a alergie 94%. Áno ak by testy vyšli pozitívne aj tak musíte lekára kontaktovať, objednať sa a dať sa testovať. Ale načo to celé podstupovať ak bude výsledok negatívny? Môžete si ušetriť veľa času a nervov tým, že si test urobíte v pohodlí domova 😉

    tinusiatko
    13. máj 2018    Čítané 115x

    Domáci lekár Veroval 🙂

    Keď som sa dozvedela, že budem testovať domáce testy Veroval, nevedela som sa dočkať.

    Keď domov prišla škatuľka a v nej toľko očakávané testy Veroval, nesmierne som sa potešila. Domov mi prišli testy - alergia, nedostatok železa a borelióza z kliešťa. Celá nadšená som začala prehľadávať všetky infošky v príbalovom letáku 🙂

    Prvý šok - HUPS ono si treba pichnúť do prsta :/. No odhodlala som sa a vravím si také zlé to nebude. U nás doma sa najskôr moje dieťa odhodlalo, že bude testovať - vravím si huráááá ,lebo potrebujeme mrknúť alergie. Najskôr to bolo, že nesmie nikto testovať, lebo ON chce byť prvý potom, že musím byť prvá ja, lebo on sa bojí pichnutia.  No poviem vám, nebolo mi všetko jedno - sme obaja rovnakí bojkovia 🙂

    Prvá chvíľa, kedy mi napadlo, že som, ale fakt úplne blbá - šak ten test je malinká krabička - kamkoľvek prenosná, bola na záhrade. Vyberala som si práve prisatého kliešťa a hneď mi napadlo, že otestovať - u nás je veľa nakazených kliešťov :( , žiaľ nemala som test pri sebe, a tak som len dúfala, že bude všetko OK... Ku každému testu je absolútne prehľadný a jednoduchý návod, nebyť môj syn taký bojko, tak si test urobí asi aj sám 🙂

    Keď som sa konečne odhoslala a odobrala si krv, skoro som odpadla - ja fakt neznášam pohľad na krv :D A doma nebol žiadny asistent - ak nerátam krpca, ktorý zahlásil -,,No na mňa sa nepozeraj"  a nechal ma testovať samú. Môj test na nedostatok železa dopadol podľa očakávania - áno mám ho málo (Vysvetľuje to veľa vecí a musím začať meniť jedálniček, aby som bola OK.) 

    Keď sme konečne odobrali krv aj krpcovi, zistili sme, že nezistíme nič  Žiaľ kvapka krvi, ktorú sa mi podarilo odobrať nebola dostatočne veľká a takt test neukázal nič. Jednoducho bohužiaľ málo krvi - výsledok žiadny . Nuž, čo už...

    Testy sú geniálna vecička. Ušetrí to nervy a čas, lebo nemusíte s veľa vecami "otravovať" lekára . 

    Majú však aj jedno veľké ALE! AK ste bojkovia ako ja, máte averziu voči krvi, tak žiaľ ak nezoženiete aistenta, veľa toho nenatestujete, alebo budete mať testy nepriekazné ako môj drobec. Každopádne isto iste test na boreliózu z kliešťa budem mať v lekárničke non-stop (tam nepotrebujete vlastnú krv :D )

    Tieto testy určite odporúčam mať v lekárničke, nie len na boreliózu, alergiu, či nedostatok železa... V portfóliu má Veroval veľké množstvo ďaľších testov, ktoré vám môžu dosť uľahčiť život.

    #test_veroval a #recenzia

    tana_v
    9. máj 2018    Čítané 420x

    Testovanie s MK: Ako som na tom s celiakiou?

    No dobre. Tak sa išlo na to. Pridaný komentár k výzve, kto chce testovať. Prišla IP, že som vybratá na testovanie - neznášanlivosť lepku a pribaľujú aj test na boréliu z kliešťa, že sa zíde v lekárničke, keby bolo treba.

    Krabička nie veľkých rozmerov a v nej sa nachádzal návod, v ktorom sú informácie ako test použiť a čo to o neznášanlivosti na lepok. Ďalej tam bola nádobka s riediacim roztokom, tampón napustený alkoholom, automatická lacenta (pre istotu 2, keby prvá zlyhala), sklenená kapilára v ochrannej nádobke, testovacia kazeta v obale, pipeta a náplasť. Nevyužila som iba druhú lacentu.

    Z návodu rýchlo pochopíte, ako test vykonať. Nie je to nič náročné, ale treba si ho najskôr prečítať. Kto má strach a vie, ako bolí bodnutie ihly do prsta, tak tento test nezvládne, ak si do neho má bodnúť sám. Prečítala som si návod, všetko si nachystala, zabodla do prsta, no krvi ako z prasaťa, nabrala do kapikáry a šup do roztoku. Pretrepala a rýchlo použila náplasť, až nevykrvácam. Nakvapkala roztok s krvou do testovacej kazety a čakala 10 minút. Tu vám zatiaľ napíšem moje celkové postrehy z domáceho testu.

    Niečo o teste

    V príbalovom letáku je podľa mňa veľmi málo informácií o neznášanlivosti lepku. Teda podnázov má tento test – rýchly test na zistenie celiakie. No ak ste si prečítali môj prvý krátky článok, tak viete, že cieliakou trpí v obyvateľstve asi 1 % ľudí. Tak aká je pravdepodobnosť, že sa zaradím do tejto komunity, ak mi doteraz celiakiu nediagnostikovali? No mizivá. Pri čítaní letáka sa tiež dozviete, že test je vhodný na prvú diagnózu, ale aj na kontrolu v priebehu liečby.

    A teraz pozor. Ak sa stravujete bezlepkovo, tak v priebehu niekoľkých týždňov zanikajú IgA látky, ktoré sú potrebné na toto zisťovanie. Po pol roku sa dokonca už nedajú zistiť. Tu som narazila na kameň úrazu. Ja sa stravujem skôr racionálne, teda biele pečivo, a veľa potravín, ktoré obsahujú lepok, aj tzv. glutén, nekonzumujem. V letáku sa ale nedozviete, koľko lepku máte bežne prijímať v strave a ako dlho, ak chcete mať dôveryhodnejší výsledok, ak ste si ho náhodou v strave obmedzili, keď vám robil ťažkosti. Ja som si na týždeň pridala do stravy viac lepku a moje brucho teda nadšené nebolo. A pokračujeme ďalej. Aj keď na základe referenčného testu deklarujú 98 % presnosť, môže sa stať, že test môže mať pozitívny výsledok i z úplne neškodných príčin a negatívny tiež nemusí byť úplne dôveryhodný. Akože vážne? Tak na čo to, keď aj tak konečnú diagnózu musí stanoviť lekár.

    Chápem, že v súčasnej dobe sú všetci zaneprázdnení a málokedy si nájdu čas na lekára. Ja som zástancom toho, že on je v tomto odborník a ak mám naozaj dlhodobé problémy a viem, čo mi ich spôsobuje, ako sa prejavujú a kedy, tak si ten čas na lekára nájdem. Môže sa stať, že vylúčite zo stravy niečo, čo vám škodí a problémy zmiznú. O to lepšie, nemusíte nič riešiť a ja vám gratulujem, že sa ďalej môžete bezstarostne stravovať. Občas stačí len pridať do stravy zdravšie jedlo, viac pohybu a menej stresu.

    Ideme na výsledok

    Prešlo 10 minút. Palička pri (C) zostáva tmavo červená, pri (T) sa neobjavuje žiadna. Takže test bol vykonaný správne a ja zisťujem, čo som už tušila, že netrpím neznášanlivosťou lepku, teda podľa tohto testu, celiakou.

    Môžem si vydýchnuť. Črevné problémy mi teda spôsobuje iná diagnóza, na ktorej zistení práve pracujeme (s odborníkom).

    A čo test na boreliózu?

    K nemu som sa našťastie nedostala. Návod je jednoduchý. Potrebujete celého kliešťa aj s hlavičkou. Je teda dôležité, ako ho vyberiete. Taká pomôcka, ako pinzeta na vybratie kliešťa mohla byť súčasťou testu, ale nie je. Rozdrvíte ho v skúmavke, roztok dáte do testovacej kazety a čakáte. Úprimne som zvedavá, ako to môže fungovať. Samotných kliešťov tiež môžete poslať do rôznych inštitúcií, ktoré, samozrejme za poplatok, kliešte vyšetrujú na rôzne choroby. A ako ho správne vybrať nájdete na internete, alebo v článku v mojom blogu.

    Výber je na vás

    Ja osobne by som si tieto testy nekúpila, ak by som nemala možnosť ich testovať. Keď som bola u môjho imuno-alergológa a spomenula mu tento test, na ktorý sa chystám, tak si to musel nájsť na internete. Ešte ho nepoznal. Pozitívum testu môže byť, že si ho rýchlo spravíte doma. Teda najskôr si ho musíte ísť kúpiť, alebo objednať.

    Negatívum teda je, že si zaň musíte zaplatiť. Oproti tomu, krvné testy, ktoré vám dá spraviť lekár - odborník, ktorý vás bude diagnostikovať, sú hradené poisťovňou. A ďalšia vec, ak sa vám test potvrdí pozitívne, aj tak pôjdete k lekárovi, ktorý vám aj tak tie testy bude robiť a až na základe nich stanoví diagnózu a liečbu. Ja viem, som kritická. Pre mňa sú tieto testy ďalší marketingový ťah, ako zarobiť na ľuďoch. 

    P.S.: Aj iné spoločnosti niektoré z testov zaviedli na trh už pred Hartmann, ale ich spoľahlivosť som nezisťovala.

    bianca
    9. máj 2018    Čítané 848x

    Testovanie Veroval, domáci test CRP

    Ahojte maminy.

    Mala som veľké šťastie a mohla som sa zapojiť do testovania s firmou Hartmann a to produktov Veroval domáci test CRP a boreliózy z kliešťa. 

    Pre začiatok otestujem test CRP.

    Na úvod troška teórie.Človek často nevie sám rozlíšiť , či sa jedná a vírusové alebo bakteriálne ochorenie. Samozrejme príznaky su podobné a ťažko určiť či sú alebo niesú potrebné  antibiotiká, ktorým sa každý človek chce vyhnúť. A preto vidím v možnosti domáceho testovania veľkú budúcnosť. Je to rýchle a pohodlné z pohodlia vlastného domova.

    Čo je CRP???

    Skratka CRP znamená C-reaktívny proteín. Jedná sa o bielkovinu, ktorá sa nachádza v krvi a úzko súvisí so zápalom. Hodnoty CRP v organizme stúpajú do 6 hodín po vniknutí infekcie do tela. CRP je vlastne akýmsi ukazovateľom  imunitnej odpovede organizmu.

    Vzhľadom nato, že aj u praktického lekára pacient často platí za rýchly test CRP, vítam testovanie v domácom prostredí 24 hodín denne ako veľký prínos. Testovanie bolo rýchle a bezproblémové.

    Tak poďme nato. Balenie je prehľadné, inštrukcie pochopiteľné a obrázkový návod pomôže aj menej zručnému jedincovi. Za veľké plus dávam, že výrobca myslel na všetko, a to aj na náplasť, ktorú som ja nutne potrebovala.

    Testovanie je rýchle a vzhľadom na zdatného asistenta prikladám takmer presný postup. 1. nenáročný, rýchly odber a kvapka krvi v kapilárke  putuje do skúmavky z pribaleným riediacim roztokom.

    Test tesne po aplikácii necháme v kľude.

    A po 5 minútach odčítame výsledok.

    Moje CRP podľa škály v návode by sa malo pohybovať v rozmezí 10-30 mg/l, teda hodnota CRP je zvýšená a výrobca doporučuje kontrolný test o 12 hodín. Ja hodnotím svoj zdravotný stav aktuálne ako dobrý, no pár tyždňov dozadu ma trápil protrahovaný kašeľ, takže zvýšenú hladinu CRP prisudzujem práve tomu. 

    Jednoznačne tento spôsob sebadiagnostiky odporúčam ako matka a aj ako zdravotník. Reálne zvažujem možnosť trvalého umiestnenia testu CRP v našej domácej lekárničke.

    Test na boreliózu z kliešťa 

     Vďaka Bohu máme tento rok šťastie a kliešte sa nám vyhýbajú. Vzhľadom na túto skutočnosť test pre tento krát vyskúšať nemôžem, kedže sa testuje samotná potvora. Čo Vás čaká a neminie pri zakúpení testu na boreliózu? 

    Balenie aj samotný návod je velmi prehľadný, na testovanie kliešťa je potreba snáď len trocha odhodlania, no čo mi vzhľadom na precíznosť obsahu balenia chýba, je iba pomôcka na odstránenie prisatého kliešťa. 

    Takže testovaniu zdar. Ja idem skúmať čo má firma Hartmann ešte v ponuke. Som príjemne prekvapená.    🙂                                                        

    #test_veroval a #recenzia                                                         

    Odľahlo mi, môžem ďalej jesť chlieb 🙂 Tento test je skvelá vec, ak chcete rýchlo zistiť, či máte alergiu na lepok. Samozrejme, treba si to potom overiť u lekára ;)

    #test_veroval

    tana_v
    4. máj 2018    Čítané 810x

    Postrach kliešť

    Máme krásne počasie, ktoré nás ťahá von do prírody. No odtiaľ si môžete domov doniesť nežiadaného spoločníka – kliešťa. Toto malé stvorenie má jednu nemilú vlastnosť. Dokáže prenášať veľmi nebezpečné ochorenia pre človeka a zvieratá, ktoré v neliečených a posledných štádiách prinášajú vážne zdravotné komplikácie, až smrť. Európska kliešťová encefalitída, borelióza a babezióza.

    Ako sa proti nemu chrániť? Pár naozaj dobrých odporúčaní:

    • vyhýbať sa návštevám oblastí, v ktorých je vysoká prítomnosť kliešťov – vysoká tráva, krovie a pod., ako i ohniskám s vysokým výskytom infikovaných kliešťov. Prírodné ohniská kliešťovej ecefalitídy nájdete v tejto tabuľke http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=395:prirodne-ohniska-klieovej-encefalitidy-na-slovensku&catid=68:epidemiologia&Itemid=76
    • nosiť oblečenie pokrývajúce čo najväčšiu časť tela, hlavne ponožky, topánky a dlhé nohavice. Odev by mal byť svetlý, aby sa z neho dali odstrániť prípadné neprisaté kliešte. Na nekryté časti tela je vhodné použiť špeciálne repelenty odpudzujúce kliešte.
    • dobré je užiť pred prechádzkou do prírody i vitamíny skupiny B
    • každý deň je potrebné skontrolovať celé telo, ale i odev, vzhľadom na možnosť prítomnosti i veľmi malého kliešťa. Skontrolovať je potrebné i psa, ak ste ho mali so sebou.

    Ak si aj napriek všetkej snahe pri prehliadke tela objavíte kliešťa, tu je návod: 

    Ako odstrániť kliešťa?

    Miesto, kde sa kliešť prichytil, rozhodne nedezinfikujte rôznymi dráždivými látkami a alkoholom predtým, ako kliešťa vyberiete. Neodporúča sa ani kliešťa natierať masťami či olejom, pretože sa začne dusiť. Tým môžete spôsobiť, že vám do tela začne vylučovať sliny, v ktorých sa môžu nachádzať rôzne patogénne mikroorganizmy, ktoré zvyšujú riziko infekcie.

    Kliešťa je potrebné odstrániť celého, čo najskôr, a kývavým pohybom pomocou pinzety (tie špeciálne možno kúpiť v lekárni). Žiadne krúživé pohyby v smere či proti smeru hodinových ručičiek. Kliešť má totiž po celej dĺžke rypáčika háčiky, nie závity, ako sa mnohí mylne domnievajú. Odstránená musí byť hlavne tá časť kliešťa, ktorou bol prisatý. Pri nesprávnom spôsobe vyberania kliešťa by sa teda mohlo stať, že v rane ostane jeho hlavohruď alebo len rypáčik, prípadne ho môžeme rozmliaždiť, v dôsledku čoho nám hrozí riziko infekcie. Po vybratí kliešťa ranku vydezinfikujeme alkoholom. V prípade potreby, je kliešťa možné dať vyšetriť na prítomnosť borélií. Ak sa podarí kliešťa dokonale odstrániť do 24 hodín po zaklieštení, pravdepodobnosť infekcie je malá.

    Video návod: https://tivi.cas.sk/video/1778520/ako-spravne-vytiahnut-kliesta/

    Kedy určite vyhľadať lekára?

    • ak sa vám nepodarilo vybrať celého kliešťa,
    • ak ste kliešťa vybrali celého, ale okolie ranky je začervenané, opuchnuté,
    • ak sa začervenanie okolo ranky rozširuje.

    V oblasti výskytu kliešťa na koži je obvykle malá ranka alebo začervenanie, ktoré je normálnou reakciou na zaklieštenie. Nepodceňujte však akékoľvek príznaky, ktoré sa vám objavia po jeho odstránení z rany. Predpokladá sa, že aby človek mohol byť infikovaný, je potrebná prítomnosť kliešťa na koži viac ako 24 hodín. Preto každodenná prehliadka tela i odevu na prítomnosť kliešťov môže byť prevenciou vzniku ochorenia. Borelióza sa prejaví najčastejšie horúčkou, únavou, bolesťami svalov a kĺbov (hlavne kolien) ale predovšetkým výraznou červenou vyrážkou, ktorá sa postupne zväčšuje na veľkosť viac ako 10 – 15 cm. V tomto štádiu je najvhodnejšie vyhľadať lekára a ochorenie dôkladne preliečiť antibiotikami. U niektorých ľudí sa však tieto kožné prejavy neobjavia a ochorenie môže nepoznane pokračovať.

    Ďalšie príznaky skorého štádia infekcie môžu byť únava, bolesti hlavy, pocit obmedzenej hybnosti šije, bolesti svalov a kĺbov, zväčšené lymfatické uzliny alebo začervenanie spojoviek. Neliečené ochorenie môže prejsť do chronického štádia s postihnutím srdcového svalu a nervového systému (zápaly mozgových obalov, mozgu, miechy, obrna tvárového svalstva a pod.). Vtedy je už často potrebné podávať v nemocnici antibiotiká do žily. Diagnózu je možné stanoviť vyšetrením krvi špeciálnymi testami.

    Diagnostikovať si doma môžete aj kliešťa. Na trhu je ďalší test na ziťovanie boriélie v kliešťovi #test_veroval . Infekciu nezisťujete zo svojej krvi, ale z kliešťa. Neviem si osobne predstaviť, ako to ten test dokáže, keďže som ho ešte neskúšala. Keď sa mi to podarí, pridám aj naň recenziu. Pri laboratórnych testoch, kde môžete tiež poslať kliešťa, sa kliešť vyšetruje mikroskopickou metódou za poplatok.

    Použité zdroje:

    http://www.borelioza.sk/

    https://primar.sme.sk/c/5871439/viete-ako-sa-spravne-zbavit-kliesta.html

    Foto zdroj:

    http://vedanadosah.cvtisr.sk/kliest-je-obavanym-strasiakom-leta-moze-prenasat-rozne-choroby

    http://polopate.sk/ako-vybrat-kliesta/

    No... a ide sa zistiť, či mám intoleranciu na lepok alebo nie 🙂

    #test_veroval

    #test_veroval Test: Týka sa ma to?
    Pripomeňme, že nedostatok železa sa mužov týka len zriedka. Na rozdiel od nich, ženy ho strácajú napríklad počas menštruácie, v tehotenstve, ale aj pri rôznych ochoreniach či chirurgických zákrokoch. Spravte si jednoduchý test z rúk: Vaše dlane by mali mať farbu do červena, predovšetkým však špičky prstov. Práve ich bledá farba môže byť známkou nedostatku železa. Porovnajte si ju s mužskou dlaňou – tá má spravidla ten správny odtieň.
    Tabletky
    Okrem vyváženej stravy sú k dispozícii voľnopredajné tabletky s obsahom železa, pričom železo je možné dodať telu aj v infúziách. Pacienti ich dokonca tolerujú lepšie ako pravidelné užívanie rôznych preparátov. Potrebná dávka je v priemere tri až päť infúzií.

    Strava pri nedostatku železa
    Zmena jedálnička je nutná. Zaradiť treba potraviny bohaté na železo, no nielen tie. Potrebná denná dávka železa je 1–2 mg denne a tieto potraviny treba aj správne kombinovať. Dôležitú rolu pri nedostatku železa v tele hrajú potraviny bohaté na vitamín C a šťavy. Tie pomôžu vstrebávaniu železa z rastlinných potravín, ktoré sa inak v čreve nerozdelia. Je preto dobré pokvapkať jedlo bohaté na železo kvapkami citrónovej šťavy alebo si zvyknúť ozdobovať ho ovocím (plátok exotického ovocia bravčové mäso okrem iného aj osvieži). Kyseliny citrónová a mliečna a aminokyseliny metionín a proteíngénny cysteín pôsobia na vstrebávanie železa priam zázračne.

    Kde železo nájsť
    Nachádza sa predovšetkým v mäsových výrobkoch, avšak vegetariáni, ktorí ho nejedia, majú k dispozícii iné zdroje, a nie je ich málo. Na železo je bohatá napríklad fazuľa, mak, pšeničné otruby, brokolica, cícer, sušené marhule či šošovica.(článok z Logo Zdravie.Pravda.sk )
    Ako myslíte ,že dopadol môj test na železo?

    gradan
    Správa bola zmenená    2. máj 2018    

    Kto povedal, že nevedia muži zniesť bolesť? 😎

    #test_veroval

    tana_v
    2. máj 2018    Čítané 504x

    Celiakia, alergia alebo intolerancia?

    Každá z nás sa už asi stretla so zdravotnými komplikáciami po konzumácií nejakého jedla. Mne sa to stáva tiež. Už niekoľko rokov sledujem, ktoré potraviny si môžem dovoliť a v akých množstvách, aby mi nespôsobili problémy. Zvyčajne to býva nepríjemné nafukovanie, „vrvlanie“ v bruchu a črevách, hnačky, kožné problémy. Zistiť, či môže byť príčinou intolerancia sa dá eliminačnou diétou, teda postupným vyraďovaním a znovu zavádzaním problémových potravín, ktorá je už však na ústupe. Je to beh na dlhú trať. Múdre hlavy rôznych spoločností vymysleli rôzne testy, keď nemáte čas ísť k lekárovi a môžete sa otestovať aj doma. Mne sa do rúk dostal test Veroval na neznášanlivosť lepku, ktorého výsledky a skúsenosti budem opisovať v záverečnom článku #test_veroval

    Teraz vám však priblížim, ako laik, pár diagnóz, ktoré môžu byť príčinou spomínaných problémov. Ak po jedle máte dlhšie tieto problémy:

    • tráviace problémy ako plynatosť, nadúvanie, hnačky či zápchy
    • pocit únavy po jedle, ktorý obsahuje lepok
    • diagnóza autoimunitných ochorení ako napríklad reumatoidná artritída, psoriáza, sklerodermia alebo roztrúsená skleróza
    • neurologicé príznaky, medzi ktoré patrí strata rovnováhy a závraty
    • hormonálna nerovnováha či nevysvetliteľná neplodnosť
    • migrény
    • chronická únava, ktorej príčiny váš lekár nevie identifikovať
    • zápal, opuch a bolesti v kĺboch, v prstoch, kolenách či bokoch
    • náladovosť, úzkosť či depresia
    • bolesť brucha

    môže vás trápiť niektorá z nasledujúcich diagnóz:

    Celiakia. Znamená neznášanlivosť lepku a ide o autoimunitné ochorenie, kedy si organizmus vytvára protilátky proti bunkám sliznice čreva. Tá môže mať rôzne formy ako: manifestná celiakia s typickými príznakmi, manifestná celiakia s netypickými príznakmi, tichá celiakia, skrytá celiakia, potenciálna celiakia. V populácií touto chorobou trpí iba 1 % obyvateľstva.

    Alergia na lepok. Je spôsobená alergickým mechanizmom a je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému. Týmto ochorením trpí 1–2 %.

    Neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS). Nejde o celiakiu, ale o určitý druh precitlivenosti na lepok. Ide o pacientov, ktorým lepok robí ťažkosti, no nebola im diagnostikovaná celiakia ani alergia na lepok. Sem spadá asi 5 % populácie.

    Potravinová intolerancia na lepok. Pri intolerancii nejde o reakciu imunitného systému ako pri alergii, avšak spôsobuje ju napríklad nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu. Vyšetrujú sa špecifické IgG protilátky. Nejakou potravinovou intoleranciou, nie len na lepok, trpí asi 45 % obyvateľstva.
     

    Test Veroval vám zistí neznášanlivosť lepku. Ak vám však vyjde pozitívny výsledok, tak musíte ísť k lekárov. Ak vaše zdravotné problémy stále pretrvávajú a test bol negatívny, taktiež navštívte lekára. Konečnú diagnózu musí vždy určiť lekár. Zdravie máme predsa len jedno 😉

    No pozor! Ak vám lekár vylúčil potravinovú alergiu, intoleranciu aj celiakiu, môžete trpieť histamínovou intoleranciou. Zvyčajne sa však pri laboratórnych testoch, po popísaní problémov, zisťuje aj tá. A najlepší domáci test na ňu? Dajte si deci, dva naozaj kvalitného červeného vína a počkajte, či nastanú spomínané príznaky 😀

    Zdroje:

    http://www.bezlepku.sk/2018/01/25/lepok-vam-moze-sposobovat-rozne-zdravotne-problemy/

    https://www.vyzivovo.sk/intolerancia-na-lepok-priznaky/

    http://www.evablaho.sk/2013/07/potravinova-intolerancia-alebo-alergia/

    https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/348694-lepok-moze-robit-problem-nielen-pri-celiakii/

    kajkach
    2. máj 2018    Čítané 502x

    Testovanie alergie

    Zapojila som sa do testovania testov na alergie. Test Veroval prišiel na čas a bol pekne zabalený, mal podrobný popis a všetko potrebné pri sebe. Prečo som sa zapojila? Preto, lebo ako matka nemám čas chodiť po doktoroch a zisťovať aké alergie mám, čakať u lekára. Niektoré som si intuitívne odsledovala, no myslela som si že mám aj iné, ako napr. alergiu na trávy či peľ ktorý práve kvitne...

    Test bol jednoduchý a rýchly. Stačil jeden vpich do ukazováka, jedna kvapka krvi, ktoruú natiahnete do malej pipetky. Podľa návodu som spravila všetky potrebné kroky k výsledku. I keď moj test vyšiel slabší, no dalo sa to z neho prečítať, odfotiť mi to nešlo lepšie. Test ma uistil v mojej pozorovacej schopnosti a vyšlo mi, že naozaj som alergická na prach a vyvrátil mi moje podozrenie na pele a trávy. Možno som dala menšiu kvapku krvi :D 

    Ďakujem za možnosť vyskúšať si tento test, dávam mu plný počet bodov a odporúčam zaneprázneným mamičkám, ľuďom ktorým sa nechce čakať v čakárni. Určite by som uvítala aj inú škálu alergíi. Po tejto kladnej skúsenosti určite pribudne do mojej lekárničky CRP test.  🙂 🙂 🙂 

    #test_veroval Domov som dostala dva testy, jeden na nedostatok zeleza, druhy na boreliozu. Druhy snad nebudeme musiet pouzit, ale mat ho v pripade nudze je super!
    Ostalo len urcit, koho testovat na nedostatok zeleza. Ake su vlastne priznaky jeho nedostatku? Tu su najcastejsie: unava, bledost, zadychavanie sa, bolesti hlavy a zavrate, busenie srdca, sucha a poskodena pokozka a vlasy, opuchanie jazyka a hrdla, nepokojne nohy, krehke nechty, studene ruky a nohy...
    Skoro vsetky mam. Takze je jasne, ze som vhodny kandidat.Test je rozbaleny, navod prestudovany, tak uz len odhodlanie a ide sa na to!

    tinusiatko
    Správa bola zmenená    28. apr 2018    

    #test_veroval ste unavena,zle spite,nechuti Vam jest,padaju Vam vlasy ,lamu sa nechty,ste apaticka,ste bleda a bolia Vas svaly. Ste casto chora a neviete sa koncentrovat ? Som ako Vy...obyc zenska co lieta medzi dietatom ,domacnostou a pracou...Napadlo Vam ze za to vsetko vymenovane v uvode prispevku mozno moze nedostatok zeleza? Vacsina z nas to riesila v tehotenstve ,ale napadlo niekoho nedostatok zeleza pripisat aj takej hlupej veci ,ako jarna unava ,zly spanok...? No mne az pred casom. A tak mam dnes doma tuto krabicku zazracnicu a som zvedava co mi povie . A CO VY ? Ako bojujete s nedostatkom zeleza? Dajte typ ...kazda odpoved dostane ❤️

    (2 fotky)
    gradan
    Správa bola zmenená    27. apr 2018    

    Test na neznášanlivosť lepku - etapa 1: prečítať si príbalový leták 😀 Všetko je jasné, za 15 minút viete, na čom ste. Len či mám ísť do toho pred víkendom 😎

    #test_veroval

    Keďže už testujeme, tak som sa rozhodol, že budem aj ja testovať! Či náhodou nemám neznášanlivosť lepku 🙂

    #test_veroval

    #test_veroval
    Ahojte. Som jedna z tých, ktoré vybrali na domáce testovanie na neznášanlivosť lepku. Vedeli ste, že ak vám škodí lepok v strave, môžete trpieť jednou z týchto diagnóz - celiakia, intolerancia na lepok alebo neceliakálna gluténovová senzitivita? V najbližších dňoch vám priblížim informácie a zistíte rozdiel medzi týmito diagnózami, ako zistiť, ktorou trpíte, aké majú príznaky a liečbu. Kvôli nemu som pridala do stravy viac lepku, ktorého som veľa nejedávala. Už sa neviem dočkať, kedy sa vrátim k mojej bežnej strave 😂

    Okrem toho mi pribalili aj test na boreliózu z kliešťa. Takže, ak na nejakého natrafím, čo je pri mojej aktivite v prírode pravdepodobné, bude testovaný. Viete, kedy sme ohrození prenosom choroby z kliešťa? Čo treba robiť po pobyte v prírode, či ako sa chrániť? Na to tiež v blízkej dobe dostanete odpovede 😉

    (2 fotky)

    #test_veroval Preco sme sa rozhodli testovat? Ja som alergik od puberty, v tom case takato moznost nebola a kedze moje prejavy boli hlavne opuchnute oci v case sezony kvitnutia trav, skoncila som vzdy na ocnom, kde riesili zapalene oci... Az po dvoxh rokoxh som sa dostala na alergologiu, kde mi urcili alergiu na pele trav. Paradoxne, vtedy som proste isla, hned ma lekarka zobrala a liecila. Dnes je doba ina, cakacie doby u lekarov otrasne, coraz viac sa musi clovek spoliehat na seba a moznosti, ktore moze urobit este doma, aby nemusel obehat vela specialistov, niektorych zbytocne a stracat tak cas cakanim. Preto, ked som zbadala moznost zapojit sa do testovania, hned som to vyuzila. Doma mam dve dievcata, ktore zapasia so soplikmi a kaslom v podstate od jesene do leta skoro nonstop, podla pediatrov su vlastne zdrave, takze musime hladat dalej. Manzela trapia traviace tazkosti, mna neustala unava, padajuce vlasy a kopec inych tazkosti, ktore odsuvam na druhu kolaj, lebo nie je cas... Takze hor sa testovat!

    #test_veroval v pondelok poobede nam kurier doniesol ocakavane testy. Uz sa len pustit do testovania!

    Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Preto s pomocou najnovších zdravotníckych pomôcok môžete zistiť, či ho ohrozuje nejaká alergia alebo máte v krvi hodnoty, ktoré nie sú úplne OK.

    Privítali by ste doma pohodlné a príjemné testovanie alergií a chorôb domácim testom Veroval od Hartmann aj vy? Dajte nám vedieť a potešíme vás 6 srdiečkami.

    Aktuálne testovanie nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/konik_testuje/article/vase-skusenosti-s-verovalom-w5h02p/

    #test_veroval

    konik_testuje
    13. apr 2018    Čítané 4278x

    Vaše skúsenosti s Verovalom

    Aktualizácia:

    Ako dopadlo testovanie testov? Recenzie na domáci test Veroval nájdete v diskusiách tu

    ---

    Poznáme to takmer všetci: kvôli každodennému zhonu riešia mnohí z nás svoje zdravotné problémy až na poslednú chvíľu. Vystavujeme sa tak riziku, že prehliadneme niektoré závažné príznaky, alebo im nebudeme prikladať patričný význam. Ešteže na trhu existuje jeden malý pomocník, ktorý dokáže veľké veci.

    Tým pomocníkom je domáci test Veroval od Hartmann, ktorý vám presne a jasne ukáže, či potrebujete pri chorobe antibiotiká, či máte v krvi nedostatok železa alebo trpíte inými problémami, ktoré ďalej môžete riešiť so svojím lekárom.  

    A práve tohto pomocníka budeme testovať!

    Čo testujeme

    Testovať budeme jedinečný domáci test Veroval od značky Hartmann na testovanie alergií (spoľahlivosť 94%), neznášanlivosti lepku (spoľahlivosť 98%), CRP (spoľahlivosť 95%), nedostatku železa (spoľahlivosť 95%) alebo boreliózy (spoľahlivosť 95%).  Testy sú veľmi jednoducho prevedené, aby úplne každý zvládol jeho použitie v pohodlí domova - aj mamičky, ktorým šantiace deti behajú po celom byte. 

    Vďaka domácim testom Veroval získate rýchle a zdravotnícky spoľahlivé odpovede na celú škálu dôležitých zdravotných otázok. Na spoľahlivý výsledok by vám pri správnom použití mal stačiť len jeden test. Výsledok testu vám ukáže, či je návšteva lekára skutočne potrebná.

    Koho hľadáme

    Hľadáme 10 žien, ktorým pošleme Veroval od Hartmann, a ktoré by na sebe alebo inom členovi rodiny vyskúšali testy na alergie, neznášanlivosť lepku, CRP, nedostatok železa alebo boreliózu a dostali by tak spoľahlivé odpovede.

    Mali by to byť aktívne ženy zaujímajúce sa o zdravie a zdravý životný štýl. Majú vážne podozrenie, že trpia rôznymi problémami a chceli by si svoje podozrenie potvrdiť alebo vyvrátiť v pohodlí domova bez zbytočnej návštevy v ordinácii plnej bacilov. Mali by to byť aktívne a rozhľadené mamičky, ktoré chcú poznať odpovede na všetky svoje otázky.

    Ako sa zapojiť

    Zapojíte sa len napísaním komentára, v ktorom nám napíšte, ako sa staráte a zaujímate o zdravie svojej rodiny. Taktiež nám napíšte niečo o svojom životnom štýle, o možných alergiách a podozreniach. Môžete sa pochváliť aj fotografiami vašich ratolestí.

    Čas na napísanie komentára máte do nedele 15. 4. A hneď v pondelok 16. 4  prebehne výber žien na testovanie. Vybrané ženy budeme kontaktovať cez internú poštu my.

    Veľmi sa tešíme na vaše komentáre a držíme palce!