Hodnota TSH

lienka445
28. sep 2022

Ahojte, som v 22tt a na preventivnej prehliadke mi vysla hodnota TSH 3,38... 6 rokov do zadu som bola sledovana na endokrinologii kde mi nasli uzlik na stitnej zlaze,hodnoty boli asi v norme kedze ziadne lieky som nemala,na dlasiu kontrolu som už nebola odvtedy...Toto je moje druhe tehotenstvo a v prvom mi gynekolog bral vramci odberov v 12tt aj na stitnu zlazu kde bola hodnota 2,9 a dalej sa to neriesilo,tak som myslela že to je ok. Synovi bola neskor zistena hypotonia co je neurologicky problem. Teraz mam ineho gynekologa a ten mi ani nerobil odber na stitnu zlazu🤷‍♀️ az teraz v 22tt nahodou na preventívnej sa to zistilo. Co som pozerala normy tak do 1.trimestra je norma do 2,5 a pre 2.trimester do 3. Je mozne ze 1 syn je hypotonicky kvoli zlej stitnej? Mam teraz obavy ze sa zanedbalo aj druhe tehotenstvo a aj 2 syn moze mat problemy. Ake mate skusenosti s takymito hodnotami stitnej zlazy?

vkatush
28. sep 2022

@lienka445 ja som mala predtým hodnotu max do 3.7, tesne pod hranicu (myslím že je 0,17 - 4.05), neriešili sme, len ma pravidelne sledovali. Keď som otehotnela, vyskočilo mi to zrazu cez 8. Jednoducho sme nasadili tabletky a znova sa to ukľudnilo. Doktorka mi vysvetlila, že hodnoty v tehotenstve sa menia, netreba panikariť, pokiaľ chodíš pravidelne a sledujú ťa, pripadne liečia, ak máš zhoršené výsledky. Pre tehotné dávajú častejšie termín, aby mali pod dohľadom.
Držím palce 🙂

lienka445
autor
28. sep 2022

@vkatush no ja som nebola sledovana za tych 6 rokov vobec..ani v 1 tehu 😒 tak myslis ze tych 3.38 v 2 trimestri je este ok ? Ked mi to neskocilo ako tebe na 8 napriklad🤷‍♀️ lebo ja cely cas rozmyslam preco je maly hypotonik a potom som nasla ze stitna zlaza vplyva na cns babatka v tehotenstve...inak už som sa objednala k endokrinologicke,len sa bojim ze sa nieco zanedbalo a prislo sa na to nahodou az teraz v 22tt😒

danielka1905
28. sep 2022

@vkatush a všetko ok ? Mne vyskočila na niečo cez 6 . V piatok mám termín u endokrinologa konečne tak som v miernom strese

nevenka
28. sep 2022

Hodnota TSH izolovane od hodnot fT4 a fT3 nemusi byt vobec smerodajna, hlavne vo vyssich stadiach tehotenstva. V prvom trimestri este babo nema vlastnu stitnu zlazu a moze trpiet na nedostatok hormonov. Ale musela by mat aj zena ten nedostatok. Teda znizene fT4. V druhom trimestri ma babo uz vlastnu stitnu zlazu a hormony si ciastocne vyraba same.
Mna irituje pristup lekarov, kde riesia len TSH, ale nie kompletne vsetko, co je dolezite. Mne pre zmenu v tretom tehotenstve (pocas covid dovy v 2020) zanedbali kontroly a zbytocne aom uzivala Euthyrox, nasledne mi stupal tlak, napriek tomu mi nikto nevzal krv na hormony a po porode sa mi brutalne rozvinula hypertyreoza...
Tehotna som 4.x a zas mi povedali, ze staci kontrola az po porode. No ja si sukromne pojdem dat odobrat krv, na to, co potrebujem vediet, nespolahnem sa, ze vedia, co robia.
Miernu hypotoniu maju vsetky nase deti a stitna zlaza bola sledovana, hlavne teda v prvom a druhom tehotenstve, to podla mna nesuvisi s tymto.

vkatush
28. sep 2022

@danielka1905 áno, všetko v poriadku, lieky zabrali a kleslo to na 4, pre istotu mi ich ešte nechala, nevysadila, aby sa ešte znížilo a kontrolu mi dala myslím mesiac - mesiac a pol od poslednej. Vravím, ak je dobrý lekár a pravidelne kontroluje, stráži, netreba sa báť. A ak je lekár, ktorý to nerobí, no buď si vyžiadať pravidelné kontroly alebo zmeniť doktora. Síce si ma pinkajú obvod-gyndo-endo, ale v dobrom myslím, na každom mi robia pravidelné vyšetrenia a nemajú problém ich opakovať počas tehu viackrát a nie že jedna preventívna za rok a dosť.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre