Kolonoskopia v tehotenstve

mia0409
18. máj 2023

chcem sa opytat či je bezpečné ísť na kolonoskopické vyšetrenie keď som tehotná. budem v 12tt. objednaná som bola ešte skôr ako som vedela o tehotenstve

rebrambora
18. máj 2023

Zavolaj a opytaj sa?

hygienka
18. máj 2023

@mia0409 treba to skonzultovať s lekárom daného pracoviska. Kolegyňa bola tiež cca v 12tt lenže u nej bolo podozrenie na crohnovu chorobu. Takže vždy je lepšie robiť kolo na začiatku ako v 8 mesiaci keď sa niečo skomplikuje. Ale lekár jej hovoril, že bez problémov robili kolono pacientke aj v 3 trimestri, keďže to bolo potrebné. Naozaj závisí od stavu pacienta

adam7122023
18. máj 2023

Pánovi, ktorý býva neďaleko, pri rutinnej prevenívnej kolonoskopii roztrhol lekár črevo. Nasledovala okamžitá operácia a niekoľko mesiacov práceneschopnosti. Len pre úplnosť dodávam, že pán nebol tehotný, žiadne komplikácie neočakávali.

@autorka Na 90% sa ti nič také nestane a všetko bude v poriadku, ale keby bola moja drahá tehotná, pre istotu by som jej odporučil preložiť to na čas po pôrode.

staleja
19. máj 2023

Mňa keď lekár na kolonoskopiu objednával, tak sa pýtal či náhodou nie som tehotná. Tak mám za to, že pre tehotné to asi nie je úplne s kostolným poriadkom.

hygienka
19. máj 2023

@adam7122023 perforacia čreva je komplikácia, ktorá hrozí, ale deje sa fakt veľmi výnimočne. Napr u nás na pracovisku za 3 roky mojej praxe sa nestala ani raz.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre