Pracujem ako čašníčka, môže ma lekár vypísať PN keď som už mala jeden potrat?

suzynka
2. máj 2019

Cawte. Mam otázku. Môže ma lekár vypísať na PN keď pracujem ako čašníčka 14 a viac hodín denne a mam k tomu aj astmu a jeden potrat??

beky1813
2. máj 2019

Pteco by nemohol?

suzynka
autor
2. máj 2019

@beky1813 ja lenže ci sú to dôvody na vypísanie na PN

mima172
2. máj 2019

@suzynka Ahoj... ja sedím v kancelárií a keď som bola tehotná, tak mi bývalo proste zle celý deň v kancli za PC a lekárka nemala problém vypísať ma 🙂

lea299
2. máj 2019

@suzynka Tak dôvod na PNku sú aj boľavé kríže, ak ti je proste zle potrebuješ oddych tak ťa vypíše každý jeden lekár 🙂

sissy27
2. máj 2019

@suzynka byť tebou si rozmyslím, či pôjdem na pn, prídem o značnú časť platu a budem obmedzená vychádzkami, alebo požiadam zamestnávateľa o vhodné pracovné miesto a v prípade, že nie je v jeho možnostiach mi ho poskytnúť, tak budem "doma", za plný plat a bez obmedzenia vychádzok... samozrejme za predpokladu, že si zamestnaná na zmluvu a tehotenstvo si oznámila písomne.

eri444
2. máj 2019

Samozrejme, že sú to pádne dôvody na vypísanie PN-ky. Toho sa vôbec nemusíš báť. Jedine že by bol doktor nejaký vadný ale inak každí jeden by ti to mal bez problémov vypísať.

ukulela
2. máj 2019

@suzynka ak mas riadnu pracovnu zmluvu a "gule" komunikovat so zamestnavatelom, tak mas lepsie moznosti, ako PN.
ziadat o adekvatny pracovny cas, resp aj o preradenie na vhodnu pracu(bez kratenia platu, tak hovori zakon). a ak zamestnavatel pre teba vhodnu rpacu nema, ty ostavas doma za normalny plat. co je vzdy viac, ako PN a nie si obmdzena vychadzkami. ide len a len o to, ze zamestnavattelia su hajszlici, nie som si ista ustretivostou majitela restiky/baru/krcmi voci casnicke - a zamestnanci radsej stiahnu chvost a volia lahsiu cestu PNky, nez by sa domohli svojich prav.
ja osobne neschvalujem to, ze nevyhovujuce pracovne podmienky sa riesia PNkou znasich odvodov, ked je zakon na to, aby sa to riesilo inac :( uznavam, z zeny sa boja, zamestnavatelia na nich tlacia, ze ked nechces robit, chod na PN, ale tam ma ist zena, ked ma zdravotne komplikacie spojene s tehotenstvom. (nehovoriac o tom, ze potom nastupuje fazadva - obmedzuju ma vychadzkami, preco, ked som zdrava ...)

evittam
2. máj 2019

Suhlas s
@ukulela

lacibo
4. máj 2019

@suzynka oficiálne nemôžeš žiadať PN z dôvodu nevhodného zamestnania, ak si tehotná, nie je na to zákon, na to sa neodvolávaj, povedz, že máš zdravotné problémy (je ti stále zle, točí sa ti hlava , zle sa ti dýchy, a pod.)..ak si na začiatku tehu, tak ta vypíše asi len obvodný, gynekológ až neskôr (môže ťa dať na rizikové z dôvodu astmy) nebudeš mať ani vychádzky, možno neskôr..ale zase tehotné skoro nikde nekontrolujú..

lacibo
4. máj 2019

@ukulela máš pravdu, mal by na to byť lepší zákon, nie aby žena v podstate zdravá musela na PN len z dôvodu nevhodnej práce..sú predsa aj iné zamestnania nielen ťažká práca (napr. z dôvodu veľkého množstva ľudí) sú rizikové zasa inak..žena by mala mať možnosť rozhodnúť sa..ak sa infikuje nejakým blbým vírusom počas tehu a bábo sa narodí postihnuté, to už potom nikto nerieši..bohužiaĺ u nás si to každá tehu musí riešiť sama po svojom...

evittam
5. máj 2019

@lacibo Tehotné kontroloju rovnako ako ostatných. Si PN máš dodržiavat liečebný režim.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre