13 ročnému synovi sa nedá stiahnuť predkožka

2985
8. feb 2017

Ahojte.Chcem sa opýtať či je to nejaká tragédia,ked som synovi nasťahovala predkozku,u urológa sme boli,ked bol malý na bežnú kontrolu,teraz,lebo ho bolel pravý semennik,predkozku si sám nevie stiahnuť,ani mne a ani doktorovi to nedovolil urobiť,syn má skoro 13 rokov,niektori tvrdia,ze je to problém,lekar sa netváril tragicky,citala som že to má čas.Chcela by som vedieť vase skúsenosti,rady,nazory,dakujem,Mona

anieli_1
8. feb 2017

@2985 pokiaľ ho nebolí a nieje tam zápal tak je ešte čas ale keď sa kúpe nech si sám skúša pomaličky ...Nám museli nasilu urológ sťahovať lebo sa mu to zapalilo keď mal okolo 3 rokov bolo to strašné a na kontrole mu druhý urolog urobil to isté ale tak že mu tá predložka akoby prirástla tam kde už končí žaluď ale pomaličky sa to začína uvoľňovať sám si to sťahuje...Teraz má 7 rokov

anieli_1
8. feb 2017

@2985 ja som čítala že má 13 mesiacov až teraz pozerám že 13 rokov ....No tak to už by som riešila ak mu nejde stiahnuť....

xoxolusik
8. feb 2017

@2985 ahoj Mona, no ja mam dvoch chlapcov, starsi bude mat v marci 8 a mladsi uz mal 5 rokov a uz zhruba pred dvoma rokmi mali operaciu obriezku, kedze som tiez nikdy predkozku nestahovala.. Zili sme v uk a tam nam povedali, ze to nemame robit.. Ze priroda to zariadi sama do 2-3 rokov ich zivota.. No aj zariadila, kedze starsi mal opakovane zapaly, vsetko sa mu zrastlo, predkozka zuzena a ked mu to uz robilo problemy aj pri moceni, tak musel ist akutne na obriezku.. No a mladsi isiel tiez, kedze isiel v jeho slapajach.. Ale uz to maju za sebou.. Tvoj syn je podstatne starsi, tak neviem ako by sa to mohlo poriesit u vas..

kelt76
8. feb 2017

13 rocny chlapec uz tazko niekomu dovoli aby mu skusal stahovat predkozku. Ale treba mu vysvetlit, ze si to musi skusat sam. Mozno bude aj pre neho jednoduchsie ak tuto temu bude preberat s otcom. Cim skor tym lepsie, lebo verte mi, cim bude starsi tym ho predstava nasilneho strhavania u doktora bude privadzat do mdlôb.

germaniawerks
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cmeliak87
8. feb 2017

@germaniawerks ...A svišť ju potom balil do fólie...

obsadenemeno
8. feb 2017

@germaniawerks jaj preto ty tak driiiistas....do dospelosti si sprchu ani velke mesto nevidel, ze....... to muselo byt prekvapko, ked si videl zensku v minisukni.....

ale ze teba a bratranca (ak teda ten bratranec existoval a nie si to ty) nenapadlo, ze si ho mohol umyt aj v lavore, alebo v potoku?

bluka2
8. feb 2017

@obsadenemeno Alebo utriet lopuchovym listom...

obsadenemeno
8. feb 2017

@bluka2 to je napad, bylinna terapia...ciste bio..... 😀

kate15
8. feb 2017

ahoj mona, my sme to riešili práve teraz pred vianocami so synom, má 9 rokov, bol na zákroku, musím povedať, že moje očakávania boli "hrôza" ale realita nakoniec "v pohode". Nejde o obriezku, len mu to nejako načali, odlepili a uvoľnili...zákrok je v anestéze, chlapci sa potom zobudia, postupne sa napijú + jedia + idú sa 1x vyčúrať ... mali by prespať ale po určitom čase a po dohode - ak sú OK môžu ísť domov a druhý deň na kontrolu. Boli v ten deň spolu 4-ria na zákroku, postupne ich privážali - keď sa prebrali, už spolu aj žartovali, vzájomne sa hecovali kto sa prvý vyčúra...pozerali videá...boli tak v rovnakom veku 🙂 žiadny plač a bolesti...samozrejme nejaká tá opatrnosť, ale sestričky rešpektovali ich citlivosť - boli fakt milé a profesionálky. My mamy sme boli stále na izbe s deťmi... potom doma sa len natiera mastičkou a jemne sťahuje - to zvládajú už sami. V podstate už o dva dni môžu ísť do školy, kontrola len v prípade problémov - fakt nebol problém, ani bolesť a hojenie veľmi rýchle.

sitina1
8. feb 2017

@kate15 Ahoj a to bolo v akom meste a na akej klinike.

kate15
9. feb 2017

ahoj...statna detska nemocnica - Kramare, BA, urologia - je to tam bezny zakrok. profesionalne a bez poplatkov....

ajko
9. feb 2017

@2985 my sme tieto veci riešili, keď chalani nemali ešte ani 10 rokov. Bála som sa presne toho, že keď príde do puberty, bude sa hanbiť. Skús sa s ním porozprávať ako s veľkým chalanom a určite sa pokús nahovoriť ho na urológiu. Zákrok nieje nič strašné. Podľa zváženia urológa mu to spravia buď ambulantne alebo pod krátkou narkózou.. každopádne to treba riešiť

ivett1
9. feb 2017

@2985 my sme riešili "zákrok" na chirurgii (štátna -DFNsP Kramáre)...ambulantne a trvalo to cca 2 sekundy , ani nestihol syn zareagovať ... on nemal úplnú fimózu, ale len čiastočnú a pani doktorka bola veľmi milá, staršia pani zákrok urobila vysoko odborne a takmer bezbolestne, doma sme už len "doliečovali" - kúpeľom ... ale náš mal vtedy cca 6 rokov...

tvoj má skoro 13 rokov ...toto by ste mali riešiť tak, ako spomínala vyššie @kate15

mirellka
9. feb 2017

ahoj odporúčam natierať slezovým krémikom , používajú ho maminky pre deti ktoré majú problém s sťahovaním, po pár dňoch používania sa podarilo stiahnuť...možno keby si mu vysvetlila že je to potrebné aby predišiel nepríjemným veciam ..prípadne návšteve urologa stačí si natierať a pomaličky skúšať sťahovať ..krémik sa postará o elascitidu kožky aby to bolo bez bolesti...držim palce...

kate15
9. feb 2017

...ešte by som len dodala, pre povzbudenie Mony, že sa mi zdá byť vhodnejšie absolvovať zákrok v takom vyššom veku chlapcov - menší chlapci sa vraj horšie budia po anestéze, sú plačlivý, popletení a môžu vystrájať. Títo starší chalani už to berú normálne, sú motivovaní absolvovať tie menej príjemné pooperačné kroky ako prvé čúranie - lebo potom môžu ísť domov. Tým že je tam zvyčajne viac chlapcov, vidia že je to bežný zdravotnícky zákrok, a potrebuje ho veľa chalanov - nehanbia sa... Na ambulancii u urológa aj neskôr na oddelení rešpektovali synove prianie, že sám ukáže ako sa mu to dá stiahnuť - ani mne to po zákroku nedovolil, všetko len sám.... všetci v nemocnici to bez problémov rešpektovali, a on mal zároveň motiváciu sám sa snažiť a trénovať, aby to bolo v poriadku.

majkeel
9. feb 2017

no, ak ma 13, stacilo by mozno kupit domov par vytlackov playboya a problem sa vyriesi sam. 😉

2985
autor
9. feb 2017

@majkeel pustím mu porno?

anjelicek26
9. feb 2017

Kriste to su zas komenty. Ak urolog nevidi nieco takeho ako tragediu, treba konzultovat ineho. Normalne je predkozka do 6 rokov v 95% uvolnena a u koho nie, riesi sa to prevazne uz operacne (strecing, slez, masticky, to vsetko trebalo vyskusat dovtedy ze ano), aby dieta v skole nemusi vysvetlovat, ze bolo operovat takuto chulostivu vec... aj cim je "dieta" starsie tak je ta vec chulostivejsia vseobecne. Ak synovi nechces dopriat bolestivy pohlavny styk ci infekcie do buducna sa dalsej konzultacii u urologa pripadne zakroku na jednodnovej chirurgii nevyhnete. Nas syn to ma za sebou ako takmer 5 rocny urobili mu to uplne bezproblemovo, dostal diplom, plysaka a vdaka oblbovaciemu dzusu co dostal pred zakrokom navyse si pamata akurat tak kulove... mal to komplet prirastene ze by ani svata voda nepomohla a nic sa neuvolnilo. Pekne to oddelili a nadstavili uzdicku, vsetko je teraz tak, ako to priroda kedysi planovala. Drzim palce.

gin124
22. feb 2017

@anjelicek26

Omyl - průměrný věk, kdy jde ta předkožka stáhnout je až 10, 4 roků. Nakonec tu dám odkaz zakladatelce na jedny stránky, tam je tabulka s věkem a procentama. V 18 letech to nejde u 1 -2 chalanů ze sta.

@kate 15 - my nevíme, co je příčinou, z toho co píše zakladatelka to nevyplývá a já doma křešťálovou kouli nemám. U vás byla příčinou konglutinace, tam se dělá tento zákrok, vím o případu, kdy ho jednomu dělali až v 19 letech. Mnozí to dělají mengelsky, bez znecitlivění a to je šíleně bolestivé. Pokud se jedná o fimózu, tak tam zpravidla žádný zákrok potřeba není. Zákrok je potřeba hlavně v případě, že by se mu z předčasného násilného stahování vytvořil jizevnatý prstenec.

@ivet1 - ten zákrok se nedělá při fimóze, ale při konglutinaci.

@ajko - nevím o jaký zákrok se jednalo, doufám, že nešlo o zmrzačující amputaci předkožky neboli obřízku.

@xoxolusik

Akutní zdravotní případ je něco jiného, ale jinak je zmrzačující amputace předkožky neboli obřízka bez náležitého zdravotního důvodu ublížení na zdraví. Přes 95% obřízek ze "zdravotních důvodů" ne naprosto zbytečných.
Před 3 roky jsem narazil na případy mužů, kterým obřízka zničila sexuální život, Dnes znám velkou fůru takovýchto případů a vím, že se jedná o 10% obřezaných mužů. Žádný obřezaný chalan nemůže dopředu vědět, zda nebude tým nešťastníkem. Proto jsem se rozhodl, že se budu věnovat této osvětě. Účelem mé osvěty je, aby zbytečně obřezaných chalanů bylo co nejméně.

@zakladatelka2985

Vám doporučím, abyste si přečetla tyto stránky a pak je dala přečíst i svému synovi:
http://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecova...

Je tam zaprvé popsán postup, návštěva urologa je až druhá fáze, když nepomůže několikaměsíční cvičení s roztahováním v teplé vodě, pak návštěva urologa a nasazení speciálních kortikoidních mastí. Možná je tam konglutinace, tak tu vzpomínaný zákrok. Operační zákrok by byl též nutný i v případě jizevnaté fimózy. Ne však obřízka. Řešení obřízkou je za prvé zmrzačující a za druhé je to v dnešní době předpotopní.

gin124
22. feb 2017

dodatek:

Jinak je u těch stránek poradna, a tak tam váš syn může napsat dotaz. Matkám ten doktor sice neodpovídá, ale pro malými chalamni mám jiného doktora, který má poradnu.

xoxolusik
22. feb 2017

@gin124 no velmi na vyber nebolo.. Malemu sa to zacalo zhorsovat, zapaly opakovat a dierka zarastala.. Operacia bola nutna, inak by nemohol vobec ist na malu potrebu.. Nerada na to obdobie spominam.. Bolo to strasne.. Ale som rada, ze mu pomohli...

gin124
22. feb 2017

@xoxolusik

Je to nějaké divné, normálně toto nenastává, ale budiž, nastat to může.

xoxolusik
22. feb 2017

@gin124 tak asi to nastava, ked sa to stalo nam a tiez poznam niekolko mamiciek vo svojom okoli, ktore maju podobny problem doma so svojimi detmi..

betunka39
22. feb 2017

nie je to tragedia. Ja mám troch synov, dvaja starši mali problemy ,ked boli malički, boli sme u urologa, potom už davali pozor na to, lebo vedeli, ako to boli. Paradoxne, najmladši, nemal problemy, odmalička šla predkožka pekne dole. Al prišlo obdobie, kedy už mi to nedovolil, lebo sa hanbil. No a tak ,občas na to zabudol, zanedbal to a v 13-tich mi povedal, že mu to nejde vobec dole. Lekarka mi povedala, že mame ešte počkať, ked pride do puberty, hormony, že sa to može uvolniť. Nie, neuvolnilo sa a tak v 15-tich rokoch sme museli isť na obriezku. Ale už to chcel sám, nehanbil sa, všade som šla ako doprovod, ale vždy som ostala von. Už na to ani nemyslim, najhoršie boli prve dva dni po, lebo to mal opuchnute a raz sa mu pustila krv, čo som mu musela zastavovať. Už si zvykol, museli sme kupiť pevne gate, aby to nemal veľmi citlive. Teraz je to už v pohode. Myslim, že v jeho veku ,už ina pomoc nie je,. Netreba sa bať, my sme boli na sukr. klinike, zaplatili sme 30€, za pobyt, boli sme tam večer od 16,00 do 22,00- žiadne predoperačne, všetko robili tam, . Inak do 18-tich to preplaca poisťovna, potom treba doplacať nejake €.

xoxolusik
22. feb 2017

@gin124 jasne, ze by som nikdy nesla dobrovolne dat urobit obriezky svojim detom..nemali sme vsak na vyber..

meusicka
22. feb 2017

@2985 ahoj, tak ta nepotesim, ale u mojho manzela to bolo tiez zanedbane a ked sa na to prislo bol vo veku tvojho chlapca. urobili mu obriezku. takze musis synovi vysvetlit, resp. radsej jeho otec, rozhovor so zenou na taku temu je asi v jeho veku trapny, treba sa s nim porozpravat a pokial to nepojde, tak naozaj nic ine neostava len ta obriezka.
kamoskymnu chlapcekovi robili nedavno tiez, mal to aj zapalene, a teiz bola v strese. ale maju to za sebou, aj ked to bolo dost bolestive. drzim palce

gin124
22. feb 2017

@betunka39

Řešit se to obřízkou, amputací předkožky nemuselo. Proč jsem proti takovému řešení už jsem tu napsal. Mám jednoho internetového přítele z Brna, kterému se stalo ve 13 letech to samé, za mala mu to šlo v pohodě, a ve 13 letech mu to najednou nešlo. Při operaci mu odřízli pouze zúženou špičku, takže má žalud v klidovém stavu úplně přikrytý. A to bylo ještě za komunistů. Rodiče si hlavně nesmějí nechat nakukat, že jediným řešením je v tomto případě úplná amputace předkožky neboli obřízka, není tomu v žádném případě tak. Jde o to, že mnozí doktoři nic jiného, než tu obřízku neumí.

betunka39
22. feb 2017

@gin124 no, u nás sa to skušalo 2 roky roznymi sposobmi a už to mal komlet prirastene a chel to sám. Sám si o tom naštudoval a prišiel za mnou, že už nebude použivať žiadne mastičky, ani kupele ,. Lekár nás upozornil, že pokial to nebude nutne, obriezku neurobia, ale bola potrebna.

betunka39
22. feb 2017

@2985 inak ,skus sa v Prešove poinformovať na klinike Sofix. My sme boli tam a velka spokojnosť,poradili, vysvetlili.Je to na začiatku Prešova smerom od Kapušian na lavej strane.