Ako vyzerá šarlach?

hruska91
4. máj 2023

Ahojte, ti čo ste tým prešli.
Naša dcéra (4roky - bola po dlhom čase v skolke ) dnes ma 2 deň bolesti hrdla, bolestivé uzliny,biely jazyk, zle sa jej prehlta a ma biele bodky v hrdle, aj teplotu ma,ale len do 38. Tak sme zatiaľ nešli k Dr že počkáme.
No dnes som si všimla že ma na zadku plošnú červenú vyrazku- vela malých bodiek. Do vecera jej to “vyschlo” a olupuje sa to.
Myslite že to môže byt sarlach teda pôjdeme k Dr? Mätie ma že nemá vysoké horúčky (zatiaľ)

Dakujem za pomoc

ferihegy
4. máj 2023

@hruska91 sarlach ma vraj "malinovy jazyk"

lucylaw
4. máj 2023

Syn mal to čo popisuješ a bol to šarlach, na tvojom mieste idem zajtra k lekárovi. U syna to začalo vo štvrtok večer bolesťou hrdla, v piatok bol úplne KO s teplotami, do soboty rána už mal hrdlo také, že mi ani vodu nechcel piť, biely jazyk, išli sme na pohotovosť, CRP mal 89, moč totálne zlý a bol to šarlach, resp. šarlachová angína (neviem, aký je medzitým rozdiel)..Malinový jazyk nie je hneď, začína to bielym jazykom a ten sa potom zmení na malinový, plus môže byť výsyp aj na rukách a chodidlách, dlane a chodidlá sa môžu aj šúpať..Môj syn nemal veľmi vysoké teploty, max. 38,5..Určite choďte zajtra k lekárovi..

lauriik
4. máj 2023

My sme mali 3 dni teploty a potom sa osypala. Zacalo to pod pupkom a postupuje sa to posunulo aj hore na hrudnik. Neskor mala aj vyrazku aj na nohach, stazovala sa na skrabanie dlani a bolest klbov.. Jazyk na zaciatku biely a potom sa sfarbil do malinova.

hruska91
autor
4. máj 2023

@lauriik a boli horúčky vysoké?
@lucylaw tak určite zájdeme, snáď nás vezme. Najviac mám rešpekt lebo máme aj mladšiu dcéru a ešte som aj tehotná čiže super kombinácia.

lauriik
4. máj 2023

@hruska91 jj vysoke. Medzi 39-40

siska53
4. máj 2023

@hruska91 urcite chod!!! U dr. spravia speci test na sarlach. Znakom su aj take vyrazky. Ale dcere to zacalo vracanim, co som myslela, ze schytala od syna zaludocnu virozu.. 10dni maxi kludovy rezim, atb, nahlasenie do skolky a po dobrati atb kontrola mocu, pocuvanie srdiecka... A tusim aj krv brala.

kp7333
4. máj 2023

Sarlach zacina bielym jazykom a bolavym hrdlom, potom povlak na jazyku ustupi, jazyk sa zmeni na malinovocerveny s drobnymi vyrazkami pripominajucimi jadierka na jahode. Ku koncu mozu (nemusia) byt vyrazky na kozi konciace olupovanim koze. Teploty mozu, ale nemusia byt. Kazdopadne treba antibioticku liecbu.

lucylaw
5. máj 2023

@hruska91 Ako ste dopadli?

hruska91
autor
5. máj 2023

Ahojte, nakoniec dobre že sme šli dcéra mala crp 31 - tak sme dostali antibiotika, a vzali nám ster, vyzerá to na streptokokovu angínu