Tiky a zášklby svalov

monicacha
17. sep 2013

Má niekto skúsenosť s tikmi či zasklbmi svalov u detí .. ? dcérka má tiky na tvári..sklbe plieckom , kriví pusinku , má zasklby svalov na tvaricke ..
má niekto podobne skúsenosti ? zacalo jej to asi odvtedy čo sme sa odsťahovali z jedného mesta do druhého...

cerez
17. sep 2013

@monicacha Ak to už máte dlho, treba ísť s tým k lekárovi. Môže to práve súvisieť so sťahovaním. Pravdepodobne ide o neurologickú záležitosť. Nepíšeš aké máš staré dieťa?

monicacha
autor
18. sep 2013

Dcérka má šesť rokov , ak to neprejde určite pôjdeme k lekárovi , no nerada by som bola , keby na to brala lieky , preto som chcela vedieť či sa náhodou nedá toho zbaviť aj bez liekov...

kazunomiya
18. sep 2013

@monicacha podla mna to zavisi od povodu tych tikov. Ak su neurologicke tak zistia pricinu a liecba bude podla toho, ak nemaju taky podklad tak mozno sa to ani liekmi riesit nebude. Lebo niekedy su tieto prejavy aj cisto psychickeho povodu pokial viem. Ale myslim, ze sa liekov netreba bat, len si treba najst dobreho lekara ktoremu budete doverovat.

monicacha
autor
18. sep 2013

Ďakujem , skúsime asi nejakého dobrého lekára , ak to neprejde ...

vanda82
16. jan 2014

Moze to byt len prechodne. Je to typicke pre deti od 6 do 11 rokov. Nas 6 rocny chlapec to mal asi tak 3 mesiace. Malo to fazy. Najskor len lahke zdvihanie obocia....Este sme si to nevsimli ako nejaky tik, ale neskor to bolo casto a preslo to az do krcu nosa, oci az bol nuteny urobit pohyb aj s celou hlavou. Potom to preslo znova do miernej fazy az sme si uvedomili, ze to uz nerobi. Vtedy ho navstivil po 4 rokoch jeho biologicky otec. Teraz ho znovu navstivil a zopakovalo sa to.
Hlavne ju na to neupozornuj a ked ti nnieco hovori, neupozornuj ju v strede rozhovoru na ten tik. Myslim, ze je dost mozne, ze to suvisi so stahovanim.
My chodime preventivne k psychologovy, kt. nam pomaha odstranovat rozne bloky, lebo syn je typ, co drzi emocie v sebe a tak v strese reaguje tym, ze neciti, ze sa mu da kakat. Psycholog povedal, ze tie tiky suvisia so stresom a tlakom, co preziva. Pokial to do 3 mesiacov neskonci ako naposledy, idem k neurologovi, alebo sa este poradim so synovym psychologom.
Hlavne svoju dcerku podporuj a neupozornuj ju na to, ono to casom prejde. Ked tak pocuvam ludi, ze deti vsetko prezivaju lahsie ako my dospeli, ale to si nemyslim. Vela ich pocitov ostava pred nami ukrytych a my mame pocit, ze dieta tym proste lahko preplavalo. Povahy su rozne. A ku kazdemu treba pristupovat individualne. Tvoja dcerka je zrejme citlivejsia. Vela ju objimaj....stratila svoj domov...svoju istotu....a musi sa prisposobit novemu.
Daj vediet ako to pokracuje....

miskakyska
16. jan 2014

....može to byť aj zlozvyk 😉 podľa toho čo píšeš

maminai
19. jan 2014

@monicacha Ahoj môj syn má tiky už asi 2 roky, miká očkami a celou hlavou ako kedy niekedy to má silnejšie inokedy slabšie mi sme chodili aj na neurológiu ale nie kvôli tým tikom ale kvôli epileptickému záchvatu ktorý mal ako 3 ročný už ubehlo 5 rokov záchvat nemal tak už nám aj lieky vysadili. Na tiky nám skúšali dávať peritol sirup trošku mu pomohol ale moc nie. Teraz mi psychologička v škôlke povedala že tie tiky nemajú nič spoločne s neurológiou ale že máme isť na psychiatriu na vyšetrenie lebo že keď to nebudem riešiť bude sa mu to zhoršovať tak sme sa objednali na kramáre ideme tam koncom mesiaca tak uvidím čo nám povedia.

andrea1009
31. máj 2014

môj syn má tiky na tvári od 3 rokov.Teraz má 9. Jeden krát otvára ústa inokedy zasa cvaká zubami. Druhý krát poskakuje. Od 5 rokov navštevujeme psychiatra,ten to rieši tabletkami. Raz zaberú- inokedy nie. Ale musím Vás upozorniť že tabletky mu spôsobili vážnejšie problémy ako pomoc.Je veľmi úskostlivý a nepohne sa odo mňa na krok. Tz.ani do školy sám nechodil,tak sme liečbu tabletkami zrušili. Ak by ste niekto vedel poradiť o niakej metóde na liečbu tikov,tak budem vďačná.

dahra
31. máj 2014

Mala som na gympli spolužiačku, čo jej natahovalo tvár a spolu s tým mykala aj plecom a vydávala taký čkavý zvuk. Môj starký bol krajčír, vždy keď šil, tak si pomedzi pery zľahka vyfukoval vzduch, asi to vzniklo, ako chcel dať preč nitky a nečistoty z látky. Nakoniec to robil pri každej činnosti, takej detailnejšej a znamenalo to, že je sústredený. Moja mama niekedy naprázdno prehryzáva - tiež keď rozmýšľa a ja som si to všimla na sebe, že robím to isté, naprázdno "cvakoším" zubami, keď napr. ukladám veci. Ľudia majú všelijaké poruchy, ale obávam sa, že lekári - psychiatri to liečia liekmi na utlmenie. A to neviem či by som chcela. Mna by zaiste celkom slušne zásobili 😀 😀 😀 .Niektorí majú tie tiky ľahšie skrývateľné alebo bežné - trasenie nohou, "pochrochtávanie", poťahovanie nosom. Plus kadejaké obsedantno-kompulsívne poruchy. S tými máme v rodine fúúúúru skúseností. Krik a podobné nepomáha, ani upriamovanie pozornosti. Niekedy sa tieto poruchy vyskytujú v určitých situáciách, tak sa im treba vyhýbať.

slavculino
21. jan 2015

Prešla som tikmi u mojich 2, dnes už dospelých detí. Dcérke sa začali ešte v predškolskom veku, mala kombinované zvukové tiky /pohmkávanie/, občas žmurkanie, pokyvovanie bradou, tiky sa líšili v intenzite aj dobe trvania, bolo obdobie kľudnejšie, obdobie nekľudné, nezáviselo to od ničoho. od 1. triedy sme sa liečili u dets. psychiatra - roky brala Tiapridal, Nootropil a magne b6. Lieky znášala dobre, samozrejme dávkovanie bolo také, aby ju neutlomovali, ale zároveň, aby sa tiky zmiernili. /nikdy sa neodstránili počas liečby úplne/ A teraz dobrá správa pre všetkých rodičov -. v puberte /okolo 13-14 rokov/ všetky tiky prešli! V súčasnosti má dcéra 20 rokov a tiky zostali len ako nepríjemná spomienka na detstvo. Synovi sa začali tiky okolo 10 rokov hrozným kašlom. oddýchol si len v noci,kedy vôbec nekašlal.Keď boli všetky vyšetrenia negatívne, išli sme ku krčnému a ten povedal somársky kašel - kašel psychickéh pôvodu -a aj s ním sme navštevovali psychiatričku, tiež bral lieky, tiež mu tiky v puberte prešli. Ešte mám 4- ročného syna, ktorý má očné tiky, pokyvuje bradičkou, takže návšteva psychiatričky ma neminie. Odporúčam ju každému, tiky je možné utlmiť, aby sa stali znesiteľnými pre okolie aj pre samotného "trpiteľa" A verte, v puberte 95 % tikov prejde! Treba len vydržať a bojovať. A nevyčítať si, že za to možu nejaké vonkajšie okolnosti -konkrétne v našej rodine je to dedičné - spomínam si na deda, ktorý obas pomykal bradou, alebo moju mamu. Treba byť trpezlivý, nijako dieťa nenapomínať, ono to nevie ovplyvniť. Veľa šťastia a trpezlivosti všetkým!

hanny1
7. apr 2016

Ahojte, síce stará diskusia, ale chcem sa pridať do klubu. Dcérka má tiky od 7rokov teraz má 9r, berieme Triapridal, brala aj Rivotril a Nootropil. Po cca roku liečby jej tiky úplne zmizli, ale po čase sa opäť vrátili, druhý krát už lieky tak dobre nezabrali. Dávky zvyšovať nechceme. Tak berie len na udržiavanie Triapridal ráno aj večer, tiky sú nevýrazné, v škole si bežne deti ani nevšimnú. Bez liekov nemohla chodiť do školy, to boli tak silné tiky, odkašliavanie aj iné zvuky.... slavculino veľmi pozitívne na mňa pôsobí váš postoj aj skúsenosť, pre mňa dobrá správa, že z toho zrejme vyrastieme a zbavíme sa liekov, to je moje najväčšie želanie.

samulko1
2. okt 2016

@hanny1 ahoj chcem sa spýtať ako je na tom tvoja dcéra s tikmy..môj syn začal žmurkať asi pred 3 mesiacmi teraz už robí grimasy boli sme aj na očnom aj na neurológii a že prechodná tiková porucha..a dávame len magne a b6 ale mám pocit že sa to zhoršilo..syn mal teraz 11 rokov..ďakujem

shybaby
9. nov 2016

Dcerka ma 6 rokov.zacalo to v apríli s mykanim hlavy a este to stale trva ale mykanie hlavy vymyzlo teraz si nos potahuje ocami zmurka plecami obcas a poskakuje.uz sme pobehali 3 lekarov : neurolog,psycholog a pedopsychiater bezvysledne.dostala triapridal a vitamíny.podla mna ten tiapridal nepomahal tak som ho vysadila.tak sa trapime dalej a som z toho zufala 😓😓😓

lukyna78
13. nov 2016

Ahojte,moze tiky u dieťaťa spôsobil zlatý stafylok?dakujem

lukyna78
13. nov 2016

@shybaby ..ahoj..mám podobný problém s 9 ročným synom,myka hlavou asi dva týždne..má zlatého stafylokoka,moze byť to aj z toho,nemate ho náhodou?

samulko1
16. nov 2016

@shybaby ahoj moj syn berie teraz druhy mesiac peritol a trocha sa to zmiernilo dokonca ma obcas par dni ze nema tiky vobec..tiez berie magneb6 a omega kyseliny..dostala som odporucanie na skenar terapiu nema niekto skusenost?

lukyna78
17. nov 2016

@kazunomiya ..dobrý deň,preslo vám to,ci ste navštívili dr.??mám podobný problem s 9rocnym synom,trva to zatiaľ cca 3 tyzdne

andulik
17. nov 2016

@lukyna78 dobry ja vam tiez napisem syn mal prvykrat v 6 rokoch a tie nam presli s homeoparikami od homeopaticky a teraz v 8 rokoch sme to zacali mat znova homeopatika nezabrali museli sme nastivit psychiatricku dostali sme risepro male davky u nas ziadne neziaduce ucinky krasne sa to upravuje

samulko1
30. nov 2016

@andulik ahoj chcem sa spyat na syna ako mu zaberaju tie lieky, a ake ma tiky..moj syn ma 11 rokov zacalo mu to cez leto berie peritol a vitaminy teraz mal tak cca mesiac takmer pokoj a zase sa mu to zhorsilo..pridala som hubu reishi na odporucanie tak neviem ci nie z toho ...

andulik
1. dec 2016

@samulko1 ahoj syn má zvukové tiky, občas mrkanie očami po liekoch sa mu to o dosť zlepšilo, ale keď má v škole ťažký deň tak je to horšie. Dúfam že z toho vyrastie. Neboj teraz keď budú mať vianočné prázdniny tak sa to iste aj u Vás upraví.

samulko1
1. dec 2016

@andulik no moj syn ma tvarove tiky zvukove nie..a je v pohode po tych liekoch nema vedlajsie ucinky? No ja pevne verim ze vyrastu z toho tie deti ale je zaujimave kolko nas je..

andulik
1. dec 2016

@samulko1 No mám pocit že mi horšie spáva, a neskutočne mi za ten mesiac čo ich berie pribral. Tak uvidím čo to spraví tieto prázdniny, určite by som ich nechcela podávať dlhodobo, keď som zbadala ten zoznam nežiaducich účinkov až zle mi zostalo.

samulko1
1. dec 2016

@andulik tak to verim..my ideme zajtra psychologicke tak som zvedava..tak drzim palce nech su v najväcsej pohode tie nase deti

hanny1
7. dec 2016

@samulko1 ahoj, dávno som tu nebola... stále sme na liečbe, tiež sme obehali očného, neurologička nás sleduje tretí rok, aj ku psychologičke chodíme pravidelne. Berie to čo brala, okrem toho magne a omega, ale nemám pocit, že niečo zaberá. Či s liekmi alebo bez nich, raz je na tom lepšie a raz horšie. Okrem toho má úzkosť zo školy. Tak sa trápime a bojujeme, verím, že z toho vyrastie a bude lepšie.

samulko1
7. dec 2016

@hanny1 ahoj no tak asi nam nic ine neostava iba verit..my mame po navsteve u psychologicky a syn velmi pozitivne to vzal sadli si..vysvetlila mi ze u neho je to emocionalne vraj ze drzi emocie pod poklickou a potom sa to takto prejavi..vraj ma blok tak budeme na tom pracovat...no sama som zvedava...teraz pred 2 tyzdnami som mu zacala davat hubu reishi prechodne sa mu zhorsili tiky a teraz zase sa to lepsi..nie som si ista cim to je ci tou hubou alebo sa dal do kludu..odporucila mi to jedna mamina..tak uvidime..

gabrielkaa
7. dec 2016

Zasklby tvare a ust? Chod k neurologovi, určite ...

hanny1
8. dec 2016

@samulko1 držím silno silno palce! U nás prechodne pomáhala nejaká športová aktivita, sústredenie na inú činnosť.... Neurologička odporučila obmedziť tv a tablet a podobnú elektroniku, že to našim deťom neprospieva hlavne ak majú takéto prejavy..... Odkiaľ ste ak sa môžem opýtať?

samulko1
8. dec 2016

@hanny1 my sme z Bratislavy- Petrzalky..tiez pomaha ak sa sustredi na nejaku cinnost..a tiez sme tablet obmedzili lebo ked viac hral tak sa aj tiky zhorsily..a asi aj stres zo skoly vela robi ale tomu sa nevyhneme teraz nastupil na druhy stupen a je toho dost..a vy ste odkial?

hanny1
12. dec 2016

@samulko1 my z Košíc. Moja chodí do 4tej triedy, náročnosť sa zvyšuje v škole, aj sme školu menili.... tak náročné obdobie za nami. Uvidím teraz cez vianočné sviatky ako na tom bude. V stredu máme kontrolu u psychologičky aj na neurologii, chcela by som lieky vysadiť, ale bojím sa. Už sme raz vysadili a potom už nezabrali. Len sa ukľudňujem tým, že nervová sústava ešte dozrieva a že to bude lepšie.

samulko1
12. dec 2016

@hanny1 ja som niekde citala ze u niektorych deti je to sucast vyvinu..a vraj sa im v tomto veku prehlbuje myslenie a aj z toho to moze byt..tak uvidime