Výsyp u štvormesačného bábätka

pena33
15. aug 2015

Ahojte mamicky, moja dcerka mala od utorka zvysenu teplotu, ktora oscilovala medzi 37,3 - 38 °C. Vo švrtok poobede sa jej na telicku objavil vysyp (male drobne cervene bodky), v piatok sa rozsiril na cele telicko, teda na rucky, nohy, brusko, chrbatik, ritku, tvaricku, skratka vsade. Ani dnes, teda v sobotu vysyp neustupil. Bola som na pohotovosti, lekar zvazoval siestu chorobu (tam su ale vyssie teploty, ktore po vysype razom poklesnu), ale nevylucil ani alergicku reakciu na nieco, pripadne reakciu na ockovanie, kedze minuly tyzden sme boli ockovani hexavakcinou. Mame prist o dva dni na kontrolu. Mierna teplota u dcerky stale pretrvava. A teraz moje otazky. Ako dlho trval vysyp u vasich deticiek,ak islo o siestu chorobu? Ako dlho trval vysyp po ockovani? Co vam pomohlo? Ako mozem zistit, ci je ten vysyp svrbivy? Myslim si ze nie, ale neviem, ci sa taketo male babätko uz dokaze skrabat, asi nie, takze indikatorom moze byt plac. Place vsak len vecer, cez den je relativne v dobrej pohode. V noci tiez spi dobre. Obavam sa tiez nastupu atopickeho ekzemu, kedze ma po mne predispoziciu, ale myslim, ze ten by ju svrbel a vyzera inak. Dakujem za vase nazory a skusenosti.

liebling98
15. aug 2015

@pena33 moji synovia mali 6.chorobu, vysypali sa po troch dňoch horúčiek (vlastne troch nociach, kedy mali 40stupnov, cez deň mali do 38), najprv bol vysyp mierny, len trochu na brušku, druhý deň takmer celé telo, na tretí deň maximum, potom to behom 2-3 dní ustúpilo. Čiže vysyp trval cca 6 dní. Nesvrbelo ich to.
Svrbenie u bábätka sa prejavuje hlavne nekľudom.
Po očkovaní sme vysyp nikdy nemali, len teploty. Častejšie sa vysyp ako NÚ očkovania popisuje pri MMR ako pri hexe.

tranquillo
15. aug 2015

Moja mala šiestu chorobu tento týždeň. Mala 3 dni teploty okolo 39, na štvrtý deň sa vysypala, ale len mierne, na chrbte, trochu na brušku a trošku na licach. Výsyp jej do dvoch dní zmizol. Po očkovaní zatiaľ vysypana nebola, ani horúčky neboli.
Držím palce 😉

majra1
15. aug 2015

Moj syn mal pri 6.chorobe horucky len jednu noc, potom dva dni len teploty do 38. Vyrazky mal len den a pol, take splyvajuce ruzovo-cervene fliaciky, iba na brusku a hrudniku, uplne zmizli z vecera do rana. Celu dobu bol uplne v pohode, hral sa, smial sa, akoby mu nic nebolo. Asi je to dost individualne. Po ockovani sme tiez vyrazky nemali ani zatial ziadnu alergicku reakciu.

borkavan
15. aug 2015

@tranquillo
@liebling98 chcem sa opýtať na tu 6-tu chorobu. tie teploty boli vkuse? alebo sa dali zraziť a prípadne kedy zas nastupili alebo ako?

majra1
15. aug 2015

@borkavan nam sa tie horucky zrazali tazko, klesli az po kombinacii nurofen-paralen a davali sme aj zabaly. Tie dalsie dva dni uz stacil len nurofen, zaberal dobre, ale uz si nepamatm, kolkokrat denne som ho davala, priebezne som sledovala teplotu.

liebling98
15. aug 2015

@borkavan u nás boli teploty, vyslovene horúčky, vždy večer a v noci. Ale že 40 stupňov. Vlažný kúpeľ a striedanie Nurofenu a Panadolu každé 3-4 hodiny znížilo trochu teploty, ale pod 38,5 v noci neklesli. Cez deň mali len mierne zvýšenú teplotu, len do 38, bez antipyretík. Paradoxom bolo, že synovia to veľmi dobre znášali, kľudne spali, hrali sa, jedli. Pre nezávislého pozorovateľa zdravé deti. Len kto ich chytil, skríkol vždy preboha, veď to dieťa je horúce ako kachle.

tranquillo
16. aug 2015

@borkavan ahoj, u nás mali povedala by som kolisavy priebeh, nebola to jedna konstantna hodnota, ale raz som namerala 38, o dve hodiny 39,5 - vtedy som podala sirup a teplota do polhodiny klesla. Keď prestal účinkovať sirup, zas vystúpila. Najvyššia bola vždy ráno po zobudeni a večer pred spaním. Na ten štvrtý deň už klesla úplne a na druhý deň sa vysypala.

modrofuzik11
16. aug 2015

mojej znamej syn sa vyhadzal po ockovani. nevyzeral moc dobre. cele licka cervene bodkovane. bolo to po prvom roku veku. pre zmiernenie natierala bepanthenom. nebolo to take suche. po tyzdni to pomaly zacalo ustupovat...

kubkaa
16. aug 2015

Nasa 7,5 mesacna mala od stvrtka do soboty doobeda vysoke treploty dnes sa vysypala...snad jej to rychlo zmizne a bude ok,,vam drzim palce

ivec16
16. aug 2015

@kubkaa to vyzera na tu 6. chorobu

kubkaa
16. aug 2015

@ivec16 aj ja si myslim...

pena33
autor
17. aug 2015

Dievcata, dakujem. Nakoniec to aj nasa nasa pediatricka uzavrela ako 6. chorobu, hoci priebeh nebol typicky. Dnes konecne zacina vysyp ustupovat a blednut, tak sa tesim, ze coskoro po nom nebude ani stopy.
Dakujem, ze ste sa podelili o svoje skusenosti.

pena33
autor
17. aug 2015

@kubkaa No vy ste asi "ukazkova" 6. choroba. Skore uzdravenie zelam. 🙂