Zajakáva sa vaše dieťa?

jancaca
10. nov 2012

Moja takmer dvojročná dcéra sa začala zajakávať. Nie je to pravidelné, niekedy hovorí krásne, niekedy nevie dopovedať slovo........Mám z toho starosti, neviem čo je príčinou, neviem ako postupovať......vraj treba čím skôr riešiť. Máte niekto nejaké skúsenosti?? Poraďte.

alena0305
10. nov 2012

@jancaca ak je veľmi šikovná, vnímavá a veľa rozpráva na svoj vek tak je to preto,že myseľ predchádza reč. Rýchlo chce povedať veľa vecí a už myslí na niečo iné? Ak je to tak - tak toto mi syn už robí 3krát - v 2,5 roku, v 2,5 roku a teraz má 5 rokov - je strašne ukecaný, rozumný ale strašne sa ponáhľa. Ak ste na tom podobne -tak treba pri nej rozprávať pomalšie, básničky a rozprávky čítať pomaly po slabikách a krásne vyslovovať - akoby predlžovať slabiky. Neupozorňovať a nenútiť opakovať a opravovať. Toto mi poradila logopedička - moja známa. Skôr môžeš ty po nej zopakovať tú vetu - slovo pomalšie a výraznejšie. Aj ostatní v rodine si načas musia pri nej dávať pozor a rozprávať tiež takto. V praxi to vyzerá tak čudne. Vysvetľovanie pomáha až u starších.

jancaca
autor
11. nov 2012

@alena0305 Vďaka za tvoju reakciu.
Niekedy si myslím, že príčinou je presne to čo píšeš, že chce niečo rýchlo povedať, ale nikdy som ju do ničoho nenútila, veľa čítame, čítame básne.a aj keď je podľa mňa v kľude, tak z nej lezú slová ťažko.....A niekedy naopak , si myslím, že príčina je niekde inde je dosť bojazlivá medzi cudzími, s deťmi sa veľmi hrať nechce a keď počuje detský plač, začne ľútostivo nariekať..tak si myslím, či to nemôže byť z toho.....Tvojmu synovi to asi ako dlho trvá, kým začne pekne hovoriť? Asi je na mieste ísť tiež za logopedičkou, čí?

bets
12. nov 2012

@jancaca
presne ako pise alenka. nastane skok vo vyvoji, ale slovna zasoba este nepokryva myslienky, takze dieta sa nevie vyjadrit, chce vela povedat a nevie ako na to a moze sa zajakavat. moj syn mal take obdobia 2x, asi okolo 2-3r. a potom neskor okolo 5r.

jancaca
autor
12. nov 2012

@bets ja mám obavy či nevníma príchod súrodenca takto negatívne.....termín mám o cca 3 týždne....je na mňa veľmi naviazaná.......áááach jááááj, tie naše deťúrence: veľa radosti a ešte viac starostííí

bets
13. nov 2012

@jancaca podla mna prichod surodenca bude vnimat negativne, az ked bude na svete, ked bude vidiet, ze tvoja starostlivost a pozornost sa deli medzi dcerku a babatko. take male dieta este si nevie predstavit, co to obnasa mat surodenca. ked sa ti zajakavost nezda, radsej navstiv pediatricku, logopedicku.

vladkapd
13. nov 2012

ja som toto riešila pri malom aj s logopedičkou, ktorá mi hovorila, že to nie je nič pokiaľ to nie je pravidelné a v tomto veku, dieťa proste v hlavičke je ďaleko dopredu ale ústočka ešte nestíhajú. Mali sme veľa spievať pesničky aby sa malý neponáhľal v rozprávaní. Môžem povedať, že nám to pomohlo. Ešte sem tam trošku sa zajakáva ale veľmi málo.

jancaca
autor
13. nov 2012

@bets to máš pravdu, to malé dieťa si nevie predstaviť čo obnáša príchod súrodenca....

jaduska
13. nov 2012

@jancaca príčin náhlej zajakavosti môže byť veľa. Nezľakla sa malá niečoho? Nemala nejaký negatívny zážitok? Niekedy sa to deťom stáva pri nástupe do škôlky, alebo pri iných životných zmenách. Ak doteraz rozprávala pekne, tak je to určite len dočasné, ale bolo by fajn zistiť príčinu.....
Z môjho okolia poznám deti, ktoré sa dočasne zajakávali napr. po hádke príbuzných, alebo po poštípaní včelami.... Ale ako prišlo, tak odišlo...

jancaca
autor
13. nov 2012

@jaduska tiež som rozmýšľala či sa niečoho nezľakla, ale ona je celkovo taký bojko, tak to neviem nejak posúdiť. Ona sa zľakne aj keď pri nej zašteká pes.....Iné zmeny v jej živote nenastali....Ja len verím, že to nebude nič vážne a že to bude tak, ako si spomenula: ako prišlo, tak odišlo....

oliviajn
14. nov 2012

nikdy ju na to neupozorňuj, že kokce (zajakáva sa), alebo ako to hovorí. Nechaj ju stále dohovoriť vetu, neprerušuj ju. Čím skôr navštív logopéda, lebo to môže trvať aj stále. Musíte veľa spievať, recitovať, pýtaj sa jej napr. Porozprávaj mi čo vidíš v tejto izbe, aké zvieratká vidíš na obrázku, s ktorými hračkami sa budeme dnes hrať,... Nech sú to len krátke vety, niekedy len slová aby odpovedala. Nerieš príčinu prečo sa zajakáva, skôr ako to vyliečiť. Môj syn to má, začal sa zajakávať, keď mal tri roky teraz má šesť. Teraz je to pomenej, hlavne vtedy, ak chce niečo rýchlo povedať alebo príde do kontaktu s cudzím človekom a má mu odpovedať na otázku, ktorú sa ho opýtal.

jancaca
autor
21. nov 2012

...takže ako prišlo, tak aj odišlo......som rada a vďaka za povzbudenie a názory