Uspávanie na rukách verzus uspávanie v kočíku

linda261
22. jan 2024

Ahojte mamičky, všimla som si, že mnohé moje kamarátky majú problém s uspávaním bábätka a vždy sa dookola vyskytujú nasledovné 2 prípady, čo je ako začarovaný kruh.

1. Uspávanie na rukách / šatkovanie - dieťa chce zaspávať len na rukách, prípadne na mamičke, kedy sa zvyčajne využíva šatka. Akonáhle chce mamička dieťa položiť do postieľky, tak sa zobudí a ide o tzv. nepoložiteľné bábätko, lebo vycíti že mamička nie je v dosahu. Výhoda je v tom, že kým je dieťa v šatke ,tak sa dá niečo porobiť kvôli voľným rukám, no uspávanie na rukách za pomoci čičíkania, či skákania na fitlopte musí byť veľmi unavujúce a problémové pre chrbát, či kríže. Takéto dieťa zároveň nechce byť ani v kočíku.

2. Uspávanie v kočíku - dieťa je navyknuté na spanie v kočíku, keď kočík zastane, tak sa zobudí. Tu vidím problém hlavne v tom, že musíte kočíkovať za každého počasia a počas toho ako dieťa spí v kočíku, tak sa nedá nič iné robiť.

Zaujíma ma ako je to u vás, či je vôbec možné nejak zariadiť, aby dieťa nebolo navyknuté vyslovene len na prvý alebo druhý prípad, či je to možné nejak kombinovať. Strašne ma desí predstava, že s jedným alebo druhým prípadom budeme mať problém.

Osobne sa s bábätkom chcem mojkať, mať ho na rukách (bez šatky), no zároveň chcem s ním chodiť aj na prechádzky - kočíkovať a chcem aby bolo položiteľné do postielky, kde by spinkalo.

hederamonstera
22. jan 2024

@linda261 pri prvom som uspavala na rukach prvy pol rok, potom sa to nejako podarilo ze stacilo od pol roka pri nom len lezat a zaspal, odvtedy spi tak (bude mat 2 roky)
A pri druhom opat prve 4 mesiace len na mne v lahu a od 4 mesiacov spi cez den v kociku (nemusi sa hybat, staci len uspat) a vecer pekne zaspi na noc v postielke (cez den v postielke ani bohovi a kvoli starsiemu neviem pri nom lezat a cakat kym zaspi), ma 8 mesiacov. Uvidime co bude dalej.
Takze nie su len tie dva pripady, su aj ich kombinacie

kissinka111
22. jan 2024

@linda261 ano da sa to. Ja som mala take mimco. Po cs som mala bolesti takze nosit na rukach dlho nepripadalo do uvahy ale nemala som to ani v plane. Neviem cim to bolo kedze kazde dieta je ine. Ja mala asi stastie lebo nase zaspalo kdekolvek...v postielke, na podlozke, v aute, v kociku a dokonca na oslave kde hucala hudba...skratka ked prisla unava a cas spania tak sa spalo. Nebolo treba ho hotrlat ani chodit s kocikom. Takze to ze ine deti horsie spavaju nemusi znamenat, ze aj u teba to tak bude. Ja cakam teraz druhe a pocuvam ze druhe byva presny opak prveho takze sa pripravujem ze tak ako som sa pri synovi vyspala tak teraz mozno budu bezsenne noci a mozno budem aj ja ta ktora bude po baraku behat s dietatom na rukach. Budem rada ak to tak nebude ale neni na skodu sa pripravit, aby ma to potom nezaskocilo. 🙂

vkatush
22. jan 2024

@linda261
Môj od narodenia fitlopta. Cez deň obedný spánok uspím na lopte a dám do postieľky. Večer ho len dám do postele medzi nás a zaspí sám (potom ho preložím do postieľky). Sám v postieľke nezaspí.
V kočíku spal vonku ani nie do polroka. Je príliš zvedavý, aby tam spal.

zorkahorka
22. jan 2024

Obe moje deti spali na obed v kociju - aj stojacom. Starsi bol spociatku horsi spac, uspavala som v nosici. Potom polozila do postielky a bolo.
Takze to, co popisujes, nepoznam. ak sa mi to stalo, bolo to len kratke obdobie. Našťastie

96barbora
22. jan 2024

Podla mna nieje vsetko cierne a biele. Niekedy sa stane, ze zaspi na rukach a v kociku samozrejme.
Ale na nocny spanok a dva denne, na ktore mame pevne stanoveny cas jednoducho polozim so postielky, zavriem dvere a idem prec. Ak place, tak zoberiem, ukludnim a dam zas do postielky. Osobne nevidim zmysel natriasat s dietatom hodiny. Tak snad nam to vydrzi. Bude mat 3 mesiace.

lucia13022023
22. jan 2024

Nikdy som šatku ci nosič nepoužívala. Malého som uspavala v náručí, nie skákaním na fitlopte ci rukách, no ležala som pri ňom, hladkala atď.. Doteraz tak uspavam. Je zvyknutý aj na kočík. Nie raz spal v odstavenom kočíku na záhrade alebo v restike.
Podľa mňa to nie je buď alebo. Závisí strašne od dieťaťa. Poznám veľa žien co nosili lebo ich deti mali koliky, poznám veľa žien co nedali dopustiť na šatku ci nosič, potom mam kamarátku co kočíkovala malú 3 hodiny za akéhokoľvek počasia lebo proste inak nespala. A skúšala všetko, nespala inak.
Neviem prečo moje dieťa je tske aké je, ale som za to vďačná. Nič špeciálne som nerobila, prosto taky je. Možno keby mam druhé, bolo by úplný opak. Nedá sa na to dopredu pripravit podľa mňa.

simsalabim
22. jan 2024

Ja som deti ucila spat v postielke, pohojdala, pritulila, a dala do postielky. Aj opakovane, ked bolo treba. Ziadne hopsanie, nadskakovanie a podobne.

cafelatte
22. jan 2024

V postieľke v rohu obyvacky zaspali pri bežných domácich zvukoch, prvý rad spal v kočiari na balkóne bez hojdania.

simona92101
22. jan 2024

@linda261 vsetky 3 deti mali reflux,cize museli zaspavat vo vyvysenej polohe,ziadne natriasanie ani skakanie.cize najedli sa,pol h som drzala vo vyvysenej polohe,a opatrne prelozila do postielky na klinovy vankus.ani jedno nespavalo v iducom kociku,kedze im natriasanie v kociku nerobilo dobre na reflux.ked aj zaspali v kociku,tak vo vyvysenej polohe a odparkovala som doma kocik a tak spali.ziadna fitlopta ani podobne procedury

taga
22. jan 2024

Tuto diskusiu riesis zbytocne.
Az ked sa ti narodi babatko tak zistis, aky je typ a ked bude nepolozitelne, tak ani 100 stranova diskusia ti nepomoze a nebude spat v postielke.. a ver, ze ked ti nebude spat nikde len v kociku, tak ti absolutne nebude vadit ani dazd, ani vietor a ocenis ked dostanes pekny prsiplast ako ja a pojdes veru za lazdeho pocasia... a budes sa tesit ze to dieta aspon chvilku spi

nika23t
22. jan 2024

@linda261 mam tri deti a ani jedna nezaspavala na rukách alebo v kočíku, ak nerátam prvé týždne, kedy spali hocikedy, alebo teda prechádzky. Od malička som ich učila zaspavat v postieľke, v mojom prípade sa podarilo. Ale poznám ženy, ktoré robili aj nemožné, a dieťa inak ako na rukách neuspali 🤷‍♀️ Kamoška dokonca ani len v kočíku, každá jej prechádzka končila tým, že domov niesla malú a kočík prázdny. Už bola zúfalá. Síce už má slečna teraz 15 rokov, ale kamoška na to spomína doteraz. Radím od narodenia učiť dieťatko zaspavat tak, ako to vyhovuje Tebe. Ak to nepôjde, ina cesta, ako prispôsobiť sa drobcovi, asi nie je... Ale podla mňa by si si nemala robiť zbytočne ilúzie o tom, že to budeš mať podľa predstáv, že pomojkat a dat spať tam, kam budeš chcieť. Aspoň teda s takým prípadom som sa nestretla. Budeš rada, keď konečne zaspí, a bude jedno, že kde 😊

theanak
22. jan 2024

Ahoj, my máme ročnú dcérku a poviem ti, strašne som od narodenia stresovala ohľadom všetkého čo sa týka spánku. Prvé 3 mesiace sme uspávali v kočíku alebo na rukách, potom po prvej regresii len na rukách a bála som sa, že si od toho nikdy neodvykne. Keď som už mala ruky vyťahané po zem tak odrazu akosi nechcela zaspávať na rukách (mala asi pol roka) a prešli sme na zaspávanie pri kojení po sediačky. To fungovalo tak do cca 11 mesiacov a keď už som mala opäť v bolestiach celý chrbát, odrazu chcela zaspávať poležiačky pri mne. Momentálne zaspáva pri mne na veľkej posteli, sem tam si cucne prsník, sem tam cumlík. Takže konečne po roku som si to aj začala užívať a nepanikáriť, že ju neodučím od rúk, od hojdania v kočíku atď. Ale od malička sme to robili tak aby vedela zaspať aj s niekým iným. Takže keď príde ocko z turnusu, uspáva on, občas uspáva moja mamka, ak nie som doma alebo tak. A cca do tých 8 mesiacov zvykla dcérka zspať aj v nosiči. Našťastie na nič si nezvykla tak veľmi, že by sme ju nemohli preložiť do postieľky. Samozrejme, sú obdobia kedy chce pri uspávaní len mňa, niekedy len ocka, niekedy nezaspí v kočíku hoci je unavená…Keď sa na to pozerám spätne, asi by som druhý krát už neriešila ten spánok tak ako som to roešila a stresovala stále. Bábo si vybralo samé ako a kde zaspí 🙂

syslik81
22. jan 2024

moja bola kocikova ale po zaspati som ju mohla v pohode preniest do postele.. kocikovala som ju v obyvacke-nie vzdy trebalo ist von

lienka.7
22. jan 2024

@linda261 ako si naučíš, tak budeš mat. Ani s jednou som nestvarala žiadne hokusy-pokusy typu fit lopta a šatka a pod. Tobôž vozenie v aute (ako napr.moja kamoska)🤦‍♀️ obe vedia zaspať ako same, tak so mnou, mm alebo babkou a dedkom.

annm81
22. jan 2024

"Ako si naučíš..." sú len kecy tých šťastnejších matiek. Realita je často taká, že dieťa odmieta pekne ukážkovo zaspať v postieľke a aj tam dostatočne dlho spať. Rodič potom zúfalo skúša, či zaberie aspoň niečo. Jedno moje dieťa ukážkovo spinkalo od narodenia. Druhé spalo aspoň trocha len vtedy, ak bolo buď na mne (alebo inej známej osobe) alebo pri pohybe v kočiari, aute, nosiči. To prvé spalo vždy dobre. To druhé bolo prvý rok extrémne náročné, ale od toho ca. roka bolo ochotné zaspať aj v postieľke a do vlastnej izby sa odsťahoval pred 2. narodeninami - bez kriku, hnevu, plaču.

simca06022011
22. jan 2024

DIeta som davala spat do postielky, vzdy, do kocika isla len ked sme isli von, ci spala alebo nie osm neriesila. Na ruky som ju brala ak bol problem s placom, vacsinou to bolo nespokojne brusko... prispala za chvilu a polozila som ju spat. Ziadne nosice ani nic, som nepouzivala. Tiez som v klude mohla dceru preniest kamkolvek, ak zaspala niekomu na rukach, odniesli sme ju do postele, ak pri mne v posteli tak tiez, dokonca som ju vedela preniest aj z vonku z kocika, vytiahnut z fusaku a dat do postele :D Hlavne pokoj a klud, lebo male deti nervozitu citia a potom podla mna robia este viac prieky :DA k predstavam co by si chcela robit.. no nie je to hracka ani domace zvieratko, sama sa naucis a budes vediet a vidiet, co je u vas vitane a co je neprijatelne :D