Ako ochrániť psa?

13. mar 2024

V našom okolí sa objavilo niekoľko príkladov otravy psov. Niekoľko psov uhynulo, niekoľko sa.podarilo zachrániť. Rozšírili sa klebety, žr by niekto mohol hadzať otravu priamo do dvorov.
Mojej tete tiež otrávili čistokrvného psa, po smrti uja bola na neho veľmi citovo upätá. Máme čiež psa, a veľmi sa o neho bojím. Chceli by sme ochrániť nášho psa, manžel tvrdí že objedná voliéru a ráno tam zavrieme psa a poobede ho pustíme von. Neviem čo do vtedy. Muž pracuje na 12ky ja odchádzam s deťmi po šiestej a prichádzame väčšinou okolo piatej. Potom je s nami vo vnútri. Náš pes má vlastnú izbu, ale môže kedykoľvek na dvor cez dvierka. Väčšinou je vonku. Neviem, že je dobré riešenie zavrieť ho do malej miestnosti.
Uvítam každú dobrú radu.

larinka552
13. mar 2024

Ja by som mozno skusila dat kamery a oznam, ze priestor je monitorovany. Lebo otravu moze prehodit cez plot ktokolvek, kedykolvek. Ani si nevsimnete, to sa neda ustriehnut.

maca1984
13. mar 2024

Súhlasím.
Máme kamery tak rozhodené,že monitorujú všetko
A aj ceduľku o tom, že máme kamery so záznamom.
A to my máme psíka vnútri.
Ale ...púšťame ho predsa aj do záhrady..

marsmykkok
13. mar 2024

A vieš čím trávia? Lebo napríklad pri jedoch na hlodavcov veľa robí aj veľkosť psa, veľký pes by musel toho zožrať veľmi veľa, aby to malo účinok. Plus tie granule sú horké, psom ani nechutia. Ak návnada s niečím ostrým, to je už horšie. Každopádne nejaká kamera s veľkou ceduľou priestor monitorovaný by mohla tráviča odradiť. Kľudne kúp reálnu, stojí ako atrapa, zatiaľ pripoj len na wifi a neukladaj záznamy (budeš vedieť si pozrieť na mobile kameru v reálnom čase), časom môžete kúpiť aj nejaké zariadenie, kde sa budú záznamy ukladať.

marsmykkok
13. mar 2024

A aký máte veľký pozemok a veľkého psa? Ja by som skôr ako voliéru ak je väčší pozemok volila oplotenie väčšej časti pozemku, že by bola v zadnej časti domu oddelujúcej od prednej časti bránička nejaká, nech z ulice mu nevedia hodiť nič. A má to potom aj iné výhody do budúcna, napríklad za tou bráničkou môže byť aj ak pôjdete s autom von, respektíve aj cez leto ak breše na všetko čo sa pohne na ulici, nebude toľko ak bude behať dalej od ulice.

tundra
13. mar 2024

Kolko rokov ma pes?Jedinu moznost vidim,vycvicit psa,aby nezozral,nic bez povelu.Metodika je trochu narocnejsia,ale da sa to.Pokial toto psik zvladne,nepotrebujes nic viac riesit.Pokial je to tak,ze daky magor, toto robi,tak sanca zabranit tomu, inym spôsobom je velmi mala.Drzim palce.

aalt
13. mar 2024

Znami mali psa vycviceneho tak, ze nevzal jedlo od cudzieho a najdene nezozral ale im ho hlasil ostekanim. Aj na prechadzkach aj doma. Aj mu to asi zachranilo zivot, lebo mali v okoli podobny problem. Ale teda ze boli az prekvapeny, kolko toho nachadzali za plotom, ze bezne deti cestou zo skoly odhadzovali nedojedenu desiatu a podobne ... takze tazko by aj zistili co z toho by bolo otravene ...

tundra
13. mar 2024

@marsmykkok zial,kamera pred otravou psa neochrani...pride,týpek v kapuci,rozhadze parky s jedom a este ti zamava do kamery...

marsmykkok
13. mar 2024

@tundra môže ale odradiť, radšej hodí do dvora, kde kamera nie je... Nechce sa odhaliť.

tundra
13. mar 2024

@marsmykkok ked sa v chorej hlave,ktora toto dokaze,zrodi napad,ze otravi psov v okoli,tak ver mi,ze jedina ochrana je,aby to pes nezozral.

autor
13. mar 2024

@marsmykkok teta mala Nemeckéy ovčiaka veľkosťou podobne ako naša ,,obluda,,

autor
13. mar 2024

Podľa klebety je to otravené mäso
@marsmykkok

marsmykkok
13. mar 2024

@tundra len toto (žrať len na povel) zase stopercentne tiež každé plemeno a psa nenaučíš. To musí byť pracovne vedený pes. Respektíve možno áno pod tvojim dohľadom, ale ak mu niekto hodí niečo dobré a ty nie si doma a on sa na to 8 hodín pozerá kým prídeš z práce, je veľká šanca, že si to zoberie väčšina psov. Hoci máš pravdu, že toto je najlepšie, ak vieš psa naučiť nežrať nič čo nesmie, ale nie vždy je to reálne naučiť.

autor
13. mar 2024

@marsmykkok pozemok cca 1500stvorcov pes asi45kg

autor
13. mar 2024

@aalt také veci sa nedajú zvládnuť z večera do rána takže toto nám vôbec nepomôže

autor
13. mar 2024

@tundra súhlasím

marsmykkok
13. mar 2024

autorka tak porozmýšlajte s mužom nad nejakou bráničkou, že by oddeľoval časť od ulice od časti záhrady a zadného dvora. Ono sa to vždy zíde ak vieš psa ak potrebuješ udržať len na jednej časti pozemku a nielen kvôli trávičovi. Môžete v jednej časti niečo betonovať alebo vykopať dieru a pes kvôli tomu bude zatvorený, aby sa mu niečo nestalo/niečo nepoškodil, príde niekto kto sa psa bojí, prípadne návšteva, čo sa bojí psa a podobne a nemusí byť pes zatvorený dnu alebo voliére, ale vieš ho nechať behať v jednej časti. A ak to nebude treba, bránku vždy vieš nechať otvorenú a môže behať po celom pozemku.

autor
13. mar 2024

@marsmykkok hľadám riešenie na dobu pokým nepríde voliera čo muž objednal

acer11
13. mar 2024

Náhubok?

autor
13. mar 2024

@acer11 má byť v náhubku od 6.00do 17.00?

lakebabe
13. mar 2024

Neustrazis ak ho nemáš ako oddeliť. Jedine kamery a označenie, náš má tiež vlastnú izbu, ale nemôžem ho tam na celý deň zavrieť.
A to zranie je také , náš pes by zožral tu otravu, potom teba a ešte mňa a ešte by pytal dezert 😄 nemáme šancu je to najpazravejsi pes v okrese aj keby ho to malo stať život. Jedine nejako zamedziť prístup dopredu, ale to si tiež neviem predstaviť ze by som mala každý deň kontrolovať trávnik ci tam ktosi čosi nehodil keď tam aj on nebol len pozemok skoro 2000 metrov neodsledujes🤷‍♀️ jedine ho nejako oddeliť od pristúpu do tej časti.

acer11
13. mar 2024

Veď ak máš lepší nápad,tak nemusí

wolf_
13. mar 2024

Ja by som psovi vyčlenila miesto, tam kde by som vedela, že nie je šanca, aby niekto niečo hodil. Neviem ako máte riešený pozemok, ale aj keby nie sú klebety okolo otráv, ja by som to aj tak nejakým spôsobom spravila - zdržiaval by sa len v zadnej časti napr., alebo celkovo vyššie súkromnejšie ohradený pozemok (naši známi majú ohradený pozemok tak, že nikto ani len nevidí za ich "hradby") , čokoľvek. Záleží od dispozičných a finančných možností. Automaticky predpokladám, že sa takéto veci dejú a neriskovala by som. Zatvárať psa do voliéry alebo ho nechávať vo vnútri je síce úplne ok, ale aby furt striehnem aj na vlastnom pozemku či tam nie je otrava, no dík, to fakt nie. Ale ak ste s tým vy OK a hľadáte len riešenie kým príde voliéra, tak riešenie je jednoduché - namiesto voliéry ho dajte dovnútra na ten čas.
A učiť aby bez dovolenia nič nežral. To pre mňa patrí k základnému výcviku. Otravu môže nevycvičený pes zožrať aj na prechádzke.

autor
13. mar 2024

@acer11 len si neviem predstaviť tak dlho nepiť. Ráno dostane granule potom náhubok a bez možnosti napiť sa 11-12hodín, neuškodí to psovi?

autor
13. mar 2024

@wolf_ nie, lebo na prechádzke má vždy nahubok

autor
13. mar 2024

@wolf_ pozemok je rozdelený ale v keď druhej časti je úžitková záhrada,bazén a mladé stromčeky kričky tam nemôže

wolf_
13. mar 2024

Tak, to si zas ja neviem predstaviť, aby mal pes na každom výlete, na každej vychádzke náhubok...

tundra
13. mar 2024

Pes sa dokaze s nahubkom napit,dokonca z misky urcite aj nazrat.Mal som tu cest,vlastnit niekolko psov,ktory po kupeni zrali par dni len s nahubkom.(Stare kovove nahubky)
Rekord drzal NO vlkosedej farby, viac ako tyzden...Ked som ho bol pozriet,bol v koterci, na retazi s kosikom,napádal aj vlastneho majitela😁.Prudsi pohyb a uz vrcal a napadal aj mna.Cholerik ako hrom,ale podarilo sa ho vycvicit.

autor
13. mar 2024

@wolf_ keď nás nenapadlo to 8rokov naučiť tak z večera do rána sa nedá realizovať.
Poznala som policajného spa ktorý ozaj jedol až keď mu jeho majiteľ dovoliť, chudák pes sa niekoľko dní nenajedol keď sa chlap dostal do nemocnice jeho žena si myslela že umrie hladom

wolf_
13. mar 2024

@tundra asi tak, v správnom náhubku sa vie napiť, eventuálne aj zožrať otravu. To skôr potom nejaký špeci náhubok s dvojitým dnom, na takéto prípady.

autor
13. mar 2024

@wolf_
@acer11 čiže náhubok je nám úplne na figu