Klietkovanie psa vonku

naneta258
24. sep 2023

Zdravím. Chcela som sa opýtať, aké mate skúsenosti s klietkovaním psa, ktorý je celý deň vonku.

Máme fenku, ktorá je celý deň vonku. Avšak, keď je cez deň sama, tak robí na dvore neplechu. Obkusuje nábytok, vyhrabáva jamy atď. Čítala som, že sa jedná o separačnú úzkosť a vraj pomáha, ak psa majiteľ zavrie do klietky, kým je v práci. Osvedčilo sa to niekomu? Avšak u nás je problém ešte v tom, že ak prídeme domov a sme vo vnútri, tak pes robí neplechu aj vtedy a neviem či je najvhodnejšie ju mať tak často v tej klietke.

Keď sme doma, tak niečo vytreli a čaká pri dverách kedy si to všimneme aby sme vyšli von / šteká len tak aby sme vybehli von.

nika523
24. sep 2023

@naneta258 pes chce byť s človekom a nie sám, tu je presne príklad že pes aj v hocijakom malom byte je šťastnejší ako sám na dvore, narážam na ľudí čo rozprávajú že pes nepatrí do bytu, pes je spoločenské zviera, preto chce byť v spoločnosti človeka

anonymanonym
24. sep 2023

Mam pozitivne skusenosti s klietkovanim (avsak v byte), ale
Za 1. na klietku treba psa v prvom rade naucit, nie je to o tom, ze tam psa clovek šupne a vybavene. Je potrebne vysvetlit mu, ze to je jeho bezpecne miesto a nie trest. Jedine vtedy to moze mat pozitivne vysledky.
Za 2. klietka je len pomocka, nie nahradenie treningu, vychovy, starostlivosti.. Nepises vek psa ani ake je to plemeno, a HLAVNE ako/kolko sa mu venujete, ake ma psychicke a fyzicke vyžitie, ako casto s nim chodievate mimo dvor, kolko casu ste s nim. To co opisujes vobec nemusi byt doslova separacna uzkost, moze to byt "len" obycajna nuda a tuzba po pozornosti. Klietkovat okey, ale ako prve musi mat pes zabezpecene vsetky svoje potreby.

A v neposlednom rade ak vyvadza a vy za nim vyjdete na dvor (narazam na tvoj posledny odsek) tak mu to len upevňujete. Robim zlobu = pridu za mnou = dosiahol som co som chcel = nabuduce to zopakujem.

Proti klietkovaniu nemam nic. Ale v prvom rade odporucam prehodnotit, ci ma pes dostatok vychadzok mimo dvor, dostatok aktivit (fyzickych aj psychickych), dostatok vasej pozornosti... lebo riesit nedostatok tychto veci zavretim psa do klietky by bolo .. hm.. nazvime to smutne...

anonymanonym
24. sep 2023

A ano, ako je prvy komentar, ja by som proste psa vonku nenechala (a ked uz by som musela, tak by som mala aspon dvoch, nech su spolu). Ale to som ja 😉 Ono teoreticky moze byt aj to, ze konkretne tento pes nie je vhodny na pobyt na dvore. Povahovo. Su psici, ktori taketo vylucenie znasaju lepsie a su psici, ktori sami na dvore naozaj trpia. Ale zas sme pri tom, ze je tu malo informacii na nejake zavery...

rebrambora
25. sep 2023

Zle si citala alebo si nepochopila.
Separacna uzkost je nieco ine. Psik je nevicviceny, nikto sa mu nevenuje. Zobrat ho napriklad do utulku.

vkatush
25. sep 2023

@naneta258 naše psy majú svoje voliery a kým niekto odcudzuje ľudí, čo majú psa v klietke, ja "odcudzujem" tých, čo pre psa nemajú klietku, nemajú ho kam zavrieť. Hlavne ak vystrája, uteká, ničí veci, potrebuješ ho niekam na chvíľu zavrieť a nemáš kde,... toľko krát sme riešili psov v dedine, že majiteľom ujdú, lebo nemajú ich kde dať. Hlavne, keď sa fenky hárajú, je to katastrofa. A odpoveď, že do garáže alebo pivnice ich nedajú, lebo tam im niečo zničí alebo nechcú psa v dome. Tak mu kúp/urob tú blbú klietku, och 😑

Naše sú cez noc zavreté a počas dňa kedy ako. Niekedy sú vonku na pár hodín, niekedy celý deň. Ale ak nie sme doma nikto, sú zavreté. Nemajú problém. Nebol problém, ani keď som mala len jedného, nemala žiadne "stavy", že je sama, nemusí mať každý pes parťáka, aby nebol smutný, kým je pán v práci.

onedaynick
25. sep 2023

@vkatush "odcudzovat" znamena kradnut.

simca06022011
25. sep 2023

@vkatush môj pes nenici nič a keď ujde tak príde, raz za uhorský rok. Aj tak by som ho nikdy nezavrela nikam.

anjelicek26
25. sep 2023

Tak je vonku kym ste v praci sama - 9-10h s cestou tam a nazad? Je sama kym spite - 7-8h? Kolko hodin do dna sa tomu psovi aktivne venujete a ste s nim vonku ked ste doma? Vsak treba nakupit, upratat, navarit a a a... toto je to, preco hrabe diery, preco robi somariny, pretoze sa brutal nudi 3/4 dna... zavriet do klietky to fakt uz psa nemusite mat vobec... pes je spolocensky tvor, potrebuje okolo seba spolocnost, toto ako to mate nastavene nie je vobec dobre...

elmivelmi
25. sep 2023

Kolko ma pes rokov?

trema
25. sep 2023

Je to este stena? Ako sa mu venujete? Nas je vonku, bude mat 2 roky a nenici nic, ale pred prácou poriadna prechadzka, unavenie tela aj hlavy (povely, hry), po praci tiez.

syslik81
25. sep 2023

su psy kt do bytu proste nemozu .. su to strazne psy .. takze voliera s teplym pelechom je dobra vec- ale treba kvalitnu nech sa tam aj zahreje ... ale psa treba v prvom rade cvicit a venovat sa mu ... ak je este mlady rak raz tolko .. prechadzky mimo dvor,cvicisko ,hracky pre psa ... to nieje len vypustim psa a on bude vediet co robit .. je to ako dieta ..potrebuje pozornost

lidia73
25. sep 2023

pes robi neplechu ak sa nudi, proste je to tak. vas zjavne nevie, co si moze dovolit a co nie. zjavne potrebuje poriadny vycvik. klietka neviem, ci je vo vasom pripade uplne najstastnejsie riesenie

naneta258
autor
25. sep 2023

@naneta258 Je to 1 a pol ročný labrador. Nemáme v plane ju šupnut do klietky s všetko vybavene, práve naopak. Chceme aby tam chodila sama od seba až nikto nebude doma, aby sa tam cítila bezpečne. Rovnako je teraz naučená na malú klietku, ak treba niečo niekam tak ju tam zavriem na par minut.. rovnako si tam sama zájde pospať keď sa jej chce.

Minule sme prišli z prechádzky, dali jej jest a za pár minút začala stekat. Čiže mne to príde skôr ze na seba dosť často upozorňuje len tak lebo chce.

Možnosť pobytu vo vnútri žiaľ nie je v žiadnom prípade. Keď sme pri nej von, tak sa pohráme pár minút, potom ju to prestane baviť a ľahne si niekam.. akonáhle sa poberieme do vnútra, tak príde k dverám, pozerá do vnútra a začína zasa tá naša neplecha.

Tým, že je na dvore celé dni a niekedy to počasie nevyjde najlepšie, tak sa prejdeme po dedine tak 1-2h alebo sme na záhrade kde chodí sem-tam. Ak je krajšie počasie, tak sa vyberieme na pole za dedinu a tam sa vybeha (prechádzka tiež trvá cca 1-2h).

naneta258
autor
25. sep 2023

@anonymanonym ale psychické aktivity mate na mysli?

vkatush
25. sep 2023

@onedaynick unavená o 2 ráno. Odsudzovať... nevadí. Stojím si za svojím.

Dokonca som to riešila aj s cvičiteľom, s veterinárom a aj s jedným známym, ktorý má na starosť psov v kynologickom záchrannom zbore. Nie je nič zlé na tom, aby pes mal svoj priestor, kde trávi čas, kde je zatvorený a napríklad psy, ktorých potrebujú vycvičiť na takýto job, potrebujú mať tento priestor.

Samozrejme, nevravím o voliere meter x meter, kde pes sa nemá ani kde pohnúť a kde by bol 24/7.

melanta
25. sep 2023

@vkatush Lenže je rozdiel voliéra a klientka. Vo voliére má svoj priestor, vie sa tam hýbať. Voliéra je úplne v poriadku. Ale klientka, kde sa hýbať nevie, tak to je za mňa týranie.

vkatush
25. sep 2023

@melanta tak ja mám klietku zafixovanú len ako nástroj na presun psov v aute, v niektorých prípadoch aj na iné (naša keď bola kastrovaná, musela byť v klietke niekoľko dní kvôli stehom, pustená len s vodítkom).

Celý čas myslím voliéru, ktorú bežne niekto nazve klietka.

Sorry, za nepresnú terminológiu.

adrianka2606
25. sep 2023

My mame labradorku, mame rodinny dom a zahradu a ked ideme prec a je sama, ostava vnutri a spi vo svojom pelechu

melanta
25. sep 2023

@vkatush ja som ťa práveže pochopila, že myslíš voliéru, kde má pes pohyb. Ale autorka sa pýta na klietku. Čiže píšem, že voliéra ako píšeš ty áno, klietka nie.

naneta258
autor
25. sep 2023

@melanta no my máme takú malú klietku (na výstavy, kde si už sama od seba ide ľahnúť), no mame aj volieru, kde ju chceme dat práve že cez deň keď nikto nebude doma. Je dostatočne veľká, čiže by tam mala svoj pelech, misky, hračky a stále by tam mala voľný priestor.

elli333
25. sep 2023

Ak ju budes casto zatvarat do klietky a potom ju pustis tak cely problem iba zhorsis. Pes sa bude citit omnoho horsie a sklony nieco nicit sa znasobia. Co urobis potom ? Bude zavreta nonstop? Nemyslim si zeby to bolo riesenie. Riesenie je pokusit sa najst cas nato sa psikovi viac venovat pretoze to je to co potrebuje a co moze eliminovat problemove spravanie

naneta258
autor
25. sep 2023

@melanta Zle som sa vyjadrila a zrejme som tým spôsobila kúsok chaos. Ospravedlňujem sa, mam v záujme ju dat do voliéry.

wikiwiki
25. sep 2023

Pokiaľ je to voliéra, v ktorej bude mať dostatok miesta, tak zas by som v tom až taký problém nevidela. Veď keď prídete domov, tak bude behať po dvore. No ten výcvik by podľa mňa nebol na škodu, možno by si to tak spojila, že pokiaľ nebude ničiť, tak nebude musieť byť ani zatvorená

oli_gapelodiegant
25. sep 2023

@naneta258 labrador je pes, ktorý nepatrí vonku. Je spoločensky a trpí odlúčením. Smutné. :/

nika523
25. sep 2023

@oli_gapelodiegant presne tak

nika523
25. sep 2023

Bude zavretá vo voliere kým ste v práci, keď ste doma a pozeráte tv alebo niečo robíte, v noci keď spíte, keď idete niekde von.... Nakoniec bude zavretá non stop, to bude určite šťastná, to sú tie šťastné psy čo nepatria do bytu...

sandrasstini
25. sep 2023

Suseda ma belgickeho sucku, cely den je zavreta, a ked pridu poobede ju pustia a pes je do rana vonku. Ale tym to hasne, nechodia s nou von, raz za cas len, na zaciatku snaha o vycvik a uz to je v pase. Kolega taky isty pes a ten isty pripad. Kazdy den sa statuje na novu dieru, bordel. Uz ma tiez volieru…
Na zaciatku knucala stekala, kym si zvykla a teraz je to ok.
Ale zahradu maju jak keby tam mali tank.
Ja viem ze zalezi aj od psa, ale netreba cakat ked mate velkeho psa a este k tomu mladeho ze budete mat zahradu jak z katalogu.
Skusila by som cvicak alebo vyhladat cloveka co cvici psy aby vam poradil.
A za mna to chce cas, moj pes kusal, trhal, stekal aj do 2 rokov s mierou. Potom sa ukludnila a je z nej spiaci plysak

nika523
25. sep 2023

A ešte neviem čomu nechápeš keď aj keď ste doma niečo spraví aby ste vyšli von veď chce byť s vami nie sám to je normálne, ja nechápem že keď ste vy doma prečo nie ste s ním, prečo ho nepustíte dnu, načo vám bol pes aby bol sám? Nerozumiem fakt a ešte labrador čo miluje ľudí och 😪

anonymanonym
25. sep 2023

@naneta258 psychickymi aktivitami som myslela aktivity, pri ktorych pes musi premyslat, teda hlavne nejaka forma treningu, pripadne hlavolamy a podobne

majlo1234
25. sep 2023

Spravte jej volieru na cas, ked ste mimo domu, a v case ked ste doma, sa jej viac venujte, vybehat a psychicky znicit. Pripadne jej dovolte byt s vami vnutri, ked bude vybehana, nebude snadrobit zle