Ľutovali ste to, že ste mali malú záhradu?

misickaa4
23. feb 2021

Ahojte, s manzelom rozmyslame o kupe noveho domu no iba s 3a pozemkom
Chcem sa spytat tych, co maju taketo male zahrady, lutovali ste to niekedy?
Ako ju mate realizovanu? Ak by ste dali aj foto, budem vdacna
Dakujem

mima1
23. feb 2021

Cely pozemok 3a alebo to bude len zahrada?

misickaa4
autor
23. feb 2021

@mima1 3a je proste volny pozemok.

mima1
23. feb 2021

Neni to samozrejme vela ale hovorim ze lepsie ako panelak s balkonom. Mame mensi pozemok pomesti sa vsetko ak to dobre naplanujes. Terasa mensi bazen pieskovisko pre deti trosku zeleniny posadim a tak. Prijala by som samozrejme aj vacsiu zahradu aj 1000m len teda chce to vela penazi ak je to dobre miesto.

draik
23. feb 2021

@misickaa4
To nebudete mať prakticky žiadnu záhradu ani pri malom dome. To je taký ležatý paneláčik s kúskom zelene. Veľa Vám zaberie stojisko, chodník, prípadná terasa. Okrem toho potrebujete priestor na odkladanie kopy vecí, ktoré v byte nepotrebujete. Dosť stiesnené pomery. Buď niekoho s takými pomermi navštívte alebo si niekde na lúke vymerajte 300m2 , s pomocou piesku spravte rozmery domu a vyššie uvedených vecí a hneď zistíte na čom ste (v skutočnosti to vyznie ešte horšie skrz stavbu).

jaga18
23. feb 2021

Mali sme dom na 4 arovom pozemku. Nezvykli sme si, po 5 rokoch sme predali a kúpili rd na omnoho väčšom pozemku. Mame 1200 štvorcov, no niekedy aj to málo, hlavne teraz keď doma trávime toľko času. Máme časť s ovocnými stromami, mini záhradku a oddychovú časť s detským ihriskom

engynka
23. feb 2021

U mojich rodicov na dedine je taka mala ukicka kde postavili taketo domceky s malym pozemkom. 100m dom a 200m pozemok ale teda poviem to tak, vyzera to skor ako dom s predzahradkou (akurat ze je za a popri dome). V podstate vyjdu z obyvacky na rerasu a hned mur. Je tam 6 domov a ani jeden nema uzitkovu zahradu, len terasu nejaky pas travy a tujky.
Legislativne musite mysliet na to, ze musite mat parking, to vam hned zoberie niekolko desiatok metrov aj s prijatdovou cestou.
Taktiez pri takto malch pozemkoch ne velmi tazke vytazit aj podmienky a svetove strany. Napr v tychto domcekoch co spominam je dost tma a terasa je tiez stale v tieni.

mima1
23. feb 2021

@engynka Zas si zober co by si brala vyst na balkon a 1000 dalsich balkonov vidiet alebo pas travy. Ja radsej “vyhodim” deti von na travnik a viem kde su ako keby som musela vkuse s nimi von sediet niekde na ihrisku.
Ked nedas cintorinske tujky tak zmestis vselico len treba fakt premyslat nie bachat.
Nehovorim ze je to ideal ale...

pragmaticka
23. feb 2021

Véd to je paráda. Akurát!! Žijem pri Viedni a teda 300m2 je bežný priestor co ti tu okolo domu zostane. Veľakrát aj oveľa menej. A fakt úplne stačí teda. Menšiu záhradu si vieš krásne spraviť. Mam kopec známych co majú veľké pozemky a otrasne bez akejkoľvek štruktúry a vkusu a len roboty okolo toho. Verím že sedliaci na dedine potrebujú 1000m2+, ale načo by to bežným ľuďom bolo?? Parkovisko na 2 auta, bazén, terasa, trampolína, okrasné kvetíny, záhradný domček všetko sa ti tam zmesti!

zitaje
23. feb 2021

Tak to je ozaj mini, tam sa ani behať nedá... asi lepšie ako v byte, ale teda keď už, brala by som niečo väčšie. A keď ti ešte susedia postavia také tie betónové múry, ktoré sú na Slovensku také populárne, budete ako v studni. Ja by som do toho nešla.

amelie2017
23. feb 2021

My sme byvali 2 roky v byte s malinkym dvorom, takyto vpredu a to iste za bytom. Nam to uplne stacilo. Mala sa prehrala, my sme pogrilovali, vzadu sme mali vyvysene zahony so zeleninou.

compra
24. feb 2021

Ja mam v BA zahradu pri dome cca 330 m. Uplne staci. Na robotu az az. Mam yam parking na 2 auta, bazenik, uzitkovu cast, 2 terasy aj kopec travnika. Je to fajn.

miskakyblik
24. feb 2021

Ahoj, je to dost individualne, my sme s muzom obaja uplne panelakove deti este aj starch rodicov sme mali v panelaku. Ja som bola relativne proti domu ale muz velmi chcel domcek so zahradou. K zahrade, kvetom som vzdah nikdy nemala , zdochol mi vzdy aj kaktus ako sa hovori. Kupili sme teda 500m stvorcovych , najmensi pozemok aky bol k dispo z lokality. Byvame uz 4ty rok a poviem ti ze keby som mala teraz aj 4 take zahrady , nestacia mi... co vsteko by som ja chcela odrazu, objavila som kuzlo pestovania vlastnych stromov, ovocia, zeleniny, nepamatam sa kedy som sa naposledy tak tesila ako ked mi vyrašil moj prvy cesnak ... chyba mi este mnozstvo miesta, ale hold smola. Mozno na stare kolena pojdeme niekam uplne do prdelky na velky pozemok ale toto nam musi stacit a s priestorom robime co sa da, snazime sa vyuzit kazdy kusok na pestovanie niecoho co mame radi... mensiu predzahradku mame v predu ta je ,,okrasna,, a ta ma az tak nechytila hoci sa tiez tesim ked mi kvietky porastu ... objektivne ale uplne staci , je ti viac ako maju mnohi ludia a rozhodne lepsie ako panelak.bez ohladu na velkost si myslim ze dom so zahradou akokolvek maly je vzdy lepsi nez akykolvek panelak. Vzdy sa da vymysliet nieco aby sisi popestovala, vzdy mas kam pichnut aspon jahody ci redkovku , ak teda v tom mas zalubu , a vzdy je lepsie nechat decka vyhrat sa na malom pozemku ,, pod dozorom´´ a nie na uliciach aspon kym su krpci , zatial co ty si navaris pozehlis... to su aspon pre mna jednoznacne plusy.. a nikto ti nevrta do stien v nedelu na obed, nikto ti nefajci rano z okna a nezasmradi ti byt , nepocujes susedov ako sa hadaju ...ja neviem ja sa priznam ze nevyhody domu s malou zahradaou ( akoukolvek ) ani neviem najst, nech rozmyslam ako rozmyslam.. a nikto netvrdi ze musite tam ostat na vek mozno sa vam to zapaci a casom bude moznost kupit nieco vacsie 🙂 aspon zistis to co teraz nevies, ci vam to bude stacit..

beronsche
24. feb 2021

@misickaa4 zalezi od vasho zivotneho stylu, ale podla mna je to malo...

pbra40
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vroni
24. feb 2021

My máme 450 m2 vrátane domu (bez garáže, ta je spoločná pod ulicou), dom a vstupná časť zaberajú cca 100 m2 (nie, žiaden bungalov, normálna radovka), zvyšok je záhrada. Na terasu, trampolínu, trávnik a par stromov je to ok, ale ak chceš záhradu na kvety a dopestovanie si, tak je to zúfalo male. Keby sa ma niekto pokúšal dostať do bunkra s betónovým plotom, tak mu pri týchto rozmeroch ako prvé ten plot podminujem.
Na dom v meste je to fajn zelená plocha, na dedine by som to nechcela.

pbra40
24. feb 2021

@misickaa4
my mame 6ar pozenok, z toho na nom velky bungalov a vpredu parkovanie. Takze nam realne ostavaju tie 3ar. A nam to staci. Bungalov sme dali do tvaru "L", okno z obyvacky je tym padom co najdalej od plota a nevzera to kratko. Zmesti sa nam tam v lete bazen (305cm), detom trampolina a vzadu maju travnik na behanie a vedla donu hojdacku. Tak ono zalezi na co to potrebujes. Ak mas pestovatelske ambicie, tak to bude male. Ak na vybeh detom, postacujuce. A tiez s cim porovnavas. Ak s bytom, je to luxus. Ak s farmarskym pozemkom, je to male.

eeerickal1
24. feb 2021

Ak sú tie 3 áre proste plocha len na záhradu, tak to myslím že bude stačiť. My mame celkovo pozemok veľký 530m2 dom má zastavanú plochu 110 plus terasa a garáž a neviem, nejak nám to stačí. Záhradku mám len vo forme vyvýšených záhonov a zmestí sa nám sem cez leto v pohode aj bazén

beronsche
24. feb 2021

@vroni ano, tie betonove steny na malych pozemkoch su podla mna hrozne, mala by som tam hadam klaustrofobicke pocity.. Asi nikdy nepochopim obrovske okno a vyhlad na betovu stenu..

nela6
24. feb 2021

@misickaa4 ja mam 8a a moja mama asi 3a ako ty... poviem ti, paci sa mi veľkosť môjho, ale, aj mamin je 10x lepšie ako byť v mojom byte... ma tam 100m domček, terasu a kusok záhrady na sadenie, a pobehujú tam moje deti keď sme tam, maju tam maly detský domček a kopu si loptu...

jaskolka
24. feb 2021

Závisi od toho, či ste zvyknuti mat veľký priestor vonku, alebo ste "panelákove" typy. Ja som žila v bytovke celý život doteraz, záhrada mi vôbec nechýbala, aj teraz hoci bývame už v dome, úplne mi stačí altánok, hojdačka, miesto na gril a trichu zelene na hranie pre dieťa. Vôbec mi netreba obrovske "role" ako majú susedia. Áno, niekedy bol trend pestovať si všetko, ale na to nie som ani tyo, ani ma to nebaví. Čiže za mňa by to celkom stačilo

emma_932
24. feb 2021

aj my mame malu zahradu, my sme to vyriesili takto:

emma_932
24. feb 2021

aj mala zahrada je lepsia ako panelakovy balkon

vroni
24. feb 2021

@beronsche, asi nemusíme rozumieť všetkému 🤣
Aj plot sa dá vyriešiť pekne, ten od @emma_932 je podľa mňa fajn. Ale holý betón (a za mňa aj drevené kvádre), to je fakt na klaustrofobiu a depresiu....

janedoe
24. feb 2021

Ked som byvala v panelaku, tak by som bola vdacna za travnatu plochu 1x1 meter 🤣 Teraz mame pozemok s velkym domom na takych 10a a je mi malo 🤣 Lebo by som chcela viac ovocnych stromov a vacsiu zahradku.

patrishapat
24. feb 2021

Máme dom na 5a pozemku. Čiže záhrada je tak 3,5a ale so všetkými aj chodníkmi a preddomim. Chceli by sme väčší určite ale stačí aj toto. No ak budeme raz stavať nový dom tak budeme vyberať pozemok minimálne 8a, ja si predstavujem 10a. Ale na tomto 5a máme aj bazén a všetko čo treba, dve autá, deti majú kde behať, 3 psov 😀

beronsche
24. feb 2021

@emma_932 tak ale teraz som odpadla.... nadherne... to su balvany naukladane na seba? robili ste aj nejaky betonovy zaklad? Odvodnovali?

A ano, suhlasim, ze mala zahrada lepsia ako ziadna. To bez debaty..
Skor nerozumiem, ze preco, ak je pozemok maly, ludia tam postavia bungalov a dvojgaraz... To su potom take cinziaky nalezato..

emma_932
24. feb 2021

@beronsche zaklad tvoria betonove stlpy, na nich su na mieru rezane kamene, vnutri substrat, automaticka zavlaha a samozrejme rastliny. V profile mam viac fotiek + na FB v skupine Zvisla zelen. Som rada, ze sa paci 🙂 my sme vertical graden mali aj na balkone v panelaku 😀

misulka22
24. feb 2021

@misickaa4 ono zalezi co chces na tom pozemku mat.ak gril,posedenie,par rajcin a daku smykalku pre deti tak asi staci.menej casu a penazi ta bude stat udrzba tej zahradky.my mame 2400m² a je mi to malo :D ale proste zalezi co tam chces mat

hiuna18
24. feb 2021

@emma_932 wau 😍 máme presne taký múr, zatiaľ bez zelené, môžem Vám napísať správu?

emma_932
24. feb 2021

@hiuna18 ano, kludne.