Povery o jedliach v záhrade

btus
19. máj 2020

Baby, počuli ste nejaké povery o stromoch sadených v záhrade, pri dome? https://trendweb.sk/nesadte-si-jedlu-vedla-domu/ Chcememať jedle, ale tento článok ma nastrašil. A to už som dve jedle zasadila.

cacianka
19. máj 2020

Povery vseobecne su odpad hnus trapnost

lenny307
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moonlight1210
19. máj 2020

@btus maximalne to, ze moze korenmi nieco poskodit, tak vysadit kusok viac od domu. Ale ten zvysok - to vazne sa toho bojis?

Strom je to vecne zeleny, vetvicky ma pekne, tak nim vyzdobovali kadeco. Povera vznika skor tak, ze ludia si chcu nieco vysvetlit, comu este berozumeju, no vidia, ze sa to tak deje.
K tomu potom hladaju atributy, ktore by im to pomohli stelesnit, symbolizovat, urobit hmatatelnym.
A na to sa potom navrch nabali uz balast dalsich vymyslov, ktore si od toho dalsi odvodia.

Vecne zeleny strom, zda sa davnym ludom ako nikdy nespiaci pramen zivota (kedze chodia v zime rubat drevo, tak si vsimli rozdiely medzi stromami), tak ho pouzivaju ako symbol na kadeco s kolobehom zivota späte. Postupne aj na odprevadzanie mrtvych. K tomu ten casom povie hento, tamta tamto, negativne veci maju vzdy vacsiu vahu, su zaujimavejsie. A ty rozmyslas vyrubat strom, lebo sa bojis dusi mrtvych a negativnej energie.
(Nehovoriac, ze ked sa ti bude v zivote diat nieco neprijemne, a take veci sa deju z casu na cas kazdemu, zivot nie je prechadzka ruzovym sadom, tak budes mat tendenciu skusat z toho podozrievat tie stromy).

Dve jedle nestihnu odcerpat tolko zivin. Plus aj pod nasim smrekom bol suchy kruh v sirke cca jeho spodnej koruny (aj ked uz bola meter nad zemou, ked podrastol). Lebo siroke spodne konare tienili, napadane ihlicie nepustilo travu. Uplne normalna vec. Navyse bol tesne pri dome (cca meter a pol od domu a jeho korene nikdy nic neposkodili). Zato sa pod nim darilo rododendronom. A strasne radi pri nom vylihovali na slniecku kocure (nahriate ihlicie bolo asi ako postielka).

A jeho spicku, ked uz bol velky (a liezol do telegrafnych drotov), sme viackrat zrezali a mali super krasny zivy vonavy vianocny stromcek.

zooeynka
19. máj 2020

Takto znevazovat nadherny strom, ktory cisti vzduch, poskytuje vtakom pristresie a spevnuje podu. Nemame vsetko zaliat betonom aby nas nestrasili zive stromy???

simsalabim
19. máj 2020

@btus my mame korejsku jedlicku pri vstupe do domu. Je nadherna. Tvoju poveru som nikdy nepocula a povazujem ju len za poveru...ako cierna macka cez cestu 🙄

pribinak
19. máj 2020

Oco nám súrodencom (ako malým deťom, teda ja som ešte nebola ani na svete) zasadil jedlu do záhrady pri dome, na Vianoce sme ju ozdobovali. Teraz je to krásny veľký strom. Plno vtákov okolo neho

Je rok 2020 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ a tomuto niekto verí? Žasnem

mpg
19. máj 2020

Stromy majú svoje poslania tiež, ale toto si možno niekto len vymyslel, lebo jedlička sa nosí aj do domu na Vianoce, takže by mala byť pozitívna.
Celkom blízko k domu ju netreba dávať, lebo teraz býva aj taký silný vietor, že ju môže zlomiť a poškodí niečo, ja som tak dala odstrihnúť z tují, ktoré boli blízko domu a boli už vysoké aj 4m, aby náhodou nepoškodili okná alebo niečo.
Máme aj smrek, ale ten je zasadený za plotom, len je už vysoký aj 6 m a nechcem mu dať odstrihnúť ten vrchol, asi ho dáme preč celý.
Stromy a aj jedlička vyrobia veľa kyslíka a vdychujú kysličník uhličitý, takže oni sú pri dome tým užitočné.

btus
autor
19. máj 2020

Ďakujem baby, upokojili ste ma. Jedličky majú momentálne asi 50 cm, takže nie sú veľké. Čo sa týka koreňov, jedľa má korene ako borovica - do hĺbky, nie do šírky ako smrek. Preto ju vo víchrici nevyvráti. Sadené sú asi 14 m od domu.

domculik
19. máj 2020

@btus Vies co nieco na tom je, my sme mali nadhernu striebornu jedlicku na dvore a mama ju dala napriek mojmu ostremu nesuhlasu vyrezat, lebo narastla moc velka a uz jej tam zavadzala pri jej skalke. Takze priniesla vela smutku a hnevu ! (zartujem 🤭 ale nastvalo ma to teda riadne ).