Prihlásenie do zdravotnej poisťovne cez rodičovskú dovolenku

chavierka
10. jan 2012

Ahojte, viete mi poradiť? Prechádzam z MD na RD. Zamestnávateľ mi oznámil, že sa musím po ukončení materskej prihlásiť sama do zdravotnej poisťovne a oznámiť im,že som na rodičovskej dovolenke. (nakoľko ma zamestnávateľ odhlási po ukončení MD)
V zdravotnej poisťovni mi povedali, že im mám poslať okopýrované rozhodnutie o rodičovskom príspevku a napísať list, o čo ich žiadam. Písali ste niečo takéto?

gapa
11. jan 2012

Neoznamuješ čerpanie rodič.dovolenky v zamestnaní ale oznamuješ im začiatok poberania rodičovského príspevku z UPSVaR a z toho dôvodu budeš zdravotne poistená štátom. Zamestnávatel ťa nástupom na RD (na tú nastupuješ dnom po ukončení poberania materského, resp. MD) odhlasuje, resp. neviem, či iba prerušuje zo ZP.

a môžem sa spýtať, ti prišlo z upsvar, že ti priznali rodič.príspevok? A to im stačí do ZP? Asi máš bud Dôveru alebo Union. Včera som bola na VšZP sa zahlasovať (no poberanie materského, lebo som nezamestnaná, tak to sama musím) a som sa pýtala čo budú chcieť po ukončení poberania materského. Povedali mi, že doklad o poberaní RP, tak som zvedavá, ako to bude o pol roka, kedy sa ma to bude týkať.

A po pôrode si si dávala prihlášku na soc.poistovnu? aby si bola aj v čase čerpania RD dôch.poistná ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov? Ak nie, tak urýchlene vybav, lebo sa to nedá vybaviť spätne, tj. ak nemáš prihlášku, tak ta teraz prihlásia až odo dna, kedy ju podáš v SP. Zober si kopiu rod.listu dieťaťa a radšej si urob aj pre seba kopiu prihlášky (alebo vypln prihlášku 2x, pre sp+pre teba) a na kopiu/rovnopis si nechaj potvrdiť prevzatie.

chavierka
autor
15. jan 2012

@gapa Hej, mám Union a že im mám poslať to rozhodnutie, že mi priznali rodič. príspevok - kópiu a k tomu im mám napísať "list", že o čo ich žiadam. A do sociálnej poisťovne sa idem až teraz prihlásiť, aby som bola dôch. poistená, skôr - dopredu mi to nechcela pracovníčka vybaviť, tak mám prísť presne pri prechode z MD na RD.

gapa
15. jan 2012

@chavierka
dík za info 🙂

mitinka
15. jan 2012

@gapa chcem sa ťa spýtať,ak sme menili poistovnu od 1.1.2012 a som na rodičovskej dovolenke je treba to okrem lekárov ešte niekam nahlásiť?Menili sme aj deťom.Ďakujem

gapa
15. jan 2012

@mitinka
neviem, asi zamestnávatelom?

mitinka
15. jan 2012

aha,to ma nenapadlo,to som už teraz oboznámila mangela,nech im dá vedieť 😝 Ja už nemám dala som vtedy výpoveď,tak potom už asi netreba nikomu.len mi išlo o to či netreba náhodou aj uradu práce 😝

joannas
16. jún 2013

@gapa prosím tá nevieš my poradiť kedi môže žena požiadať o starobni dôchodok keď vyhovala 4 deti?

gapa
17. jún 2013

@joannas
neviem, informuj sa na soc.poistovni, dá sa im aj napísať mail, kde samozrejme musíš napísať, aký si ročník a asi aj vaic údajov

joannas
17. jún 2013

@gapa ale neviem najsť ani čislo tel všade len spred niekolkich rkov

gapa
17. jún 2013

@joannas
bezplatné kontaktný formulár pre otázku alebo tel číslo na dôchodky vid tu hore bežiaci riadok a aj vpravo hore:
http://www.socpoist.sk/