Ako obmedziť, alebo ukončiť nočné dojčenie a uspávanie dojčením?

alex2019
8. sep 2020

Ahojte, chcem sa spytat aka je vasa skusenost s ukoncenim nocneho dojcenia a ako prestat dieta uspavat dojcenim. Syn ma 18 mesiacov a pravdu povediac, velmi som necakala, ze v tomto case este budem kojit nakolko od zaciatku to zial bolo spojene s problemami a od cca 4m bol aj prikrmovany UM. Napriek tomu sme to nejak potiahli az doteraz, momentalne sa koji uz len pred spankom cez den, vecer pred spanim a niekedy rano (a dostava rano/vecer aj UM, ktore ale velmi nechce (nakolko naozaj netusim kolko MM realne vypije)). Napriek tomu paradoxne teraz ked je starsi je na kojeni ovela zavislejsi, uplne na nom vidno ako sa tesi, ked sa ide kojit. O to tazsie je pre mna s tym skoncit, a v podstate mi to nevadi, lenze 1) je jasne, ze nemoze neustale zaspavat len dojcenim 2) v noci je to niekedy narocne a nevyspim sa (laktacna poradkyna mi poradila este ked bol maly, aby spal s nami v posteli a odvtedy sa to nejak nezmenilo) nakolko ono je to tak, ze si zvykol akoby si cucnut ked sa mu chce co byva viac krat za noc.. Dufala som, ze sa to vyriesi nejak samo, ze bude spat stale viac a menej sa budit na kojenie, ale nezda sa mi zo by sa to vyvijalo tymto smerom. Ked sa napr v noci otocim k nemu chrbtom, ked on hlada prsnik tak zacne plakat, skusala som dat mu aj vodicku miesto dojcenia, ale to tiez nemalo uspech. Taktiez, mam trocha obavy ci je nocne dojcenie dobre kvoli jeho zubkom. Nejde mi nevyhnutne o ukoncenie dojcenia ako takeho, len o to, aby sa nim neuspaval a idealne, aby prespal noc bez dojcenia a potom sa pripadne dojcil rano. Mozno mam nerealne ocakavania, neviem, preto budem vdacna za vase rady/skusenosti.

akbara77
8. sep 2020

@alex2019 mamila.sk tam nájdeš odpovede na všetky otázky ohľadom dojcenia

nini1010
8. sep 2020

Pripajam sa.Mam tie maleho cickofila.

wewika1
8. sep 2020

@alex2019 uz to pre neho je emocionalna potreba, ktoru si moze uspokojit aj pred spanim alebo rano alebo kedy vam to obom bude vyhovovat (i ked pre mna 18mes dieta uz je na prsniku komicke, kedze mam podobne stareho syna😉)...ja som tieto nocne "vyzieracky" riesila UM. Nechcel flasku, smola, nic ine nebolo. Par noci protestoval, ale zvykol si, bol sice mladsi (12m), pri starsom to moze trvat dlhsie😊aktualne prespi celu noc, kolo 6tej si vypyta mliecko, napapa sa a spi dalej do 8mej

katka2505
8. sep 2020

Naša má už 2 roky.Podľa mojich plánov som ju chcela odstaviť už dávno,no ona je na ceciku závislá.Ja už chcem ale prestať lebo niekedy je to už až nepríjemné.Dožaduje sa ho kedykoľvek a príde mi už veľká.

matapo
9. sep 2020

...ja som mojho najmladsieho kojila 2 roky a 8 mesiacov 🙂 Bol uplne zavisly a teda zaspat inak ozaj nehrozilo, jedine v kociku alebo pri prsniku, ale zas vyhodu to malo tiez svoju, spal do 5 minut, nevyhodu tiez - v noci si potreboval cucnut takmer kazdu hodinu. Uz sme 3 mesiace bez a teda zaspavanie cista hroza ☹ No ale ako som to? Potrela som si bradavky s citronom a povedala ze sa mliecko uz pokazilo, ze uz je velky 🙂 Reakcia bola bleee ☹ necem take, v nosi skusil znova a opat necem take. Na druhy den chodil stale s tym ze tato musi opavit este raz to vyskusal a ked nic tak uz viac nikdy nechcel skusit. Odstaveny bol doslova zo dna na den. Asi dva tyzdne sa ma stale pytal ci uz je opavene, ale vyskusat uz nechcel. ja som mu vzdy len povedala ze nieje opravene, ze uz je velky ze sa opravit neda, no chudatenko zmieril sa s tym 🙂 ale uplne v pohode bez jedinej slzicky. Ale stale zaspava s rukou v mojom vystrihu, bez toho to zatial nejde, spi celu noc 🙂 Zial flasu nikdy nechcel, ani ziadne uciace pohariky, pije z klasickeho poharika, ale moc tomu neublizi a moje mlieko sa nam ziadnym mliekom nepodarilo nahradit. Kazde rano mu nalejem aspon deci mlieka, malokedy ho vypije, cez den uz mlieko odmieta uplne aj vecer, takze ostali sme viac menej bez mlieka, ale ine mliecne vyrobky ma celkom rad.

marguay
9. sep 2020

No ja som odstavila takmer trojrocnu pretoze som tehotna a nedalo sa dalej. Polroka som to doslova uz len trpela bolo to bolestive a neprijemne. V tomto veku je najlepsia dohoda. Vtedy to dieta akceptuje. Ziadne somariny s leukoplastom a pod u nas neboli. Uz sa teda len mojka, hladka a tak a to jej staci na ukludnenie a zaspavanie? No priprav sa, ze si to stazis. S kojenim do 15 min a bez aj do hodiny. Proste sa nevie tak ukludnit na zaspatie ale uz vie zaspat sama len to trva. Uz pred tym mi spala par mesiacov celu noc. 18 mesacne to je skoro daj mu polroka este. Postupne sa bude kojit dva krat za noc, raz, az prespi. Ja som odstavila az ked uz sa kojila len na spanie, bola odplienkovana atd. Ziadne velke stresy naraz a slo to v pohode.

alex2019
autor
9. sep 2020

@matapo haha tak toto je fakt originalny tip s tym citronom, mozno skusim, toto by mi ozaj nenapadlo 🙂 s tym mliekom je to aj u nas bieda najma v poslednej dobe, tiez mu ho davame zo salky, nikdy nemal cumlik, co si myslim, ze je ciastocne aj dovod preco ho velmi nechce, myslim si, ze deti proste asi rady piju z toho cumla, maju to ako zabavu.. no a asi keby vypil vecer 200ml mlieka tak mozno by uz cicik fakt ani nepytal, a mozno by dokonca aj sam zaspal, tazko povedat..len takto ked ledva deci vypije.. tak ale urcite ho teraz 18m nebudem na cumel ucit 🙂

natasha1988
10. sep 2020

S vacsim dietatom sa da dohodnut. Moja 3 rocna sa stale dojci, aj cele moje tehotenstvo (uz len raz vecer na uspanie) lebo mne to neprekaza a navyse som rada ked aj ta trocha mlieka jej podpori imunita (predsa chodi do skolky). Vobec nebyva chora, ak ma soplik, za jednu noc jej to prejde. Nepripada mi velka, dieta ked sa chce dojcit nech sa dojci dokedy chce, dostane tak to co potrebuje pre zdravy emocionalny aj fyzicky vyvoj. Dojcenie aj velkeho dietata ma svoje caro a prehlbuje vztah s maminkou.

guiseppinka
10. sep 2020

Ako skoncit? No najskor si to musis ujasnit v hlave a byt sama presvedcena o tom, ze to naozaj chces. A potom len vytrvat... Obe som odstavila okolo 1.5 roka. Pri starsej som natrela bradavky citronom, skusila, mlieko sa pokazilo, stacilo 3x - vecer, v noci (tu som asi natrela malo, lebo by aj tahala, takze som jej vytiahla bradavku z ust) a rano dostala mlieko a dalej nepytala... Pri mladsej som nerobila nic, budila sa milionkrat a mne to uz slo strasne na nervy, tak revala asi hodinu, nedostala nic, zaspala a od dalsej noci prespi celu noc... Ale ona spala v postielke...