Bitie dieťaťa

20. feb 2024

V poslednej dobe velmi casto vidim, ako rodicia biju svoje deti. Za posledny tyzden - na vnutornom ihrisku vycapala matka dieta, v potravinach riadne matka tresla svoje dieta po zadku. A extrem pre mna bol, ked uz na pohlad autistickemu chlapcekovi (mozno ina diagnoza, taky chlapcek nevedel o svete) daval jeho otec riadne facky. Ja sa do cudzich ludi nestaram. Ale mne je tie deti tak luto. Ja mam 4 rocneho synceka, a takto by som sa k nemu nespravala. Aky je vas nazor na taketo bitie deti rodicmi?

colsami
20. feb 2024

Neviem co robilo to dieta v potravinach a nie som zastanca bitia deti. Ale capnutie po zadku v pripade ak tam decko robi co chce, vytahuje veci z regalov, rozbaluje a rozhadzuje ich po zemi (ako som videla minule ja vyvadzat dieta) a je na obtiaz vsetkym ludom naokolo je asi aj na mieste. Bezne sa taka mamicka iba usmieva na dieta a hovori "nono maruska co to robis zlaticko",...
Takze - neodsudzujem ak niekto capne decko po zadku, kedze sme nevideli chvile, minuty az hodiny co vsetko sa dialo predtym a kolkokrat to ta mama pekne povedala 🙂

Bitka a facky su druha vec.
Ale ako vzdy, vecne kontroverzna tema co je pre koho uz cez ciaru 😉

deti95060810
20. feb 2024

capnutie po zadku nie je bitka... 😉

biglovemom
20. feb 2024

Ti rodicia maju vzory z detstva . Tiez boli biti ,resp capany.Nevedia -nechcu to vediet inak bohuzial.
a je im im jedno ze tieto vzory dalej predavaju detom…
Plus su to nevyzreti jedinci co sa nemaju pod kontrolou,od hamby som sa prepadla bezbranne stvorenie bit.(capat)
Psa som v zivote neudrela ,ani chlapa ,nie to vlastne dieta.

petronellla87
20. feb 2024

Tiež si myslím že je rozdiel capnutie po zadku a fackovanie

lalilla
20. feb 2024

Ja som za capnutie, to neni bitka. Ano pre mnohych je to zastarale
Mne sa zas nepacia tie extremy kedy rodicia 1000x vysvetluji do nekonecna a dieta si aj tak urobi po svojom. Zlata stredna cesta, ziadny extrem

biglovemom
20. feb 2024

… a o 20r tu mozno to dieta bude pisat:
Moj manzel je super , nefajci ,nepije, len ma sem tam udrie ale zasluzila som si to….

autor
20. feb 2024

@deti95060810 Tak capnutie po zadku, tak velmi ze uz na pohlad to bolo tresnutie po zadku, je bitka.

cyberk
20. feb 2024

ja sa uz teraz smejem, ze ti tu hysterky budu pisat ako capnutie je to iste ako tyranie dietata 😂 za mna je horsie vonku vidiet ako dieta robi zle, a matka sa len pozera a priblblo sa usmieva ze "vsak to je len dieta" 🙈👏

marsmykkok
20. feb 2024

nesúdim druhých, sú deti a deti, na niektoré stačí krivo pozrieť a sekajú dobrotu, niektoré môžeš prosiť, zvýšiť hlas, vyhrážať sa a celý deň vyvádzajú a robia nervy a často aj ohrozujú svojim správaním napríklad seba alebo môžu spôsobiť škodu na majetku. A potom chápem, že niekomu rupnú nervy.

lalilla
20. feb 2024

Pre mna nie je capnitie bitka, to ze teba sa zdalo silnejsie neznamena ze to je bitka kks. A najma kazdy ma iny pohlad na bitku. Ocividne pre teba bude bitka akekolvek vztiahnutie ruky na dieta.
Mna mamina veru par x poriadne “zmlatila” ale za velmi dobre dovody a nikdy som to uz neurobila a veru nie nenechalo to na mne ziadne vady, a nie ani si o 20 rokov nemyslim ze ked mi vrazi muz je to v poriadku a normalne…zase uplne extremy budu v tejto diskusii.
Radsej dietatu dohovarat 1000x a aj ked urobi zle nevadi, sak dieta, ale nie “bit” sa nema. Potom sa pozrime v skolach ake su tie dnesne deti, velmi zle.
Koniec koncom nie su to nase deti, takze nam moze byt jedno ako ich dani rodicia vychovavaju, nic s tym neurobime

zuzinka888
20. feb 2024

Keby si sla po ulici a videla ze pybertak bije babku, ci chlap facka zenu- alebo pocujes bitku u susedov- tiez by si zaujala postoj - nestaram sa do druhych??? Ja sa nestaram, ale ked vidim nasilie aspon ich okriknem.

autor
20. feb 2024

@zuzinka888 Ja som tu pisala o biti deti rodicmi. Tak tu nemiesaj o biti babky pubertiakom. A uz ta vidim, ako by si cudziemu chlapovi ktory facka svoje autisticke dieta nieco povedala. Pozeralo na to vela ludi a nikto ani pip nepovedal. Ale ty by si isto ako rambo nabehla.

klip0
20. feb 2024

Fuj normálne som zhnusena koľko žien považuje za normálne a v poriadku si akoukoľvek bitkou vynútit u dieťaťa čo chce tá matka.
To akože keď robí zle v potravinách, tak neviem inak ako bitkou docieliť aby prestalo ? To je vždy zlyhanie rodiča

jaass
20. feb 2024

Žiaľ, len taký človek zbije dieťa, ktorý ma problém sám so sebou a nezvládol výchovu. Keby dieťa od mala vyrastalo v harmónii a videlo ako rodičia sa k sebe pekne správajú, tak nevyvadza. Nie nadarmo sa hovorí, že deti vychovavame tým, ako sa k sebe správame a nie tym ako im stále niečo rozkazujeme, prikazujeme atď. Deti nemôžu za to, že majú takých rodičov.

zuzinka888
20. feb 2024

Tomu ver,ze by som povedala. Stacilo by povedat- Dost! Prestante! A ostatní by sa pridali. Je jedno o koho ide ak niekto niekoho bije- je jedno koho vzdy ide o NASILIE.

alantroj
20. feb 2024

Toto su pre mna take kecy. Suseda tiez ze by v zivote po zadku necapla dieta. Syn je agresor, ublizuje detom okolo aj surodencom. Teraz ma viac rokov, absolutne ju nerespektuje a ona ho nahana varechou po dvore. Podla tychto reci tym ze ho v rannom detstve nikdy necapla mal by to byt anjelik so svatoziarou lebo nemal zly priklad. mam v okoli viac prikladov fdeti, ktore nemali stanovene hranice a teraz sikanuju ine deti.

deti95060810
20. feb 2024

@jaass jasné.. pri autistoch to určite ... 🙄
si prečítaj čo dokážu autisti vyvádzať...rodičia sú nešťastní, nechodí neraz matka ani do práce lebo autistu nikde nechcú - ani do školy ani do DSS - alebo DSS nie je, no skrátka neraz sú rodičia s takýmito deťmi 24/7 doma zatvorení....
sa potom nečuduj že rodičom rupnu nervy z takého decka...

klip0
20. feb 2024

@alantroj lenže hranice sa dajú stanoviť aj inak ako bitkou. To že dieťa niekto nebije neznamená automaticky že bude anjelik. Ak nebude mať žiadne hranice.
Ak ale rodič nastaví hranice bitkou, to nieje žiadna výchova, žiadne pochopenie zo strany dieťaťa. To je len a len zastrašovanie a opakujem sa, ale zlyhanie rodiča.

klip0
20. feb 2024

@deti95060810 capnutie po zadku nieje bitka, takže si absolútne ok s tým ak napríklad v obchode podľa predavacky zle zavesis tricko na vešiak a ona ta zato capne po zadku ? Je to úplne okej, v poriadku a akceptujes to, áno ?

subartic
20. feb 2024

Ja tieto témy nemám rada , lebo vždy sa to ženie do extremu . Ja som mala veľmi dobrých rodičov , ľubim ich a aj tak som pár krát fajne vyfasovala. Nie , nemám z toho traumu a nič to na mojom živote nezmenilo , nepovažujem sa ani náhodou za týrané dieťa. Chodím domov rada a mám pekné spomienky na detstvo .
@klip0 za predavačku zodpovedáš a vychovávaš ju ?

deti95060810
20. feb 2024

@klip0 si už kdesi inde...

klip0
20. feb 2024

@subartic nie prečo aj ? Veď to predavačka je tá ktorá zodpovedá za obchod a tovar a nepáči sa jej ako ho zákaznícka uložila. Tak ju teda capne po riti. Či len evidentne slabšieho môžem udrieť ? Lebo nedokážem inak vysvetliť ako bitkou ?

subartic
20. feb 2024

A nie , ani ja nepovažujem fyzický trest ktorý má byť krajným riešením za týranie .

deti95060810
20. feb 2024

@subartic niekto tu už vyťahuje bitku s predavačkou... 😀

klip0
20. feb 2024

@deti95060810 vďakabohu, že som inde a zvládam výchovu aj inými spôsobmi ako bitkou. Ale každý podľa svojich schopností samozrejme

evelynmozagalega
20. feb 2024

Ja tiež tomu nerozumiem. Nemám deti, ale nechápem jednu vec. Keď je dieťa bábätko, tak sa ho človek pomaly ani nedotkne, všetko musí byť eko, bio, racio. Rieši sa každý fľak, každý plač, spôsob držania, nosenia, kŕmenia atď. Až príde moment, kedy dieťa podrastie, povedzme, že má dva tri roky a zdá sa mi, že to dieťa už prestane rodičov baviť. A už vidím ako ho naťahujú za ruky keď nechce ísť. Minule som videla na preliezkach dieťa a matka na neho ziapala, trhala s ním, všelijako vykrúcala. A vidím to aj v obchode, 3 ročné dieťa a matka na neho kričí a hnusne sa s ním rozpráva. Vidím to každý deň. Už sa nestará o to, čo zje. Dá mu rožok alebo kadejaké sladkosti. Už to nie je ten starostlivý prístup k dieťaťu ako keď bolo bábo. To dieťa má cenu len keď je malé, rozkošné a nerobí problémy? Ale keď je už väčšie a vystrája, tak už je jedno ako sa k nemu správame? Ako hovorím, vidím to denne a nechápem.

iwesska
20. feb 2024

Dieta,ktoremu 3x nieco normalne poviem,aby nerobilo a ono to s usmevom 4x aj urobi,po tej riti odomna dostane,ci sa to inej matke paci,alebo nie. Deti skusaju hranice a ked bude dookola provokovat kamarata,tiez mu jednu uvali a nebude sa na neho milo usmievat. Akcia = reakcia. S niektorymi detmi sa inak neda. Pri 4r.dietati je na taketo hodnotenia skoro. Za facky ani ine bitky nie som. Ale 1 po zadku niekedy vyriesi viac,ako 10min.monolog,ktory ma dieta aj tak pazi.

klip0
20. feb 2024

@iwesska a to naozaj nevieš inak zabrániť chovaniu ako bitkou? Neviem si jednu jedinú situáciu predstaviť v ktorej neviem inak docieliť aby dieťa prestalo robiť to čo nemá. Ale možno mám len slabú predstavivosť naozaj. Tak skús mi uviesť aspoň jediný príklad kedy to teda je nutné

kris_tin257
20. feb 2024

@iwesska úplne moja reč 🙏

kris_tin257
Autor odpoveď zmazal
Zobraz