Strach 2,5 ročného dieťaťa

12071207
5. mar 2018

Ahojte , prosím vás má niekto skúsenosť so strachom dieťaťa? Malý má 2 a pol roka a zrazu sa začal báť v kúpelni, z ničoho nič začal plakať vo vani a ani umyť sa už nechce v kúpelni...😞 prejde to? Nevieme čoho sa tam môže báť, ďakujem za každú vašu radu, či skúsenosť.

pininka
6. mar 2018

Aj nasa to mala,ale ze az panicky, trvalo dva tyzdne kym som ju mohla normalnr okupat,ale my sme prisli na pricinu hned, muz jej napustal vanicku a neskusil vodu a bola dost tepla, nastastie nie aby ju oparila,ale ona si to zapamatala. Teraz je uz opat rada ako predtym a sali sa tam. Treba zistit co sa mohlo udiat, ci tam napr nesiel ked tam bola tma a nieco ho nevylakalo.

mon_soon
6. mar 2018

My mame iný problém-mala (3r) začala v noci sa budiť s hrozným vreskotom a plačom...príčinu tiež neviem...tak som včera skúsila sprej proti strašidlam...a pomohlo-síce sa raz zobudila ale keď som jej pripomenula že sme striekali a strašidlá nemôžu prist tak sa upokojila hneď a spala ďalej...tak len keby náhodou ste neobjavili príčinu,resp to pretrvavalo, môžte skúsiť 🙂

12071207
autor
6. mar 2018

Ďakujem vám, teraz rano som ho volala, že si ideme umyť rúčky, vôbec hneď, že nie . Bojí sa tam niečoho, večer sa ma držal ako kliešť na rukách a nechcel sa ani pozrieť smerom k vani:(.

libawet
6. mar 2018

@12071207 nevie vysvetliť, čoho sa tam bojí? Ja som mala podobný problém so synom, keď mal 3 roky, nie a nie vliezť do výťahu, úplne panické záchvaty, tak som to zisťovala, rozprávala sa s rodinou, so známymi....a až neskôr sa mi svokra priznala, že sa s ním raz zasekla vo výťahu, keď s ním šla von...odvtedy šlus, syn má teraz 23 a chodí radšej po schodoch, výťah akosi stále nemusí, takže....nehovorím, že toto je Tvoj prípad, len som tým chcela povedať, že zisťovať treba aj po rodine, čo sa kde mohlo prihodiť, kde bol syn prítomný.....

erickatt
6. mar 2018

Možno bol vo vani pavúk, ale pozeral niečo v telke. Stačí reklama na donestos a tam su príšerny...

12071207
autor
6. mar 2018

Olik mal v oktobri 2 roky a veľmi máličko ešte rozpráva, muž raz keď sa s nim kupal mu pipla sns na mobile mal ho v kupelni , olik bol vo vani a vtedy sa zľakol a revom pytal von. Neviem ci to tým. Vcera som mala pocit akoby tam niečo videl, ale tomu neverím. Čítala som, že deti v jeho veku začínaju mať predstavivosť.

pininka
6. mar 2018

@libawet inak tieto decke traumy vedia vydrzat velmi dlho. Nas v skolke olievali studenou vodou lebo mali pocit ze je velmi horuco, normalne na hlavu a ja dodnes nenavidim umyvanie vlasov, ten pocit ze mi voda steka po hlave, brrr.

libawet
6. mar 2018

@pininka no presne, oblievať studenou vodou! Sila. My sme sa raz, keď som bola malá, hrali na Eskimákov, že iglu, navŕšili sme podušky a schovávali sa tam, no a ja som akosi zostala úplne dolu a kamaráti na mne, začala som sa dusiť....teraz, keď ma dusí ( kašeľ, choroba, nádcha ) a nemôžem poriadne dýchať, tak norm. akoby stavy klaustrofóbie...takže tak.

12071207
autor
6. mar 2018

@12071207 nechce tam vôbec ísť ani dnes :(, verím, že to prejde, lebo ma to trápi, že sa niečoho tam bojí a ja nemám tušenie čoho.

libawet
6. mar 2018

@12071207 len sa s ním rozprávať, teda ak to vie akosi popísať alebo vysvetliť...možno mu skúsiť navodiť tú situáciu s tým mobilom, neviem, či je to ale správne, len neviem, akoby sa toto dalo zistiť, čo ho tam ľaká, čoho sa tam bojí, no zisťovať to len postupne, pomaly....neviem, či je riešenie ako do budúcna, kúpať ho, sprchovať inde, lebo potom si zasa na seba šijete bič....skúšali ste ho umyť napr. u dedka, babky alebo inde mimo domov, tam má tiež také pocity, že tam ísť nechce?

lienqa
6. mar 2018

@libawet to sa bežne oblievalo studenou vodou takto?
Keď som bola na tábore ako 8 ročná, ma raz sotili do bazéna veľká sranda a začala som sa topiť, úplne v tom šoku som aj zabudla plávať, odvtedy nejdem do vody,pokiaľ necítim pod nohami zem.
Ale k téme dcéra, keď mala asi 4 roky sa jej niečo muselo zazdať v chodbe asi nejaký tieň alebo niečo, a vždy tým smerom pozerala,a povedala, že sa bojí - teraz má 7 a vždy, keď ide čo i len na wc zasvieti tam svetlo.

pininka
6. mar 2018

@libawet noo,a to je dalsia kapitola, mna tak sestra zavrela v skrini a nechcela ma pustit, dodnes mam prisernu klaustrofobiu, zle sa citim aj v kupelni o vytahu radsej ani nehovorim. Ked som bola na magnetickej rezonancii bol to najhorsi pocit v zivote.

libawet
6. mar 2018

@pininka no to verím, tam v tom tuneli, neviem, či by som to dala, mala by som tiež veľký problém....

12071207
autor
6. mar 2018

@lienqa presne tak nejak to teraz vnímam, že sa bojí tam vojsť do kúpelne, akoby tiež niečo uvidel, napadlo ma odraz na batérii, alebo niečo...

matkaleskova
6. mar 2018

@12071207 A nemohol mať fakt veľmi teplú vodu? Alebo sa možno bojí nejakých zvukov, nemáte v kúpeľni bojler alebo tam nepuká radiátor?

lienqa
6. mar 2018

@12071207 Deti už aj takéto malé majú veľkú fantáziu, ešte jednu príhodu mám :D dcéra mala možno cca dva roky, na noc ešte plienku a mala ju precikanú, boli asi tri hodiny ráno tak som ju prebaľovala vždy som si zasvietila iba svetlo na telefóne lebo by si spanie prebrala. Ona pozerala na mňa a začala sa usmievať, že maminka pozri za tebou je anjelik 😀 nenabrala som teda odvahu ani ja a neobzrela som sa 😀
držím vám palce, chce to čas, len po ňom netreba kričať a veľa sa s ním rozprávaj , keď pôjdete do kúpeľne

minulik
6. mar 2018

aj nas maly ked mal asi 2 rocky, hovoril ze sa boji toho psika co je na chodbe, nechcel ani sam ist po dome, pritom sme nikdy nijakeho psa nemali, ja som mala pocit, ze za mnou stale niekto stoji a aj manzel sa potom priznal, ze videl akoby prebehnut nejaky tien. pokropila som dom svatenou vodou, pomodlila sa a vsetko prestalo.

12071207
autor
6. mar 2018

@matkaleskova myslím že vodou to nebude, možno zvuky tiež ma napadlo , bojler nemáme. Bolo to včera strašne silné, keď som ho išla len umyt , tak reval a držal sa ma tak silno a otáčal hlavku od vane, nechcel tam pozerať. Možno ozaj tieň či odraz nejaky. Neviem, ale dnes som ho už tam ani nedostala a nechcem ho nútiť

flavica
6. mar 2018

deti sa menia a dost casto ked su malinke. musis jednoducho z kupelne spravit miesto, kde je sranda. nove hracky, mozno nejake tie nalepky na stenu, vodny kolotoc, nech proste pride na to, ze sa tam da aj zahrat

12071207
autor
6. mar 2018

@flavica super nápad 😘 ďakujem a skúsim určite.

mishkamishka
6. mar 2018

do vane existuju aj farbicky, da sa vana pokreslit napr. ochrannym mackom alebo co a potom lahko umyt - mozno aj to by pomohlo

12071207
autor
6. mar 2018

Ďakujem 😘 vyskúšam všetko .Toto je tiež super nápad.

mishkamishka
6. mar 2018

napr. v tescu viem ze sa dali lahko kupit, obcas aj v kaufe alebo lidli

tova
7. mar 2018

@libawet nic za tym nemusi byt. Ja sa bojim vytahov doteraz. Ako dieta som nemala rada ten pocit ze ma to taha hore alebo dole. A ako dospela z roznych clankov ako mozu spadnut, zaseknut sa atd. Pizivam ich ale nie su mi prijemne.