6-ročná dcéra sa nemôže naučiť predložky

9. mar 2024

Ahojte..prosím vás mám 6 ročnú dcérku ktorá má ísť v septembri do školy a nemôžeme sa akosi naučiť predložky..učíme sa to už tri mesiace a stále tomu nerozumie..skúšali sme všelijako ju to naučiť a nič .inak je to bystré dievčatko vie počítať pozná písmenká aj všetko len toto nám robí problém .mate skúsenost niekto ?..lebo nechápem prečo sa to nevie naučiť

viestta
9. mar 2024

Nepouzivaich spravne vo vetach? Treba jej vela citat aby si to zafixovala

pribinak
9. mar 2024

K logopedovi ju treba vziat

autor
9. mar 2024

@viestta čítame ukazujeme..už neviem čo robiť..pozná používanie predložiek "nad" "pod" "medzi"..ostatné si stále pletie..

minesasubu
9. mar 2024

Skuste jej to nazorne ukazovat aby si to zapametala
napriklad za loptou , pred loptou … mozno to pomoze

hederamonstera
9. mar 2024

Nauci sa to, ked na to dozreje. Na to ze len ide do skoly, vie toho az az

tykat
9. mar 2024

daj priklad vo vete co si pletie, alebo si pletie napr. to ze ked poviete poloz tacku na stol tak ona ju da pod stol alebo nevie co ma s tackou urobit?

sheila121
9. mar 2024

@hederamonstera tiez celkom nechápem prečo sa to učí dieťa už teraz. 6 ročne by som ešte vôbec takto netrápila.

januska12323
9. mar 2024

Nevie ich použiť vo vete alebo nerozumie čo od nej chceš?

autor
9. mar 2024

@minesasubu toto robíme.stale..a nic

autor
9. mar 2024

Zoberiem naprikald bábiku položím ju vedľa stola a opýtam sa kde je tá bábika poviem je stôl a bábika je kde ?..povie " pod stolom ..namiesto " vedľa stola..alebo ju vložím do krabice a opýtam sa kde je bábika..odpovie " na krabici "..

ivangeline
9. mar 2024

Ozaj zvlastne. Ziadne z mojich deti taky problem nemalo. Teda zatial 3,kt rozpravaju. Tiez odporucam len vela citat. My citame radi. Ja milujem citat. Citame aj hodinu denne.

maja22
9. mar 2024

Robte to opacne. Daj jej do ruky babiku a ty davaj pokyny: vloz babiku do vnutra, poloz ju vedla, za atd.

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
9. mar 2024

vezmi velku skatulu a ona bude "babika". Bude pod skatulou, vedla skatule, zdvihnes ju nad skatulu, bude pred nou, schovana za nou. Takto najlepsie pochopi, kde sa nachadza. Ak bude mat toto zvladnute, tak mozete prejst na dva predmety - babika a postel, napriklad. Babika bude v posteli, na posteli, pod postelou, atd. A az ked to bude vediet pomenovat takto v priestore, mozete ist na obrazky. Ja som vytlacila take jednoduche, kde bola zaba v roznych polohach a hrali sme to ako pexeso. Hovorila som jej - mam zabu, ktora je na krabici. A ona musela najst taku istu a ked sa trafila, mohla si vziat par.. Takto nam to poradila logopedicka a do par dni nemala problem to pochopit..

deedol
9. mar 2024

my sme sa to ucili pomocou hry, ze sme nieco skryvali a on to mal hladat, a potom zas on nieco skryl a my sme hladali, a pritom sme sa pytali - je to pod dekou? pod stolom? na gauci? v krabici? atd. ale mal menej rokov, neviem, ci by to tvoju bavilo.

tanyan
9. mar 2024

Absolvovala dcéra už test školskej zrelosti a pripravenosti? Pokiaľ viem, tak je to súčasťou testov a psychológ by pri zohľadnení ostatných výsledkov mal navrhnúť vhodný postup. Prípadne oslovte cppap v blízkosti, aby ste sa zbytočne netrápili a nestresovali...

annm81
10. mar 2024

@sheila121 Už teraz? Zakladné predložky by snáď malo zvládať už 3-4ročné dieťa.

Autorka, asi by som sa skúšala informovať u odborníka. Čo na to vravia učiteľky v škôlke? Doma treba veľa čítať a používať predložky v bežnej reči. Teda skôr než cielené učenie ktoré môže byť pre dieťa únavné, by som sa snažila zaviesť čo najpočetnejšie používanie predložiek tebou (a ďalšími dospelými) - o akejkoľvek veci rozprávaš, vždy spomeň jej umiestnenie vzhľadom k iným veciam.