Mám dať dieťa do školy mimo miesta bydliska?

7. jún 2023

Ahojte. Žijem v malej dedine a mám dve deti. Máme tu škôlku aj školu. Starší syn už chodí do škôlky. Sme tam však nespokojní, prístup zo strany učiteliek a vedenia je zlý, nulová komunikacia z ich strany, podozrenie na šikanu a pod, nechcem rozoberať do detailov. Tunajšia škola tiež kvalitou neprekvitá, viacerí rodičia sa sťažujú na kvalitu vzdelávania. Riešime momentálne, čo ďalej. Chceme dať syna od septembra do škôlky v inej dedine a chceli by sme, aby tam ďalej pokračoval aj so školou, pretoze je kvalitnejšia, je tam aj viac možností na krúžky po škole. Ale zvažujeme, či je to dobrý nápad, hlavne kvôli dochádzaniu. Je to od nás síce len 10min autom, ale stále budeme odkázaní na auto alebo autobus, či vlak. Neviem tiež, ako to bude s kamarátmi, ak sa syn s nimi bude chcieť stretávať po škole. Riešili ste niekto niečo podobné? Ako ste sa rozhodli?

romanka06
7. jún 2023

Vo veľkých mestách bežne ľudia dochádzajú aj viac ako 10 minút. Ak vám to vyslovene nerobí problém tak prečo nie, určite by som obetovala čas za to aby bolo dieťa v škôlke alebo škole spokojné a nieco sa aj naučilo

januska12323
7. jún 2023

10 min. je nič, ak sú dobré spoje ráno a po škole môže chodiť domov aj sám.

simca06022011
7. jún 2023

Dcera mi dochadza do skoly 10km (a este aj riadne si prejde pesi:D)... ziadny problem. AK je zla skola, nie je o com... a este ak mas az tolko moznosti dopravy... ja viem ist pesi, autom albeo raz za hodinu busom :D

tanyan
7. jún 2023

Určite by som išla do toho. Nič nie je dôležitejšie ako spokojné dieťa, ktoré má možnosti rozvíjať sa. Je to investícia do budúcnosti, do celého života. Nikto ti nezaručí, že keď bude chodiť do triedy so susedom, tak budú aj kamaráti.
My sme sa aj pri škôlke, aj pri škole rozhodli radšej voziť ďalej kvôli kvalite.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. jún 2023

Ďakujem všetkým za odpovede. Ja sa prikláňam k tomu, dať ho do inej školy. Sama som do tejto našej dedinskej pred veľa rokmi chodila, poznám učiteľov a za tie roky sa tu nič nezmenilo. Ide mi však aj o to, aby syn nebol odstrčený a bez kamarátov.

salome123
7. jún 2023

riesila som toto pred par rokmi... nakolko som robila v inom meste, dala som deti do skoly do toho mesta (nie k nam na dedinu). So skolou a moznostami (sportova trieda, jazykova trieda...) som spokojna, ale nase deti sa odstrihli od kamaratov z dediny. Nejak extra nam to nevadi, kedze deti maju vela treningov pocas tyzdna a tych par dni, co su doma, sa im v ramci dediny nikam nechce chodit. Neviem ako by som to riesila, keby som nepracovala vo vedlajsom meste, nechcelo by sa mi kazdy den riesit dochadzanie deti. Navyse je kus problem aj s narodeninovymi oslavami.... kus nam to komplikuje zivot v tomto.

euka210
7. jún 2023

My mame do mesta 10 min skolu ani skolku nemame a je to narocne, ze presne ja som sofer...skolaci uz mozu aj na bus, ale skolkarov musi vybrat rodic. Musite zvazit ci vam to casovo s pracou bude vychadzat...pre nas kvoli praci na smeny je problem najst vhodnu pracu pre mna. A ano, maju tam aj kruzky, ale musia cakat bud v zus alebo v druzine. Spoluziakov maju aj z dediny, niektori chodia prave do inej triedy. 11r syn v pohode ide ku kamaratovi v meste, ked im napr.odpadne hodina. My mame v dedine malo deti, takze rocnikove sa poznaju.

zenulkaaa
7. jún 2023

Takto. Ak raz pojdes do prace, a budes pracovat v meste, kam bude chodit aj syn do skoly, tak nevidim problem. Ale ak budes pracovat inde, nebodaj opacnym smerom, budu to brutalne zdrzovacky. Pocitaj s rannymi zapchami, kym ho zavezies do skoly a kym sa odtial dostanes do avojej prace a potom domov to iste.
Pokial si vsak este na materskej a budes ho takto vozit a odtial rovno domov, tak to je v pohode. Takze zatial by vam to mohlo vyhovovat a potom podla toho kde budes pracovat by som riesila veci.

staleja
7. jún 2023

Ja mam obe deti vo vedľajšom meste. Staršieho sme po prvej triede preložili a mladšieho sme už do prvej dali do mesta. Postupne je nás stále viac a viac. V dnešnej dobe si rodičia veľmi uvedomujú ako je dôležité aby boli deti v dobrých školách. Zo začiatku sme ich vozili, teraz chodia autobusom sami. Starší tento rok vlastne prestúpil druhý raz (na osemročný gympel). Kamarátov majú aj tu, aj tam. Ja v tom problém nevidím žiadny. Skôr mám pocit, že s tými deťmi od nás sú si vzácnejší. Spokojné dieťa, spokojný rodič. A to obaja s manželom pracujeme u nás v dedine. 🙂

kvetinka75
7. jún 2023

10 min je nič. Aj deti v meste sú odkázané na autobus, nie každý chodí do školy, ktorú má blízko. Takéto cestovanie by som za záťaž nepovažovala

cookie29
7. jún 2023

No ja to poviem zo strany dietata, ktore dochadzalo... ano co sa tyka skoly, bolo to super a urcite mi dala vela. Ale co sa tyka dochadzania, chodila som autobusom a zaroven som bola odstrihnuta od kamaratov. Pretoze ti miestni "dedinski" boli medzi sebou a ja som k nim nepatrila, kedze som chodila do skoly inam. A ti skolski, ti boli vacsinou "miestni" takze ked sa robila nejaka akcia, tak boli medzi sebou. Ja som bud musela cakat, alebo som zabila cas autobusom. Je pravda ze vtedy sa chodilo autom menej a ja som bola vacsia ako dieta. Ale dam priklad, ked sa slo do kina, tak decka prisli ku kinu a pohoda. Ja som sla autobusom a 1.5 hodiny cakala na mieste a po skonceni filmu, mi akurat usiel bus a cakala som 2 hodiny na dalsi.
Podla mna je rozdiel dochadzat v ramci mesta, kde je vyvinuta mestska doprava, to som robila 3 roky a pohoda a dochadzat z jedneho mesta do druheho, ci z dediny do mesta, proste byt odkazany bud na primestsku dopravu alebo na "sofera" to bol bohuzial ten druhy pripad.
A skus sa nejako pozriet aj do buducnosti, nielen dnes. Ake budu moznosti dochadzania? Bude vozenie kompatibilne s Tvojou ci manzelovou pracou? Ked Ti jedno dieta ochorie a druhe pojde do skoly budes zvladat? Proste nejde len o dochadzanie ale aj o perspektivu v buducnosti.

autor
7. jún 2023

@cookie29 ďakujem aj za tento pohľad. Ja som to mala rovnaké, keď som chodila na strednú, takže viem, aké to je. Práve preto zvažujeme. Čo sa týka práce, nie je problém, robíme s mužom z domu.

sednaja
7. jún 2023

Nechápem nad čím váhaš. Úplne bežne deti dochádzajú spojmi do školy či vo väčších dedinách, či v mestách. Nám sa miestna škôlka/škola nepozdávala, tak tiež vozíme inde. Vďaka tomu môžu chodiť aj na krúžky. Pre nás ešte bonus, sú v rovnakom meste ako máme prácu. Kamarátov si nájdu všade, naše deti ich majú ako v škole, tak aj z okolia v dedine Vôbec neváhaj, vzdelanie je prvoradé. Ani na sekundu som neoľutovala. Ale mám známu, ktorá pre svoju pohodlnosť nepreložila dieťa už na prvom stupni a dnes oľutovala, že tak urobila až v 7.mom ročníku.

babulkomale
26. jún 2023

Preco jej pisete o meste a ze bude pracovat v meste, ked pise ze ide o skolu v inej dedine vzdialenej 10 minut? Ci som.nieco prehliadla?

zenulkaaa
26. jún 2023

@sednaja samozrejme ak pracujete v rovnakom meste, tak nie je o com rozmyslat.. ale ak by si dieta vozila do jedneho mesta a ty robila v druhom, tak su to riadne ranne zdrzovacky…