Dokedy bude rásť metastáza?

30. dec 2023

Dobré ráno. Viem, že táto téma nie je moc vhodná na mamičkovské fórum, ale nemám kde inde sa opýtať.
Jeden člen rodiny mal nádor, ktorý vyoperovali, bral chemo, ale asi po 2 rokoch si našiel hrčku, o ktorej histológia potvrdila, že je to metastáza. Kým sa to celé riešilo a rieši už to poriadne narástlo a nie je isté, či sa to bude dať vyoperovať. Moja otázka je ako to vlastne býva s takými metastázami? Ak to nie je na žiadnom orgáne? Proste to len bude rásť a rásť, utláčať orgány a potom čo? Bude to mať proste ja neviem 30cm priemer a potom čo? Môže to nejak prasknúť a človek vykrváca vnútorne? Vôbec si to neviem predstaviť a naozaj sa to nemám koho opýtať a neviem či Google by mi dal nejaké rozumné informácie...
Tak ak máte nejakú podobnú skúsenosť v rodine budem vďačná ak sa podelíte.

Ďakujem.

martinmmartin
30. dec 2023

Metastaza vzdy rastie niekde, na nejakom organe.Nikdy nie v lufte sama len tak. Takze pomalicky ( alebo rychlo) zoziera ten organ az organ neplni ziadnu funkciu, niekedy skor niekedy neskor. A ked je jedna uz taka ze je nahmatatelna tak ich bude vela malych kade tade a spolocne budu pracovat na pretvarania zdraveho a funkcneho tkaniva na nefunkcne.
Ak si niekto najde hrcku tak to nebude metastaza ale uzlina ktora praveze obiehajuce metastazy filtruje a snazi sa ich znicit - velakrat uspesne, velakrat neuspesne a novy nador zacne rast v uzlinach.
Uzliny sa ale vedia odoperovat celkom jednoducho ale kvalita zivota bez riadne cirkulujucej lymfy tiez nieje velke terno

jumama
30. dec 2023

Ak je nador neoperovatelny mozu jeho rast zastavit ozarovanim. Moja mama tak mala a zastavili jej to. Ale teda to bol naozaj jeden nador, bez metastaz.

autor
30. dec 2023

@martinmmartin táto metastáza rozožrala rebro, kdesi v správe bolo napísané že je na hrudnej stene. Ale zatiaľ nie sú pozorované žiadne ďalšie metastázy na pľúcach alebo pečeni.
Takže sa dá očakávať že sa objavia ďalšie metastázy na orgánoch ale mňa zaujíma čo s touto veľkou.. neviem najnovšie rozmery ale proste je to veľké aj na scanoch aj voľným okom.. možno ako grep. A chápem že ona bude rásť a rásť a množiť sa a bude vyživovaná "hlavným" nádorom ale proste ma zaujíma ten end game. Kde sa to proste "zastaví" s tou jednou veľkou metastázou

martinmmartin
30. dec 2023

ak rozozrala rebro tak je to metastaza do kosti(casty pripad). Vravis- Ine metastazy niesu pozorovane - zaujimalo by ma ako ich ne( pozorovali) lebo na pozorovanie metastaz volne oko nestaci. Rast bude dovtrdy dokym bude zivena cukrom a kyslikom. Hlavny nador tam uz davno nieje ( ked ho odoperovali) metastazy ziju vlastne zivoty ( ako ked mnozis radtliny odrezkom)
Niekedy ked nezavadzia rastie vela, niekedy si sama sebe zozere cievy co ju zasobuju niekedy pacient umiera na nejaku inu komplikaciu.... stat samoze vselico,

autor
30. dec 2023

@martinmmartin bol na pet scan kde mu čosi rádioaktívne dali a potom keď ho scanovali to rakovinové svietilo. Odtiaľ prišiel záver že ďalšie metastázy nevidno a že na mieste odkiaľ mu pred 2 rokmi vyoperovali nádor začal rásť znova. A ten "vyživuje" tú veľkú metastázu.

martinmmartin
30. dec 2023

ok tak to dava vacsi zmysel. Ked niesu metastazy vsade tak je to velmi dobra sprava

colsami
30. dec 2023

Pozri, laicky povedane metastaza je dalsi nador, len sa kvazi rozsiril z toho prveho, cize je to jeho druhotne lozisko. Ak je aj take velke, zije si svoj zivot, bude proste rast a spravat sa ako nador. Je jedno ze ty to volas metastaza, je to proste lozisko nadorovych buniek. A bude rast kym to organizmus bude zvladat. U niekoho nador drieme aj x rokov a narastie milimeter a neohrozuje okolie, u niekoho z mesiaca na mesiac zdvojnasobi velkost a aj skody.

Nikto Ti nepovie ako presne to bude vyzerat.
Ale ked je to v kosti a destruuje aj okolite tkaniva a stale to rastie a ak to nereaguje na liecbu prip pacient v liecbe nie je, ta prognoza zial nie je dobra.

mogaa
30. dec 2023

metastáza je "dcérsky nádor"....treba zničiť primárny nádor a potom sa riešia metastázy....

autor
30. dec 2023

@martinmmartin áno.. preto neriešim že endgame je že mu odíde pečeň lebo bude plná metastáz... Ale ja laicky vidím problém v tom že je tam proste masa ktorá ho bolí a tlačí ho.. a zväčšuje sa dosť rýchlo..

autor
30. dec 2023

@colsami čo znamená že bude rásť kým to organizmus bude zvládať? Ako sa ukáže že to už nezvláda? Nejaká chudokrvnosť alebo čosi?

kittykat22
30. dec 2023

Nador postupne prerastie do ostatnych organov a clovek zomrie. Prestane prijimat potravu, pluca sa mu naleju vodou, prestane vnimat atd., atd., Obycajne pokial je nalez takto vazny, casto dochadza k vytvoreniu dalsich metastaz (nadorov) rozne po tele. Pokial je jasne, ze pacient preziva posledne obdobie svojho zivota, je potreba najst zariadenie ktore pomoze s paliativnou starostlivostou.
Je to velmi narocne obdobie pre choreho cloveka a aj pre okolie. Ako po fyzickej tak po psychickej stranke.

colsami
30. dec 2023

Kolko mas prosim rokov? Ja chapem ze nie kazdy sa tomu rozumie ale toto su ozaj take otazky....
U kazdeho sa to ukaze inak. Podla toho ako to prerastie a ako to zasiahne okolie.
Zmeny v krvi mozu nemusia byt, problem s dychanim ak to pojde na pluca, bolestivost, prestanes jedtllst lebo tlTi to tlaci a prosto organy nefunguju spravne, destrukcia tkaniv, nador bude rast a rast a mnozit sa dalej, bude to praskat, mokvat, proste uplne vsetky a hocijake scenare to mozu byt, na Tvoje otazky neexistuje ziadna jasna odpoved aku si predstavujes.

autor
30. dec 2023

@colsami 27. A máš pravdu nerozumiem sa tomu, nemám lekárske vzdelanie, a nikto z rodiny nemal rakovinu takže nemám skúsenosť. A nemám sa s kým poradiť a aspoň trošku vedieť ako to funguje a čo nás možno čaká. Ale ajtak ti ďakujem za tvoj čas a odpovede

autor
30. dec 2023

@kittykat22 hej no čaká nás náročné obdobie podľa všetkého.. ďakujem ti aj za tvoju odpoveď

Aj všetkým ktorý si našli čas

zuzap33
30. dec 2023

@mogaa nie je to pravda. Ak su metastazy, je to 4.stadium a to uz je ochorenie celeho organizmu. Ak su mety, primatny nador sa uz neoperuje, vacsinou ani by sa uz nedal. Dava sa cielena terapia podla druhu nadoru, bio liecba, imuno, chemoterapia. Co zaberie a na kolko. S metami sa v sucasnosti da zit aj roky. Vsetko zavisi aj od mnozstva, typu, agresivity, umiestnenia atd.

mogaa
30. dec 2023

@zuzap33 záleží od druhu nádoru, lebo napr.pri rakovine prsníka sa najskôr odstraňuje primárny nádor....naopak pri rakovine plúc ak už sú metastázy tam sa primárny nádor neoperuje, každý druh rakoviny má svoje presné postupy kedy oparovať a kedy nie...
@zuzap33 a ano viem že je to pri metastázach už posledné štádium, prešli sme si tým....

zuzap33
30. dec 2023

@mogaa zas nemas pravdu. Pri rakovine prsnika sa uz dava najprv aj chemo, aby sa nador zmensil, zapuzdril. Potom moze byt mastektomia alebo sa odstrani kvadrant. Ak sa na zaciatku zistia hned mts, neodstranuje sa primarny nador. Dava sa cielena terapia, napr pri her negat su to cykliby spolu napr s hormonalnou liecbou. A si bez operacie. Nieco o tom viem, som tiez metastaticka pacientka uz par rokov

miskakyska
30. dec 2023

Nechodil po liečbe na kontrolu krvi a CT?
Tam by hneď zachytili, že sa niečo deje..
Len všetko závisí od lekára.
Ak to má na saláme a berie chorého človeka, ako kus,tak to potom má fatálne následky.
Ja mám skúsenosti u dvoch, môjmu srdcu najbližšich ľudí ..pomerne čerstvé,ktoré tu nechcem rozvíjať..
Prajem veľa síl.☘️

martinmmartin
30. dec 2023

@miskakyska tomuto pripadu robili PET co je ovela lepsie na onkologiu ako CT

daniela2202
30. dec 2023

Myslím, že toto ti môže vysvetliť len lekár, nikto na MK

petronelag
30. dec 2023

@daniela2202 Aj ja si myslím, že to môže povedať len jeho lekár, ktorý má všetky výsledky, ale aj ten môže povedať len prognózu, ako sa to bude vyvíjať ďalej. To závisí od veľa okolnosti, od imunity, liekov a spôsobu ďalšieho liečenia atď.

autor
30. dec 2023

@miskakyska chodil ale onko markery mal ok aj sono.. Čo je na tom všetkom najčudnejšie...

autor
30. dec 2023

@petronelag hej.. len akosi teraz ešte nikto takú otázku nekladie.. len ma to zaujíma

kittykat22
30. dec 2023

Bohuzial ti nemozeme napisat nic ine, ako to, ze sa blizi koniec. Mrzi ma to. Co pises o onkomarkeroch - tak tie su len orientacne. Sono nie vzdy odhali nador. Zalezi na jeho ulozeni. Niektore nadory su zaludne a tazko sa hladaju. Napriklad taky nador vajecnikov - moze byt v blbom mieste a aj ked ho lekar hlada, tak ho nevidi. Az potom ked pridu za par mesiacov velke bolesti brucha, tak sa zisti, ze 1. narastol a 2 zmetazazoval (krvou nador rozosle rakovinotvorne bunky po tele a tie sa ulozia rozne po organoch a vytvoria dalsie rakoviny). Preto ked je cloveku zle, tak sa hlada a hlada co sa deje. Niekedy je potreba postupit vysetrenie aj 2x alebo treba inu rozlisovaciu metodu - napriklad MRI. Ked ma clovek ma pocit, ze mu vazne nie je dobre. Napriklad ked clovek rapidne chudne - 10 -15kg behom 2 mesiacov je taky znamy priklad.
Problemn niekedy je, ze niektore nadory su nebolestive, tazko je ich zachytit pretoze sa nehlasia. Rastu dlhu dobu nepozorovane. Mozu to byt roky. Druhy extrem je, ze su nadory ktore su schopne behom par tyzdnov - mesiacov narast extremne rychlo a rozsirit sa po celom tele, ze cloveku ani nenapadne, ze je v tak vaznom stave. Potom pride nejaky neurcity priznak ktory cloveka dovedie k lekarovi a to, ze ma vazne ochorenie a caka ho par mesiacov zivota. Ludia su uplne v soku a pozeraju, ci sa im to sniva.
Rakovina ma mnoho foriem a mnoho podob.
Ale co mozes spravit je, ze ak mas pocit, ze je tam sanca, tak kontaktuj ineho lekara ktory sa specializuje na nador ktory ma clovek v tvojej rodine. Niektory lekar moze mat na liecbu a postup iny nadhlad ako ten, ktoreho mate. Moze a nemusi sa to stat. Ale pokial je nador ulozeny v zivotne dolezitych organoch tak bohuzial sa moze stat, ze nie je mozne ho odstranit, pretoze odstranenim tak doleziteho organu, by to pacient neprezil.

autor
30. dec 2023

@kittykat22 asi máš pravdu.. len je to naprd že človek myslí že dbá na kontroly a nemusí to pomôcť.. ale to už nezmeníme. Takže asi otázka koľko času ostáva zatiaľ nie je zodpovedaná ani ju priamo pacientovi nepoložím ale pre seba vnútorne budem vedieť že treba byť s tým človekom a užívať si chvíle akej takej pohody lebo to nemusí dlho vydržať

kp7333
30. dec 2023

Onkomarkery nemusia vzdy zachytit rastuci nador alebo metastazy. Ak je len jedna ci dve metastazy, ktore sa daju operovat, ci zlikvidovat liecbou, su lepsie vyhliadky. Svokra mala metastazy na slezine 5 rokov po vyoperovani a liecbe prveho nadoru, vybrali jej slezinu, brala chemo a uz vyse 20 rokov je zdrava. Je mi luto, ze tak mlady clovek ma taketo zakerne ochorenie. Drzim palce.

kittykat22
30. dec 2023

aj keby si tu otazku polozila, tak by si odpoved nedostala 🙂 Niekto zije s nadorom v IV stadiu 5 rokov a niekto 5 tyzdnov. Najlepsie je ako pises, uzivat si chvile a mat sa fajn.