Skúsenosti so psychiatriou

gerber58
24. dec 2023

Dobrý deň.
Máte niekto z vás príbuzného, alebo kamaráta, ktorý má skúsenosť so psychiatriou? Alebo možno aj vy? Presnejšie by som sa chcela dozvedieť, či sa tam všetky prípady liečia cez antidepresíva alebo ako vôbec aspoň trocha vyzerá liečba. Mám kamoša, ktorý tam bol pár rokov dozadu, na mesiac a hovoril mi trochu o tom. Čo viem, bol liečeny antidepresívami. Presne neviem, čo mu bolo, pretože sa v tom nechcel vŕtať. Všímala som si ňom aj zmeny nálad, návali plaču niekedy bez dôvodne, niekedy pre určite veci, ktoré ho trápili, ale tentokrát sa zmenil povahovo na úplne chladnú osobu. Nespoznávam ho naozaj. Úplne sa chová netaktne voči mne. Vytratil sa charakter. Aj tak sa o neho takpovediac trocha bojím, či sa mu niečo nevrátilo.

aeruginosa
24. dec 2023

Nie, na psychiatrii sa vsetci pacienti neliecia antidepresivami, ved to zavisi od toho, aku maju diagnozu. Existuju viacere psychofarmaka ako antidepresiva, antipsychotika, antimanika, antiadiktiva, anxiolytika, … a kazde ma svoje specificke indikacie tak ako vsade inde v medicine. Okrem farmakoterapie sa vyuziva aj napr. elektrokonvulzivna terapia pri tazkych stavoch a taktiez sa vyuziva psychoterapia a tych druhov psychoterapie je tiez viac a na rozne indikacie. A liecebny rezim, dlzka hospitalizacie atd… to uz zavisi od vela faktorov.

Ten tvoj kamarat stale uziva ATD? Mozno by potreboval zmenit/prenastavit liecbu.

gerber58
autor
24. dec 2023

@aeruginosa Nie, už ich neužíva. Liečbu skončil pred pár rokmi. Neviem si vysvetliť jeho správanie a jeho nálady. Už sa sním nedá ani normálne komunikovať. Párkrat sme sa aj pohádali a to mu nerobilo psychicky dobre. Ako keby bol až príliš citlivý ale len na seba.

betulinka1
24. dec 2023

@gerber58 kamoska tam robi a hovori, ze niekdo fakt potrebuje len stimul a ukludnit sa. Hlavne ked je niektor vyhorený a ten mozog reaguje uplne inak. Nemusi ist vsetko cez antidepresiva. Ale podla toho co opisuješ, ze je plačlivy to byva pri depresii. To asi bez AD nepojde. Minule jeden psychiater hovoril, ze niekedy prepustia stabilizovaného pacienta, co sa tesi domov a ziadne znaky depresie, liecba uspesna a po ceste domov sa aj tak zabije. Mozog si ide svoj vlastny zivot.

rebrambora
24. dec 2023

Vela skusenosti mam. Od seba, od rodiny a aj ako personal. Ale nie na SR.

aeruginosa
24. dec 2023

@gerber58 A na ujasnenie - skoncil s liecbou sam bez vedomia lekara alebo..? Je dost mozne, ze sa mu tie tazkosti zacinaju vracat. Tazko povedat, ze ako to s nim je naozaj, ale ak mas pochybnosti, mohla by si sa ho spytat, ci ho nieco netrapi, ci nepotrebuje pomoc, porozpravat sa, mozno sa ti sam zdoveri… Hlavne nanho netlac, nesnaz sa okato a nasilu z neho nieco dostat.. a ak bude treba, nasmerovat ho k psychologovi, psychiatrovi..

gerber58
autor
24. dec 2023

@aeruginosa neviem presne, ale bez jeho vedomia určite neskončil. Nedá sa s ním baviť, vymazal ma zo svojho života aj keď sme sa mali veľmi radi.

miamia04
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
24. dec 2023

@gerber58 môj známy bol hospitalizovaný na psychiatrii pre ťažkú depresiu a áno, mal aj antidepresíva. Netuší, aké lieky dostávali ostatní pacienti. Nejak to tam s nimi doktori nekonzultovali. Ale pochybujem, že všetci raz za radom dostávajú antidepresíva, človek, ktorý má napríklad nejakú ťažkú schizofréniu, neviem, či by mu antidepresíva niečo pomohli 🤷.

miamia04
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
24. dec 2023

@miamia04 ok 🤷. Ja v podstate dôverujem v tomto lekárom, keď ma hospitalizujú s nejakým problémom, predpokladám, že oni budú vedieť, čo mi majú dať, ja im do toho kecať určite nebudem 🤷. Viem o medicíne prd makový.

miamia04
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domi2425
25. dec 2023

@miamia04 ano su aj depoty, kazde dva tyzdne, aj kazdy mesiac a su ucinne, ale vela krat s tym pacienti nesuhlasia a nechaju sa radsej hospitalizovat, inak a lieky sa nedavaju automaticky vsetkym len kvoli tomu ze su na psychiatrii, su aj taki ktori ziadnu terapiu nemaju

julka828
26. dec 2023

@gerber58 ano lieci sa antidepresivami. Kazdy tam nievo berie zalezi od stavu. A niektori chodia na elektrosoky je ich cca aspon 4-6