Škodí vitamín A v tehotenstve vo forme melónov?

adriana8
12. júl 2011

ahojte maminy...chcela by som sa spytat ako je to s vitaminom a v tehotenstve...viem že by sa nemala jest poečen ale vitamin A je aj v melonoch a mne teraz v tehotenstve velmi melon chuti tak ho jem na kila...proste telo si melon žiada a ja neviem odolat...

jabadaba
12. júl 2011

Adri, pokial si ho nebudes dopovat umelo, tak prijmom bezne v potrave by problem nastat nemal. Jest Ty mozes pestro bez obmedzeni, v teho je to priam ziaduce, tazke ak Ti melony chutia tak nevidim prekazky. SKor pozitiva, pene si precistis ladvinky. 🙂 Co sa tyka tej pecene, to je skor problem celkovo pojedania vnutornosti, ani nie kvoli vitaminu A ako kvoli tomu, ze napr. pecen je filtrom organizmu, ktovie cim vsetkym mohla byt zatazena. Cize z tohto hladiska radsej nie ako ano.

jaya47
12. júl 2011

Ja som čítala (ale zatiaľ neoverila u lekára), že melón, mrkva a iné ovocie/zelenina obsahujú karotén, ktorý si telo premieňa na vitamín A. Ak teda zješ veľa karoténu, telo si ho jednoducho nepremení a teda nemáš problém s veľa vitamínom A. V takej pečienke je samotný vitamín A, preto je problémom. Rovnakým problémom je aj umelý vitamín A.
Toto celé tvrdia na veľa webstránkach, ak to niekomu potvrdil/vyvrátil lekár, napíšte prosím 🙂

syslica
12. júl 2011

@adriana8 - pokojne si melónu dopraj koľko chceš, určite neuškodí, skôr pomôže prirodzene zavodniť organizmus v týchto horúčavách. S tým vitamínom A resp. betakaroténom je to presne tak, ako píše @jaya47. Navyše treba brať do úvahy, že vitamín A sa z betakaroténu transformuje za pomoci tukov a veľkú časť toho budúceho áčka v melónoch jednoducho vylúčiš močom (lebo melón neobsahuje tuky). Teraz v lete by si však nemusela užívať žiadne syntetické vitamíny, keďže v prírodnej forme je ich dosť 😉 , aby nedošlo k nežiaducemu prekombinovaniu.
Ako pikošku môžem uviesť smrteľné otravy arktických bádateľov Áčkom po konzumácii pečene tuleňov - ony si totiž tieto zvieratká uskladňujú vitamín v pečeni do zásoby v množstvách ďaleko prevyšujúcich bezpečnú dávku pre človeka. Teda pozor na tuleniu 😀 , tresčiu.... a vlastne akúkoľvek pečeň 😉 .

bobocka
12. júl 2011

v tehu je zakazany "zivocisny" vit a.zo zeleniny a ovocia je to ok.🙂 ja som presne po prvej prehliadke prisla domov s tymz,e mam zakazany vit a a ked spom si vygooglila co vsetko obsahuje vit a ,tak som bola do dalsej prehliadky iba na vode a chlebe 😀(spasujem) a doktorka sa mi smiala,ze to nie je vit a z pecene-zivocisny 🙂 ale vyskytuje sa aj v mrkve,spenate,brokolici,marhuliach,melone...v mliecnych vyrobchoch.v tehu je zakazane v podobe pecene akejkolvek,nesmu sa tavene syry(hlavne plesnove),surove maso(sushi ,tatarak,stake),kofeinove napoje v nadmernom mnozstve...ostatok mozes 😉 teda melon je uplne v pohode podla mna 🙂 inak pozor na orechy v tehu,tiez ich netreba vela jest(hlavne arasidy) a aj na citrusove ovocie a bobulove ovocie a jahody.teba ho jest no nie nadmerne ako prevencia proti alergiam 🙂

radlinka
12. júl 2011

Vitamin A netreba dodavat, nic nepokazis so zeleninku a ovocim. Mne chutila mrkva a dalsie druhy, tak som si kludne dopriala. Jedla som co mi chutilo aj s vitaminmi ale v prirodzenej forme. V poslednom stadiu som uz ani nedobrala umelu bazu vitaminov pre tehotne a nahradila som ich cerstvou zeleninou a ovocim, vzdy lepsie ako sa dopovat chemiou a umelinami. 😉
Proste nechaj to na pocity a chute, dopraj si co mas rada, naco mas chut a nicim sa neobmedzuj.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre