Ako a kde vybaviť uvoľnenie z telesnej výchovy?

vample
7. sep 2019

Dobrý deň, Moja dcéra má problém s profesorkou telesnej výchovy. Je trochu priestorovo výraznejšia a tak je predmetom jej posmechu. Snažíme sa to riešiť doma, na žiadosť mojej dcéry. Už začala cvičiť a zmenili sme aj jedálniček. Bohužiaľ má pred sebou ešte dlhú cestu a problém je ten, že po každej telesnej výchove sa stane posmechom nie len pre profesorku, ale aj pre spolužiakov. Necíti sa na telesnej konfortne a tak ma požiadala, že či by sa dalo požiadať o uvoľnenie z telesnej výchovy. Problém je ten že na to treba lekára. Vedel by mi niekto poradiť??? Kde by sa takéto uvoľnenie z telesnej dalo vybaviť aj bez zdravotného obmedzenia??? Vopred ďakujem za odpovede

radkamikic
7. sep 2019

Verim ze dcera sa neciti dobre v takomto napati ale oslobideniez Tv nic nevyriesi....prestane cvicit v skole ale posmesky to nezastavi.. ja som tiez bola v detstve a aj som silnejsia a dcera tiez a je to narocny boj
V prvom rade treba riesit pohovor aj s ucitelkou aj so spoluziakmi...a aj s riaditelom medzi naoko nevinnym doberanim a cielenou sikanou je tenucka hranica...mala som ucitelku tv ktora aj mna ked sa zadarilo pochvalila a ocenila snahu, ale mam pocit ze takychto je dnes ako safranu..

jennstella
7. sep 2019

@vample ja som mala na zakladke uvolnenie koli bolavym kolenam (od ortopeda) a na strednej od gynekologicky (koli tehotenstvu). Skusila by som sa otvorene porozpravat s pediatrom. Ale hlavne treba riesit, ze obezita nie je dovodom na vysmech! Byt tebou riesim najprv to (s riaditelkou napr) a az potom uvolnenie z tv

mirro
7. sep 2019

@vample super,že to doma riešite. Tiež sme mali problém, dcéra mala dosť výraznú nadváhu. Problém bol, že ja som vedela,čo varím,ako varím,koľko zje a koľko sa hýbe...a hups,stále priberala. Cestou pediatra vyšetrenie, záver znížená činnosť štítnej žľazy. Zhruba 2 roky je nastavená na liečbu, chodí na karate a -25kg. Skús dať aj ty vyšetriť štítnu... možno tam je problém.

ibrunova
7. sep 2019

Určite nie oslobodiť, to nič nevyrieši, skôr hodiť reč s učiteľkou TV, nech sa zdrží posmeškov, a dcéra nech sa snaží, ako sa dá.

jankapepe
7. sep 2019

@vample rozprávala si sa aj s učiteľkou či spolužiakmi? Alebo tvoje jediné info je od dcéry?

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amelia000
7. sep 2019

@vample uprimne? Ake ponaucenie das pre svoju dceru tymto oslobodenim? Ze ako nastane problem alebo sa citi nekomfortne kvoli vysmechom tak to ma vzdat?
Myslis ze sa jej nebudu posmievat ked ako jedina tam bude sediet? Budu. Popravde aspon na jednu vec to bolo dobre..meni tvoja dcera ziv styl super! Oslobodit ju nedaj ale ries to s ucitelkou a riaditelom. Ved sa da uz v pohode podat trestne oznamenie za sikanu a to by som povedala aj ucitelom a aj jej spoluziakom.
Najvacsi problem pri sikane je ten ze tie deti to takto vobec nevnimaju. Ja som bola sikanovana pomali celu zakladnu skolu a som tu? Som. Uvedomili si to az par rokov po skonceni skoly a prisli sa mi ospravedlnit. Zas nie kazdy ma taku povahu ako ja ze to zvladne. Odporuc dcere si zapnut nahravanie zvuku ked sa jej budu posmievat. Popytaj triednu ucitelku nech zvola rodicov do skoly a pusti im nahravku a daj im jeden den na napravu s upozornenim ze ak to bude pokracovat podavas trestne oznamenie a nech sa laskavo porozpravaju s detmi doma. S oslobodenim absolutne nic nedosiahnes. U mna to nikto neriesil, ja som to popravde doma ani nepovedala. A to ma dokonca jeden spoluziak cez prestavku skrtil. No kedze ja som kus bojovny typ zakusla som sa mu do ruky a jazvu na zapamatanie ze to nema robit ma este teraz po niekolkych rokoch.

erickatt
7. sep 2019

@vample moj syn bol na telesnej drevo. A sám pan riaditeľ co ich učil si robil srandu a ponižoval ho. Jemu som oslobodenie dala. On nato aj diagnózu mal. Ale tvojej dcére cvičenie prispeje. Chod sa učiteľkou a pekne v tichu povedz ze ešte jediný jeden krat zabrdne do tvojej dcéry ohľadom váhy ideš za riaditeľom s trestným oznámením...

stanulienkat
7. sep 2019

Preco si jej tlstotu neriesila doteraz? To si jej dovolila od detstsva sa prezrat do akej obezity? Aky jedalnicek si pre nu preferovala? Lebo to sa nevyzerie za par mesiacov,takze to ste mali riesit uz davno. Ja ked vidim niektore deti,co maju vahu dospeleho,tak nechapem,kde su rodicia. Preco im dovolili vyzrat sa ,ja by som to decku nedovolila,ale hlavne som sa starala,aby dieta jedlo varene a zdrave jedlo,ovocie,zeleninu. Samozrejme,ze sem tam aj sladkosti. Ved tie deti potom trpia komplexami a kolektiv vie byt tiez kruty.

stanulienkat
7. sep 2019

@erickatt s akym trestnym oznamenim? Za co?? Trochu menej hysterie a trochu viac sebareflexie by trebalo.

deti95060810
7. sep 2019

určite by som problém neriešila uvolnením z telesnej...aj s mojou dcérou chodí slečna čo ma v 13 r. - 85kg....Sama moja dcéra povie že no a čo to nevadí, je to moja kámoška....dokonca slečna je v športovej triede....Hádže guľou - má výborné výsledky, chodí po súťažiach a vyhráva medaile... Ešte je medzi spolužiakmi obľúbená - a to sú pubertiaci...
Určite by som tento problém riešila s tr. učiteľom, alebo s riaditeľom, popr. aj s pani učiteľkou telesnej....

uzanka16
7. sep 2019

Ja by som tiež dala vyšetriť ci nie je problém so štítnou žľazou alebo metabolizmom a tak upravovať jedálniček a chudnúť. Ja som sama učiteľka a je smutné že sa takto správa učiteľka, ona by sa mala krotiť a ešte usmerňovať žiakov. Ja keď som chodila na ZŠ zažila som sikanu kvôli mojim zdravotným problémom od učiteľky a žiakov, nepomohlo nič ani ked šli rodicia za riaditeľkou, s učiteľkou riešili malo to ešte opačný efekt po rozhovore sa šikana ešte zhoršila. U mňa bolo vtedy jedine riešenie odísť zo školy a aj som odišla.

erickatt
7. sep 2019

@stanulienkat učiteľ nemôže predsa ponižovať dieťa nech je akékoľvek. Moj syn je a vždy bol ako z koncentráku. Na šport od malička lavy, zato exceloval inde a riaditeľ mu nadaval do debilov a somarov ze sa nevie šplhať.... A chodil mi domo s plačom. Na vysvedčení mu dal sólovú 3 z telesnej.... Myslíš ze keď bude niekto dospelý vravieť silnejšiemu dievčatku ze je tlsta to v pohode znesie?? Co jej pubertálna psychika. To si nemôže pedagóg dovoliť..... A nezastavam sa obeznych detí ktoré vyzrali ich rodičia, ale to je ich vec a nie učiteľa

mogaa
7. sep 2019

@vample prepáč ale priestorovo výraznejšia - znamená že je tučná...môžeš to nazvať akokoľvek kvetnato - znamená to stále to isté, že je tučná, obézna...predpokladám že ide o strednú školu, tu už posmešky na jej nadváhu budú a nielen spôsobené profesorkou. Takže môžeš jedine zájsť za profesorkou telesnej a požiadať ju, aby sa zdržala komentárov na jej postavu lebo dcéra to zle znáša....Puberťáci ktorí majú 15-16rokov tí budú mať narážky ak nie v škole,tak mimo školy - s tým nič nespravíš....Ale k niečomu boli tie posmešky dobré- začala cvičiť a dávať si pozor na stravu...Ak schudne, prestanú aj posmešky od spolužiakov...Na tú telesnú by som ju nechala chodiť už len preto, že pohyb jednoznačne potrebuje ale požiadala by som profesorku aby sa nevyjadrovala k jej výzoru,resp.proporciám. Ale vôbec to nemuseli byť posmešky, dcéra to vníma jednoducho citlivejšie - možno hrali vybíjanú a profesorka len prehlásila že do nej sa ľahko strafí alebo že s jej postavou je zákonite posledná....Profesionálne to nie je, ale prostriedok splnil účel - dievča so sebou začalo niečo robiť.

paladia
7. sep 2019

Ako si moze jeden pedagog dovolit vysmievat sa ziakovi? Akym pravom? Je tam na to,aby ucil,povzbudil. Hadam deti chodia do skoly,aby sa naucili aj veci do zivota,nie len suche ucivo. A slusne spravanie ci podpora by mali byt samozrejmostou. Takze nie skryt dceru do mysacej diery,ale riesit pani pedagogicku. Ak by.u nej ziaci nemali podporu pri vysmechu,nerobili by to. A viem o com pisem,cely zivot som ,,priestorovo velmi vyrazna".

stanulienkat
7. sep 2019

Ale jasne,ze si to nemoze dovolit,to neobhajujem. Ma byt morálna autorita .Ale aké trestné oznámenie chcu podať? Veď je to úplná hlúposť. Len nechápem niekedy tých rodičov. Je mi normálne smutno keď vidím 50kg 10 ročné dievčatko ,hrúza.

7rebeka11
7. sep 2019

@vample vieš to, čo ti povedala dcéra... Rada by som počula aj druhú stranu, lebo sa mi nechce veriť, že sa učiteľka bude takto správať. V dnešnej dobe už nemôžeme na žiaka ani krivo pozrieť, lebo hneď sťažnosti... Oslobodenie určite nič nevyrieši, skús sa porozprávať s učiteľkou a konfrontovať, možno sa dozvieš iný názor.

barbellka
7. sep 2019

@vample oslobodenie z TV nic nevyriesi. Naviac pri obezite jej len prospeje ten pohyb, nielen sediet za lavicou. Treba riesit situaciu. Chod za triednou, vybav si pohovor, kde budes ty, triedna, ucitelka na TV a vychovna poradkyna a vydiskutujte si to, vypocuj si aj druhu stranu, nielen dceru. Dohodnite sa. Ak budu evidentne urazky z jej strany, az potom napis pisomne staznost riaditelke. Avsak urcite si vypocuj aj druhu stranu.

xxxkatka
7. sep 2019

@stanulienkat sikanovanie moze naplnat skutkovu podstatu trestneho cinu, takze ano, da sa podat trestne oznamenie.

tiwahe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nyusika
7. sep 2019

Ja neverím, že učiteľka sa jej vysmieva.
Deti áno, tomu verim.
v prvom rade by ste mali byť vy úprimná a namiesto "dcéra je priestorovo objemna" na rovinu pripustiť, že je obezna.
pokiaľ by mala iba bežnú nadváhu, ta nie je dôvodom sikany a treba to pomenovať správne.

je super, že problém s váhou riešite.
Žiaľ, rodičia častokrát podceňujú stravovanie a obezita u detí je (99 percent prípadov) dôsledok zlého rozhodnutia rodičov.

takže neriešte iných, ale seba a váš prístup.
hlavne dcéra musí vedieť, ako spracovať nepríjemné narážky.
musíte jej dať najavo, že snaha o zmenu je úplne skvelá a ona má byť na čo hrdá

0silvia0
7. sep 2019

Mimo temu, ale to sa ucitelom na strednej stale hovori profesori? Moje deti na strednych skolach ich oslovuju "ucitel", na toto oslovenie "profesor" som aj zabudla😶

barbellka
7. sep 2019

@0silvia0 niekde sa oslovuju profesor. Ja sa necham oslovovat od deti "pani ucitelka", neprivlastnujem si titul, ktory nemam. Najlepsie bolo, ked mi jedna ziacka povedala "pani teta" :D

mogaa
7. sep 2019

@xxxkatka väčšina sa tu oháňa šikanovaním, pritom to mohla byť nevinná poznámka a dievča ju vnímalo citlivejšie....nie všetko je hneď šikana....

xxxkatka
7. sep 2019

@vample v prvom rade treba riesit nadvahu (co riesite, ale nezabudajte, ze je treba zmenit nielen dcerin zivotny styl, ale aj celej rodiny, lebo ak ona dostane na obed grilovanu zeleninu a zvysok rodiny segedin s piatimi knedlami asi to nebude dlho trvat a vrati sa coskoro k tomu, co vidi doma), potom popracovat spolu so psychologom na dcerinom sebavedomi a sebalaske. Problem s nadvahou nie je len o tom, ze sa prejeda a nehybe, je to aj problem vnutornejsi. A v neposlednom rade treba dat otvoreny rozhovor s ucitelkou TV. Oslobodenie od Tv nie je riesenim, iba dceru utvrdite, ze problemy netreba riesit, staci ich obist.

0silvia0
7. sep 2019

@barbellka ze pani teta🤯 My na strednej sme ucitelov tiez tak oslovovali, ale myslela som, ze to uz vymizlo.
Hlavne preto som si to myslela, ze moje deti na sš spominaju ucitelov, nie profesorov. A ja pracujem na VŠ, kde mame skutocnych profesorov😁

xxxkatka
7. sep 2019

@mogaa to ja netvrdim, ze je to sikana, pisem, ze sikana moze (nie, ze tento konkretny pripad ma) mat skutkovu podstatu trestneho cinu. To, ci ide o sikanu alebo nie musia posudit ini, rovnako ako to ci naplna podstatu trestneho cinu.

xxxkatka
7. sep 2019

@0silvia0
@barbellka baby stale plati 🙂 profesor -a muž. r.

1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškol. učiteľa, skr. prof.: univerzitný p.

2. prac. označenie stredoškol. učiteľa: p. dejepisu na gymnáziu;

barbellka
7. sep 2019

@0silvia0 ano, aj ja, ked som chodila na strednu, tak sme ucitelov oslovovali profesor. Ale vsimla som si, ze vacsinou ziaci oslovuju profesor na gymnaziach. Mozno na tom cosi je, mozno to je nahoda. 🙂

barbellka
7. sep 2019

@xxxkatka ved som napisala, ja som ucitelka na strednej skole, preto opravujem deti, aby som bola ucitelka, nie profesorka 🙂 neprivlastnujem si titul, ktory nemam