Prosím radu učiteľky

25. jan 2023

Viem, že sú tu učiteľky. Jedná sa o ZS 8. ročník. Dcérka má na vysv.same jednotky, z chémie 2. Mala priemer 1,3. Učiteľka jej povedala, že ona má vlastnú stupnicu, že pre ňu je 1,3-1,7 nerozhodne, teda medzi 1-2. Zavolala si ju na kontrolu zošita. Mala jednu stranu vytrhnutu, len ju mala vlozenu dnu. Tak jej povedala, že jednotkar nemôže mať voľné stránky v zošite a zaokrúhľuje jej 2. V konečnom dôsledku jej skočil priemer na 1,35. Dcéra chcela aby ju vyskúšala, nedala.jej šancu.

Môže mať učiteľka vlastnú stupnicu? Ďakujem

ninka297
25. jan 2023

Pytala som sa mamky ucitelky, a vraj nemoze.

adri266
25. jan 2023

V prvom rade aj v appke Edupage rodicom svieti, ze priemer znamok je iba orientacny. TAkze urcite by som to tak nebrala, ze ona ma priemer 1,3 a MUSI mat tym padom 1. Nemusi.
Na druhej strane, ja som nikdy na uprave zosita nebazirovala, ale pamatam si napr na VS zo skusky na biologiu nam kontroloval vyucujuci zosity 😒 A mna zdrbal, ze v akom stave mam poznamky /skrabem ako kocur/.

A test a ustnu odpoved som mala nakoniec najlepsie z triedy. MOhla som ho podpichnut, ze uprava zosita nema nic spolocne s vedomostami, ale clovek sa nauci drzat jazyk za zubami.

Kazdopadne, ako rodic sa mozes informovat o vahe znamok a nech Ti to vyucujuci zdovodni. U nas chodia niektori rodicia za vedenim skoly aj s takouto otazkou.

Keby si aj nepochodila, ver tomu, ze znamky nie su vsetko. Dolezite je to, co ma dcera v hlave. Ja som ucila aj na SS a bol obrovsky rozdiel v ziakoch, ktori chodili zo ZS s jednotkami, pritom nevedeli povedat suvislu vetu, alebo s 3 a mohla som s nimi vykecavat pol dna.

lazzo
25. jan 2023

Priemer nie je dôležitý, je len orientačný, pretože nie každá známka má rovnakú hodnotu. Ide však o to, aby bola učiteľka maximálne objektívna. 😉

marci77
25. jan 2023

som iba rodic,
ale riaditelka nam nedavno pisala oznam, ze rodic dietata podla zakona moze poziadat o komisionalne preskusanie

tanyan
25. jan 2023

Ak bude chcieť, tak jej pri preskúšaní dokáže, že niečo nevie. Skús kontaktovať triednu a opýtaj sa jej či ona zo skúseností vidí nejaké možnosti riešenia.

luccija
25. jan 2023

Pozri sa v edu na známky z ch tam je váha známky.Ako učiteľka by som určite nebazirovala na zošite to sú jej poznámky nie zošit na krasopis.
Ja by som to brala ako podraz veď ju mohla preskúsat, keď chcela byť spravodlivá.Ja nie som typ matky čo chodí kvôli známkam do školy, ale toto by ma nahnevalo.Ak bola učiteľka nerozhodne mala ju skúšať či dať test a nie kontrolovať zosit

loliki
25. jan 2023

Veď zavolaj vedeniu školy.

slavaf
25. jan 2023

V edupage si učiteľka vie nastaviť váhu jednotlivých známok a vtedy je ten priemer presnejší a nevidím dôvod v tom prípade 1,3 zaokrúhliť na 2. Ak, tak dcéru ešte mohla preskúšať. Takto si to zjednodušila a oznámkovala zošit.... Skúsila by som sa porozprávať s triednou.

lukbe
25. jan 2023

Presne,ako píšu niektoré,predmety majú mať určenú stupnicu,váhu známok,možnosť,ale aj nemožnosť zlepšenia odpovede,ak žiak už má dostatok známok. Ja som tiež učila,zošit pre mňa smerodajný vôbec nebol,ale mala som kolegov,ktorý ho riešili. Bohužiaľ,sú učitelia, ktorí sú schopní aj z priemeru 1,3 dať dvojku😒. Vždy sa môžeš ísť informovať za učiteľkou,za vedúcim PK či za riaditeľom, ak teda cítiš nespravodlivosť. Aj keď, na strane druhej,je to len polrok. Ale nespravodlivý a neobjektívny by učiteľ byť nemal.

adrianap83
25. jan 2023

Pre mňa ako učiteľku je smutné, že zošit rozhoduje o jednotke. Nevravím 3 alebo 4. Ale jednotka má byť za vedomosti. Aká je váha známky za zošit? Snáď nie väčšia ako za riadnu písomku po celku.
Priemer skonzultuj s učiteľkou, ak to nie je v edu. A aj s triednou, vie aké možnosti sú u chemikarky.

lienka.7
25. jan 2023

Nie som síce ale ucitelka.... ale myslela som si, ze znamky sa dávajú za vedomosti, nie za zošit. Ci?
Ono pokial ma písomky na 1, tak potom dat 2 za zošit mi príde ubohe. Ty vidis za co ma ake znamky...
Pytala by som sa učiteľky, ci je to minimálne fér.

zuzanka.zuzu
25. jan 2023

toto nieeee 😀 ja že to je len film Učiteľka pritiahnutý za vlasy ale ono tie učiteľky sú fakt takéto puše? 😂 ozaj na pedagogickú ide odpad ktorý sa nedostane inde... už sa nemôžem dočkať keď drobec pôjde do školy 🙄 a potom maj úctu. k tomuto?

adrianap83
25. jan 2023

@zuzanka.zuzu no nie, nie sú všetky puše. Sme aj normálne, ktoré sa snažíme ako vieme. No ako všade, nájdu sa aj tu exempláre.

lukbe
25. jan 2023

@zuzanka.zuzu určite nie všetky a všetci😉. Ale ja osobne som ten film radšej ani nechcela pozerať.

lienka.7
25. jan 2023

@zuzanka.zuzu uplne s tebou súhlasím. Boli - su - aj budu.
@autorka vsak napis, z čoho ma aku známku... ak ma z písomiek 1tky, nejakú 2ku z odpovede a za zošit jej dala akoze 2ku, tak je fakt to, co pise zuzi👌
A pre niektoré znamky nie sú všetko, to je taky všeobecný kec. Ked sa bude chcieť hlasit na nejaký dobrý gympel, kde sa rata každý bod aj za znamky, tak kvoli zakomplexovanej učiteľke a 2ke za zošit sa tam dostať nemusi.

luccija
25. jan 2023

@lienka.7 presne aj jedna 2 vie veľa pokaziť.

tosomja
25. jan 2023

Keby mala nekompletne poznámky, machule, pokrceny, atď, ok pochopím. Ale kvôli vytrhnutej strane dať hneď dvojku. Tiež nechodím za učiteľmi, ale v tom prípade by ma zaujímala váha známok.
Dcéra napríklad má čisté jednotky a jeden deň si zamyslela, že si urobí ťahák na anglinu, a čo čert nechcel, učiteľka jej ho našla 😃 zobrala jej papier od písomky, ťahák a zapísala 5. Ale po hodine si ju zavolala, že ona vie aj bez ťaháku a neverí jej, že nič nevie. Na druhý deň jej dala opravne preskúšanie, kde dostala okno zo stresu 🙈🤣 tak jej dala aj 5, aj 4. Tak ma sólovú 2 na vysvedčení. Opraví si to a už sa poučila, že keď vie, nemá mať ťaháky.
A veru, keď majú nerozhodne a učiteľkám sa nechce alebo nestíhajú preskusat všetkých čo majú medzi, tak skontroluje zošity. Koho potrebuje, preskúša, ale ináč aj za úpravu dáva známky.

gelifil
25. jan 2023

ziadaj komisionalne preskusanie, bude tam komisia, nie jedna ucka...alebo podaj podnet na inspekciu...najprv ale kontaktuj vedenie a povedz, co zamyslas...zvacsa sa jej boja ako cert kriza

avanka
25. jan 2023

Len či to je naozaj len tým zositom..len uvažujem. Učiteľ má právo dať známku podľa seba, nie je povinný brať do úvahy priemer. U nás je podstatné aj ako je žiak na hodinách aktívny, či pracuje, hlási sa.
Každopádne máš ako rodič právo sa ísť učiteľky slušne opýtať, čo dcéra nevie, čo sa má doučiť..
Ja som to urobila v 2 triede, keď syn mal 2 z matematiky a v žiackej knižke samé 1..
Vieš, učitelia sú rôzni..vedela by som ti o Tom písať..syn bio ako 6 tak 3 jednotky, 2 dvojky, v čase uzatvárania známok chorý, pred klasifikackou šiel za ňou, či mu dá šancu a vyskúša ho, a odpoveď bola že nie, že má uzavretú 2 a že už je neskoro na skúšanie. Pritom to je vynikajúca pani učiteľka a má ju rád. Na jednej 2 svet nestojí..

avanka
25. jan 2023

@tosomja inak my sme našim chalanom vždy vraveli, keď priniesli poznámku, že zabudli náhodou du, že sú Tesla, že my sme si ich vždy odpísali rýchlo pred hodinou..čo myslíš? Urobil to raz a aj to ho učiteľka načapala a dostal poznamku..zákon schvalnosti

januska12323
25. jan 2023

Najprv napíš aké známky a z čoho má.

whatever1
25. jan 2023

Ak nesuhlasis so znamkou, poziadaj o komisionalky.

scorpionflower1
25. jan 2023

Ja som ucitelka sice na strednej, ale mozem ti povedat, ze to nechapem, preco jej vlastne kontroluje zosit? Vsak 8. rocnik je uz velka baba, ja som mala na strednej jednotkarov, ktori si vobec nepisali poznamky. Za vytrhnutu stranu, to fakt? Mala ju vyskúšať, to je podstatné. Ci moze mat ucitelka vlastnu stupnicu - moze, ale musi si vediet svoje hodnotenie vyargumentovat. V idealnom pripade by sa mali ako predmetova komisia dohodnut ako znamkovat, ale realne to moc nefunguje z mojich skusenosti. Zavolaj do skoly, ak je dcera nespokojna a citi nespravodlivost, spytaj sa ucitelky, mas na to pravo, Chcem ta ale zaroven poprosit - nebaziruj velmi na znamkach, ci ma 1 alebo 2 je to jedno. Osobne by som sa isla slusne s ucitelkou porozpravat, no do extremov by som to netahala. Ak ti to stoji za to, poziadaj o komisionalne preskusanie.

scorpionflower1
25. jan 2023

@avanka Keď nejde len o zošit pani učiteľka to má povedať priamo, ona si musí vedieť vyargumentovať svoje rozhodnutie.

scorpionflower1
25. jan 2023

@gelifil Tak toto je uz podla mna extrem, ta ucitelka to nerobi asi permanentne, vyhrazat sa inspekciou za to, ze dieta nedostalo 1 ale 2, to je podla mna uz celkom cez ciaru. Najprv treba ist za ucitelkou a nie hned ist robit poriadky za riaditelom.

nenne9
25. jan 2023

Ucim na strednej.kriteria hodnotenia jednotlivych predmetov vytvara a schvaluje predmetova komisia daneho predmetu.my mame velmi podrobne spracovane kriteria hodnotenia( ako hodnotime ustny prejav, slohy, domace ulohy, stupnicu, percenta apod)tieto som poslala vsetkym svojim studentom a na zaciatku sk roka som im venovala jednu hodinu.tak to mame jasne.kazdy predmet ma ine kriteria a je to v poriadku.
2.skor ako sa pytas tu, pytaj sa v skole pani ucitelky.mozno bola nespravodliva a mozno tvoje dieta nie je na 1, aj ked jej vysiel taky priemer. Odporucam komunikovat so skolou

autor
25. jan 2023

Takže odpovedám viacerým naraz. Známky má odstupňované s váhou 1 až 3, celý polrok je v tom dobrom vahovom priemere. Učiteľka zbiera zošity cez prázdniny aby mohli pokračovať v tom istom (ak by náhodou nejakí žiaci stratili). Ja zatial do toho miešať nechcem, dcéra si to rieši sama. Dnes bola ešte za ňou a že ju skúšala. Výsledok ešte nevieme

nenne9
25. jan 2023

@marci77 ano, komisionalna skuska je pravo kazdeho ziaka.rodicia daju ziadost a je to

nanka3
25. jan 2023

Určite odporúčam najprv kontaktovať učiteľku predmetu, načo hneď vedenie školy?? navyše nie je známka ako známka.... ja som tiež žiačke s priemerom 2,3 dala trojku, pretože viem, za čo boli tie dvojky.... a naopak žiačke s priemerom 1,8 dala jednotku.... z predmetov ako chémia, biológia, geografia, fyzika, kde je 1-2 hod. za týždeň nedokáže žiak nazbierať toľko známok, ako z iných predmetov, takže stačí 1 horšia alebo lepšia známky a zrazu sa priemer zhorší/zlepší.... a ja dosť prihliadam aj na aktivitu a prácu na hodine. K tomu zošitu - teraz od polroka som aj ja svojim žiakom povedala, že si vezmem námatkovo niekoľko zošitov a pozriem sa, v akom stave sú - ale mne nejde o úpravu zošita, ale trvám na tom, aby tam boli poznámky zo všetkých učív, ktoré sme prebrali (keďže v niektorých triedach nie sú učebnice) a potom počúvam výhovorky žiakov a rodičov, že veď on toto učivo ani nemal napísané v zošite, a áno, aj ja som považovala ôsmakov za dostatočne rozumných a verila som, že v prípade svojej neprítomnosti si učivo dopíšu, doučia. Niektorí tak spravia, ale mnohí vôbec.... No ak je pravda, že len kvôli zošitu jej dala dvojku, tak aj ja ako rodič, by som sa asi s pani učiteľkou chcela porozprávať.

scorpionflower1
25. jan 2023

@nenne9 Tak to ma byt s tym znamkovanim, bohuzial, ja som sa s tym na troch strednych skolach nestretla, kazdy si znamkoval ako chcel. Teda, s vynimkou prvej, to bol maly gympel a bola som tam sama na SJ.